Viewing entries in
Blogg

Raysalumner i finalen av Utställningen Unga Forskare

Idag startar Utställningen Unga Forskares final på Tekniska museet i Stockholm, där gymnasister ställer ut och tävlar med projekt inom naturvetenskap, teknik eller matematik. På plats är ca 90 förväntansfulla tredjeårselever fördelade på 52 projekt. Tio av dessa elever har tidigare deltagit på Rays. Utställningen har i år nytt deltagarrekord och samtliga finalister har redan gjort en fin insats genom att kvalificera sig via en regional deltävling på någon av tio olika orter i Sverige.  Vissa av Rayseleverna tävlar med sitt Raysprojekt, medan andra har arbetat med nya frågeställningar under året. Nu väntar en vecka av gemenskap, inspirationsföreläsningar och naturligtvis tävlande. Projekten bedöms av en professionell jury bestående av forskare från något av universiteten i Stockholmsområdet och deltagarna tävlar om stipendier till ett sammanlagt värde av ca 800 000 kr. Utställningen är öppen för allmänheten 23 och 24 mars kl 10-15. Om du har vägarna förbi Tekniska museet så tveka inte att inspireras av spännande projekt och heja på eleverna! Finalister från Rays'14 är Anton Möller, Elina Richardsdotter Andersson, Johan Täng, Hanna Peterson, Klara Kiselman, Toomas Liiv, Ulrika Wennberg, Simon Almkvist och Lara Sheik Mohammad och från Rays'13, Lisa Lokteva. Ett Stort Lycka till!

bild

Hanna Peterson förklarar sitt projekt om aktivering av t-celler för juryn under den regionala deltävlingen i Lund.

 

Ingenting är omöjligt!

"Rays: fyra veckor av ens liv, fyra små veckor som var över på vad som kändes som tre dagar. Jag trodde aldrig att fyra veckor kunde vara så givande, roliga och avgörande som de var. Mitt namn är Elina Richardsdotter Andersson och jag går mitt tredje år på naturvetenskapliga programmet på ProCivitas i Malmö. Jag är uppväxt i en minimal håla mellan Ystad och Malmö och världen där är en aning liten. Via min skola fick jag dock, som tur var(!), höra om Rays sommarforskarskola och bestämde mig för att söka. Min första tanke när jag skickat min ansökan var: "Jag kommer aldrig in, det är ju typ omöjligt!". Men, där har vi en av de främsta sakerna jag tar med mig från Rays, ingenting är omöjligt! Det är inte omöjligt att komma in, det är inte omöjligt att få forska på KI som andraårig gymnasieelev, så länge intresset och drivet finns där. Det är bara så otroligt coolt och roligt! Mitt naturvetenskapliga intresse har alltid funnits och innan Rays var jag relativt säker på att jag ville plugga till läkare och sedan testa på forskning. Men samtidigt: jag hade aldrig forskat och hade ingen aning om var det egentligen innebar. En sak till som Rays gett mig: Erfarenhet. Jag är nu nästan helt säker på att det är läkare jag vill bli och att forskning är någonting som jag definitivt vill syssla med i min framtid. Rays är utan tvekan en av de mest givande och absolut roligaste månaderna i mitt liv och jag ångrar inte en minut som jag spenderade i Strängnäs med alla underbara nyfunna vänner jag fick!" IMG_6733

Ett år i USA och forskning inom medicin

"Isac Zia heter jag, och jag deltog på Rays 2012, där jag hade ett teknikprojekt. Med Rays som kanske främsta merit sökte jag hösten 2012 ett college-stipendium från Sverige-Amerika-Stiftelsen, som gjorde det möjligt för mig att studera ett år på Augustana College (2013-2014). Just nu läser jag läkarprogrammet i Lund, där jag trivs som fisken i vattnet. Studentlivet är fantastiskt roligt, och jag har nytta av det naturvetenskapliga tänket som Rays lärde mig varje dag i skolan. Rays var en ögonöppnare för mig om forskningsvärlden, och varje sommar efter sommarforskarskolan har jag jobbat på ett Biomedicinskt Centrum i Lund, på avdelningen gynekologi och obstetrik, där jag fått delta i forskning om havandeskapsförgiftning. Rays var en startpunkt för mycket av det som hänt i mitt liv sedan 2012: dels väckte det mitt naturvetenskapliga intresse, dels var det en tung merit som öppnade möjligheter för både jobb och stipendier men framförallt var det en fantastiskt rolig upplevelse, där jag fick träffa vänner jag fortfarande har kontakt med, samtidigt som jag lärde mig mycket och njöt av varenda minut." Isac Zia

Utmaningar i matematikens värld och nya perspektiv

Tien Truong deltog i Rays sommaren 2011: "Det är mitt sista år på kandidatutbildningen i matematik och jag skriver mitt kandidatarbete för Erik Wahlén - Lunds ledande forskare inom differentialekvationer - om spektralsatsen för obegränsade självadjungerande operatorer.

Efter Rays var jag rastlös. Min handledare Jenny sa att jag skulle förstå hur Alice kände sig när hon återvände från Underlandet och så kändes det. Jag kände att jag skulle klara av vad som helst och utmanade därför mig själv. Jag läste Analys 1 under de återstående sommarveckorna efter Rays och när jag började på Lunds universitet blev jag studentrådets ordförande. Under min andra matematiktermin här läste jag kursen topologi (avancerad matematik).

