Vad ägnar vi oss åt för forskning?

Henrik skriver loggbok.

Även om denna blogg kan få det att framstå som att vi mest har föreläsningar och sociala aktiviteter så spenderas trots allt majoriteten av tiden vecka två och tre på forskningsinstitutioner inne i Stockholm. Därför kanske det vore lite intressant att få inblick i vad för typ av forskningsmentorskap vi har i år. Nedan följer ett axplock av ämnen med korta förklaringar. Mer ingående djupdykningar i de respektive ämnena kommer framöver, och om inte annat i form av elevernas slutrapporter som presenteras nästa vecka.

Kärnfysik – Mariam och Henrik arbetar med professor Bo Cederwall med ett projekt inom materialanalys genom neutronaktivering.

Kvantkryptografi - David och Joel arbetar med professor Mohamed Bourennane från institutionen för kvant- och fältteori med ett projekt rörande kvantkryptografi och möjligheten att avslöja avlyssningsförsök med hjälp av denna kryptometod.

Komplex matematik – Anna och Isak studerar tillsammans med professor Mikael Passare bland annat så kallade komplexa amöbor och dess egenskaper. De har även ägnat en del tid åt att studera rötterna till Ramanujans theta funktion.

Insulinsekretion i beta celler – Emelie och Isabella arbetar med doktorand Linnea Eriksson från Karolinska Institutet med att studera insulinsekretation i beta celler, något som är intressant vid behandling av diabetes.

Se detta som en liten aptitretare. De kommande dagarna kommer vi ge lite information om alla projekt, och kanske någon djupdykning i en del av dem.

Politik och vetenskap – ett omaka par?

En intensiv debatt blev det!

De flesta som har ett passionerat intresse för naturvetenskap tenderar att ha ett avsevärt mindre intresse för samhällsfrågor. Eller?

Under kvällen idag har vi haft besök av Johan Andréasson som arbetar som politisk tjänsteman i Riksdagen och är civilingenjör i Industriell ekonomi från Chalmers. Han har även många år i styrelsen för Förbundet Unga Forskare bakom sig. I sin arbetsgrupp i Riksdagen har han ca 70 kollegor varav högst tre eller fyra är naturvetare. Vad får det för konsekvenser för politikers förmåga att ta till sig vetenskapliga resultat?

Vilket ansvar har forskare, och särskilt unga forskare, för att förmedla kunskap till samhället och allmänheten? Svåra frågor som blir aktuella hela tiden i vårt moderna samhälle. Alltifrån vår energipolitik till vår it-politik styrs av innovationer och tekniska lösningar. Huruvida vi borde ha kärnkraft är till exempel en fråga som just nu har rönt väldigt mycket uppmärksamhet. Detta trots att gemene man (och snart sagt varje politiker) helt saknar kunskap om hur kärnkraftsreaktorer egentligen fungerar.

Som övning under passet fick eleverna i grupper på kort tid sätta sig in i ett par vetenskapliga frågor med politisk betydelse. Dessa var huruvida vi borde inför skatt på kött med tanke på dess stora miljöpåverkan (köttproduktion bidrar till exempel med uppskattningsvis 20% av världens koldioxidutsläpp), huruvida man borde införa individuella utsläppsrätter (att varje person har en koldioxidkvot) samt huruvida det borde vara tillåtet med genmodifierade grödor. En grupp fick företräda de som är för varje åtgärd, medan en grupp fick vara emot varje. Det var fascinerande att se hur engagerande politik kan vara när den handlar om rätt typ av frågor. Debatten blev väldigt intensiv och det var långt ifrån självklart vilken sida som vann varje fråga. En insikt var att forskning och vetenskapliga resultat kan användas på väldigt olika sätt beroende på vilket syfte man som politiker vill uppnå.

Sammantaget var det en bra tankeställare för oss alla att reflektera över vetenskapens betydelse för samhällets utveckling och vilken roll den spelar i politiken.

