Årets Midsommarfirande

Idag är det midsommar… Herregud vad tiden har gått fort här i Strängnäs, det har redan nästan gått en vecka!!!

I början av dagen fick vi klä upp oss och känna oss extra confident för att presentera våra mini-projekt för resterande grupper på RAYS. Det var otroligt kul tyckte jag! Att presentera för mig är någonting jag tar mycket glädje i att göra, och att få göra detta framför alla fantastiska människor på RAYS gjorde mig endast mer exalterad över att få presentera vårt arbete. Efter presentationerna fick vi grupp feedback och enskild feedback om våra projekt och presentationer, och jag måste säga att arrangörsgruppen var väldigt skarp med att hitta konkreta saker att anmärka på (både positiva och negativa).

Snart därefter var vi tyvärr tvungna att byta om från finkläder, men för fantastiska anledningar. Vi skulle nämligen förbereda inför midsommar ;) Arrangörsgruppen hade delat in oss i olika grupper efter önskan, där vi fick göra något av att: laga mat, bygga midsommarstång eller dekorera och göra kransar. Själv fick jag och mitt gäng i uppdrag att fixa salladerna och alla ägg i övre köket, vilket var väldigt kul. Vi blastade musik, sjöng och dansade, samtidigt som vi nästan skar upp fingrarna och kanske (bara kanske) käkade kall, god och söt vattenmelon (men bara kanske). Under tiden vi lagade mat fick vi en mycket härlig gäst som vandrade in i köket, nämligen en xRay vid namn Jack! Det var en otroligt härlig surprise att se en vän som jag inte har träffat på länge igen.

Kort efter att vi var klara med alla sallader, traskade jag ner till bryggan där hela byggare-bob gänget och alla dekoration och midsommarkransgänget höll till. I en blandning av fulla Strängnäsbor och en massa blad och blommor hittade jag den resterande delen av våra härliga RAYS kamrater. I uppgift fick jag och några andra hämta mer blad, och det blev lite av en utmaning att se hur mycket man kan hålla i en hand (såklart vann jag ;) ). Efterspelet av detta ledde till att jag donerade mitt huvud till forskning (en fin kamrat testade massa kransar på mitt huvud lol).

Några minuter (ganska många minuter) senare, var det äntligen dags att börja midsommarfirandet på riktigt!! Alla gick tillbaka till boendet och bytte till otroligt fina och somriga kläder. Under middagen hade varje person fått 2 stycken uppgifter att utföra, där en av dem var samma för alla (det var att sjunga Barbie klockan 20:00, mycket episkt). Personligen fick jag att jag skulle få med alla i allsång minst 2 gånger, vilket jag tyckte var väldigt kul då jag är mycket förtjust i att sjunga. Andra fick mycket spännande saker också, som att skriva en kärleksförklaring till en utvald person, som valdes ut av de 2 andra RAYS eleverna som arrangerade den delen av eventet, eller att exempelvis få en i Arrangörsgruppen blöt (vilket vi lyckades med otroligt bra, han hoppade i vattnet med kläderna på), eller att argumentera mot allting någon annan person säger till en (vilket var väldigt kul att utnyttja när man förstod att det var deras uppdrag den dagen (bara synd att jag upptäckte det när dagen nästan var över)).

Emellanåt hade vi problem med midsommarstången dock… Byggarna bob var mycket skickliga, men tyvärr var inte vindarna på deras sida den kvällen (bokstavligen, vindarna var inte på sidan av stången, de var rakt på framsidan av den så det blev mycket yta och vinden lyckades välta hela stången). Som tur var, lyckades vi rädda situationen genom att några av oss höll uppe stången och andra slog in spikarna igen med en makeshift hammare (en överflödig träbit lol).

När stången äntligen var uppe igen var det dags att dansa runt stången! Efter lite krig med högtalaren blev det go allsång runt stången, och det blev allt från att hoppa som små grodor till att dansa i armkrok. Majoriteten av oss kunde inte särskilt många midsommar låtar utantill, men som tur var hade vi en räddare som tog upp lyrics och fick med oss alla i låtarna tillslut.

När midsommarfirandet avslutades med dans kring stången, var det dags att agera fotograf igen. Vi tog otroligt många bilder på hela gruppen och på arrangörsgruppen (samt Lance!!!). Jag fick som tur vara med på bilderna då jag anlitade min xRay-vän till att ta alla bilder på oss.