Det viktigaste enligt mig är hur Rays-medlemmar har förändrat min attityd, min inställning och mina perspektiv. Jag kommer ihåg den dagen då jag frågade Isak vad han hette. Han sa då "Isak" och som svar skrattade jag: "Ska du vara som Isak Newton?". Till min förvåning sa Isak: "Nej, jag ska vara mig själv. Jag ska inte vara som Isak Newton." Jag kommer också ihåg Daniel som alltid sa till oss: "Det löser sig." eller "Vi löser det.", och Anna som brukade säga till mig: "Men Tien, livet är inte bara matematik." Det är små saker som verkligen har satt spår i min hjärna."

bild tien

Forskningen på gymnasiet ledde Annika till Kina

Annika Dahlqvist: "Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, som tar upp en stor del av mitt liv, och jag älskar det! Den inneboende nyfikenheten, funderingarna, ivern att få veta mer… det får mig att le. Men Rays tog det till en helt annan nivå och gav mig chansen att få forska på riktigt i ett laboratorium vilket har betytt otroligt mycket för mig. Att få forska innan man gått ut gymnasiet känns riktigt stort, och häftigt.

Rays har fått mig att inse vilken stor potential man har att göra det man vill i livet. Denna fantastiska sommarforskarskola hjälpte mig att nå längre. Jag var med i Rays 2013 och tack vare det fick jag möjligheten att åka till Kina och representera Sverige i en vetenskapstävling via Utställningen Unga Forskare. Att jag sökte till Rays har lett mig in på en väg där jag idag jobbar på AstraZeneca som labbassistent sedan 6 månader tillbaka. Rays gav mig chansen att träffa vänner för livet med samma intressen som jag, gav mig underbara minnen, och inte minst ett intresse att fortsätta mot mitt mål att få driva min egen forskning i framtiden!"

Annika

Under Rays: Fick upp ögonen för forskningsvärlden - Nu: Programmerar åt Spotify

Dennis Jin deltog i Rays sommaren år 2013. Vad hände sedan och vad tog han med sig från sommarens upplevelser?
"Rays var en otrolig upplevelse som öppnade upp mina ögon för en forskningsvärld som jag aldrig trodde existerade. En månad av forskning tillsammans med laddade elever (och studenter) gav mig nya kunskaper, vänner för livet, och även ett jobb!
Efter Rays insåg jag hur roligt och nyttigt det kan vara att få verkligen komma i kontakt med liksinnade individer. Jag sökte därför vidare till datateknik på LTH. Under min fritid försöker jag även delta i så många event/hackathons som jag kan. För ett par månader sen blev jag inbjuden till Spotifys Diversify-hackathon och spenderade en helg på deras kontor i Stockholm. Och redan nu maj kommer jag förhoppningsvis återigen få träffa en vän (från Rays 2013) i Göteborg, då vi tillsammans kommer att hacka på något nytt."
rays

Grattis Johannes Orstadius, mottagare av Anders Walls stipendium!

Johannes Orstadius, handledare och medlem i Rays arrangörsgrupp 2013, tar den 10 mars emot Anders Walls stipendium inom naturvetenskaplig forskning på 150 000 kr. Stipendiet får Johannes för sin forskning på kristaller och supraledare. Johannes har dessutom sedan unga år haft ett mycket stort intresse för ädelstenar och är expert på området. Efter att med sitt projektarbete på gymnasiet ha kvalificerat sig till forskarskolan Research Science Insitute på MIT i Boston och där fortsatt sitt arbete, började Johannes senare läsa till civilingenjör på Chalmers.  Nu ingår han där i en forskningsgrupp som studerar supraledare - ämnen som leder ström utan resistens. Läs mer om priset och Johannes forskning här! Vi säger stort Grattis till Johannes och önskar varmt lycka till i framtiden!

Chalmers laboratorier

Forskningsminglet - En inspirerande eftermiddag

Av ren tur lyckades jag få information om Rays via min skola och kunde därför våren 2014 skicka in en ansökan som skulle ge mig en fantastisk och unik sommar jag aldrig skulle glömma. Rays sommarforskarskola är ännu inte känd av alla ungdomar, vilket är väldigt synd, och därför anordnades 6 februari evenemanget Forskningsmingel i Lund för nästkommande års ansökande. Ca 150 ungdomar från framförallt Lund och Malmö besökte Vattenhallen Science Center vid LTH där minglet gick av stapeln.

Besökarna fick möjlighet att se gamla deltagare från Rays presentera sina projekt samt höra en forskare prata om sin forskning om sambandet mellan kärlek och kemi (kemiprofessor Ulf Ellervik). Det var en otroligt trevlig eftermiddag med många deltagande och mycket kunskap. Det bjöds på fika och under tiden fanns många glada xRays på plats för att svara på frågor. De olika xRaysen visade den enorma bredd det finns på projekten under Rays samt att det inte är omöjligt att få forska på en så pass hög nivå redan efter två år på gymnasiet. Två stycken från årets arrangörsgrupp berättade även om Rays i allmänhet och dessutom fanns Hanna från Rays år 2014 på plats för att berätta om xRaysverksamheten och allt vad den innebär. Det var en otroligt givande eftermiddag och det var väldigt kul att få föra sina tankar och sin kunskap från Rays vidare till kommande deltagare. Så avslutningsvis vill jag bara säga ett stort LYCKA TILL till årets sökande!
 /Elina Richardsdotter Andersson, Rayselev 2014
Bilder från minglet:
IMG_6733 (800x533)IMG_6724 (726x800)   IMG_6675 (800x599) Ulf Ellervik IMG_6694 (800x777) IMG_6719 (800x408)