När jag satt på tåget i morse var jag full av förväntan. Jag var äntligen på väg till Rays och Strängnäs. Alla deltagare hade fått kontakt med varandra sen tidigare. Trots att de flesta av oss aldrig träffats rådde en välkomnande och familjär känsla. Vi stöttade varandra kring tågkaos och besvärliga inläsningsmaterial för våra kommande projekt. 

Väl framme i Strängnäs fick jag äntligen träffa de personer som jag kommer att spendera de kommande fyra veckorna med. Efter att ha bekantat oss med boendet vandrade vi nedför en av Strängnäs många kullerstensgator.  Genom ett antal presentationer introducerades vi till Rays som koncept & fick lära känna våra handledare i arrangörsgruppen lite bättre. Höjdpunkten på dagen, lära-känna-lekarna, prövade samarbetsförmåga, minne och tålamod. Jag kommer aldrig att glömma ”fotleken”, som enklast kan beskrivas som ett spel där målet är att få medspelarna att tappa balansen. Det var svårt. Även speed-dating segmentet fastnade hos mig, då man under en minut fick möjligheten att diskutera allt från filosofiska och vetenskapliga frågor till mer banala saker med personer man inte känt i mer än en timme.

Dagen avslutades med bedcheck. Det innebär att en grupp elever, en handledargrupp, reflekterar över dagen tillsammans med sin handledare. Att ha en bestämd tidpunkt att koppla av och diskutera potentiella problem är en stor trygghet.  

Om det är någonting diskuterats rikligt under dagen är det våra projekt. Alla deltagare har blivit tilldelade mentorer och inläsningsmaterial. Att lära sig mer om vad de andra deltagarna ska forska om har varit intressant. Det är en bredd av forskningsområden vi har blivit tilldelade. Allt från fysik och matematik till biologi och datavetenskap förekommer. När jag hör de berätta om sina projekt märker jag att de delar samma entusiasm som jag. Mitt projekt handlar om att klassificera ett astronomiskt objekt som antingen ett svart hål i mitten av en galax eller en supernova. Genom inläsningsmaterialet jag fått av min mentor har jag lärt mig om de utmaningar som uppkommer när man ska kartlägga astronomiska föremål. Metoderna är många, avancerade och inte alltid helt intuitiva. 

Nästa vecka sätter mentorskapet igång, men innan dess ska vi lära oss om vetenskaplig metodik. Hur skriver man en vetenskaplig rapport? Vad är Latex för något? Hur håller man ett tal? Mitt mål för de kommande dagarna är att lära mig så mycket som möjligt. Att lära känna alla andra deltagare ska också bli väldigt roligt. 

Sofia Nordblom


Hej! Jag heter Allan Ismail och råkar vara en av de 21 deltagarna som ska delta i årets upplaga av Rays! Nu har ju första dagen passerat och det har varit helt fantastiskt att få lära känna alla; i skrivande stund är det en bit över midnatt och det beror helt på att jag inte kan sluta tänka på Rays, allt från hur fantastiska alla deltagarna är till hur otroligt kul det kommer vara under denna månaden. Det har varit väldigt pirrigt inför Rays måste jag dock medge. Jag har fått träffa min handledare Yutong He, en doktorand inom fysik på SU, och blev då introducerad till min projekt som handlar om att detektera högfrekvens-gravitationsvågor, otroligt intressant! Det solklart bästa med den första dagen var när jag var ute och gick på en promenad med några av de andra deltagarna och vi såg en helt fantastisk solnedgång över Strängnäs vackra miljö: ”Wow, jag kommer tillbringa en hel månad här i denna fina stad med dessa fantastiska människor” var tanken som slog mig.

Allan Ismail