Det var allt för denna fantastiska dag, men nu är det dags att gå vidare och njuta av de resterande 3 veckorna av RAYS.

Tack för mig, och tack för att ni läste så här långt!! Vi ses förhoppningsvis snart igen ;)

Astronomiska hälsningar,

Dani Zuhair

EN DAG AV SPÄND RÄDSLA FÖR ATT RÅKA UTTALA LATEX FEL

Äntligen här.

Efter en relativt lugn söndag med introduktioner och sällskapslekar har vi nu kommit igång med Rays på riktigt. Lektionerna drog igång 8:15 och vi lämnade knappt klassrummet före kl 21, men det kändes som att dagen slutade nästan innan den hade börjat.

Vetenskaplig metodik, hur man skriver i LaTeX och en speedrun av grunderna i python stod på schemat idag. Vi sattes på prov direkt och skulle gå fram till tavlan för att presentera kända experiment och bra frågeställningar. Om du råkade ta mer än någon enstaka minut på dig avbröt Arman mitt i en mening och schasade bort gruppen från scenen.

Vi kom snabbt igång med Miniprojekten, som verkar vara en slags uppvärmningsrunda inför vårt Rays projekt. För min (fantastiska) grupp innebar det att springa runt och filma pupiller på obehagligt nära håll. En annan grupp råkade utsätta ett bi för biblisk tortyr och en tredje fick, enligt vad jag ha hört, gå på mysig promenad och plocka blommor.

Framåt femtiden var vi alla nära att tuppa av i våra stolar efter en dag av spänd rädsla för att råka uttala LaTeX fel. Men efter en god middag och trevliga samtal var vi pigga och tillbaka i klassrummet igen för att lyssna på bästa Lance föreläsa om Hamlet. Ni kanske undrar varför vi spenderar timmar med att diskutera (för att inte tala om att läsa) Hamlet på en vetenskaplig sommarforskarskola. Tro mig, det gjorde vi också. Men Lance förklarade hur vi behöver humanioran för att förstå världen vi lever i och värdet av en varierad och inte alltför specialiserad utbildning. Jag satt iallafall som i trans och slukade upp vartenda ord om misslyckat föräldraskap och obrytbara cykler av hämnd.

Efter en trevlig wind down med sällskapsspel (som jag och mitt lag såklart vann) så tog jag på mig träningskläder och sprang en runda genom vackra Strängnäs. De gamla husen och segelbåtarna som guppade lugnt blev ett väldigt bra avslut på en väldigt bra dag. Fortsätter det såhär kommer Rays garanterat bli en av de roligaste sakerna jag någonsin gjort.

FÖRSTA DAGEN PÅ RAYS

FÖRSTA DAGEN PÅ RAYS

När jag satt på tåget i morse var jag full av förväntan. Jag var äntligen på väg till Rays och Strängnäs. Alla deltagare hade fått kontakt med varandra sen tidigare. Trots att de flesta av oss aldrig träffats rådde en välkomnande och familjär känsla. Vi stöttade varandra kring tågkaos och besvärliga inläsningsmaterial för våra kommande projekt. 

Väl framme i Strängnäs fick jag äntligen träffa de personer som jag kommer att spendera de kommande fyra veckorna med. Efter att ha bekantat oss med boendet vandrade vi nedför en av Strängnäs många kullerstensgator.  Genom ett antal presentationer introducerades vi till Rays som koncept & fick lära känna våra handledare i arrangörsgruppen lite bättre. Höjdpunkten på dagen, lära-känna-lekarna, prövade samarbetsförmåga, minne och tålamod. Jag kommer aldrig att glömma ”fotleken”, som enklast kan beskrivas som ett spel där målet är att få medspelarna att tappa balansen. Det var svårt. Även speed-dating segmentet fastnade hos mig, då man under en minut fick möjligheten att diskutera allt från filosofiska och vetenskapliga frågor till mer banala saker med personer man inte känt i mer än en timme.

Dagen avslutades med bedcheck. Det innebär att en grupp elever, en handledargrupp, reflekterar över dagen tillsammans med sin handledare. Att ha en bestämd tidpunkt att koppla av och diskutera potentiella problem är en stor trygghet.  

