Sök till arrangörsgruppen 2024!

Rays, Research Academy for Young Scientists, är en forskarskola för elever som läser andra året på gymnasiet och som i framtiden vill bli ledare inom teknik, naturvetenskap eller matematik. Rays finns för att Sverige skall vara en världsledande forskningsnation inom naturvetenskap och teknik och för att hjälpa unga talanger att tidigt nå sin fulla potential både som forskare och ledare.

Arrangörsgruppen består av en projektledare och tre arrangörer och har som ansvar att planera och genomföra forskarskolan. Vi söker nu arrangörer och projektledare.

Under året brukar arrangörsgruppen sammanträda två till tre gånger för s.k. arbetshelger för att planera Rays. Arbetet innefattar rekrytering av mentorer för elevernas forskningsprojekt, marknadsföring mot potentiella elever, förberedelser av föreläsningar samt sociala aktiviteter. Rays står för resekostnader, boende och mat under dessa arbetshelger. Utöver detta sker en stor del av arbetet löpande under året.

Under sommaren kommer arrangörsgruppen bo med eleverna under fyra veckor i Strängnäs. Skolan brukar inledas söndagen före midsommar. Arrangörerna kommer ha ansvar för varsin handledargrupp bestående av 7 - 8 elever, vilka de kommer ha närmare kontakt med och stötta under programmets gång. Utöver arbete med handledargrupperna kommer arrangörerna även genomföra de sociala aktiviteterna och föreläsningarna, hålla i t.ex. midsommarfirande och kanottur, samt hjälpa eleverna med deras rapportskrivande under sista veckan av programmet. Arbetet under sommaren är avlönat. Projektledaren har, som under resten av året, ansvar för att organisera och planera arbetet samt för administration.

Vid intresse av att vara arrangör och/eller projektledare skicka ett mejl till styrelsen@raysforexcellence.se senast 31 augusti så bokar vi in en intervju. Vi uppmuntrar även att en mejlar oss på samma adress eller läser mer här på hemsidan för mer information om Rays och sommarprogrammet.

En lyckad första vecka med ett socialt avslut

Som så många andra betonat så flyger tiden på Rays förbi i en takt som hade fått Einstein att darra, och det instämmer jag verkligen med. Vi har nu gått två veckor på Rays och det innebär att ungefär halva tiden är förbigången och utöver att ha klarat av en intensiv metodikvecka, har vi både påbörjat och avslutat den första mentorsveckan. Detta har varit en av de mest lärorika veckorna av mitt liv och det har verkligen skett så mycket – både i form av laborationer, men också i form av flera föreläsningar och roliga aktiviteter.

Mitt projekt handlar om hur metoden ”gene silencing” fungerar på neurala stamceller och det genomförs på karolinska institutet. Vi har undersökt varaktigheten av ”gene silencing” på olika gener vilket förhoppningsvis blir applicerbart för upptäckten av exempelvis behandling av MS. Det är ungefär en månad sedan jag fick höra om mitt projekt och jag kände direkt att det lät som ett roligt och intressant projekt, trots att jag inledningsvis inte riktigt förstod vad det var vi skulle göra. Nu när vi kommit i gång känns det dock verkligen så bra och jag tror en stor anledning till det är att jag haft en handledare som varit tålmodig och alltid besvarat mina frågor med engagemang och tydlighet.

Utöver forskningen som skett under dagarna har vi också börjat skriva på våra slutliga rapporter. Enligt mig har skrivandet varit ett fantastiskt komplement till laborerandet, då jag under dagarna exempelvis isolerat RNA i praktiken, och sen kommer jag hem och skriver in det i rapporten. Under helgen höll alla dessutom presentationer om deras arbeten som en förberedelse inför slutpresentationen. Detta tyckte jag verkligen var kul, både eftersom jag själv fick öva på att presentera mitt arbete, men också eftersom man fick höra om alla andras intressanta projekt.  En av mina favoritdelar av Rays har varit att träffa så många otroliga människor och detta tydliggjordes ännu mer då man fick höra alla tala om sina forskningsområden med så mycket engagemang. Mitt projekt handlar om biologi, men det är långt ifrån alla som gör, exempelvis hölls presentationer om kvantmekanik, havsvågor och lasrar ämnade för att döda cancerceller. Vi har dessutom fått föreläsningar från några speciella gästföreläsare om exempelvis volontärarbete och ideella organisationer, att presentera vetenskap, stress ur ett medicinskt perspektiv och en av mina personliga favoriter: hur det är att plugga fysik på universitetet.

