Hanno Essén berättar om alla möjliga tokiga försök till evighetsmaskiner. Och annan tramsig pseudovetenskap.

Idag har vi haft besök av Vetenskap och Folkbildnings tidigare ordförande Hanno Essén, docent i Teoretisk Fysik vid Stockholms Universitet. Hanno berättade bland annat om hur han besökt Bologna för att granska Andrea Rossis påstådda energikatalysator, att slagrutor är nonsens och att pseudovetenskap måste bekämpas. Med pseudovetenskap avses påstående som förs fram så att de skall verka vetenskapliga trots att de är påhittade. Tidigare under dagen hade vi dessutom en besläktad diskussion om vad som gör forskning trovärdig och hur man skiljer på pålitliga och mindre pålitliga påståenden.

På förmiddagen hade vi en genomgång av hur man utifrån empirisk data kan konstruera matematiska modeller, framför allt med hjälp av sk. LogLog-plottar.

Där emellan och fram till sena kvällen har alla arbetat på sina miniprojekt. Att på bara två dagar formulera en fråga, designa ett experiment, utföra det samt analysera data och skriva en rapport har visat sig vara en utmaning. Men flitens lampa brinner och vi är övertygade om att alla kommer hinna utan problem :D

Imorgon kommer det bli en genomgång av hur man citerar källor och använder dessa i sin rapport. Därefter kommer alla få jobba klart sina rapporter och tillsist presentera dem i Europaskolans stora, fina aula Djäkne. I samband med detta blir det dessutom storfrämmande från Förbundet Unga Forskare.

Nu är det däremot dags att sova. Eller kanske jobba lite på sin rapport, vad vet jag…?