Om det är någonting diskuterats rikligt under dagen är det våra projekt. Alla deltagare har blivit tilldelade mentorer och inläsningsmaterial. Att lära sig mer om vad de andra deltagarna ska forska om har varit intressant. Det är en bredd av forskningsområden vi har blivit tilldelade. Allt från fysik och matematik till biologi och datavetenskap förekommer. När jag hör de berätta om sina projekt märker jag att de delar samma entusiasm som jag. Mitt projekt handlar om att klassificera ett astronomiskt objekt som antingen ett svart hål i mitten av en galax eller en supernova. Genom inläsningsmaterialet jag fått av min mentor har jag lärt mig om de utmaningar som uppkommer när man ska kartlägga astronomiska föremål. Metoderna är många, avancerade och inte alltid helt intuitiva. 

Nästa vecka sätter mentorskapet igång, men innan dess ska vi lära oss om vetenskaplig metodik. Hur skriver man en vetenskaplig rapport? Vad är Latex för något? Hur håller man ett tal? Mitt mål för de kommande dagarna är att lära mig så mycket som möjligt. Att lära känna alla andra deltagare ska också bli väldigt roligt. 

Sofia Nordblom


Hej! Jag heter Allan Ismail och råkar vara en av de 21 deltagarna som ska delta i årets upplaga av Rays! Nu har ju första dagen passerat och det har varit helt fantastiskt att få lära känna alla; i skrivande stund är det en bit över midnatt och det beror helt på att jag inte kan sluta tänka på Rays, allt från hur fantastiska alla deltagarna är till hur otroligt kul det kommer vara under denna månaden. Det har varit väldigt pirrigt inför Rays måste jag dock medge. Jag har fått träffa min handledare Yutong He, en doktorand inom fysik på SU, och blev då introducerad till min projekt som handlar om att detektera högfrekvens-gravitationsvågor, otroligt intressant! Det solklart bästa med den första dagen var när jag var ute och gick på en promenad med några av de andra deltagarna och vi såg en helt fantastisk solnedgång över Strängnäs vackra miljö: ”Wow, jag kommer tillbringa en hel månad här i denna fina stad med dessa fantastiska människor” var tanken som slog mig.

Allan Ismail

ANTAGNA ELEVER TILL RAYS 2024

Vi kan nu med glädje meddela vilka elever som har blivit antagna till Rays 2024 och får spendera sommaren i Strängnäs! Efter en lång och intensiv process med många sökande på hög nivå är vi i arrangörsgruppen oerhört stolta över att kunna presentera årets elever. Vi är övertygade om att vi tillsammans kommer skapa minnen för livet! 

Här har ni möjlighet att lära känna de antagna eleverna något närmare.


Allan Ismail

Allan läser andra året på det naturvetenskapliga programmet vid Katedralskolan Växjö. Vid sidan av sina studier läser han även fristående kurser i matematik vid Linnéuniversitet. Han intresseras av matematik, fysik, kemi och lingvistik, och han får utlopp för sina intressen via deltagande i ett flertal vetenskapliga tävlingar.


An-Vy Nguyen

An-Vy går på Tycho Braheskolan i Helsingborg där hon läser det naturvetenskapliga programmet med medicin som profil. Det hon gillar att fördjupa sig i är genetik, bioteknik och patologi. På sin fritid tränar An-Vy taekwondo på en hög nivå och har vunnit flera tävlingar.


Augusta Wiltermuth Rampe

Augusta går naturvetenskapliga linjen på ProCivitas Helsingborg. Hon är intresserad av bioteknik, till exempel hur det kan tillämpas inom medicin på saker som CAR-T cellterapi. Hon har även tävlat i biologi och kemi, till exempel European Olympiad of Experimental Science, och ägnat sin fritid åt simhopp och gymnastik.


Benjamin Henriksson

Benjamin har haft ett brinnande intresse för vetenskap och matematik så länge han kan minnas. Intresset har resulterat i att han läst klart många kurser på det svenska gymnasiet, och numera läser International Baccalaureate Diploma Programme i Italien. Vid sidan av sina studier tillbringar han tiden med att bland annat segla vid den italienska kusten.


Dani Zuhair

Dani går på Katedralskolan i Lund där han läser det naturvetenskapliga programmet. Han är delaktig i flera vetenskapliga föreningar, och deltar just nu i ett forskningsprojekt inom astronomi. Han är även intresserad av annan fysik, exempelvis kvantprickar, samt mer kreativa aktiviteter såsom musik.


Emelie Liu

Emelie studerar sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet vid Göteborgs Högre Samskola. Tidigare har Emelie deltagit i AstraZenecas sommarforskarskola och International Summer School at University of Cambridge. Under sin fritid gillar hon att engagera sig ideellt och att spendera tid i simbassängen som simtränare.


