På scenen i Nordstan får du på söndag 19/4 12.00-13.00 höra om varför Rays är Sveriges bästa sommarforskarskola och om två spännande forskningsprojekt som elever på Rays genomfört. Serhat Aktay föreläser om en av historiens minsta mördare - influensan. Klara Kiselman och Ulrika Wennberg pratar om en möjlig ny sorts cancerbehandling, med selenföreningar, som inte slår ut kroppens eget försvar på samma sätt som dagens metoder. Rays kommer även att finnas på plats i en monter kl 11.00 - 16.00 där du kan få veta massor om vad forskarskolan Rays är och vår vision om Sverige som en världsledande forskningsnation! Länk till programpunkten här. Influensan är en av världens farligaste och dödligaste sjukdomar, så varför finns den fortfarande kvar efter så många år och vad kan en student göra för att stoppa den? Med hjälp av lite fantasi och kanske en gnutta tur ska vi nog kunna se hur man kan ta sig an en av historiens minsta mördare.

Tidigare forskning har visat att olika selenföreningar har potential att användas i cancerbehandling då de kan döda cancerceller eller hindra dem från att dela sig, men man har inte riktigt kartlagt hur dessa föreningar påverkar resten av kroppens celler.  Därför har selenföreningars effekt på T-lymfocyter (en slags vita blodkroppar och viktig del av immunförsvaret) undersökts i vårt projekt. Ett av problemen med dagens cellgiftsbehandling är att den inte bara tar död på cancercellerna utan även drabbar andra snabbväxande celler, däribland T-lymfocyterna, vilket leder till att patienten blir extremt infektionskänslig. Förhoppningen är att detta inte sker om man istället använder selenföreningar och vår undersökning visade att detta faktiskt kan vara fallet. Föreningen skulle kunna användas i en behandling utan att påverka immunförsvaret negativt! 

Kom och lyssna på superspännande föreläsningar och prata med oss i montern efteråt! Vi ses väl i Nordstan under Vetenskapsfestivalen på söndag?

Nedan: Annika Dahlqvist under Vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet 16/4.

Ihjulet