I och med att vi hunnit göra allt detta skulle man tro att vi inte gjort någonting annat – men då skulle man verkligen ha fel. Exempelvis arrangerades tävlingen ”Rays Olympics” som var en femkamp med tävlingar som krävde blod, svett, tårar och en villighet att se ganska dum ut när handledarna fotograferade. Vi har dessutom hunnit med en ”scavenger hunt” då det i stället var vi själva som skulle ta dumma bilder på oss själva när vi exempelvis skulle få en bild när vi dansade med en främling. En sittning med temat zoo arrangerades dessutom på lördagskvällen och jag tyckte det var otroligt kul att få uppleva lite av studentlivet. Utöver detta har vi under veckans gång till och med åkt på studiebesök på AstraZeneca och slutligen arrangerades en På spåret-inspirerade tävling med namnet ”Rails for excellence”.

Nu har vi alltså blivit klara med ungefär hälften av detta sommarläger, och även om jag vet att den ökända titeln ”hell week” snart kommer att täcka min kalender, så ser jag otroligt mycket fram emot dessa två kommande veckor. Jag vet att många sömnlösa nätter med lite för mycket koffein i blodet spenderade nedgrävda i vetenskapliga artiklar står framför mig, men jag vet också att vi kommer skapa oförglömliga minnen. De två veckorna som hittills passerat har varit bland de bästa i mitt liv, och jag vet att liknande saker väntar.

Ut på tur aldrig sur!

Hej bloggen!

På Rays känns det som att tiden sprintar fram likt Usain Bolt på hundra meter, dagarna susar förbi snabbare än vi ibland hinner uppfatta. Vi befinner oss nu i forskarskolans andra vecka, och i skuggan av våra snabbt förflutna dagar tar vi en välbehövlig paus för att reflektera över de äventyr vi har upplevt tillsammans. Och vilket äventyr kan vara mer minnesvärt än den dagen vi ersatte rapportskrivning och inläsningsmaterial med skog och paddlar?  I detta inlägg ska jag försöka ge er en glimt av just den dagen, en berättelse om utmaningar, och otaliga stunder av skratt och vänskap som bara kan hända här på Rays.

Soluppgången grydde ljus och tidig, och medan de flesta andra kanske var djupt nedsjunkna i sömn, var vi på Rays vakna och redo. Trots att vi fortfarande var lite sömniga och blinkade mot morgonens första strålar, fanns det en tydlig atmosfär av förväntan i luften. Vi samlades vid busstationen, var och en släpandes på sovsäck och ryggsäckar som var packade till brädden. I dessa väskor fanns allt från nödvändiga överlevnadsverktyg till de mest skiftande personliga ting - kanske inte alla strikt nödvändiga för vårt äventyr, men definitivt viktiga för att skapa den rätta stämningen. Och ingen resa skulle vara komplett utan den trofasta digestivekexen som många av oss ansåg vara en oumbärlig del av vår överlevnadsutrustning!

Vid ankomst till sjön hälsades vi välkomna av den ena och enda kanotkungen, en källa till lokalhistoria och kunskap, som gav oss en introduktion till platsen och några värdefulla tips om bästa rutten att ta - inklusive varningen om den skrämmande tunneln. Med stor glädje kastade vi oss in i vattnet, parades slumpmässigt med en annan person, redo att gemensamt lära oss mer om varandra - förhoppningsvis utan att hamna i vattnet! Det var en otroligt spännande utmaning för mig, särskilt eftersom jag bara har kanotat några få gånger tidigare.

Några timmar senare, anlände vi slutligen till vår destination. Uttröttade men hungriga, kastade vi oss över maten. På Rays, hittar vi alltid något sätt att omvandla även en jobbig aktivitet som att bygga tält till ett roligt spel. När solen nådde sin zenit och värmen blev för intensiv, var vi alla redo för ett uppfriskande dopp i sjön. Några vågade sig på att hoppa från de högre klipporna, medan andra som jag avnjöt solens strålar från strandkanten.