Hanna Andrae

Hanna Andrae går den naturvetenskapliga linjen på ProCivitas Malmö. Med Formel 1 som drivkraft är Hanna främst intresserad av matematik och fysik. Hon har även deltagit på diverse vetenskapliga evenemang och tävlingar, till exempel Kemiolympiaden.


Henrietta Nilsson

Henrietta har sen sin barndom varit nyfiken på att utforska världen. Idag får hon utlopp för sin nyfikenhet inom biologi och kemi på det naturvetenskapliga programmet vid ProCivitas Malmö. Vid sidan av gymnasiet har hon valt att fördjupa sig i flera kurser, bland annat en onlinekurs från Harvard om cellbiologi med fokus på mitokondrien.


Isac Carlsson

Isac har diverse intressen, allt från körsång till naturvetenskap och matematik. Det senare lär han sig om på den naturvetenskapliga linjen på Katedralskolan i Uppsala. Hans vetenskapliga intresse är brett, men inkluderar bland annat elektromagnetism och neurala nätverk. På fritiden har Isac optimerat eget raketbygge.


Jakob Hüttner

Jakob läser det naturvetenskapliga programmet med profilen forskning vid Norra Reals Gymnasium, Stockholm. Han fördjupar sig gärna i meteorologi, vätskedynamik eller något rymdrelaterat. Det är hans rymdintresse som har resulterat i ett stort engagemang inom olika astronomiska föreningar.


Julina Savela

Julina har spenderat ett år på The Lawrenceville School i USA, och går nu naturvetenskapliga linjen på Campus Viktor Rydberg där hon är involverad i flera olika föreningar. Julinas främsta intressen är matematik, programmering och schack, och hon har kombinerat dessa intressen genom att koda ett schackbräde.


Kasper Johansson

Kasper är en fena på matematik, och har utöver sina studier läst analys vid Lunds Tekniska Högskola. Till vardags studerar han sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet i Helsingborg. Under sin fritid spelar han fiol i en symfoniorkester och följer Helsingborgs IF:s matcher.


Klara Bragesjö Björkén

Klara går naturvetenskapliga linjen på P A Fogelströms gymnasium. Hennes främsta intressen är fysik, bland annat kvantfysik, samt matematik, vilket hon lär sig mer om på Stockholms Matematiska Cirkel. På fritiden gillar Klara att engagera sig ideellt inom naturvetenskapliga organisationer, samt spela tvärflöjt.


Marie Delort Brazee

Marie utvecklade ett naturvetenskapligt intresse tidigt vilket resulterade i att hon började programmera men hon är även fascinerad av fysik. Just nu läser hon på Lowell High School i San Francisco med inriktning på matematik, fysik och systemvetenskap. Årligen brukar Marie med sitt team delta i internationella robotiktävlingar och vid sidan av brukar hon även spela piano och sjunga.


Moumal Al-Juboori

Moumals intresse för medicin väcktes av en onlinekurs i neurovetenskap från Harvard. Han går naturvetenskapliga programmet på ProCivitas Malmö, och är särskilt intresserad av fysiologi och patologi. På fritiden ägnar sig Moumal åt en bredd av aktiviteter, såsom musik, grafisk design och bordtennis.


Nadia Kuritzén

Nadia går naturvetenskapliga programmet på Campus Viktor Rydberg. Hon är intresserad av astrofysik, särskilt svarta hål och mörk materia, och deltar därför som forskningsassistent för ett projekt inom astrofysik. På fritiden är hon aktiv i flera organisationer med syftet att främja naturvetenskapligt intresse, och gillar även matlagning.


Oscar Berg

Oscar läser sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet vid Viktor Rydberg i Stockholm. Han fördjupar sig gärna i kärnfysik och modern fysik såväl som mekanik och matematik. Utöver studierna har han även drivit ett UF-företag med sina vänner och även blivit svensk mästare i styrkelyft.


Selma Laouar

Selma bor i Malmö och läser just nu sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet på ProCivitas. Det är främst fysiologi som väcker Selmas intresse och hon är extra intresserad av inducerade pluripotenta stamceller (IPS-celler) främst för deras möjligen inom regenerativ medicin. Vid sidan av studierna har hon deltagit i olika vetenskapliga tävlingar men dans är även en stor del av hennes liv.