Hur är det att studera på en högskola?

Längst fram ser vi Johannes, Bea, Fredrik och Johannes.

Ett viktigt syfte med Rays är att förbereda våra deltagare för en framtid som studenter och forskare. För att hjälpa till med förberedelserna inför att bli student bjöd vi därför i söndags in en skara studenter från universitet runt om i Sverige. Deltagarna var Johannes Wolff, som läser Teknisk Fysik och skall börja forska inom astronomi i Uppsala, Beatrice Bergström som läser till läkare på Karolinska, Johannes Borgqvist som läser Bioteknik på Chalmers samt vår alldeles egen Fredrik Langkilde som läser till läkare på Göteborgs Universitet.

Efter en inledande presentation från våra panelmedlemmar fick alla en möjlighet att ställa frågor. Det visade sig bli intressant med frågor om alltifrån bostadsköer till möjligheten att läsa mer än 100% under sin grundutbildning.

Kvällen avslutades med besök på en närliggande hamburgerbar. Som ledare kändes det fantastiskt roligt att se hur frågorna till våra gäster fortsatte att hagla över maten. Nyfikenheten är verkligen enorm bland våra fantastiska elever!

Frizzled

https://vimeo.com/64178273 Ovan är en intervju från förra veckan med Marcus Gidekull, en av de arton utvalda deltagarna av Rays 2011.

Midsommar

Midsommarmat.

Sill och färskpotatis på en brygga invid en sjö. Gårdagens midsommarfirande innehöll allt det som traditionen bjuder inklusive knasiga lekar, dans på bryggan och midnattsdopp.

Dagen började med en efterlängtad sovmorgon för de allra flesta. Trots att frukosten serverades fram till elva var det en del som gick direkt på lunchen. Lunch serverades som sagt på bryggan vid Europaskolan. Fredrik och Gustav hade med hjälp av en energisk skara elever planerat mat och dekorerat hela morgonen. Det bjöds på alltifrån nio olika sillsorter till gravad lax och färskpotatis. Till efterrätt blev det såklart stora lass med jordgubbar och glass.

Efter lunch begav vi oss iväg till en intilliggande gräsmatta för femkamp. Det blev såväl potatis på sked som irländsk julafton. Favoriten för oss som tittade på var i och för sig utan tvekan “äta äpple ur en hink med vatten” grenen. Ser fantastiskt roligt ut när någon står med huvudet rakt ner i en hink och frustar för att få tag i det förbaskade äpplet som flyter runt i den. Vi kan förresten passa på att gratulera lag Gamma Rays till segern med starka 13 poäng framför Jeneticspå 10 poäng. Självklart förtjänar även Snövit och de sex dvärgarna en omnämning för sin tappra insats.

Efter femkampen var det ombyte till middag och sedan promenad tillbaka till bryggan. Där hade Fredrik och Gustav under tiden ställt upp grillen och börjat förbereda rödvinsmarinerade lövbiffsspett. För alla vegetarianer blev det grönsaksspett och halloumi. Efterrätten bestod av äpplesmulpaj och vaniljsås.

Redan innan efterrätten blev det med en del dansande. Att åka buss till technomusik är en given succé, eller hur? Annars är en personlig favorit hela morgonrutinen i ordning. Efter många timmars dans och skratt så blev det dags för ett midnattsdopp. En trupp på sju modiga vågade sig i vattnet med bland annat undertecknad tittade på. Kallt var det men skönt tydligen.

Ett lyckat midsommarfirande i gott sällskap helt enkelt.

Idag har det varit ytterligare vila och besök i Stockholm för de som velat. På kvällen har vi käkat pizza och sett på film. Imorgon däremot så börjar aktivitetsprogrammet dra igång igen. De senaste två dagarna har dock gett gott om ny energi och alla verkar riktigt taggade för att få komma tillbaka till sina mentorskap på måndag.

