En av Sveriges supertalanger

I förra veckan korade Veckans Affärer Sveriges 101 supertalanger för 9 året i rad. Det är en lista med unga människor från hela Sverige som driver miljardbolag, utvecklar spel, driver opinion eller arbetar ideellt. På listan hittar man i år under rubriken "Nytänkare" Philip Frick, xRay och tidigare projektledare.

Stort grattis till Philip, och vi hoppas att vi finner fler xRays på listan i framtiden!

Hela listan och mer finns på Veckans Affärers hemsida.

Möt en xRay: "På Rays blir man expert"

Alfred Isaac, elev Rays 2015
Alfred Isaac, elev Rays 2015

Nästa xRay som svarar på frågor om sin upplevelse är Alfred Isaac som deltog i Rays 2015. Just nu studerar Albert sista terminen av naturvetenskapsprogrammet på Blackebergsgymnasium i Stockholm.

Hur har Rays påverkat dig? Jag har lärt mig massor för livet. Jag har fått vänner för livet, fått bra kontakter med människor på olika universitet, fått erfarenhet av studier på universitet, av forskning och vetenskapligt skrivande och jag har lärt mig hantera program som jag annars inte skulle känna till alls. Varje dag kunde man gå och lägga sig med ett dagens bästa, och allt det där bästa kunde man bära med sig i sitt skolliv och sin fritid.

Vad är det bästa med Rays? Upplevelsen. Hela känslan av att bo tillsammans med en grupp människor med enorma intressen och åka till universitet varje dag.

Varför ska man söka till Rays? Det är en möjlighet och en chans man inte bör missa. Av vad jag sett med elever från andra klasser har de ofta problem med vad de ska ha som gymnasiearbete, så de söker efter villiga handledare på universitet som halvhjärtat hjälper dem, och hela gymnasiearbetet, som är gymnasietidens enda forskningsliknande arbete, blir bara ett stressigt virrvarr som ska lämnas in innan deadline. På Rays blir man expert på ämnet man blir tilldelad under de två veckorna som man arbetar med det. Man delar sina upplevelser med andra, och handledarna hjälper gladeligen till.

Forskningsarbetet åsido är det fortfarande ett sommarläger, och man får vara med om olika roliga upplevelser med vänner som blir som en tight familj till slut. Man får ett alumninätverk och kan alltid räkna med att de finns där. Istället för ett relativt händelselöst sommarlov, eller ett med ett som fylls ut med ett sommarjobb, kan man på Rays göra något man tycker är riktigt kul och på eftermiddagen dra ut med kompisarna och ta ett dopp i Mälaren, ha filmkväll, eller liknande. Lägret har en del aktiviteter som hajking och Rays Olympics som alla där tycker är kul, och som gör sommaren värd att minnas. Som en extra fotnot kan Raysarbetet oftast användas som gymnasiearbete.

Beskriv Rays med tre ord! Roligt, gemenskap, lärorikt

Forskningsmingel på Vattenhallen

I fredags anordnade Rays ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund. 125 gymnasieelever fick lyssna på xRays spännande föreläsningar om sina olika forskningsprojekt. Vissa berättade om sitt Raysprojekt medan andra pratade om egna projekt de drivit efter Rays. Det bjöds bland annat på en lektion i hur man lär en dator att läsa, en föreläsning om en framtida cancerbehandling utan biverkningar och ett föredrag om hur man kan visualisera sin sångteknik. Förutom det gavs självklart även information om Rays och vad en sommar i Strängnäs egentligen innebär. Gästföreläsare var kemiprofessor Ulf Ellervik som passionerat berättade om "Den svåra konsten att leva". Under fikapauserna svarade xRays på frågor och eleverna hade även tid gå runt i Vattenhallens utställningar och upptäcka allt spännande som finns där.

Vi vill tacka alla elever som kom och hoppas att ni blev inspirerade och tar chansen att söka till Rays 2016!

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Besökare och xRays minglar i  pausen.

Besökare och xRays minglar i  pausen.

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Möt en xRay: "Ingenting är omöjligt"

Vad händer efter Rays? Vad har medlemmarna i alumninätverket xRays för sig och vad har de att säga om sin upplevelse? Från och med nu tills att ansökan stänger den 27 mars kommer intervjuer med olika xRays att dyka upp här på bloggen. Först ut är Anton Möller, deltagare i Rays 2014 som nu läser andra terminen på civilingejörsprogrammet i Teknisk Fysik på Kungliga Tekniska Högskolan.

xray_anton

Hur har Rays påverkat dig? Rays öppnade i någon mening upp mina ögon för vad som är möjligt och inte. Svaret på den frågan är att ingenting är omöjligt - bara man är villig att kämpa för det. Att pressa sina gränser fick en helt ny innebörd, och att hårt arbete och dedikation kan lyfta en till helt nya höjder har jag nu i efterhand insett.

Förutom den otroliga personliga utvecklingen jag upplevde så fick jag chansen göra den resan med 20 andra helt fantastiska elever. Två år senare så umgås jag fortfarande dagligen med många av de personer jag lärde känna för livet på Rays, och vi har fortfarande lika roligt tillsammans.

Vad är det bästa med Rays? Gemenskapen man bygger med varandra, utmaningarna man själv ställs inför och allt man lär sig under resans gång.

Varför ska man söka till Rays? Varför ska man inte? En sommar på Rays är en sommar med otroliga akademiska utmaningar, oförglömligt kamratskap och värdefulla upplevelser!

Beskriv Rays med tre ord! Givande, händelserikt och utmanande.