Simon Grafström

Simon, som går naturvetenskapliga programmet på P A Fogelströms gymnasium, har ett stort intresse för matematik. För att fördjupa sig i detta har han gått matematikkurser på universitetsnivå, och deltagit i diverse läger och tävlingar. Han har även ett intresse för fysik, till exempel oförklarliga fenomen inom kvantfysiken.


Snezhana Polishchuk

Snezhana hade tidigt en förtjusning för de naturorienterade ämnena samt matematik. Hennes intresse utvecklades och idag läser hon andra året på det naturvetenskapliga programmet vid Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Hennes stora intresse för biologi har resulterat i att hon deltagit i forskning om bröstcancer vid Stony Brook University. Vid sidan av sitt naturvetenskapliga intresse så älskar Snezhana även att dansa.


Sofia Nordblom

Sofia läser sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet med en spetsutbildning i matematik i Göteborg. Hon är intresserad av programmering, teknik och fysik vilket är en av anledningarna till att hon deltagit på olika vetenskapliga läger via flera olika organisationer. Dessutom har hon deltagit i finalen för CanSat, en tävling som går ut på att göra mätningar med en egenbyggd satellit.

MÖT EN XRAY: "RAYS BLIR BÄTTRE OCH BÄTTRE FÖR VARJE ÅR"

Viktor Sundström deltog i Rays 2019. Hör i detta inlägg vad han tyckte om Rays, hans favoritminnen och varför han tycker att man ska söka till Rays.

Vad gör du just nu?

Jag läser min master i Applied Mechanics på Chalmers.

Vad har hänt efter Rays?

Det har hänt mycket sen Rays. En värnplikt, några år på Chalmers, en hel del ungdom/universitetstävlingar i forskning och så ett år som projektledare för Rays är ett axplock.

Vad har Rays betytt för dig?

Rays har betytt otroligt mycket. Det var min första inblick i forskarvärlden och första stora merit. Det är dels genom de "hårda" kunskaperna jag fick av att genomföra forskningsprojektet, men även mer "mjuka" kunskaper såsom att lära känna likasinnade (eller networka som det också kan kallas), att få presentera inför en stor publik, testa mina gränser för hur mycket jag hinner få gjort på 4 veckor och att inse hur otroligt kul forskning är! Jag har fortfarande kontakt med många Raysare från mitt år och känner nu en ännu större del av alumninätverket!

Vad är det bästa med Rays?

Möjligheten att släppa allt annat i fyra veckor och få fokusera helt på att delta i Rays. Att ha något så heltäckande är väldigt ovanligt.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? 

Det är svårt att säga, har fantastiska minnen både från min tid som elev och som projektledare. Men inlämningen av slutrapporter är nog extra bra, både när jag lämnade in min 2019 och när jag tog emot 24 stycken från eleverna 2023.

Varför ska man söka till Rays?

Det finns inget att förlora! Ansökningsprocessen är inte helt olik att söka jobb eller till utlandsstudier och är en läroprocess i sig - och skulle en dessutom komma in så kan jag inte ens beskriva hur fantastiskt det är! 

Något mer du vill lägga till?

Rays blir bättre och bättre för varje år, så ju äldre det här inlägget är desto mer rekommenderar jag att du söker!

MÖT EN XRAY: "NÄR JAG SER TILLBAKA PÅ RAYS UPPFYLLS JAG MED GLÄDJE OCH MOTIVATION"

Filip Engelhardt var en av deltagarna på Rays 2023. Under sitt forskningsprojekt undersökte han möjliga orsaker till Alzheimers sjukdom.

Vad gör du just nu?

Jag är inne på sista terminen av gymnasiet där jag studerar naturprogrammet. Förutom att ladda upp inför studenten engagerar jag mig i diverse vetenskapsaktiviteter där jag fortsätter att bejaka mitt forskningsintresse efter Rays.

Vad har Rays betytt för dig?

Det är svårt att beskriva med ord vad Rays har betytt för mig. Den enorma gemenskap som jag upplevde under Rays är svårt att sätta ord på. Att träffa och lära känna människor som delar ett intresse för vetenskap och en generell nyfikenhet fick mig att inse ett antal saker. Först fick Rays mig att på riktigt definiera för mig själv vad en fantastisk grupp av människor är, där alla deltagare, arrangörer, och xRays skapade en omtänksam, motiverande, och sjukt härlig miljö. 