Välförtjänt vila

Idag var sista dagen av forskningsmentorskap innan vårt lilla uppehåll över midsommarhelgen. Som en inledning på denna välförtjänta ledighet har vi ägnat kvällen åt att såväl spela fotboll som vila. Efter det har det varit valfria aktiviteter. Vissa har valt att se på film, andra sova medan några haft LAN-party i köket. Vad går väl upp emot några riktigt intensiva rundor Age of Empires II när det regnar och man jobbat hårt?

Med tanke på alla fantastiskt häftiga berättelser man har fått höra om våra elevers forskningsprojekt så förstår man att de längtat efter lite ledig tid. Och de förtjänar det många gånger om. Imorgon, midsommar, är det därför sovmorgon så länge man vill, med reservation för att lunch serveras kl 13. Lunchen kommer ha traditionsenligt midsommarinnehåll och serveras på ångbåtsbryggan vid Europaskolan.

Efter det följer midsommarlekar och mer mat. En dag att ladda batterierna helt enkelt. Kommer behövas för att orka ända in i mål.

Apropå att ladda batterierna så är det verkligen dags att sova, det har nämligen börjat ljusna ute igen. Så kan det gå när man har roligt 

Ännu en dag av forskning

Anna och Tien på tåget emot Stockholm.

Precis som igår åkte alla idag in till Stockholm för att besöka sina labb och jobba med sina forskningsmentorer. Precis som igår blev det en dag av många nya intryck och mycket hårt arbete. Vi har beskyllts för att glorifiera vetenskap, men de senaste två dagarna har nog alla insett att med allt det som är fantastiskt så kommer en hel del hårt arbete.

Under kvällen har vi haft föreläsning om hur man skriver bra vetenskapliga rapporter. Alltifrån tempus till passivform och längd på ett perfekt abstract har diskuterats. Viktiga grundregler är att läsa många välciterade forskningsartiklar för att lära sig samt att vara kortfattad. Arbetet med att skriva rapporter börjar så smått denna vecka för att sedan accelerera nästa vecka och tillsist explodera under Hell Week.

Allra sist idag, mellan kl 22 och kl 23, bakades det cocostoppar i köket. Mums! Nu kan vi somna, såväl trötta som mätta. Godnatt!

Forskningsmentorskapen börjar

Kärnan i Rays är att alla deltagare får möjlighet att under ca två veckor prova på att forska tillsammans med mentorer från KTH, KI och SU. Att faktiskt få vara i ett verkligt labb med riktiga professorer och arbeta med verkliga frågor ger en radikalt mycket djupare bild av vad det innebär att arbeta med naturvetenskap än vad skolan någonsin förmår ge.

Tidigt, tidigt i morse packade därför alla elever väskan och satte sig på tåget ifrån Strängnäs in emot Stockholm. Nervositeten var påtaglig i frukostrummet och alla verka mycket spända på att få träffa sin mentor.

Efter en lång dag av hårt arbete kom så tillsist alla elever hem till Strängnäs igen till middag på hotellet. Det bestående intrycket av dagen verkar vara att forskare är precis som alla andra, det vill säga glada och trevliga och älskar att prata om sina intressen. Många kände sig samtidigt intellektuellt andfådda efter en dag av mycket ny kunskap och många nya intryck. Vissa har fått tjocka volymer med inläsningsmaterial utöver alla de artiklar vi redan läst den senaste veckan.

Professor Anders Eriksson (KTH) beskriver vad en Spline-funktion är för något.

Kvällen avrundades med en timma matematiklektion för de som var intresserade. Idag gick vi igenom andra delen av analysens huvudsats samt diskuterade Cauchys medelvärdessats. Det är häftigt hur mycket som går att lära sig med rätt motivation och nyfikenhet.

Ikväll blir det att sova tidigt för att imorgon ha energi att återigen kasta sig över alla svåra frågeställningar som ingår i projekten. Vi släcker därför ner nu. Men kom ihåg att akta er för alla assassins som smyger runt i korridorerna.