På vårterminen i tvåan chansade jag lite och skickade, utan stora förväntningar, in en ansökan till Rays. Om du hade talat om för mig då, att den där ansökan skulle ta mig ända till Milano hade jag nog skrattat åt din fantasi. Men skrattar bäst som skrattar sist, jag råkade visst bli antagen, jag råkade visst spendera fyra underbara veckor i Strängnäs och jag råkade visst vinna en stipendieresa till Eucys. Där ser man! I slutat av mars i år ställde jag och Ulrika Wennberg ut vårt medicinska Raysprojekt i Utställningen Unga Forskare.  Där gick det alltså så bra att vi blev utvalda att tillsammans med två andra svenskar representera Sverige i European Union Contest for Young Scientists 2015.  Tävlingen ägde rum i Milano mellan den 17:e och 22:a september och var en intensiv, spännande och helt fantastisk upplevelse! Vi var över hundra ungdomar från hela världen som ställde ut sina projekt inom vitt skilda områden och tävlade om fina priser. Tyvärr tog vi inte med oss något pris hem, men väl många nya insikter. Att prata med alla andra utställare var väldigt inspirerande och alla projekt var extremt imponerande. Självklart är det alltid roligt att få berätta om sitt eget projekt också, samt att få frågor från juryn som är insatta i ämnet.

Utöver tiden i utställningshallen stod det självklart även många sociala aktiviteter på schemat. Vi besökte både ett museum och världsutställningen Expo, lyssnade på föreläsningar och åt mängder av god mat. Sista kvällen tillbringades på en båt, kryssandes på Italiens näst största sjö. Resan avslutades med en magisk solnedgång över spegelblankt vatten och skyhöga berg. En av de konstigaste sakerna som hände under veckan var att vi fick besök av en av våra Rays-kompisar, som åkt hela vägen ner till Milano för att överraska oss! Det säger något om hur starka vänskapsbanden som knyts under Rays är. Jag är så glad att jag vågade ta chansen och söka och så tacksam för att jag fick möjligheten att utvecklas och tänja mina gränser. Utan Rays hade jag aldrig tagit mig så här långt! Vissa av alla personer jag mötte under dessa sex dagar kommer kanske se tillbaka på Milano som platsen där allt började.  Men oavsett hur fantastisk den här resan var, så kommer mitt startskott alltid att ha avfyrats i Strängnäs. Det var där allt började.

Klara