På Rays är det aldrig brist på underhållning, även något så trivialt som att sätta upp ett tält kan förvandlas till en lek. Flera minispel följde och när solen började bli obehagligt stark, sökte vi alla tillflykt i sjön. Några vågade sig på att hoppa från de högre klipporna, medan andra som jag avnjöt solens strålar från strandkanten. Vi hängav oss även åt mer kanotpaddling och så kallat "kanotvältning" (de som vet, de vet…). Dagen kulminerade runt vår ”lägereld”. Jag använder ordet i citationstecken eftersom det rådde eldningsförbud, men tack vare den kreativa lösningen med tacochips på grillen och eldljud, kunde vi alla föreställa oss att vi satt runt en knastrande lägereld. Kvällen avslutades med en ny version av Mafiaspelet, nu med en extra karaktär - den minnesvärda korvgubben. Trots att vi kanske stannade uppe lite för länge, och jag gick ut ur spelet först var det väl värt det för alla skratt och goda minnen vi skapade.

Även om kvällen kom med en känsla av utmattning, med trötta ben och värkande ryggar, skulle vi inte ha omformulerat en sekund av vår dag. Vi samsades om varje upplevelse, delade varje skratt och mötte tröttheten tillsammans. Dessa ögonblick av sammanhållning är vad som skapar den ovärderliga och minnesvärda tiden här på Rays.

Att öppet och ostört kunna samtala med varandra, det var en av dagens stora höjdpunkter för mig, och säkert för många andra. Det är vårt signum, denna tillitsfulla och stödjande atmosfär. Vi startade dagen som ett team och avslutade den som en än mer sammansvetsad enhet, berikade av de gemensamma upplevelserna och minnen som vi kommer att ta med oss långt efter forskarskolan är över.

Daria Chamoun

Metodik och felmeddelanden i LaTeX

Hej bloggen!

Tiden fortsätter flyga förbi i nästan ljusets hastighet här på Rays. När vi nu tagit oss an den andra veckan av forskarskolan känns det naturligt att blicka tillbaka forskarskolans första vecka. Denna veckan kallas inom rayssammanhang även för “metodikveckan” – men vad sker egentligen under metodikveckan och vad får vi elever möjlighet att lära oss? Jo, det är precis vad detta blogginlägg kommer att berätta om.

Efter att vi anlänt till Europaskolans lokaler i Strängnäs på söndagen var det på måndagen dags att dra igång med föreläsningar. Vi fick lyssna på intressanta ord om vetenskaplig metod, referenshantering, LaTeX, och hur man skriver en naturvetenskaplig rapport. Under måndagen fick vi även lyssna på en föreläsning om hur man håller sig mer organiserad, i synnerhet om det vetenskapliga arbetet och studier, men också mer allmänt i vardagen. Senare under veckan hölls det även föreläsningar om Python, hur man “skriver matematik”, statistik, och hur man kommunicerar väl inför en publik. Man skulle alltså kunna sammanfatta det som gicks igenom under metodikveckan som en sammanslagning av mycket av den kunskap som är bra att ha för att kunna skriva, arbeta, och presentera på ett naturvetenskapligt sätt.

Som ni kan läsa var det ett fullspäckat schema från dag ett, men jag tror att alla här på Rays håller med om två saker: vi har det så otroligt roligt, och vi lär oss nya saker som aldrig förr. Just att lära sig nya saker känner jag är lite av ett signum genom Rays, och så även under metodikveckan. För för att kunna skriva vetenskapligt och presentera forskning på ett naturvetenskapligt och tydligt sätt, som vi lärt oss under den gångna veckan, krävs det att man har koll på rapportstrukturer och goda kunskaper inom programmering (för oss främst Python) och LaTeX. Sedan har metodikveckan inte enbart behandlat naturvetenskap, utan vi har även haft föreläsningar kopplade till den kända romanen Robinson Crusoe, av Daniel Defoe, där föreläsaren Lance Rhoades ledde fyra seminarier om humaniora.

Metodikveckan har inte heller enbart bestått av föreläsningar, utan vi har fått möjligheten att testa teorin som tagits upp på föreläsningarna genom att bland annat göra övningar i LaTeX och Python. Sedan har vi under metodikveckan även planerat, genomfört, och presenterat ett miniprojekt – det så kallade “mini project”. Till att börja med blev vi indelade i grupper och tilldelade ett projekt. Själv skulle jag och min grupp undersöka en mikrovågsugn effektiva effekt.