Rays fick mig också att inse att jag kunde engagera mig i forskning och vetenskapliga aktiviteter. Nu när jag närmar mig studenten och slutet på gymnasiet ser jag fram emot vidare studier på universitetet, och Rays har verkligen inspirerat mig att söka mig till utbildningar inom medicin och biologi. Exakt vad det blir har jag inte landat i men när jag ser tillbaka på Rays, tiden i labbet, kvällarna i mediateket, eller middagsdiskussionerna om alltifrån gammablixtar till dinosaurier uppfylls jag av glädje och motivation, och det vill jag försöka fortsätta göra efter gymnasiet och Rays.

Vad är det bästa med Rays?

Det bästa med Rays är att man får träffa fantastiska människor som delar ett driv för att lära sig, utmana sig, och söka svar på frågor som rör alltifrån universum till de minsta beståndsdelarna i celler. Det var otroligt roligt att få forska i ett forskningslaboratorium och att kunna utforska vetenskapliga hypoteser, samt skriva en forskningsrapport.

Rays handlar dock inte enbart om forskning, utan det som Rays gör så otroligt bra är att sätta ett gemensamt intresse för forskning i ett socialt sammanhang som skapar vänner för livet. Jag kommer ihåg det som igår när vi firade midsommar, paddlade kajak, hade movie-nights, och olika sittningar.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? 

Ett av de absolut bästa minnena från Rays är när vi satt uppe en natt och skrev på våra rapporter. Det sedvanliga kaffet fylldes på i ständig takt och det klapprade från tangentbord runt om i "mediateket" där vi satt och arbetade. Jag tror att klockan var runt två på morgonen när 

tystnaden i rummet avbröts av det igenkännliga ljudet av en högtalare som startades och anslöt via Bluetooth. Helt plötsligt fylldes rummet av "Frenchcore" och det var dags för ett music break! I en kvart hoppade vi runt i takt med musiken och såg till att energin ständigt var på topp. Denna spontanitet och kreativitet i samklang med det hårda arbetet är verkligen ett signum för Rays och mediateket kommer för alltid vara en speciell plats för mig :)

Varför ska man söka till Rays?

Det finns en uppsjö av anledningar att man ska söka till Rays. Rays är en otrolig möjlighet att testa på forskning och att utmana sig i det vetenskapliga genom att få arbeta på ett forskningsprojekt genom hela den vetenskapliga processen – teoretiskt arbete, laborativt arbete, rapportskrivande samt presentation av arbetet. Du får även lära dig och öva upp färdigheter inom Python, LaTex, och andra verktyg som är användbara i det vetenskapliga arbetet under Rays, men också för livet efter Rays!

En annan anledning till att man ska söka till Rays är gemenskapen. Om du har ett intresse för vetenskap och forskning och samtidigt vill vara en del av en grupp som delar en nyfikenhet att lära sig om världen alla frågor, som älskar all-nighters i mediateket, och som verkligen bryr sig om och stöttar varandra ska du verkligen söka till Rays! 

MÖT EN XRAY: "ATT VARA I EN LABBMILJÖ OCH EXPERIMENTERA SJÄLV ÄR NOG DET BÄSTA SÄTTET ATT LÄRA SIG."

Jack Elliot Collier Ryder var en av deltagarna i Rays 2023. Hans projekt handlade om neurala stamceller, och om en metod som kallas gene knockdown.

Jack Elliot Collier Ryder deltog i Rays 2023. Hör i detta inlägg vad han tyckte om Rays, hans favoritminnen och varför han tycker att man ska söka till Rays.

Vad gör du just nu?

Just nu går jag sista året på gymnasiet och utöver mina vanliga studier jobbar jag på ett gym och forskar om hur olika delar av mushjärnor är sammankopplade vid ett labb på Umeå Universitet.

Vad har hänt efter Rays?

För mig var det inte jättelänge sedan jag gick på Rays, men det har ändå hänt en del saker sedan dess. Exempelvis skrev jag under hösten SAT, var med på Ung Vetenskapssport (UVS) fysik- och astronomiläger, och påbörjade projektet jag nämnde ovan. Jag har dessutom gått ett antal onlinekurser i bland annat linjär algebra och neurologi. Utöver detta har jag också gjort en hel del sidoprojekt där det mest tidskrävande var ett program som jämförde olika maskininlärningsalgoritmer för att förutspå stroke. Slutligen, det coolaste jag gjort, var då jag åkte och kollade på På Spåret-finalen live och pratade med både Kristian Luuk och Fredrik Lindström. 

