Rays på scen i Nordstan söndag 19/4!

På scenen i Nordstan får du på söndag 19/4 12.00-13.00 höra om varför Rays är Sveriges bästa sommarforskarskola och om två spännande forskningsprojekt som elever på Rays genomfört. Serhat Aktay föreläser om en av historiens minsta mördare - influensan. Klara Kiselman och Ulrika Wennberg pratar om en möjlig ny sorts cancerbehandling, med selenföreningar, som inte slår ut kroppens eget försvar på samma sätt som dagens metoder. Rays kommer även att finnas på plats i en monter kl 11.00 - 16.00 där du kan få veta massor om vad forskarskolan Rays är och vår vision om Sverige som en världsledande forskningsnation! Länk till programpunkten här. Influensan är en av världens farligaste och dödligaste sjukdomar, så varför finns den fortfarande kvar efter så många år och vad kan en student göra för att stoppa den? Med hjälp av lite fantasi och kanske en gnutta tur ska vi nog kunna se hur man kan ta sig an en av historiens minsta mördare.

Tidigare forskning har visat att olika selenföreningar har potential att användas i cancerbehandling då de kan döda cancerceller eller hindra dem från att dela sig, men man har inte riktigt kartlagt hur dessa föreningar påverkar resten av kroppens celler.  Därför har selenföreningars effekt på T-lymfocyter (en slags vita blodkroppar och viktig del av immunförsvaret) undersökts i vårt projekt. Ett av problemen med dagens cellgiftsbehandling är att den inte bara tar död på cancercellerna utan även drabbar andra snabbväxande celler, däribland T-lymfocyterna, vilket leder till att patienten blir extremt infektionskänslig. Förhoppningen är att detta inte sker om man istället använder selenföreningar och vår undersökning visade att detta faktiskt kan vara fallet. Föreningen skulle kunna användas i en behandling utan att påverka immunförsvaret negativt! 

Kom och lyssna på superspännande föreläsningar och prata med oss i montern efteråt! Vi ses väl i Nordstan under Vetenskapsfestivalen på söndag?

Nedan: Annika Dahlqvist under Vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet 16/4.

Ihjulet

Följ med på hisnande färd i vetenskapsrouletten!

Vetenskapsfestivalen i Göteborg kickar i gång för allmänheten idag onsdag 15 april. Rays är med på flera programpunkter. Först ut är Annika Dahlqvist (Rays'13) i Vetenskapsrouletten. Under färd i Lisebergshjulet kommer hon att imorgon torsdag kl 17.00-18.00 berätta om Rays for Excellence, det forskningsarbete hon gjorde på sommarforskarskolan, samt vad en ansökan till Rays kan komma att betyda i framtiden för individen och samhället. Arbetet, om proteser och implantat av rostfritt stål och deras påverkan på oss nu och i framtiden, ledde Annika till en stor internationell vetenskapstävling i Kina och bidrog till att hon idag är anställd hos Astra Zeneca. Missa inte denna exklusiva chans att få reda på mer om Sveriges bästa sommarforskarskola och hur du själv kan bli en del av den! Mer om eventet finner du här. Ta dig alltså till Liseberg och håll tummarna att det blir just Annika du får äran att lyssna på! Annika1 Annika2

 

 

Till en blivande Rayselev från en blivande student på King's College

Jacob Hesslevik, Rays 2014, har nyligen blivit antagen till King's College i London, där han kommer att studera finansiell matematik. Såhär skriver han till kommande Rayselever: "För cirka en vecka sedan var ni 21 stycken elever som fick veta att ni blivit antagna till Rays 2015. Jag är avundsjuk på er! Jag vet nämligen att ni har en sommar framför er där ni kommer att få jobba sena nätter, slita med LaTeX- och Matlab-programmering, sköta er egen tvätt och inte längta hem en sekund!

Som en i xRays (f.d. Rays-elev) kan jag ärligt säga att sommaren 2014 var en av de bästa somrar som jag hittills fått uppleva (minus tvättningen då). Midsommarlekar, kanotpaddling och kalla dopp i Mälaren bidrog definitivt till detta men också att jag fick möjligheten att arbeta med ett riktigt naturvetenskapligt projekt. Att uppleva att vara en del av ett forskningsteam på Stockholms universitet, möta höga förväntningar och ta fullt ansvar för min del i ett projekt som var av vikt för en hel avdelning, gjorde att jag växte och fick nya kunskaper och erfarenheter. Rays gav mig också nya goa vänner. Vänner från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder. Vänner som jag träffat och hållit kontakt med under året som varit och som jag vet hade en precis lika härlig Rayssommar som jag hade.