Genom att mikra vatten (i säkert två timmar) lyckades vi samla in data som vi kunde använda för att bestämma den effektiva effekten. Därefter analyserade vi datan och med hjälp av Python och nyinförskaffade kunskaper om LaTeX skrev vi ihop en vetenskaplig rapport om experimenten. Rapporten kom mot slutet av metodikveckan att ligga till grund för presentationer som vi höll för varandra, där vi presenterade de områdena vi forskat om. Det var en otroligt spännande upplevelse och en bra möjlighet att testa på att presentera vetenskap, men också ett bra tillfälle att öva mer på tala inför publik. Jag tyckte också att presentationerna var ett bra tillfälle att öva sig på att fånga publikens uppmärksamhet och att under arbetsprocessen behöva värdera data och tänka efter vilken data som på bästa sätt förmedlar våra experiment.

Om jag ska välja något som kommit mig extra nära hjärtat denna vecka är det just LaTeX. Jag skulle vilja börja med att beskriva mitt förhållande med LaTeX som ett klassiskt “hate-love relationship”. Ibland kan det vara oerhört frustrerande att få stora röda felmeddelanden för att man glömt en parentes eller ett snedstreck. Dock är det bland den mest fantastiska känslan när LaTeX inte skriker med röda felmeddelanden, då man inte kan sluta förundras över det fantastiska typsnittet, och hur otroligt fint och proffsigt det ser ut.

När jag och alla vi andra på Rays blickar framåt mot det “stora” projektet är jag säker på att den kunskap vi tagit åt oss under metodikveckan kommer vara otroligt användbar. Samtidigt är jag även säker på att det vi gjort under metodikveckan kommer vara till allas vår nytta under resten av våra liv.

//Filip

Den bästa midsommaren jag firat

Jag började dagen med en löptur för att rensa tankarna, för idag skulle vi inte bara fira midsommar, utan vi skulle också presentera de miniprojekt som vi arbetat med under tre dagar. Alla hade bytt om till finkläder så det blev en riktig repetition inför det kommande avslutningsseminariet. Miniprojekten var gjorda för att förbereda oss så bra som möjligt på vad som väntar de närmsta tre veckorna, och att få oss att lära oss så mycket som möjligt. Man säger ju att det bästa sättet att lära sig är att göra misstag och med det i åtanke tycker jag att miniprojektet och speciellt presentationerna var riktigt lyckade. Jag placerade mig ypperligt strategiskt mellan en gruppkamrat och ett bord för att begränsa min rörelsefrihet till en ungefär en kvadratmeter stor yta, finskorna gjorde ont, och den där fjärrrkontrollspekaren som aldrig funkar gjorde inte det idag heller. Så för att summera, många misstag och därmed många lärdomar.

Efter att presentationerna var avklarade började nästa utmaning. Nu var det nämligen dags att förbereda kvällens midsommarfirande. Jag var i en av de tre matlagningsgrupperna och förflyttades till en källare där tre sorters potatis och en massa annat gott skulle tillagas. Det var både många kockar och många soppor så vi fick sätta våra nyvunna ledarskapsfärdigheter från onsdagen på prov genom att utse matlagsledare som skulle styra upp alltihopa, och förutom några små missöden måste jag hävda att det gick alldeles utmärkt. Det var dock ganska utmattande så när all mat var klar lade vi oss på källargolvet och tog en liten tupplur innan vi fortsatte med förberedelserna. Näst på tur var att klä midsommarstängerna. För att slå 2021s längdrekord hade två stänger fått byggas - 4,3 respektive 4,9 meter höga (och en liten liten stång som skulle flyta på sjön). Det hämtades diverse växter (varav en möjligtvis kan ha varit en aning giftig) som sattes fast med sytråd, och här var det kanske inte riktigt lika uppstyrt som vid matlagningen men det gick bra ändå.

När stängerna var nerburna till ångbåtsbryggan, blomkransarna var bundna och maten var framtagen var det så äntligen dags för själva firandet att börja. Det blev en fantastisk tillställning med (om jag får säga det själv) ypperligt god mat, och små namnkort med personliga dinosaurier och varsitt uppdrag att utföra under kvällens gång, och uppdragen och de två excellenta toastmastrarna gjorde att kvällen blev fylld med intressanta och fruktansvärt roliga tal och ramsor och frekventa stående applåder. Men vi kunde ju inte ha en midsommar utan ett gäng små grodor. Det testades en uppsjö av metoder för att dansa runt två stänger på ett snyggt sätt, och vi fick både grodor och grisar. Enligt ryktet dök även ett par fiskar upp senare under kvällen (ej öror ej öron men fenor hava de) och dansade runt den lilla lilla flytande stången.