Rays har absolut varit en drivande faktor till många av de här sakerna - jag fick till exempel höra om UVS fysik- och astronomiläger under Rays - och jag är därför verkligen glad att jag gick på Rays!

Vad har Rays betytt för dig?

Forskningsprojektet på Rays var otroligt kul och lärorikt. Jag fick ett projekt om neurala stamceller på Karolinska Institutet (KI) och jag kände att jag lärde mig otroligt mycket - inte bara om hjärnan och celler utan om forskning som helhet. Jag har alltid varit fascinerad av hur hjärnan fungerar och har läst otaliga böcker, men att vara i en labbmiljö och experimentera själv är nog det bästa sättet att lära sig. Utöver allt jag lärde mig för mitt ganska nischade projekt, lärde jag mig också otroligt mycket annat användbart. På Rays var det, bland mycket annat, föreläsningar om LaTeX, Robinson Crusoe, ledarskap och vetenskaplig kommunikation och jag kände att jag verkligen lärde mig mycket som är genuint användbart.

För vissa gick det dessutom att fortsätta med projektet efter Rays. Men eftersom jag bor ganska långt ifrån KI och mitt projekt kräver nästan uteslutande laborativt arbete var det inte en möjlighet för mig. Jag har däremot fått möjligheten nu efteråt att göra ett nytt projekt på Umeå Universitet då jag också forskar om hjärnan, och detta tycker jag tydliggör hur Rays verkligen kan påverka ens liv!

Vad är det bästa med Rays?

Rays har verkligen varit en av de roligaste sakerna jag varit med om och det finns flera anledningar till det. Jag skulle säga att det finns två huvudsakliga "bästa" saker med Rays. Den första är allt som man lär sig och den andra är alla fantastiska människor man lär känna. 

Om allt man lärde sig resonerade jag ovan, så nu lite mer om alla man lär känna. Rays har en fantastisk miljö. Man är i fyra veckor omringad av människor som är otroligt trevliga och roliga. När man bor så länge med människor så blir man också väldigt nära - speciellt eftersom alla har ett gemensamt intresse för vetenskap! Faktumet att man gör så många speciella och roliga aktiviteter hjälper dessutom verkligen med att lära känna de andra. Gemenskapen man bygger med alla på Rays är verkligen svår att jämföra med något annat och det är helt fantastiskt!

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Detta är en väldigt svår fråga eftersom Rays är fyra intensiva veckor med så mycket kul, men ett av de allra bästa minnena måste nog vara då jag lämnade in min slutliga rapport. Efter inlämningen firade vi i regnet och det var en fantastisk känsla att stå där med de alla andra som jobbat så hårt och fira att vi alla hade klarat av att skriva rapporterna.

Varför ska man söka till Rays?

Att söka till Rays är verkligen ett av de bästa besluten jag har tagit. När man är på Rays lär man känna fantastiska människor, man får forska om någonting som man själv tycker är intressant, man får lära sig om allt från himmel och hav, och man får på många sätt lära känna sig själv bättre. Om det är någon som överväger att ansöka så säger jag bara: gör det bara! Att söka tar inte så mycket tid eller möda och de erfarenheterna och upplevelserna man får av Rays kommer verkligen vara med en hela livet!

MÖT EN XRAY: “REDAN FRÅN DAG ETT KÄNDES DET SOM ATT JAG HITTAT EN PLATS DÄR JAG HÖRDE HEMMA”

Daria Chamoun (till vänster) var en av deltagarna i Rays 2023. Hennes projekt handlade om att använda Deep Learning-metoder för att känna igen tumörer i datortomografiska röntgenbilder.

Daria Chamoun deltog i Rays 2023. Hör i detta inlägg vad hon tyckte om Rays, hennes favoritminnen och varför hon tycker att man ska söka till Rays.

Vad gör du just nu?

Just nu så går jag den sista terminen på gymnasiet, på VRG i Stockholm! Dessutom är jag med i några vetenskapliga event och tävlingar, samt försöker forska vidare på mitt projekt från Rays!

Vad har Rays betytt för dig?

Under min tid på Rays blev jag utmanad till mina gränser. Detta skapade en stark gemenskapskänsla bland oss deltagare. Vi hjälpte varandra att hålla motivationen uppe, trots utmaningarna. De pauser vi tog tillsammans, vare sig det var för ett nattbad, att göra en ansiktsmask eller att baka, blev minnesvärda stunder nu i efterhand. 

