Den 22­-25 mars var det återigen dags för den årliga finalen av Utställningen Unga Forskare. I finalen deltog hela tio Raysalmuner (xRays), som kvalificerat sig vidare från de regionala deltävlingarna. Vi vill nu rikta ett stort grattis till våra stipendiater! För fjärde året i rad tog minst en Rays­alumn en av de två platser som innebär deltagande på Research Science Institute - ett sex veckor långt forskarläget på MIT i Boston. I år gick detta resestipendium till Anton Möller från Sandbackaskolan i Arvidsjaur som studerat och modellerat optiska interaktioner i icke­linjära kristaller. “Bidraget har en avsevärd akademisk höjd och utförandet har ställt stora krav på kunskap om avancerade koncept”, motiverar juryn.

Till världens största projekarbetesutställning, Intel ISEF, får Toomas Liiv från Danderyds gymnasium åka. Detta efter att ha undersökt hur platonska kroppar struktureras och ordnas vid packning. Toomas fick även mottaga stipendiet Mu Alpha Theta som tilldelas framstående matematikprojekt. Juryns motivering lyder: “För ett exemplariskt och vetenskaplig undersökning som verkligen varit uttömmande på ämnet.”

Klara Kiselman (Södra Latins gymnasium) och Ulrika Wennberg (Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan), båda Stockholm, fick även de mottaga en stipendieresa där de i september får åka till Milano för att delta i EU Contest för Young Scientists. Det får stipendiet ”för ett medicinskt spännande projekt, dessutom väl genomfört och välskrivet.”

Vi kan inte med ord beskriva hur stolta vi är över våra alumner som år efter år ställer utmed sina exceptionella projekt. Många gratulationer till dem som nu får ta sikte på olika delar av världen!

vinnare