En dessert med gräddtårta och svenska jordgubbar (och ett glas olivolja för de som kände för det - de som vet de vet) avrundade middagen och nu var det dags att städa upp. Medan jag diskade med små grodorna fortfarande klingandes i mina öron började jag fundera över dagen som varit. Den hade varit både längre och mer arbetssam än alla midsomrar jag firat tidigare, men det var ändå den bästa jag varit med om, och jag kom fram till att man uppskattar saker mer om man själv är med och bidrar till dem. Och, så klart, att underbara vänner gör såväl vardag som fest till underbara upplevelser.

Ida

Start på Rays 2023

 Hej bloggen! Efter vad som känns som det oändliga tidsgapet mellan det glada antagningsbeskedet och resan till blomstrande Strängnäs är vi äntligen här, och Rays 2023 är med andra ord officiellt i gång. Som många andra var jag full av nervositet när jag kom hit, men en övervägande del av mig var självklart full av spänning. Nu har jag hunnit packa upp, lärt känna många trevliga personer och nästan funnit mig i tanken att jag faktiskt är här. Jag känner mig lyckligt lottad som har fått denna möjlighet och jag är speciellt tacksam över den härliga skara med människor jag får umgås med varje dag. Alla har verkligen givit mig höga förväntningar på att kommande månad kommer vara ett minne för livet.

 

Trots regn har Strängnäs varit otroligt välkomnande. På bara två dagar har jag upptäckt hur vackra rosor kan vara på husväggar, hur jag tar den snabbaste vägen till Ica Supermarket och hur fantastiskt roligt det är att spendera tid med likasinnade. Första dagen var mycket introduktion, både till staden och till alla som är här med mig. Vi hade bland annat ett rolig bingo där vi skulle hitta vilka som gjort/kan vad. En upptäckt jag gjorde var att jag är den enda här som går teknik, så för att få bingo var jag lite som en final boss! Eftersom elevboendet ligger precis vid vattnet kunde jag gå och bada i Mälaren den första kvällen. Jag fick också lära mig att jag måste springa tillbaka från badet om jag ville ha en duschtid närmaste timmen. Badet var dock något av det roligaste hittills. Det var många som doppade sig vilket gjorde det möjligt att simma, skratta och leka roliga lekar tillsammans, och därmed lära känna varandra ännu mer. Handledarna på Rays har introducerat oss till ”bedchecks”, vilket jag kort skulle beskriva som ett schysst kvällshäng. Även detta har varit en höjdpunkt, trots att det berövar mig sömn, eftersom det är en chans att koppla av och umgås med min handledargrupp.

 

På måndagen lyssnade vi på många föreläsningar. Eftersom det är metodikvecka handlade föreläsningarna främst om den vetenskapliga metodiken, exempelvis hur en bra vetenskaplig rapport skrivs och självklart hur vi skriver i Latex! Alla föreläsningar har varit oerhört lärorika och intressanta, men vi har inte bara suttit och lyssnat. Jag har även speeddejtat, gått på promenader längs vattnet och skrattat mer än jag någonsin gjort på en dag. Nerverna har lagt sig lite och jag känner inte samma press som jag gjorde när jag kom hit. Det jag lade märke till idag är att många av oss varken programmerat eller använt Latex förut, så jag har definitivt funnit en tröst i att jag inte är den enda nybörjaren. De som inte är nybörjare är dessutom mer än villiga att hjälpa alla som frågar, vilket jag tycker är helt underbart. Efter metodikföreläsningarna blev vi introducerade till miniprojekten. Min grupp hade några hinder på vägen och vi kom inte superlångt idag, men jag tycker det viktiga var att vi hela tiden jobbade som en grupp. På kvällen lyssnade vi även på en amerikansk professor som föreläste om Humaniora, mer bestämt om klassikern Robinson Crusoe, som garanterat är allas favoritbok nu om ni frågar projektledaren Viktor. Jag tycker föreläsningen var oerhört intressant men främst tycker jag det är fantastiskt med gästföreläsare som reser från alla möjliga delar av världen för att vi ska få lyssna på dem! Det känns coolt att han dedikerat den tiden för att föreläsa för oss och jag är otroligt tacksam över det. Efter alla föreläsningar var det dags för bedcheck igen, denna gång med snacks i form av honungsmelon, vindruvor, majskakor och min favorit; finsk saltlakrits!

