Vanliga frågor och svar

Här har de flesta frågor som kommit in besvarat, läs igenom dem innan du hör av dig direkt till oss! Följande kategorier

  • Ansökan / Behörighet

  • Praktiska detaljer

  • Om Rays

Ansökan / Behörighet

Kan jag skriva min ansökan på engelska?

Nej. Bilagor och CV kan vara på engelska, men essäsvar och personligt brev ska vara på svenska. Då programmet i huvudsak är på svenska är det viktigt att vi ser att du kan skriva på svenska.

Jag går inte i tvåan på gymnasiet, kan jag ändå ansöka och bli antagen?

Rays riktar sig specifikt till de elever som gått ut tvåan och skall börja trean på gymnasiet. Elever med avvikande programplaner kan söka sitt näst sista år. För äldre elever beviljas inte undantag. Yngre elever kan söka, men i och med att de konkurrerar med äldre elever är det mycket ovanligt att bli antagen.

Jag går inte NATURVETENSKAPLIGT/TEKNISKT PROGRAM PÅ GYMNASIET, kan jag ändå ansöka och bli antagen?

Det går om du läst kurser med innehåll som motsvarar de programmen, exempelvis International Baccalaureate (IB) och valt kurser inom naturvetenskap, teknik eller matematik.

När vet jag om jag blivit antagen till Rays?

Alla besked, om man blivit antagen, fått en reservplats eller inte kommit in, kommer inom tre veckor efter att ansökan stänger.

Hur fungerar det med reservplatser?

Ett antal elever antas som reserver, det framgår i antagningsbeskedet. Om någon antagen får förhinder kommer den reserv som bäst ersätter den eleven att antas, exempelvis om reserven har snarlika intressen och passar på samma projekt. Det är alltså inte någon strikt turordning på reservplatserna, utan beror helt på vem som tackat nej till sin plats.

MÅSTE MAN HA HÖGSTA BETYG FÖR ATT KOMMA IN PÅ RAYS?

Ansökan är till för att vi ska få en helhetsbild av dig som söker. Väldigt höga betyg är en merit bland många andra, men inte ett krav.

Jag kan inte delta i hela Rays, för jag ska på semester. Kan jag ändå ansöka och bli antagen?

Vi prioriterar ansökningar från elever som kan delta i hela programmet. Det är väldigt ovanligt att en elev avviker mer än någon timme från programmet.

Forskningsrapporterna på er hemsida ligger långt över min nuvarande nivå. Kan jag ändå söka och komma in?

Utöver goda gymnasiala kunskaper behöver du inga särskilda förkunskaper för att söka till Rays. Forskningsrapporterna är resultatet av fyra veckors arbete, där du får lära dig alla steg i processen till färdig rapport.

Jag är svensk men pluggar för tillfället på ett utländskt gymnasium. Kan jag ändå söka och komma in?

Ja, men vi vill att du bifogar en förklaring till dina betyg och det är extra viktigt att det framgår att du talar och skriver flytande på svenska.

Praktiska detaljer

Vad kostar det att delta i sommarforskarskolan?

Rays är helt gratis för eleverna från det att de sätter foten i Strängnäs till dess att de lämnar Rays sista dagen. Boende, mat och resor som ingår i programmet står Rays helt och hållet för.

Hur fungerar det praktiskt med boende och mat under forskarskolan?

Exakt hur boendet ser ut varierar något från år till år. I normalfallet bor och äter alla elever tillsammans med handledare på Europaskolan i Strängnäs under hela programmet, det vill säga både kvällar och helger. Här kommer även de flesta aktiviteter äga rum och under mentorskapen pendlar eleverna in till Stockholm. Rays erbjuder specialkost för dem som behöver. Detta är helt kostnadsfritt för eleverna.

FINNS DET TID ATT TRÄNA UNDER RAYS?

Det finns schemalagda aktiviteter varje dag under hela Rays. Det kommer finnas lediga stunder, och då går det bra att träna. Att åka iväg och till exempel idrotta i en förening kommer det inte finnas tid för.

Hur intensivt är programmet?

Rays är väldigt intensivt, och det är viktigt att vara beredd på långa dagar. Det varierar under programmets gång och det finns vissa dagar som är lugnare och vissa som är mer intensiva.

Jag bor i stockholmsområdet, kan jag bo hemma och pendla in till rays?

Nej. Rays är ett helhetskoncept och alla bor gemensamt under hela programmet.

Mellan vilka datum anordnas Rays?

Rays 2024 kommer att pågå från 16 juni till 14 juli.

VILKET SPRÅK SKER UNDERVISNINGEN PÅ?

Den absoluta merparten av programmet är på svenska. Alla sociala aktiviteter och undervisningen första veckan är på svenska. Mentorskapet varierar, vissa är på svenska och vissa engelska. Alla skriftliga arbeten är på engelska. Alltså bör eleverna tala och skriva flytande engelska och svenska.

Om rays

Vilka står bakom rays?

Vi som jobbar med Rays är i regel universitetsstudenter som tidigare deltagit i Rays och liknande initiativ. Vi jobbar huvudsakligen ideellt för att vi vill ge fler elever samma chans som vi en gång fick. Mer om oss finns under kontakt.

Är rays vinstdrivande?

Nej, Rays är en ideell förening.

Vem är ansvarig För innehållet i rapporterna på hemsidan?

Rays gör inget anspråk på att rapporterna är felfria. De är i regel korrekturlästa av äldre Rayselever och elevernas mentor, men de korta tidsförhållandena under Rays innebär att de inte kan granskas från grunden. Ytterst är det eleven som skrivit rapporten som är ansvarig för innehållet, men rapporterna ska ses som en redovisning av vad eleverna har gjort och Rays hemsida är inte på något sätt en vetenskaplig journal.