Sist men inte minst blev kunskaperna från Rays en merit som definitivt har bidragit till att jag nu blivit antagen till King's College i London, hösten 2015. Tiden med Rays har absolut förberett mig för universitetsstudier. Nu ser jag fram emot studentboende med sena köksstudier, utforskandet av en ny huvudstad och de tuffa matteseminarier som säkert väntar.

Så ja, jag är lite avundsjuk men allra mest glad för alla er som har er Rays-sommar framför er och vem vet, om min längtan till Strängnäs blir för stor så vi ses vi kanske i sommar!"

 

Jacob

 

 

Cambridge nästa för Jakob!

Jakob Broman: "För ganska exakt ett år sedan, en lördagskväll i slutet av mars, fick jag ett mail. Det var beskedet om att jag hade blivit antagen till Rays 2014. Det var mycket jag inte ens kunde föreställa mig just då, när jag läste det mailet: att jag skulle få den roligaste månaden hittills i mitt liv där i Strängnäs; att jag skulle träffa människor under den sommaren som idag är några av mina närmaste vänner; att jag skulle utvecklas som person och bli ännu säkrare på att naturvetenskapen verkligen är något för mig; att jag efter Rays skulle vara redo att ta nästa steg i min akademiska karriär och få chansen att plugga i Cambridge. Listan kan göras lång. Men för att stanna till vid den sista punkten, så ja – jag har blivit antagen till universitetet i Cambridge. Jag har fortfarande inte förstått det riktigt själv. Men en sak har jag förstått till fullo – att utan Rays hade det inte varit möjligt. Det är jag helt övertygad om. Inte bara hade jag saknat den kanske mest betydande meriten på mitt CV, utan jag hade även saknat tron på mig själv och insikten som Rays gav mig om att allt är möjligt om man bara ger sig fan på det. Rays har förändrat mitt liv på många plan och det är omöjligt att förmedla den upplevelsen genom denna lilla text, men jag är säker på att de 21 personer som precis fått samma mail som jag fick kommer veta exakt vad jag pratar om när sommaren är över."

Vi riktar ett varmt grattis till Jakob för platsen på Cambridge och önskar honom lycka till!

Jakob

Återigen succé för xRays i finalen av Utställningen Unga Forskare

Den 22­-25 mars var det återigen dags för den årliga finalen av Utställningen Unga Forskare. I finalen deltog hela tio Raysalmuner (xRays), som kvalificerat sig vidare från de regionala deltävlingarna. Vi vill nu rikta ett stort grattis till våra stipendiater! För fjärde året i rad tog minst en Rays­alumn en av de två platser som innebär deltagande på Research Science Institute - ett sex veckor långt forskarläget på MIT i Boston. I år gick detta resestipendium till Anton Möller från Sandbackaskolan i Arvidsjaur som studerat och modellerat optiska interaktioner i icke­linjära kristaller. “Bidraget har en avsevärd akademisk höjd och utförandet har ställt stora krav på kunskap om avancerade koncept”, motiverar juryn.

Till världens största projekarbetesutställning, Intel ISEF, får Toomas Liiv från Danderyds gymnasium åka. Detta efter att ha undersökt hur platonska kroppar struktureras och ordnas vid packning. Toomas fick även mottaga stipendiet Mu Alpha Theta som tilldelas framstående matematikprojekt. Juryns motivering lyder: “För ett exemplariskt och vetenskaplig undersökning som verkligen varit uttömmande på ämnet.”

Klara Kiselman (Södra Latins gymnasium) och Ulrika Wennberg (Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan), båda Stockholm, fick även de mottaga en stipendieresa där de i september får åka till Milano för att delta i EU Contest för Young Scientists. Det får stipendiet ”för ett medicinskt spännande projekt, dessutom väl genomfört och välskrivet.”