 

Sammanfattningsvis har mina få dagar här varit fyllda av nya vänner, kunskap och upplevelser. Jag ser fram emot nästa vecka, när vi får träffa vår handledare och påbörja vårt projekt! Jag har använt kvällarna till att förbereda mig med det materialet vi fick och ju mer jag läser, desto mer vill jag spola fram till då vi faktiskt sätter i gång. Nu är tanken att jag ska sova, men morgondagen är fylld med nya kunskaper, bland annat är det den dagen jag äntligen (eller kanske förhoppningsvis) lär mig använda Python.

 

//Linnea

Antagna elever till Rays 2023

Det står nu klart vilka gymnasieelever som kommer få spendera sommarlovet på Rays 2023. Efter en lång och intensiv process med extremt många duktiga sökande är vi i arrangörsgruppen oerhört stolta över att kunna presentera årets elever. Vi är övertygade om att minnen för livet kommer att skapas! 

Här har ni möjlighet att lära känna de antagna eleverna lite närmare.

Alicia Arvidsson

Alicia går andra året på det naturvetenskapliga programmet vid Procivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Hon har ett stort intresse för neurovetenskap, vilket är ett ämne hon fördjupade sig i under ett läger vid Oxford University förra sommaren. Ett annat naturvetenskapligt ämne som ligger Alicia varmt om hjärtat är analytisk kemi. Hon är en tidigare tävlingssimmare. 

Victor Backa

Victor läser sitt andra år på Brändö Gymnasium i Helsingfors. Det är ingenjörsvetenskap som innefattar samspel mellan fysik, kemi och matematik som intresserar Victor mest. Sedan tidigare har han exempelvis deltagit i Åbo Akademis Future DI-Dag. Utanför skolan är några av Victors fritidsintressen styrketräning, motorcyklar samt datorer. 

Daria Chamoun

Daria läser det naturvetenskapliga programmet på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan i Stockholm. Bakteriologi och antibiotikaresistens är två ämnen som hon gärna fördjupar sig i. Hon har engagerat sig i ett flertal projekt, däribland att hon tillsammans med en handledare försöker identifiera potentiella läkemedelskandidater för ALS och cancerterapi. På sin fritid kan man även hitta Daria på basketplanen. 

Oliva Chemali

Olivia läser andra året på det naturvetenskapliga programmet på Procivitas Privata Gymnasium i Malmö. Medicin, och framför allt humananatomi samt biokemi, är ämnen hon gärna fördjupar sig mer i. På sin fritid har hon läst onlinekurser i både termodynamik och humanfysiologi. Utöver detta gillar Oliva att spela tennis, läsa böcker och spela videospel.  

Jack Elliot Collier Ryder

Jack har under hela sitt liv haft ett brinnande intresse för att lära sig mer. Idag går han andra året på naturvetenskapliga programmet på Minervagymnasium i Umeå. Hans främsta akademiska intresse är fysik men även neurologi förundrar honom. Vid sidan av studierna har han även läst onlinekurser inom programmering. På sin fritid gillar Jack även att laga mat liksom att träna fotboll.  

Tingxuan Dai

Tingxuan (Tina) läser sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan i Stockholm. Hon har ett stort intresse för matematik, speciellt variationskalkyl och appliceringar av markovkedjor. Utöver deltagande i naturvetenskapliga tävlingar gillar Tina att spela tennis samt spela piano. 

Linnea Danell

Linnea går andra året på teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Det som framför allt intresserar Linnea är de naturvetenskapliga ämnena fysik och matematik, speciellt astronomi och kosmologi. Linnea har deltagit vetenskapliga tävlingar som Wallenbergs fysikpris och har dessutom varit med och grundat en fysikförening på sitt gymnasium där hon sitter som ordförande. Utöver studierna spelar Linnea även fotboll och är aktiv inom scouterna.  

Josefin Dejeborn Holmes

Josefin läser andra året på naturvetenskapliga programmet på Calmare Internationella Skola i Kalmar. De ämnen som hon är speciellt intresserad av är astronomi, fysik och kemi, särskilt organisk kemi. Tidigare har Josefin deltagit i Rymdforskarskolan liksom Fysik- och Astronomiläger men hon är även ordförande för astronomiföreningen på sin skola. Utöver sina akademiska intressen gillar Josefin att springa i skogen, läsa och cykla mountainbike.  

