Viewing entries in
Blogg

Välförtjänt vila

Idag var sista dagen av forskningsmentorskap innan vårt lilla uppehåll över midsommarhelgen. Som en inledning på denna välförtjänta ledighet har vi ägnat kvällen åt att såväl spela fotboll som vila. Efter det har det varit valfria aktiviteter. Vissa har valt att se på film, andra sova medan några haft LAN-party i köket. Vad går väl upp emot några riktigt intensiva rundor Age of Empires II när det regnar och man jobbat hårt?

Med tanke på alla fantastiskt häftiga berättelser man har fått höra om våra elevers forskningsprojekt så förstår man att de längtat efter lite ledig tid. Och de förtjänar det många gånger om. Imorgon, midsommar, är det därför sovmorgon så länge man vill, med reservation för att lunch serveras kl 13. Lunchen kommer ha traditionsenligt midsommarinnehåll och serveras på ångbåtsbryggan vid Europaskolan.

Efter det följer midsommarlekar och mer mat. En dag att ladda batterierna helt enkelt. Kommer behövas för att orka ända in i mål.

Apropå att ladda batterierna så är det verkligen dags att sova, det har nämligen börjat ljusna ute igen. Så kan det gå när man har roligt 

Ännu en dag av forskning

Anna och Tien på tåget emot Stockholm.

Precis som igår åkte alla idag in till Stockholm för att besöka sina labb och jobba med sina forskningsmentorer. Precis som igår blev det en dag av många nya intryck och mycket hårt arbete. Vi har beskyllts för att glorifiera vetenskap, men de senaste två dagarna har nog alla insett att med allt det som är fantastiskt så kommer en hel del hårt arbete.

Under kvällen har vi haft föreläsning om hur man skriver bra vetenskapliga rapporter. Alltifrån tempus till passivform och längd på ett perfekt abstract har diskuterats. Viktiga grundregler är att läsa många välciterade forskningsartiklar för att lära sig samt att vara kortfattad. Arbetet med att skriva rapporter börjar så smått denna vecka för att sedan accelerera nästa vecka och tillsist explodera under Hell Week.

Allra sist idag, mellan kl 22 och kl 23, bakades det cocostoppar i köket. Mums! Nu kan vi somna, såväl trötta som mätta. Godnatt!

Forskningsmentorskapen börjar

Kärnan i Rays är att alla deltagare får möjlighet att under ca två veckor prova på att forska tillsammans med mentorer från KTH, KI och SU. Att faktiskt få vara i ett verkligt labb med riktiga professorer och arbeta med verkliga frågor ger en radikalt mycket djupare bild av vad det innebär att arbeta med naturvetenskap än vad skolan någonsin förmår ge.

Tidigt, tidigt i morse packade därför alla elever väskan och satte sig på tåget ifrån Strängnäs in emot Stockholm. Nervositeten var påtaglig i frukostrummet och alla verka mycket spända på att få träffa sin mentor.

Efter en lång dag av hårt arbete kom så tillsist alla elever hem till Strängnäs igen till middag på hotellet. Det bestående intrycket av dagen verkar vara att forskare är precis som alla andra, det vill säga glada och trevliga och älskar att prata om sina intressen. Många kände sig samtidigt intellektuellt andfådda efter en dag av mycket ny kunskap och många nya intryck. Vissa har fått tjocka volymer med inläsningsmaterial utöver alla de artiklar vi redan läst den senaste veckan.

Professor Anders Eriksson (KTH) beskriver vad en Spline-funktion är för något.

Kvällen avrundades med en timma matematiklektion för de som var intresserade. Idag gick vi igenom andra delen av analysens huvudsats samt diskuterade Cauchys medelvärdessats. Det är häftigt hur mycket som går att lära sig med rätt motivation och nyfikenhet.

Ikväll blir det att sova tidigt för att imorgon ha energi att återigen kasta sig över alla svåra frågeställningar som ingår i projekten. Vi släcker därför ner nu. Men kom ihåg att akta er för alla assassins som smyger runt i korridorerna.

Wild kids

Paus i paddlingen.

Om vi skall ägna vår tid åt naturvetenskap är det inte mer än rätt att vi också spenderar en del tid i verklig natur. I helgen har vi därför varit på hajk. Färden gick från Åkers Styckebruk, ca 20 min söder om Strängnäs, och sedan ned längs sjöar och åar med hjälp av kanoter. För många var det första gången i en kanot, vilket var en spännande upplevelse. Efter lite inledande styrtekniska bekymmer fick samtliga upp fin fart. De 6 km vi planerat paddla gick utan en enda “halveskimåsväng“. Vi lyckades också hålla antalet kanotvagnar på botten av paddlingsleden under 40 vilket såväl kanotkungen som vi tyckte var en bedrift.

Efter paddlingen var det ingenjörsövning i form av att slå upp tält. Återigen första gången för den del, men även detta gick rätt bra tids nog.

Under kvällen hann vi med såväl capture-the-flag som bad och maffia. Självklart gjorde vi även s’mores över öppen eld. Vädret var alldeles underbart och alla var uppe tills mitt i natten.

Imorse däremot öppnade sig himlen. Att riva tält, äta frukost och packa i kanoterna gick i rekordfart. När vi även insåg att fanns chans att hinna med en tidigare buss om vi paddlade riktigt fort blev det en jädra fart. Folk sprang med kanoterna över lyften och paddlade så det stänkte. Och vi hann! Kalla och blöta men glada och otroligt tappra tog sig alla i land och in i bussen. Väl hemma insåg vi hur lyckligt lottade vi är som har varma duschar. Kvällen avrundades tillsist med hämtpizza, godis och några avsnitt av The Big Bang Theory.

