MÖT EN XRAY: “RAYS VISADE HUR SPÄNNANDE OCH ROLIGT DET FAKTISKT ÄR ATT FORSKA!”

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013 och läser just nu termin 10 på Läkarprogrammet i Lund. Hon håller just nu på med sitt examensarbete inom minimally invasive surgery i San Diego, USA. Här får du läsa mer om varför hon tycker att du ska söka Rays och vad Rays har betytt för henne.

Vad har Rays betytt för dig? Genom Rays fick jag testa på forskning för första gången. Rays visade hur spännande och roligt det faktiskt är att forska! Jag har även fått kompisar för resten av livet.

Vad är det bästa med Rays? Att få lära sig hur man forskar och samtidigt göra det inom ett område man är intresserad av med exceptionell handledning. Samtidigt har man massa roligt vid sidan om och får flera nya kompisar.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Talen på Tekniska museet i Stockholm och avslutningsmiddagen - helt fantastiskt!

Varför ska man söka till Rays? Genom Rays kommer du få en inblick i forskning och lära dig mer inom ett område du är intresserad av under en sommar. Under denna tid har du exceptionell handledning och stöttning. Samtidigt får du träffa andra ungdomar från resten av Sverige som har brinnande intressen inom andra områden, och få vänner för livet.  


MÖT EN XRAY: “FRÅGAN ÄR SNARARE VARFÖR MAN INTE SKULLE SÖKA TILL RAYS.”

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland.

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland.

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland. Just nu går han sista året på finskt gymnasie, och söker därefter in till en medicinutbildning i Helsingfors.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har betytt mycket för mig rent identitetsmässigt, eftersom jag kände en samhörighet med människorna som jag inte hittat tidigare. Jag förstod att söka efter vetenskapliga seminarier (t.ex. Berzeliusdagarna) tack vare min nyfunna identitet som allmän nörd

Vad är det bästa med Rays? Det bästa med Rays är alla härliga människor. Jag håller ännu kontakt med många av dem jag träffat, inklusive grupphandledare.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Mina bästa minnen från Rays är säkert hajken och presentationen på tekniska museet. Jag fick visa upp mig och mitt arbete, inför släktingar och resten av Rays. Det var en stolt stund, som också var mycket kul i sig självt.

Varför ska man söka till Rays? Frågan är snarare varför man inte skulle söka till Rays. Jag själv hade kanonkul under mina veckor i Stockholm, och jag kan rekommendera Rays åt alla som har något intresse. Rays är ju inte bara kul, utan också en bra merit inför framtiden.


MÖT EN XRAY: "EN HELT FANTASTISK MÅNAD OCH VÄNNER FÖR LIVET!"

rayssss.jpeg

Elina Richardsdotter Andersson var med på Rays 2014 där hon fick genomföra ett projekt inom neurologi. Nu pluggar hon tredje året på läkarprogrammet på KI och utöver detta forskar hon på reumatologiska sjukdomar i ett labb på KI.

Vad har Rays betytt för dig? 

“Öppnade tidigt mina ögon för forskningen samt hur mycket man kan lära sig på kort tid trots väldigt lite förkunskap! Förutom detta så en helt fantastisk månad och vänner för livet!”

Vad är det bästa med Rays?

“Utan tvekan alla underbara personer från alla delar av vårt avlånga land! Både i arrangörsgruppen och eleverna!”

Varför ska man söka till Rays? 

“För att få en helt fantastisk månad med nya utmaningar som öppnar så många dörrar och för att få träffa andra motiverade och helt fantastiska människor”

Grattis Felix Tellander, mottagare av Anders Walls stipendium!

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Vi på Rays kan stolt presentera ytterligare en xRay som tilldelats Anders Walls stipendium för unga forskare. Felix Tellander har fått motta stipendiumet på 150 000 kronor. Stipendiet tilldelas till personer som speciellt utmärkt sig inom området unga forskare genom att visa ett brinnande intresse, ett naturvetenskapligt engagemang, unicitet och kreativitet samt hög kapacitet och potential för personlig utveckling.