Filip Engelhardt 

Filip brinner för medicin och har redan börjat praktisera på Karolinska Institutet. Efter ett utbytesår i USA läser han nu sitt andra år på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan. På sin fritid spelar han gärna handboll eller seglar. Han är dessutom ordförande och grundare för en organisation vars mål är att främja gemenskap genom utökad undervisning i de naturvetenskapliga ämnena. 

Ida Grimheden

Ida studerar natur med profilinriktning matematik på Norra Real i Stockholm. Hon har representerat Sverige i Internationella Olympiaden i Astrofysik och Astronomi (IOAA) 2022, och ska göra det ännu en gång nu i år. Förutom hennes engagemang i naturvetenskapliga tävlingar har hon även vunnit priser för sina idrottsprestationer. Utöver detta är hon ordförande för skolans astronomiförening, NASA, samt sekreterare i skolans matematikförening, Mattesfären.

Wilma Hall

Wilma Hall går i tvåan på Björneborgs Svenska Samskola. Hennes främsta vetenskapliga intresse är fysik. Förra året var hon utbytesstudent i Frankrike, i Châlons-en-Champagne. År 2023 placerade sig Wilma på en andraplats i Åbo Akademis Diplomingenjörstävling. Förutom naturvetenskap gillar Wilma att orientera och hon har även ett stort intresse för musik och spelar både cello och klarinett.

Neneh Hambraeus

Neneh studerar sitt andra år på det engelska naturvetenskapliga programmet på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Inom naturvetenskapen är det fysik, programmering och matematik, särskilt algebra, som ligger henne varmt om hjärtat. Sedan tidigare har hon deltagit i olika program vid Michigan Technological University i USA. Aktuellt just nu är att Neneh sitter som ordförande för gymnasiets naturvetenskapliga förening, Kungsholmen’s Young Scientists’ Society. 

Casper Karlsson

Casper går sitt andra år på IB-programmet på S:t Eskils Gymnasium i Eskilstuna. Det naturvetenskapliga intresset har funnits länge och det är främst rymden och universum i stort som intresserar. I framtiden planerar han att läsa fysik på universitetet. Han har tidigare deltagit och gått till final i Astronomiolympiaden samt har en bakgrund som orienterare. 

Algot Kullberg

Algot studerar det naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Växjö. Några av hans största intressen är matematik och favoritområdet är linjär algebra. Algot gillar att använda sina kunskaper i olika tävlingar inom matematik. Vid sidan av studierna finns även ett intresse för musik och träning.  

Holger Molin

Holger läser sitt andra år på Procivitas Gymnasium Helsingborg och har en stor passion för matematik. Han har redan läst alla gymnasiets matematikkurser och läser och har läst flera universitetskurser i matematik vid Lunds Universitet. Hans intresse för matematik har även fått honom att delta i Skolornas Matematiktävling samt Ung Vetenskapssports matematikläger. Utöver matematik tycker Holger också om programmering och maskininlärning.

Imaan Muqbil 

Imaan läser andra året på Bäckängsgymnasiets naturvetenskapliga program med profilen vetenskap och forskning. Områden som är av extra intresse för Imaan är växtfysiologi, molekylärbiologi och epigenetik. När Imaan gick i ettan på gymnasiet gick han vidare till Sverigefinalen av EOES, European Olympiad in Experimental Sciences. Imaan har även deltagit i Kemiolympiaden och Berzeliusdagarna, Han har ett brinnande intresse för politik och har länge engagerat sig i hållbarhetsfrågor. 

Carl Viggo Nilsson Gravenhorst-Lövensteirne

Carl Viggo läser det naturvetenskapliga programmet på Procivitas Privata Gymnasium Helsingborg. Det som är av extra stort intresse för Carl Viggo är matematik, programmering och maskininläring. Carl Viggo har redan läst klart gymnasiets alla matematikkurser och kommer till hösten börja läsa universitetskurser i matematik på Lunds Universitet. Carl Viggo har även erfarenhet av att hålla i läxhjälp i matematik. 

Claes Nilsson

Claes kommer från Göteborg och läser inriktningen naturvetenskap på Sigrid Rudebecks Gymnasium. Något som han tycker är väldigt intressant är paleontologi, alltså studien av det geologiska förflutna och de varelser som bebodde den. Utöver detta är även matematik och specifikt spelteori något Claes gillar. Vid sidan av studierna spelar han piano och har lång erfarenhet av att spela tennis. 

