Henrietta Nilsson var en av deltagarna på Rays 2024. Hennes forskningsprojekt handlade om hållbara biopolymerblandningar som lättviktsabsorbenter för att ersätta engångsplast.
Vad gör du just nu?
Jag är inne på min sista termin på naturvetenskapsprogrammet vid ProCivitas i Malmö. Vid sidan av mina studier skriver jag naturvetenskapliga artiklar som skribent på Partikular och arbetar med läxhjälp. Nyligen fick jag dessutom den stora äran att bli vald till ledamot i Rays styrelse. Utöver detta spenderar jag gärna tid på volleybollplanen, vid pianot eller i gott sällskap med vänner!
Vad har hänt efter Rays?
Sommaren 2024 innebar en hel del tågresande för mig. Förutom resan till och från Rays blev det även en tur till Stockholm några veckor senare. Där träffade jag fler naturvetenskapligt intresserade ungdomar och ett familjärt ansikte – en deltagare från Rays 2024! Tillsammans reste vi vidare till Kiruna och sedan till Abisko för att delta i Forskarmöten, arrangerat av Sveriges Unga Akademi. Miljön var otroligt vacker och Forskarmöten mycket givande!
Under höstterminen skrev jag bland annat en artikel om mitt Rays-projekt. På KTH forskade jag kring biopolymerer som ett hållbart alternativ till plast i sanitetsprodukter. Engångsartiklar som blöjor och bindor innehåller stora mängder plast, vilket har en betydande klimatpåverkan. Jag undersökte om biopolymerer kan användas för att skapa ett biologiskt nedbrytbart material som skulle kunna ersätta plasten i dessa produkter. Resultaten var lovande och visade att materialen har potential att bli ett miljövänligt alternativ till dagens plastbaserade lösningar!
Henrietta placerar ett av sina material på pistillen av en blomma, vilket visar på materialets låga densitet.
Att nu få vara en del av Rays styrelse är en fantastisk möjlighet att ge tillbaka och bidra till utvecklingen av Rays som sommarforskarskola. Jag ser verkligen fram emot att nya generationer av deltagare får uppleva det jag själv gjorde – en sommar fylld med forskning, vänskap och oförglömliga minnen!
Vad har Rays betytt för dig?
Rays har betytt oerhört mycket för mig – det är lite som de material jag skapade, där varje por är unik. På samma sätt har Rays skapat många personliga och unika minnen. Innan Rays hade jag aldrig riktigt upplevt den naturvetenskapliga lägerkulturen – för mig var läger mest något sportrelaterat. Rays öppnade upp en helt ny värld, en värld jag inte visste att jag saknade förrän jag var mitt i den.
Det var däremot inte bara forskningen som gjorde Rays till något alldeles speciellt – det var också människorna. Framför allt var det känslan av att vara omgiven av människor som delar min passion för naturvetenskap. Det är motiverande att träffa kunniga människor som verkligen vill att man ska lyckas. Rays har gett mig en möjlighet att möta likasinnade, testa på forskning och utmana mig själv på nya sätt.
Vad är det bästa med Rays?
Det bästa med Rays är svårt att sätta fingret på. Från att lyssna på favoritmusik med vänner, till en välbehövlig powernap eller djupa samtal sent på kvällen – det är alla dessa små ögonblick som gör Rays magiskt. Men om jag måste välja en specifik sak är det bästa med Rays förmodligen balansen mellan det akademiska och det sociala. Det intensiva forskandet, lärandet och rapportskrivandet varvades med aktiviteter som camping. Även om schemat var fullt var varje upplevelse minnesvärd och bidrog till att göra Rays till Rays. För Rays är verkligen så mycket mer än bara forskning, även om forskningen i sig var både utmanande och rolig.
Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?
I ett hav av fantastiska minnen från Rays är det svårt att välja bara ett. Men några dyker snabbt upp i tankarna, och ett av dem är midsommarfirandet. För vissa är midsommar en självklar tradition med blomsterkransar och dans runt midsommarstången, för andra en helt vanlig sommardag. För mig är det definitivt det förstnämnda. Midsommar kom tidigt i programmet och blev ett perfekt tillfälle att verkligen lära känna alla. Vi fick i uppgift att baka flera pajer från grunden på bara några timmar – ett verkligt test på teamwork. Alla hjälptes åt, skrattade och skapade minnen. När det sedan var dags för midsommarmiddag var det den perfekta avslutningen på dagen.
Varför ska man söka till Rays?
Det finns verkligen inget att förlora! Ja, ansökan kräver lite tid och engagemang, men allt bra är värt att lägga ner tid på. Rays ger dig inte bara chansen att forska på ett universitet tillsammans med erfarna forskare, utan också att bli en del av en fantastisk gemenskap!
Så om du funderar på att söka – gör det! Jag hoppas verkligen att du tar chansen.
Lycka till!