Och nu har förhoppningsvis alla gått och lags sig. Imorgon är första dagen att åka till Stockholm för forskningsmentorskap. Spännande!

Introduktion till forskningsprojekt och filmkväll

Robin, Aziz, Cecilia och Serhat kämpade alla hårt för att förstå sina frågeställningar.

På måndag påbörjas de verkliga forskningsprojekt som skall genomföras i sommar. Under förmiddagen igår fick därför alla tid att läsa in sig på sina ämnen ytterligare samt ställa frågor. Det var en utmaning för oss handledare då frågeställningarna berör alltifrån kvantkryptografi och konstruktion av en laser till forskning om diabetes och influensa.

På eftermiddagen presenterade alla projekt sina frågeställningar för resten av gruppen. I samband med detta genomfördes en övning för att studera effekten av belöningar på arbetsresultat, kallad “The Marshmallow challenge“. Det visar sig att dåliga kunskaper sätter belöningssystem ur spel. Det spelar alltså ingen roll hur stor belöning som utlovas om man inte har några kunskaper, då gör det tvärt om er skada än nytta. Med övning och planering ökar dock betydelsen av belöningar. Intressant att reflektera över inför det stundande arbetet med forskningsprojekten.

För att rundan av veckan hade vi därför filmkväll. Vi började med den mycket mystiska filmen “Primer” som handlar om två killar som råkar uppfinna en tidsmaskin. Intrycket efter filmen var “Va?!”. Avslutningsvis blev det ett par avsnitt av “The Big Bang Theory“.

Nu så här på lördagsmorgonen håller alla på att packa det sista inför den hajk vi skall bege oss ut på. Det kommer bli paddling på schemat med start i Åkers Styckebruk. Vart vi tar vägen återstår att se, men det är tänkt att vi skall vara tillbaka imorgon vid lunch. Håll tummarna för att vi överlever vildmarken!

10th dimension

Andra tar rast under raster. På Rays tittar vi på sånt här istället. http://www.youtube.com/watch?v=zqeqW3g8N2Q

Alltifrån magneter till trianglar i kvadrater

Henrik in action!

Efter att arbetat till långt in på natten två dagar i rad blev alla idag kl 16:00 klara med sina miniprojekt. Under eftermiddagen hölls sedan ett seminarium där alla presenterade sina frågeställningar, metoder, resultat och slutsatser. Denna presentation hölls dessutom i formell klädsel för att redan nu öva inför slutpresentationerna.

Exempel på projekt var alltifrån en empirisk uppskattning av relationen mellan kraften och avståndet mellan två magneter till en numerisk såväl som analytisk härledning av den största möjliga liksidiga triangel som kan skrivas in i en kvadrat. Det var spännande att lyssna och fram för allt imponerande hur hög amtitionsnivå alla lagt sitt arbete på. Vi handledare har nu börjat korrekturläsa allas rapporter för att ge feedback och tips på hur man kan förbättra sitt rapportskrivande. Samtliga rapporter är såklart fint formaterade i LaTeX.

Under eftermiddagen och kvällen har vi även haft besök av Diana Diez som sitter i Förbundsstyrelsen för Förbundet Unga Forskare. Hon berättade om alla roliga projekt som det går att engagera sig i inom Unga Forskare, samt alla verksamheter som finns för att stötta och uppmuntra gymnasieelever som skriver projektarbete. Exempel på dessa är Projektbanken och Utställningen.

På kvällen har somliga av oss ägnat oss åt att bevisa det som kallas “Analysens fundamentalsats“. Vi kommer ha mattekvällar då och då för de som är intresserade och med tanke på hur duktiga elever vi har så lär vi säkert hunnit en bra bit med envariabels- analysen innan Rays är över.

Imorgon kommer förmiddagen vigas åt inläsning av forskningsprojekt samt en övning i att berätta om sitt eget projekt för sina klasskamrater. Och en massa annat såklart…

Men nu är det dags att sova efter en lång dag av hårt arbete. Eller kanske fira att miniprojektet är klart, vad vet jag?

Pseudovetenskap och matematiska modeller

Hanno Essén berättar om alla möjliga tokiga försök till evighetsmaskiner. Och annan tramsig pseudovetenskap.

Idag har vi haft besök av Vetenskap och Folkbildnings tidigare ordförande Hanno Essén, docent i Teoretisk Fysik vid Stockholms Universitet. Hanno berättade bland annat om hur han besökt Bologna för att granska Andrea Rossis påstådda energikatalysator, att slagrutor är nonsens och att pseudovetenskap måste bekämpas. Med pseudovetenskap avses påstående som förs fram så att de skall verka vetenskapliga trots att de är påhittade. Tidigare under dagen hade vi dessutom en besläktad diskussion om vad som gör forskning trovärdig och hur man skiljer på pålitliga och mindre pålitliga påståenden.

På förmiddagen hade vi en genomgång av hur man utifrån empirisk data kan konstruera matematiska modeller, framför allt med hjälp av sk. LogLog-plottar.

Där emellan och fram till sena kvällen har alla arbetat på sina miniprojekt. Att på bara två dagar formulera en fråga, designa ett experiment, utföra det samt analysera data och skriva en rapport har visat sig vara en utmaning. Men flitens lampa brinner och vi är övertygade om att alla kommer hinna utan problem :D

Imorgon kommer det bli en genomgång av hur man citerar källor och använder dessa i sin rapport. Därefter kommer alla få jobba klart sina rapporter och tillsist presentera dem i Europaskolans stora, fina aula Djäkne. I samband med detta blir det dessutom storfrämmande från Förbundet Unga Forskare.

Nu är det däremot dags att sova. Eller kanske jobba lite på sin rapport, vad vet jag…?