Daniel Nordström

Daniel läser andra året av naturvetenskap med snabbmatte på Katedralskolan i Lund. Hans stora intresse är matematik och han har deltagit i flera matteläger, däribland mattekollo och Ung Vetenskapssports matematikläger. Hösten 2022 representerade han Sverige i matematiktävlingen Baltic Way. Daniel har redan börjat läsa matematikkurser på högskolenivå och har dessutom tagit sig till finalen av Skolornas Matematiktväling.

Elin Norström

Elin pluggar andra året på det naturvetenskapliga programmet på Hvitfeldtska gymnasiet. Något som ligger henne lite extra varmt om hjärtat är genetik, proteinprediktion samt bioinformation. Tidigare har Elin deltagit i Rymdforskarskolan samt Berzeliusdagarna men aktuellt just nu är att hon sitter som vice ordförande för gymnasiets astronomiförening, Hvit Hål. På fritiden gillar hon att läsa och kitesurfa.   

Aleksander Purik

Aleksander är elev vid Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm där han går International Baccalaureate-programmet. De naturvetenskapliga ämnena som han tycker extra mycket om är farmakologi, receptorbiologi och oftalmologi. Hans mål i framtiden är att bli läkare. Vid sidan av sina gymnasiestudier spelar Aleksander piano, studerar kinesiska och läser svensk skönlitteratur. 

Fanni Valisalo

Fanni studerar andra året på IB-programmet på Stockholm International School. Något hon är särskilt intresserad av är biomedical engineering. Fanni har på eget initiativ genomfört ett forskningsprojekt vid KTH och deltagit i tävlingar inom matematik. Dessutom är hon engagerad inom Amnesty och lett flera insamlingsprojekt.

Alexander Weimer

Alexander har sedan han var nio år gammal bott i USA och för närvarande studerar han vid Minnetonka High School i Minnesota. Sen barnsben har han intresserat sig för teknik och idag är materialvetenskap det han gillar bäst. Han har varit volontärledare på Camp Invention som är ett STEM-fokuserat läger. 

Marcell Ziegler

Marcell Ziegler läser det naturvetenskapliga programmet vid Blackbergs Gynasmium i Stockholm. Fysik och särskilt elektronik och elektromagnetism är av speciellt intresse för Marcell. Han fördjupar sig gärna i den interna, kvantfysikaliska delen av elektronik. Vid sidan av studierna är han bland annat sekreterare för Blackebergs Astronomiförening BLAST och spelar musik på kulturskola. 





Möt en xRay: "en upplevelse som man aldrig kommer glömma"

Melvin Storbacka var en av deltagarna under Rays 2022. Hans projekt handlade om R-processen, en process som sker under kollaps av tunga stjärnor i supernovor.

Melvin Storbacka deltog i Rays 2022. Hör i detta inlägg vad han tyckte om Rays, hans favoritminnen och varför han tycker att man ska söka till Rays!

Vad gör du just nu?

Just nu så går jag den sista terminen på gymnasiet, så det är mycket plugg just nu! Dessutom är jag med och organiserar Astronomiolympiaden, och har även jobbat vidare med mitt projekt från Rays!

Vad har Rays betytt för dig?

Rays har betytt så otroligt mycket, och för varje dag inser jag allt mer de saker som jag fått! Mest påtagbart fick jag 20 otroliga vänner, som jag alltid kommer att uppskatta och ha en underbar koppling till. Dessutom har jag arbetat vidare med mitt projekt, och det är bara en av de sätt som jag märkt att Rays givit mig stora möjligheter, även efter sommarforskarskolan.

Vad är det bästa med Rays?

Det bästa med Rays är att under en hel månad få omge sig med underbara människor som delar ett stort naturvetenskapligt intresse, och tillsammans ta sig an en gemensam utmaning för att producera en forskningsrapport i världsklass!

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Även om det fanns många fina speciella stunder, såsom badturer eller midsommarfirandet, så tror jag att den känslan som jag älskade, och saknar, mest är de gånger då vi alla satt och arbetade i samma rum - alla med olika projekt - med en gemensam känsla av motivation, engagemang och samhörighet.

Varför ska man söka till Rays?

Jag tycker att man skall söka till Rays för att man gillar vetenskap; för att man gillar forskning; för att man vill träffa andra människor som delar ett intresse för naturvetenskap, och för att man vill ha en upplevelse som man aldrig kommer glömma.