Nytt år, nya planer

Efter att ha firat ut 2015 och in 2016 närmar sig årets Rays med stormsteg. Arrangörgruppen 2016 består av projektledare Serhat Aktay, Anna Broms, Isak Nilsson och Klara Kiselman. Läs mer om oss här! Vi ser fram emot en sommar med många skratt, inspirerande föreläsningar och spännande forskning. Redan i närtid har vi dock mycket spännande planerat. Den 29:e och 30:e januari kan du träffa oss på Berzeliusdagarna innan vi öppnar ansökan den 31:a januari. Ansökningsperioden kickstartar med ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund den 5:e februari. Inbjudan har gått ut till skolor, men tveka inte att ta kontakt med oss om du är intresserad av att komma. Enklast är att mejla info@raysforexcellence.se.

Ansökan stänger den 27:e mars, så se till att ha skickat in allt innan dess. Vi hoppas på många spännande ansökningar och är övertygade om att Rays 2016 kommer att bli helt fantastiskt!

arrangörsgrupp16

Arrangörsgruppen 2016: Isak Nillson, Anna Broms, Klara Kiselman och Serhat Aktay.

Från Strängnäs till Milano och tillbaka igen

På vårterminen i tvåan chansade jag lite och skickade, utan stora förväntningar, in en ansökan till Rays. Om du hade talat om för mig då, att den där ansökan skulle ta mig ända till Milano hade jag nog skrattat åt din fantasi. Men skrattar bäst som skrattar sist, jag råkade visst bli antagen, jag råkade visst spendera fyra underbara veckor i Strängnäs och jag råkade visst vinna en stipendieresa till Eucys. Där ser man! I slutat av mars i år ställde jag och Ulrika Wennberg ut vårt medicinska Raysprojekt i Utställningen Unga Forskare.  Där gick det alltså så bra att vi blev utvalda att tillsammans med två andra svenskar representera Sverige i European Union Contest for Young Scientists 2015.  Tävlingen ägde rum i Milano mellan den 17:e och 22:a september och var en intensiv, spännande och helt fantastisk upplevelse! Vi var över hundra ungdomar från hela världen som ställde ut sina projekt inom vitt skilda områden och tävlade om fina priser. Tyvärr tog vi inte med oss något pris hem, men väl många nya insikter. Att prata med alla andra utställare var väldigt inspirerande och alla projekt var extremt imponerande. Självklart är det alltid roligt att få berätta om sitt eget projekt också, samt att få frågor från juryn som är insatta i ämnet.

Utöver tiden i utställningshallen stod det självklart även många sociala aktiviteter på schemat. Vi besökte både ett museum och världsutställningen Expo, lyssnade på föreläsningar och åt mängder av god mat. Sista kvällen tillbringades på en båt, kryssandes på Italiens näst största sjö. Resan avslutades med en magisk solnedgång över spegelblankt vatten och skyhöga berg. En av de konstigaste sakerna som hände under veckan var att vi fick besök av en av våra Rays-kompisar, som åkt hela vägen ner till Milano för att överraska oss! Det säger något om hur starka vänskapsbanden som knyts under Rays är. Jag är så glad att jag vågade ta chansen och söka och så tacksam för att jag fick möjligheten att utvecklas och tänja mina gränser. Utan Rays hade jag aldrig tagit mig så här långt! Vissa av alla personer jag mötte under dessa sex dagar kommer kanske se tillbaka på Milano som platsen där allt började.  Men oavsett hur fantastisk den här resan var, så kommer mitt startskott alltid att ha avfyrats i Strängnäs. Det var där allt började.

Klara

Tack för RAYS 2015!

Nu har arrangörsgruppen hunnit återhämta sig efter sommarens upplevelser under Rays. Efter fyra veckors oerhört hårt arbete avslutades forskarskolan med Rays slutseminarium. Fredag 10 juli presenterade samtliga elever sina forskningsarbeten vid Tekniska museet i Stockholm inför allmänheten, mentorer, familj och vänner. 110 personer satt i publiken då den ena presentationen efter den andra avlöste varandra efterföljda av publikens rungande applåder.

En jury bestående av verksamma vid toppuniversitetet MIT i Boston granskade och poängsatte elevernas rapporter efter deadline. De var rörande överens om den oerhört höga kvalitén arbeten från Rays håller. En jury på plats på Tekniska museet, bestående av alumner, hade det tuffa arbetet att bedöma presentationerna. Vid den avslutande prisceremonin tilldelades Bästa presentation 2015 till Alfred Isaac och Bästa rapport till Alexandra Berg. Priset består av biljetter till talareventet TEDxGöteborg i höst med tillhörande resa, övernattning och middag. Stort Grattis! Samtidigt ett jättestort grattis till alla elever för fantastiska prestationer!

Årets Rays är över. Det var verkligen en fantastisk sommar! Vi vill rikta ett stort tack till alla elever som varit med och gjort denna sommar oförglömlig. Ett lika stort tack till alla som varit med och hjälpt till med stort och smått sommaren igenom - utan er hade detta inte varit möjligt!

Trots att Rays tog slut för drygt en månad sedan fortsätter arbetet. Planeringen för Rays 2016 är redan igång och vi vill också passa på att önska alla elever ett stort varmt lycka till med kommande utmaningar.

/Arrangörsgruppen: Philip Frick, Sofia Svensson, Anna Broms och Serhat Aktay

Sista veckan i bilder

Bild1

Bild1

Bild2

Bild2

dsc00327_19536043945_o

dsc00327_19536043945_o

img_9399_19668045515_o

img_9399_19668045515_o

Bild4

Bild4

Tufft arbete under hell week (med undantag för födelsedagsfirande, samtal med alumnen Anton Möller på plats på forskarskola på MIT och yogapaus) och efter många långa dagar och nätter äntligen äntligen slutinlämning av rapporten!