Viewing entries in
Blogg

Grattis Tosca, antagen till Imperial College!

Tosca Marmefelt, deltagare i Rays 2015, har blivit antagen till Imperial College i London!

Tosca Marmefelt, deltagare i Rays 2015, har blivit antagen till Imperial College i London!

Med två dagar kvar innan ansökan till Rays 2016 stänger vill vi gratulera ännu en av våra xRays, Tosca Marmefelt. Tosca deltog i Rays 2015 och har nu blivit antagen till prestigefyllda Imperial College i London. Såhär skriver hon om sina upplevelser på Rays och om antagningsbeskedet:

"För knappt ett år sedan fick jag ett mail som kom att förändra hela mitt liv. “Grattis Tosca! Du har blivit antagen till Sveriges mest prestigefyllda sommarforskarskola, Rays - for excellence”. Det tog ett par minuter för budkapet att sjunka in, men ett par tårblanka ögon och en darrande hand senare stod det klart - Rays nästa!

Mina förväntningar på sommaren var ganska klara. Det skulle bli utmanande, lärorikt och intensivt, och jag skulle äntligen få prova på den typ av naturvetenskapligt arbete som föll utanför gymnasiets snäva ramar. Kort och gott, en plugg-sommar deluxe.

Det är sant att Rays var den största akademiska utmaningen jag någonsin tagit mig ann, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig att jag kunde genomgå en sådan personlig utveckling på så kort tid. De fantastiska människor jag lärde känna under sommaren i Strängnäs är och förblir några av de absolut häftigaste, underbaraste och mest fascinerande personer jag någonsin haft äran att kalla mina vänner. Vänskapsbanden som knöts över allt för sena nätter, felmeddelanden i Latex och en aldrig sinande ström av arbete är någonting jag kommer bära med mig för resten av livet.

Nu, ett knappt år senare, står jag på tröskeln inför nästa stora äventyr. I höst flyttar jag (förhoppningsvis) till London för att påbörja en fyraårig utbildning i fysik vid Imperial College London, där jag planerar varva fysik- och matematikkurser med tillägg från deras väl omtalade business school. Trots att jag accepterade mitt preliminära antagningsbesked redan för ett par veckor sedan känner jag mig fortfarande lika pirrig vid tanken på att allt det som jag drömt om så länge snart kommer bli verklighet. Inget av detta hade varit ens på gränsen till möjligt om det inte hade varit för det där mailet som damp ner i min inkorg en sen lördagskväll i mars. Rays är och förblir något av det bästa som någonsin hänt mig. Har du möjlighet att söka, gör det! Du kommer inte ångra dig."

Vi gratulerar Tosca och önskar henne lycka till!

Comment

xRays i finalen av Utställningen Unga Forskare

Alexandra Polykova i sin monter på den regionala deltävlingen i Göteborg. Foto: Neda Farhand

Alexandra Polykova i sin monter på den regionala deltävlingen i Göteborg. Foto: Neda Farhand

Vi vill gratulera alla xRays som kvalificerat sig vidare till finalen av Utställningen Unga Forskare. Utställningen Unga Forskare är en tävling där gymnasieelever tävlar med sina vetenskapliga projekt. Totalt deltog knappt tvåhundra projekt i de regionala deltävlingarna runt om i landet och 55 av dessa har ni kvalificerat sig vidare till finalen. Bland dessa 55 projekt återfinns fem stycken xRays: Alexandra Polykova, Ambjörn Joki, Simon Sundelin, Jonna Karlberg och Daniel Eriksson. Alla deltog i förra årets upplaga av Rays och kommer nu också att delta i den fem dagar långa finalen på Tekniska Museet i Stockholm. Där kommer de att ställa ut sina projekt den fjärde och femte april, men också få ta del av inspirerande föreläsningar, studiebesök och självklart också ta del av gemenskapen med likasinnade jämngamla. Har du vägarna förbi Tekniska Museet en stund mellan 10:00 och 15:00 måndagen den fjärde april eller tisdagen den femte, tveka inte att titta in i utställningshallen och inspireras av alla utställares imponerande projekt.

Stort lycka till önskar vi alla våra xRays!

Comment

Möt en xRay: "Bästa månaden någonsin!"

rays_2014_2421

Ulrika labbar på Karolinska Institutet under sitt deltagande på Rays.

Andra xRaysen som berättar mer om sina upplevelser på Rays är Ulrika Wennberg. Ulrika deltog i Rays 2014 och är idag ansvarig för alumninätverket xRays. Förutom det studerar hon Teknisk Fysik på KTH i Stockholm och är ansvarig för Stockholms regionala deltävling av Utställningen Unga Forskare.

Hur har Rays påverkat dig?  Rays har påverkat mig på väldigt många olika sätt, men en direkt konsekvens var att jag utvecklades väldigt mycket som person och lärde mig om mina styrkor och begränsningar. Jag insåg att jag har den kapacitet som krävs för att lära mig mycket komplicerade saker under en kort tidsperiod samtidigt som jag lärde mig fantastiskt mycket om vetenskaplig metodik vilket gjorde mig väldigt trygg i mitt rapportskrivande. Jag tvingades även ut ur min comfort-zone och insåg att smarta människor faktiskt inte är så tråkiga eller farliga som jag porträtterat. Dessa människor lärde mig även att jag bestämmer över mitt framtid, samt att den enda som sätter mina gränser är jag själv genom att våga eller inte våga testa nya saker. Det ledde i sin tur till att jag vågade välja den svåra och krävande, men samtidigt otroligt roliga och utmanande utbildning jag går idag. Den passar mig perfekt!

Vad är det bästa med Rays?  Det är svårt att säga vad som var absolut bäst med Rays, men det finns två saker som präglade min månad i Strängnäs. Dels mognade jag väldigt mycket under Rays samtidigt som jag blev mer redo inför mina kommande år på högskolan. Dessutom träffade jag många fina människor som jag vet kommer att vara mina vänner livet ut.

Varför ska man söka till Rays?  Varför inte? Det finns egentligen ingenting att förlora. Om du deltar i Rays kommer du att träffa en drös underbara människor, du kommer att lära dig massor om att skriva vetenskapliga uppsatser (wow vad enkelt det blev efter Rays!), men framförallt tror jag att i princip alla lär sig mycket om sig själva och får en bättre självkänsla. På något sätt känns det som att alla (under mitt år i alla fall) insåg att vi faktiskt duger utmärkt precis som vi är. Dessutom träffar du vänner för livet!

Beskriv Rays med tre ord! Bästa månaden någonsin!

En av Sveriges supertalanger

I förra veckan korade Veckans Affärer Sveriges 101 supertalanger för 9 året i rad. Det är en lista med unga människor från hela Sverige som driver miljardbolag, utvecklar spel, driver opinion eller arbetar ideellt. På listan hittar man i år under rubriken "Nytänkare" Philip Frick, xRay och tidigare projektledare.

Stort grattis till Philip, och vi hoppas att vi finner fler xRays på listan i framtiden!

Hela listan och mer finns på Veckans Affärers hemsida.

Möt en xRay: "På Rays blir man expert"

Alfred Isaac, elev Rays 2015
Alfred Isaac, elev Rays 2015

Nästa xRay som svarar på frågor om sin upplevelse är Alfred Isaac som deltog i Rays 2015. Just nu studerar Albert sista terminen av naturvetenskapsprogrammet på Blackebergsgymnasium i Stockholm.

Hur har Rays påverkat dig? Jag har lärt mig massor för livet. Jag har fått vänner för livet, fått bra kontakter med människor på olika universitet, fått erfarenhet av studier på universitet, av forskning och vetenskapligt skrivande och jag har lärt mig hantera program som jag annars inte skulle känna till alls. Varje dag kunde man gå och lägga sig med ett dagens bästa, och allt det där bästa kunde man bära med sig i sitt skolliv och sin fritid.

Vad är det bästa med Rays? Upplevelsen. Hela känslan av att bo tillsammans med en grupp människor med enorma intressen och åka till universitet varje dag.

Varför ska man söka till Rays? Det är en möjlighet och en chans man inte bör missa. Av vad jag sett med elever från andra klasser har de ofta problem med vad de ska ha som gymnasiearbete, så de söker efter villiga handledare på universitet som halvhjärtat hjälper dem, och hela gymnasiearbetet, som är gymnasietidens enda forskningsliknande arbete, blir bara ett stressigt virrvarr som ska lämnas in innan deadline. På Rays blir man expert på ämnet man blir tilldelad under de två veckorna som man arbetar med det. Man delar sina upplevelser med andra, och handledarna hjälper gladeligen till.

Forskningsarbetet åsido är det fortfarande ett sommarläger, och man får vara med om olika roliga upplevelser med vänner som blir som en tight familj till slut. Man får ett alumninätverk och kan alltid räkna med att de finns där. Istället för ett relativt händelselöst sommarlov, eller ett med ett som fylls ut med ett sommarjobb, kan man på Rays göra något man tycker är riktigt kul och på eftermiddagen dra ut med kompisarna och ta ett dopp i Mälaren, ha filmkväll, eller liknande. Lägret har en del aktiviteter som hajking och Rays Olympics som alla där tycker är kul, och som gör sommaren värd att minnas. Som en extra fotnot kan Raysarbetet oftast användas som gymnasiearbete.

Beskriv Rays med tre ord! Roligt, gemenskap, lärorikt

Forskningsmingel på Vattenhallen

I fredags anordnade Rays ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund. 125 gymnasieelever fick lyssna på xRays spännande föreläsningar om sina olika forskningsprojekt. Vissa berättade om sitt Raysprojekt medan andra pratade om egna projekt de drivit efter Rays. Det bjöds bland annat på en lektion i hur man lär en dator att läsa, en föreläsning om en framtida cancerbehandling utan biverkningar och ett föredrag om hur man kan visualisera sin sångteknik. Förutom det gavs självklart även information om Rays och vad en sommar i Strängnäs egentligen innebär. Gästföreläsare var kemiprofessor Ulf Ellervik som passionerat berättade om "Den svåra konsten att leva". Under fikapauserna svarade xRays på frågor och eleverna hade även tid gå runt i Vattenhallens utställningar och upptäcka allt spännande som finns där.

Vi vill tacka alla elever som kom och hoppas att ni blev inspirerade och tar chansen att söka till Rays 2016!

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Besökare och xRays minglar i  pausen.

Besökare och xRays minglar i  pausen.

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Möt en xRay: "Ingenting är omöjligt"

Vad händer efter Rays? Vad har medlemmarna i alumninätverket xRays för sig och vad har de att säga om sin upplevelse? Från och med nu tills att ansökan stänger den 27 mars kommer intervjuer med olika xRays att dyka upp här på bloggen. Först ut är Anton Möller, deltagare i Rays 2014 som nu läser andra terminen på civilingejörsprogrammet i Teknisk Fysik på Kungliga Tekniska Högskolan.

xray_anton

Hur har Rays påverkat dig? Rays öppnade i någon mening upp mina ögon för vad som är möjligt och inte. Svaret på den frågan är att ingenting är omöjligt - bara man är villig att kämpa för det. Att pressa sina gränser fick en helt ny innebörd, och att hårt arbete och dedikation kan lyfta en till helt nya höjder har jag nu i efterhand insett.

Förutom den otroliga personliga utvecklingen jag upplevde så fick jag chansen göra den resan med 20 andra helt fantastiska elever. Två år senare så umgås jag fortfarande dagligen med många av de personer jag lärde känna för livet på Rays, och vi har fortfarande lika roligt tillsammans.

Vad är det bästa med Rays? Gemenskapen man bygger med varandra, utmaningarna man själv ställs inför och allt man lär sig under resans gång.

Varför ska man söka till Rays? Varför ska man inte? En sommar på Rays är en sommar med otroliga akademiska utmaningar, oförglömligt kamratskap och värdefulla upplevelser!

Beskriv Rays med tre ord! Givande, händelserikt och utmanande.

Nytt år, nya planer

Efter att ha firat ut 2015 och in 2016 närmar sig årets Rays med stormsteg. Arrangörgruppen 2016 består av projektledare Serhat Aktay, Anna Broms, Isak Nilsson och Klara Kiselman. Läs mer om oss här! Vi ser fram emot en sommar med många skratt, inspirerande föreläsningar och spännande forskning. Redan i närtid har vi dock mycket spännande planerat. Den 29:e och 30:e januari kan du träffa oss på Berzeliusdagarna innan vi öppnar ansökan den 31:a januari. Ansökningsperioden kickstartar med ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund den 5:e februari. Inbjudan har gått ut till skolor, men tveka inte att ta kontakt med oss om du är intresserad av att komma. Enklast är att mejla info@raysforexcellence.se.

Ansökan stänger den 27:e mars, så se till att ha skickat in allt innan dess. Vi hoppas på många spännande ansökningar och är övertygade om att Rays 2016 kommer att bli helt fantastiskt!

arrangörsgrupp16

Arrangörsgruppen 2016: Isak Nillson, Anna Broms, Klara Kiselman och Serhat Aktay.