Alfred Isaac, elev Rays 2015
Alfred Isaac, elev Rays 2015

Nästa xRay som svarar på frågor om sin upplevelse är Alfred Isaac som deltog i Rays 2015. Just nu studerar Albert sista terminen av naturvetenskapsprogrammet på Blackebergsgymnasium i Stockholm.

Hur har Rays påverkat dig? Jag har lärt mig massor för livet. Jag har fått vänner för livet, fått bra kontakter med människor på olika universitet, fått erfarenhet av studier på universitet, av forskning och vetenskapligt skrivande och jag har lärt mig hantera program som jag annars inte skulle känna till alls. Varje dag kunde man gå och lägga sig med ett dagens bästa, och allt det där bästa kunde man bära med sig i sitt skolliv och sin fritid.

Vad är det bästa med Rays? Upplevelsen. Hela känslan av att bo tillsammans med en grupp människor med enorma intressen och åka till universitet varje dag.

Varför ska man söka till Rays? Det är en möjlighet och en chans man inte bör missa. Av vad jag sett med elever från andra klasser har de ofta problem med vad de ska ha som gymnasiearbete, så de söker efter villiga handledare på universitet som halvhjärtat hjälper dem, och hela gymnasiearbetet, som är gymnasietidens enda forskningsliknande arbete, blir bara ett stressigt virrvarr som ska lämnas in innan deadline. På Rays blir man expert på ämnet man blir tilldelad under de två veckorna som man arbetar med det. Man delar sina upplevelser med andra, och handledarna hjälper gladeligen till.

Forskningsarbetet åsido är det fortfarande ett sommarläger, och man får vara med om olika roliga upplevelser med vänner som blir som en tight familj till slut. Man får ett alumninätverk och kan alltid räkna med att de finns där. Istället för ett relativt händelselöst sommarlov, eller ett med ett som fylls ut med ett sommarjobb, kan man på Rays göra något man tycker är riktigt kul och på eftermiddagen dra ut med kompisarna och ta ett dopp i Mälaren, ha filmkväll, eller liknande. Lägret har en del aktiviteter som hajking och Rays Olympics som alla där tycker är kul, och som gör sommaren värd att minnas. Som en extra fotnot kan Raysarbetet oftast användas som gymnasiearbete.

Beskriv Rays med tre ord! Roligt, gemenskap, lärorikt