Humanities Lectures med Lance Rhoades

Humanities Lectures med Lance Rhoades

Rays är ju ett vetenskapsläger, men trots det hade vi fyra lektioner i humanitära ämnen med professorn i litteratur på Washington University, Lance Rhodes. Eleverna hade i förväg läst Mary Shelleys Frankenstein i originalutgåva från 1818, och på lektionerna diskuterades alla möjliga ämnen med boken som underlag. Lance utmanade oss samtidigt som han berättade om de viktigaste subtila detaljerna som gör Frankenstein så intressant, och frågeställningarna vi skulle besvara var allt annat än enkla.

Lektion ett hade vi en djupgående genomgång av karaktärerna i boken, och hur dessa karaktärer relaterar till varandra. Utöver det fick vi en del grundläggande kuriosa om boken och författaren för att det skulle sjunka in hur chockerande boken egentligen var när den kom ut. Lektionen var i grund och botten bara ett underlag på vilket vi skulle komma att basera de kommande lektionerna. I läxa fick vi att ta ställning till en moralisk fråga i boken, så att vi skulle inleda nästa lektion med att diskutera våra svar.

Lektion två var enligt mig personligen den mest intressanta. Hela lektionen diskuterade och filosoferade vi kring temat mänsklighet, och frågor rörande vad som är mänskligt, vad som gör monstret i boken till ett monster och vad som kan anses vara mänskligt i monstret. Inga lätta svar minsann.

Lektion tre spann vidare på temat etik. Lance drog till med något rätt så spännande: han tog ned en elev bredvid sig, och spelade ett rollspel: eleven blev en humanoid robot, och lance var robotens skapare. Lance marknadsförde sedan sin “robot” som den mest villiga, intelligenta och perfekta tjänaren man kan ha, och svarade på elevernas frågor gällande tjänarens egna vilja, syfte, vad tjänaren har för rättigheter mm.

Den fjärde och sista lektionen såg vi på film, och hade en kort reflektion kring hur skräck blir komedi. Filmen var baserad på Frankenstein, men den var en komedi med humor som lite påminde om Monty Python på sina ställen. Filmen var en fin avslutning på några av de mest intressanta filosofiska diskussionerna jag haft, och personligen kom jag till några insikter jag inte glömmer i första taget. Stort tack till Lance och arrangörsgruppen som fixat hit honom.

/Otto Stenman

Inspirerande föreläsningar

Inspirerande föreläsningar

När detta inlägg skrivs lider den första veckan av Rays 2018 mot sitt slut, och förutom genomgångar om de verktyg vi kommer behöva i våra forskningsprojekt har vi fått ta del av fascinerande och inspirerande gästföreläsningar. På tisdagen kom professor Åsa Larson och pratade om sitt arbete om galaktiska molekyler och på torsdagen fick vi besök av Anna Celsing som föreläste om ledarskap.

Åsa Larson pratade om hur hon, som forskare i molekylfysik, undersöker molekyler och kemiska processer i liten skala här på Jorden för att bidra till kunskapen om vad som sker i gasmoln ute i rymden. Hon tog upp hur gasmoln undersöks med hjälp av spektroskopi, hur kvantmekaniska fenomen påverkar det som händer i molnen samt hur mängder av olika sorters molekyler kan uppstå genom olika komplicerade processer. Exempelvis är bildandet av vätgas i det tidiga universum tydligen inte alls så lätt som att två vätemolekyler bara sätts ihop. Delar av det Åsa föreläste om var helt nytt för många av oss, men genom hennes stora intresse och tydliga förklaringar öppnades våra ögon för detta både viktiga och invecklade område.

Anna Celsing har en bakgrund inom biokemi och läkemedelstillverkning, men arbetar idag med att hjälpa företag att förändra och utveckla strukturer kring ledarskap. Hon trodde starkt på en ny sorts ledarskap, med en större kreativ frihet för de anställda och fokus på inre drivkraft. Genom ett flertal exempel på både kända och okända företag och personer visade hon på varför hon, och flera andra, anser att denna utveckling både är nödvändig och oundviklig. Vill du som läser detta själv inspireras av ett av dessa företag kan jag verkligen rekommendera att googla på ‘Buurtzorg’, ett vårdföretag där sjuksköterskorna själva driver och tar ansvar för sitt arbete. Anna drog dessutom kopplingar mellan att leda ett stort företag och att leda sig själv framåt mot sina mål, och poängterade vikten av att ha en tydlig inre kompass och riktning.