Vi kan inte med ord beskriva hur stolta vi är över våra alumner som år efter år ställer utmed sina exceptionella projekt. Många gratulationer till dem som nu får ta sikte på olika delar av världen!

vinnare

Raysalumner i finalen av Utställningen Unga Forskare

Idag startar Utställningen Unga Forskares final på Tekniska museet i Stockholm, där gymnasister ställer ut och tävlar med projekt inom naturvetenskap, teknik eller matematik. På plats är ca 90 förväntansfulla tredjeårselever fördelade på 52 projekt. Tio av dessa elever har tidigare deltagit på Rays. Utställningen har i år nytt deltagarrekord och samtliga finalister har redan gjort en fin insats genom att kvalificera sig via en regional deltävling på någon av tio olika orter i Sverige.  Vissa av Rayseleverna tävlar med sitt Raysprojekt, medan andra har arbetat med nya frågeställningar under året. Nu väntar en vecka av gemenskap, inspirationsföreläsningar och naturligtvis tävlande. Projekten bedöms av en professionell jury bestående av forskare från något av universiteten i Stockholmsområdet och deltagarna tävlar om stipendier till ett sammanlagt värde av ca 800 000 kr. Utställningen är öppen för allmänheten 23 och 24 mars kl 10-15. Om du har vägarna förbi Tekniska museet så tveka inte att inspireras av spännande projekt och heja på eleverna! Finalister från Rays'14 är Anton Möller, Elina Richardsdotter Andersson, Johan Täng, Hanna Peterson, Klara Kiselman, Toomas Liiv, Ulrika Wennberg, Simon Almkvist och Lara Sheik Mohammad och från Rays'13, Lisa Lokteva. Ett Stort Lycka till!

bild

Hanna Peterson förklarar sitt projekt om aktivering av t-celler för juryn under den regionala deltävlingen i Lund.

 

Ingenting är omöjligt!

"Rays: fyra veckor av ens liv, fyra små veckor som var över på vad som kändes som tre dagar. Jag trodde aldrig att fyra veckor kunde vara så givande, roliga och avgörande som de var. Mitt namn är Elina Richardsdotter Andersson och jag går mitt tredje år på naturvetenskapliga programmet på ProCivitas i Malmö. Jag är uppväxt i en minimal håla mellan Ystad och Malmö och världen där är en aning liten. Via min skola fick jag dock, som tur var(!), höra om Rays sommarforskarskola och bestämde mig för att söka. Min första tanke när jag skickat min ansökan var: "Jag kommer aldrig in, det är ju typ omöjligt!". Men, där har vi en av de främsta sakerna jag tar med mig från Rays, ingenting är omöjligt! Det är inte omöjligt att komma in, det är inte omöjligt att få forska på KI som andraårig gymnasieelev, så länge intresset och drivet finns där. Det är bara så otroligt coolt och roligt! Mitt naturvetenskapliga intresse har alltid funnits och innan Rays var jag relativt säker på att jag ville plugga till läkare och sedan testa på forskning. Men samtidigt: jag hade aldrig forskat och hade ingen aning om var det egentligen innebar. En sak till som Rays gett mig: Erfarenhet. Jag är nu nästan helt säker på att det är läkare jag vill bli och att forskning är någonting som jag definitivt vill syssla med i min framtid. Rays är utan tvekan en av de mest givande och absolut roligaste månaderna i mitt liv och jag ångrar inte en minut som jag spenderade i Strängnäs med alla underbara nyfunna vänner jag fick!" IMG_6733

Ett år i USA och forskning inom medicin

"Isac Zia heter jag, och jag deltog på Rays 2012, där jag hade ett teknikprojekt. Med Rays som kanske främsta merit sökte jag hösten 2012 ett college-stipendium från Sverige-Amerika-Stiftelsen, som gjorde det möjligt för mig att studera ett år på Augustana College (2013-2014). Just nu läser jag läkarprogrammet i Lund, där jag trivs som fisken i vattnet. Studentlivet är fantastiskt roligt, och jag har nytta av det naturvetenskapliga tänket som Rays lärde mig varje dag i skolan. Rays var en ögonöppnare för mig om forskningsvärlden, och varje sommar efter sommarforskarskolan har jag jobbat på ett Biomedicinskt Centrum i Lund, på avdelningen gynekologi och obstetrik, där jag fått delta i forskning om havandeskapsförgiftning. Rays var en startpunkt för mycket av det som hänt i mitt liv sedan 2012: dels väckte det mitt naturvetenskapliga intresse, dels var det en tung merit som öppnade möjligheter för både jobb och stipendier men framförallt var det en fantastiskt rolig upplevelse, där jag fick träffa vänner jag fortfarande har kontakt med, samtidigt som jag lärde mig mycket och njöt av varenda minut." Isac Zia