Mer information om Felix och varför han har fått motta stipendiumet hittar ni här:
http://www.mynewsdesk.com/se/anders-walls-stiftelse/pressreleases/anders-wall-stipendium-till-ung-matematiker-partikelfysiker-och-pianist-2843886

Vi gratulerar Felix och önskar honom all lycka i framtiden!

MÖT EN XRAY: "DET ÄR FANTASTISKT ROLIGT"

annie_andersson.jpeg

Annie Andersson deltog i Rays förra sommaren där hon fick genomföra ett medicinskt forskningsprojekt på Karolinska Institutet. Nu pluggar hon sista året på gymnasiet.

Vad har Rays betytt för dig? “Rays betyder nya, nördiga vänner, en fantastiskt rolig sommar och nya öppningar för vad man kan göra i framtiden. Jag har fått självförtroende att ta chanser och göra nya saker inom naturvetenskap”

Vad är det bästa med Rays? “Alla personer man lär känna!”

Varför ska man söka till Rays? “För att det finns så få möjligheter att göra något så stort när man går på gymnasiet. Det är fantastiskt roligt, man lär känna likasinnade människor, och man lär sig mycket, inte bara om det man forskar om utan också hur man skriver akademiskt, hur labbar fungerar, och vad man kan göra i framtiden”

MÖT EN XRAY: “DU FÅR SÄLLAN MÖJLIGHETEN ATT TRÄFFA 23 LIKASINNADE PERSONER”

34918299964_583d993f05_o.jpg

Erik Eldh deltog i Rays 2017 där han fick forska om grafen och dess användning som isolator. För tillfället pluggar han fysik på Oxfords universitet och drömmer om att fortsätta forska i framtiden.

Vad har Rays betytt för dig? En första inblick i hur forskningsvärlden, och stark motivation för att söka till utbildning som kan ge mig möjligheten att forska i framtiden.

Vad är det bästa med Rays? Forskningen, vännerna och slippa göra gymnasiearbetet i Årskurs 3.

Varför ska man söka till Rays? Du får sällan möjligheten att träffa 23 likasinnade personer att umgås, forska och diskutera med.

Går du andra året på gymnasiet i Sverige eller Finland? Har du ett brinnande intresse för naturvetenskap, matematik eller teknik? Missa då inte chansen att söka till Rays 2019! Mer info om ansökan hittar du här.

Möt en Xray: "Rays kommer vara bland det bästa du gjort."

Efter sitt deltagande i Rays 2012 har Shanga forsatt forska vid sidan av sina studier till läkare

Efter sitt deltagande i Rays 2012 har Shanga forsatt forska vid sidan av sina studier till läkare

Shanga Konaporshi deltog i Rays 2012. Hon gjorde ett projekt som fastställde blåmusslans hälsostatus genom att undersöka tjockleken på deras skal. Genom Rays fick hon upp ögonen för forskning och därför forskar hon för tillfället vid sidan av sina studier till läkare.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har gjort mig mer självsäker, gjort att jag vågat ta mig an projekt och har alltid funnits med som en trygghet då forumet öppnar upp för hjälp, stöd och samarbete.

Vad är det bästa med Rays? Alla ambitiösa och kloka personer.

Varför ska man söka till Rays? Rays kommer vara bland det bästa du gjort. En utmaning som hjälper dig att utvecklas och förbereder dig för vad som väntar efter studenten mycket bättre än gymnasietiden, samtidigt som det ger utrymme för det naturvetenskapliga intresset att gro. Rays ger dig möjligheten att träffa ambitiösa, kloka och schyssta personer som du troligtvis annars inte skulle ha träffat. Det är en unik känsla av samhörighet att vara med i Rays gemenskap.

Vad är ditt allra bästa minne från Rays? När vi spelade maffia runt lägerelden.


Avslutningspresentationer 2018

Avslutningspresentationer 2018

Nu finns det möjlighet att uppleva avslutningspresentationerna på Tekniska Museet av våra duktiga elever från Rays 2018. Vare sig om du var där eller inte kan du därför nu kolla på dem här: