Utmaningar i matematikens värld och nya perspektiv

Tien Truong deltog i Rays sommaren 2011: "Det är mitt sista år på kandidatutbildningen i matematik och jag skriver mitt kandidatarbete för Erik Wahlén - Lunds ledande forskare inom differentialekvationer - om spektralsatsen för obegränsade självadjungerande operatorer.

Efter Rays var jag rastlös. Min handledare Jenny sa att jag skulle förstå hur Alice kände sig när hon återvände från Underlandet och så kändes det. Jag kände att jag skulle klara av vad som helst och utmanade därför mig själv. Jag läste Analys 1 under de återstående sommarveckorna efter Rays och när jag började på Lunds universitet blev jag studentrådets ordförande. Under min andra matematiktermin här läste jag kursen topologi (avancerad matematik).

Det viktigaste enligt mig är hur Rays-medlemmar har förändrat min attityd, min inställning och mina perspektiv. Jag kommer ihåg den dagen då jag frågade Isak vad han hette. Han sa då "Isak" och som svar skrattade jag: "Ska du vara som Isak Newton?". Till min förvåning sa Isak: "Nej, jag ska vara mig själv. Jag ska inte vara som Isak Newton." Jag kommer också ihåg Daniel som alltid sa till oss: "Det löser sig." eller "Vi löser det.", och Anna som brukade säga till mig: "Men Tien, livet är inte bara matematik." Det är små saker som verkligen har satt spår i min hjärna."

bild tien

Forskningen på gymnasiet ledde Annika till Kina

Annika Dahlqvist: "Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, som tar upp en stor del av mitt liv, och jag älskar det! Den inneboende nyfikenheten, funderingarna, ivern att få veta mer… det får mig att le. Men Rays tog det till en helt annan nivå och gav mig chansen att få forska på riktigt i ett laboratorium vilket har betytt otroligt mycket för mig. Att få forska innan man gått ut gymnasiet känns riktigt stort, och häftigt.

Rays har fått mig att inse vilken stor potential man har att göra det man vill i livet. Denna fantastiska sommarforskarskola hjälpte mig att nå längre. Jag var med i Rays 2013 och tack vare det fick jag möjligheten att åka till Kina och representera Sverige i en vetenskapstävling via Utställningen Unga Forskare. Att jag sökte till Rays har lett mig in på en väg där jag idag jobbar på AstraZeneca som labbassistent sedan 6 månader tillbaka. Rays gav mig chansen att träffa vänner för livet med samma intressen som jag, gav mig underbara minnen, och inte minst ett intresse att fortsätta mot mitt mål att få driva min egen forskning i framtiden!"

Annika

Under Rays: Fick upp ögonen för forskningsvärlden - Nu: Programmerar åt Spotify

Dennis Jin deltog i Rays sommaren år 2013. Vad hände sedan och vad tog han med sig från sommarens upplevelser?
"Rays var en otrolig upplevelse som öppnade upp mina ögon för en forskningsvärld som jag aldrig trodde existerade. En månad av forskning tillsammans med laddade elever (och studenter) gav mig nya kunskaper, vänner för livet, och även ett jobb!
Efter Rays insåg jag hur roligt och nyttigt det kan vara att få verkligen komma i kontakt med liksinnade individer. Jag sökte därför vidare till datateknik på LTH. Under min fritid försöker jag även delta i så många event/hackathons som jag kan. För ett par månader sen blev jag inbjuden till Spotifys Diversify-hackathon och spenderade en helg på deras kontor i Stockholm. Och redan nu maj kommer jag förhoppningsvis återigen få träffa en vän (från Rays 2013) i Göteborg, då vi tillsammans kommer att hacka på något nytt."
rays

Grattis Johannes Orstadius, mottagare av Anders Walls stipendium!

Johannes Orstadius, handledare och medlem i Rays arrangörsgrupp 2013, tar den 10 mars emot Anders Walls stipendium inom naturvetenskaplig forskning på 150 000 kr. Stipendiet får Johannes för sin forskning på kristaller och supraledare. Johannes har dessutom sedan unga år haft ett mycket stort intresse för ädelstenar och är expert på området. Efter att med sitt projektarbete på gymnasiet ha kvalificerat sig till forskarskolan Research Science Insitute på MIT i Boston och där fortsatt sitt arbete, började Johannes senare läsa till civilingenjör på Chalmers.  Nu ingår han där i en forskningsgrupp som studerar supraledare - ämnen som leder ström utan resistens. Läs mer om priset och Johannes forskning här! Vi säger stort Grattis till Johannes och önskar varmt lycka till i framtiden!

Chalmers laboratorier

Forskningsminglet - En inspirerande eftermiddag

Av ren tur lyckades jag få information om Rays via min skola och kunde därför våren 2014 skicka in en ansökan som skulle ge mig en fantastisk och unik sommar jag aldrig skulle glömma. Rays sommarforskarskola är ännu inte känd av alla ungdomar, vilket är väldigt synd, och därför anordnades 6 februari evenemanget Forskningsmingel i Lund för nästkommande års ansökande. Ca 150 ungdomar från framförallt Lund och Malmö besökte Vattenhallen Science Center vid LTH där minglet gick av stapeln.

Besökarna fick möjlighet att se gamla deltagare från Rays presentera sina projekt samt höra en forskare prata om sin forskning om sambandet mellan kärlek och kemi (kemiprofessor Ulf Ellervik). Det var en otroligt trevlig eftermiddag med många deltagande och mycket kunskap. Det bjöds på fika och under tiden fanns många glada xRays på plats för att svara på frågor. De olika xRaysen visade den enorma bredd det finns på projekten under Rays samt att det inte är omöjligt att få forska på en så pass hög nivå redan efter två år på gymnasiet. Två stycken från årets arrangörsgrupp berättade även om Rays i allmänhet och dessutom fanns Hanna från Rays år 2014 på plats för att berätta om xRaysverksamheten och allt vad den innebär. Det var en otroligt givande eftermiddag och det var väldigt kul att få föra sina tankar och sin kunskap från Rays vidare till kommande deltagare. Så avslutningsvis vill jag bara säga ett stort LYCKA TILL till årets sökande!
 /Elina Richardsdotter Andersson, Rayselev 2014
Bilder från minglet:
IMG_6733 (800x533)IMG_6724 (726x800)   IMG_6675 (800x599) Ulf Ellervik IMG_6694 (800x777) IMG_6719 (800x408)

Forskningsmingel i Lund

Kom och lyssna till spännande föreläsningar med Rays alumner! Fredag 6 februari anordnar Rays tillsammans med Vattenhallen Science Center vid Lunds Tekniska Högskola evenemanget Forskningsmingel med Rays. Vi bjuder in dig som gymnasist eller lärare att besöka minglet. Du får höra om spännande forskningsprojekt och även om hur och varför man ska söka till forskarskolan. Programmet för dagen finner du här! Du får bland annat veta mer om 3D-printing i nanoskala, om ett experiment vid Europas största elektronaccelerator och om en av historiens minsta mördare: influensan. Gästföreläsare är kemiprofessor Ulf Ellervik, som kommer hålla ett spännande föredrag om njutningens kemi.

Varmt välkomna!

För frågor och anmälan, skriv till anna@raysforexcellence.se.

 

Rays på Berzeliusdagarna

Nu i helgen befann sig Rays på Berzeliusdagarna! Dessa två dagar är till för 380 högpresterande och kemiintresserade gymnasieelever. Eleverna får lyssna på föreläsningar av duktiga forskare för att få en inblick i forskarlivet, deras vardag och vad en naturvetenskaplig utbildning kan mynna ut i. Under pauserna från föreläsningarna har eleverna samt medföljande lärare möjlighet att gå runt och prata med utställare från olika universitet, företag och samfund. I en av montrarna kunde man finna oss och det var en hel del nyfikna elever och lärare som stannade till för att höra om vad Rays innebär. Reaktionerna var olika. En del blev väldigt intresserade och skulle påbörja sin ansökan snarast möjligt, medan ett fåtal aldrig hade funderat på tanken på att forska och istället ville jobba den tiden (jag tror nog att de flesta xRays håller med mig om jag säger att de lär ångra sig…). Många lärare blev fascinerade av Rays och ville sprida vidare informationen till sina elever. Majoriteten av responsen från både lärare och stipendiater var mycket positiv. Kul! Vi som var där hade två väldigt roliga dagar och nu hoppas vi på att så många som möjligt tar chansen att söka!

/Hanna Peterson, Rayselev 2014

10947495_10203305013174189_1118274563_n

IMG_3501

Nobelpris, mushjärnor och Rays

Årets nobelpris i Fysiologi eller Medicin gick till amerikanen John O’Keefe och norrmännenMay-Britt Moser och Edvard I. Moser för deras upptäckter av de celler i hjärnan som fungerar som vår inre GPS och som talar om vart vi befinner oss. John O’Keefe fann redan 1971 att det finns celler i musens hippocampus som aktiveras varje gång den befinner sig på en viss plats, dessa platsceller tros fungera på samma sätt i människans hippocampus. May-Britt och Edvard Moser jobbade som unga i O’Keefes laboratorium i USA och kunde många år senare iaktta celler i ett annat område av hjärnan som också aktiveras beroende på platsen man befinner sig på. Dessa celler bildar tillsammans formen av ett sexkantigt rutnät och kallas därför rutnätsceller. Tillsammans har de kommit god väg på att ge svar på två uråldriga filosofiska frågor: hur vet vi vart vi är någonstans och hur hittar vi från en punkt till en annan?

Det som jag tycker är häftigt med årets pris är att deras forskning i mångt och mycket liknar den jag fick göra på Rays, bara några månader tidigare. Forskningen är lika främst för att det i båda fallen handlar om hjärnforskning men även att snarlika metoder använts, då tänker jag på studier på möss och deras hjärnor. Det häftigaste är ju känslan av att forskningsområdet är väldigt aktuellt, viktigt och instressant. I princip hade ju lika gärna kunnat vara vår forskning som fick priset, okej kanske inte, men man får ju det intrycket, och det är väldigt roligt!

För vidare läsning om Nobelpriset i Fysiologi eller Medicin år 2014:

pressmeddelande grafisk illustration.

/Johan Täng, Rayselev 2014