Varje lektion på Rays var otroligt intressant och de sträckte sig till allt möjligt från ideellt arbete till fysikens fenomen. Kanske var den mest betydelsefulla lärdomen jag tog med mig från Rays den feedback jag mottog under den sista intensiva veckan av rapportskrivning. Den individuella återkopplingen jag fick gav mig möjligheten att finslipa min rapport, och bidrog till att fördjupa min förståelse för mitt arbete. Den feedbacken hjälpte inte bara min dåvarande rapport utan alla rapporter som jag har skrivit efter det. Alla råd om hur man presenterar en presentation på bästa sätt är något som jag har tillämpat i alla presentationer jag gjort. 

Nu, flera månader senare, har jag fortfarande kontakt med majoriteten av deltagarna och även med flera xRays från tidigare år. Detta fantastiska nätverk hålls vid liv genom regelbundna träffar och evenemang.

Vad är det bästa med Rays?

När jag reflekterar över min tid på Rays, hittar jag det mest passande att beskriva den som fyra av de mest formgivande och berikande veckorna i mitt liv. Den akademiska kunskapen var djup och ämnesinnehållet utmanande, men det var också färdigheterna vi lärde oss, som kommer att vara användbara långt bortom klassrummets väggar, som lämnade ett intryck. 

Men för mig var det inte bara den akademiska aspekten som gjorde Rays speciellt. Det som framträder mycket är den starka gemenskapen och de meningsfulla vänskaperna som vi har byggt under de fyra veckorna. Redan från dag ett kändes det som att jag hittat en plats där jag hörde hemma, omgiven av individer som delade min entusiasm för vetenskap och min passion för kunskap. Här var studier och avkoppling inte två separata världar. De blandades harmoniskt och skapade en miljö som var lika lärande som den var avkopplande. 

Nu, när Rays kapitel har avslutats, återstår inte bara minnen utan starka relationer som jag är säker på kommer att vara länge. De vänskaper jag skapade, byggda på gemensamma ambitioner och delade upplevelser, kommer att hålla i många år framöver!

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Att välja ut ett enskilt favoritminne från min tid på Rays är en utmaning, eftersom varje ögonblick där var speciellt på sitt sätt. Men om jag ska framhäva några minnen som verkligen sticker ut, så hamnar midsommarfirandet, hajken och våra gemytliga sittningar högt upp på listan. Dessa stunder gav oss alla en välbehövlig paus från studierna och möjlighet att verkligen umgås. Att tillsammans planera och förbereda – från att bygga imponerande midsommarstänger till att arrangera kvällens middag – skapade en känsla av gemenskap. Och den där tillfredsställande stunden när vi till sist kunde sitta ner, dela samtal och skratta, njuta av utsökt mat och ibland ta ett svalkande kvällsdopp var bland de roligaste stunder på lägret. 

Men ett minne som verkligen är unikt för min tid på Rays är de timmar jag tillbringade i mediateket. Där, omgiven av andra motiverade elever, satt vi ofta uppe sent och arbetade med våra rapporter. I mediateket rådde en stämning av samarbete och gemenskap, där man alltid kunde få hjälp, oavsett om det var från en handledare, xRays eller en elev. När skrivandet blev för intensivt, fanns det alltid någon att dela en välförtjänt paus med. Mediateket blev mer än bara en studieplats för mig; det var en plats där ovärderliga minnen skapades – från filmkvällar till djupa diskussioner och skratt. Det var en plats där inte bara min rapport tog form, utan också många värdefulla vänskaper skapades.

Varför ska man söka till Rays?

Att söka till Rays erbjuder en unik kombination av akademisk utmaning och personlig utveckling. Deltagarna engageras i rigorösa studier och dyker djupt in i komplexa ämnen. Samtidigt utvecklas praktiska färdigheter inom rapportskrivning med verktyg som LaTeX och Python, men även andra lärorika lektioner inom den vetenskapliga sfären. 

De erfarenheter och den kunskap som samlas under tiden på Rays är ovärderliga. Att ansöka till Rays är en fantastisk idé för den som är passionerad om vetenskap och forskning. Det är en plats där du möter likasinnade individer som delar ditt intresse för naturvetenskap. Dessutom erbjuder Rays en minnesvärd upplevelse som du kommer att bära med dig resten av livet.

Om du brinner för vetenskap och är nyfiken på hur det är att forska inom ett specifikt område, är Rays stället för dig!