Kort sagt var båda dessa föreläsningar uppskattade avbrott i metodikveckan. Genom Åsa Larson kunde vi uppleva charmen i att forska och ta fram ny kunskap om vår komplexa värld, och mitt i stressen över att få klart miniprojektsrapporterna påminde Anna Celsing oss om vikten av en inre kompass och att påminna sig själv om vart man är på väg.

/Sofia Danielson Damne

DSC_0111.JPG

Första dagen Rays 2018

Första dagen Rays 2018

Efter en lång väntan kändes det nästan overkligt att Rays 2018 verkligen skulle starta! Det jag hade gått mer än halva våren och sett fram emot, planerat min sommar kring och tänkt på, skulle dra igång och hela jag kände mig som en heterogen blandning av spänning, nervositet och förväntan. Jag hade haft fullt upp dagarna innan med skolavslutning, friidrottstävling och resa till Stockholm, så innan jag satt på tåget till Strängnäs hade det inte hunnit sjunka in att jag faktiskt skulle på Sveriges bästa sommarforskarskola och vara hemifrån i mer än i 4 veckor. Plötsligt var man på Strängnäs station, förväntansfull och mycket förvirrad. Lyckligtvis såg jag en som såg lika förvirrad ut som jag kände mig, och det visade sig senare att det var min rumskamrat Paulina. Tillsammans hittade vi några av handledarna och de nyanlända deltagarna. Vi skulle bo på Europaskolan, en gymnasieskola med inackorderingsmöjligheter som är belägen vid Strängnäs domkyrka. Att träffa alla de andra intagna var nästan surrealistiskt. Jag slogs av att alla var så sjukt trevliga, intelligenta och roliga. Det är inte ofta man träffar människor som utan vidare kan gå från att precis ha träffat varandra till en djup diskussion kring vetenskap. Vi pratade om saker som huruvida vi någonsin kommer att veta allt och vad att veta allt faktiskt innebär. Efter invigningsceremonin blev vi visade runt området och inledde handledargruppstävlingen med ett svårt men roligt quiz. Dagen fortsatte med speeddating, middag och presentation av handledarna. Efter en lång dag av nya intryck var den sista punkten på programmet bedchecks. Bedchecks kanske inte låter som det hetaste, men det är det mysigaste på hela dagen och ett skönt tillfälle där man kan varva ner och lära känna varandra bättre. Efter en chill pratstund i soffan med handledargruppen lade jag huvudet på kudden och somnade riktigt gott.

/Ebba Jernmark Burrows

DSC_0004-1.JPG

Rays 2018 drar igång!

Nu är det snart dags igen! Imorgon börjar äventyret Rays 2018. Arrangörsgruppen är på plats och otroligt taggade!

fullsizeoutput_53e.jpeg

Antagna elever till Rays 2018

Efter en lång process med extremt många duktiga sökande har 24 elever utmärkt sig och kommer att få spendera sommarlovet på Rays 2018. Arrangörsgruppen är mycket glada att kunna presentera årets elever och är övertygade om att detta kommer att bli ett fantastiskt år!

Grattis till David Hambraeus och Michelle Friberg, vinnare av uställningen Unga Forskare

inCollage_20180420_162610732.jpg

För några veckor sedan avgjordes Utställningen Unga Forskare. Som vanligt var många av våra duktiga xRays från det senaste året med och ställde ut. Extra bra gick det för David Hambraeus och Michelle Friberg som blev vinnare av Utsällningen. David Hambraeus vann med sitt arbete "A Verifiable Quantum Secret Sharing Protocol Without Quantum Memory" ett stipendium som innebär att han får representera Sverige i tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest. Michelle Friberg vann med sitt arbete "Asterias rubens reaktion samt Balanidaes fästbenägenhet vid närvarande av Alcyonidium Diaphanum" ett stipendium för en resa till London International Youth Science Forum. Ett stort grattis till båda!

Grattis Mariam Andersson och Kei Landin, mottagare av Anders Walls stipendium!

Vi är alltid otroligt stolta över alla våra xRays (alumner) och vad de uträttar efter Rays. Ibland händer det att de får speciella utmärkelser som vi känner att vi vill uppmärksamma lite extra. Därför vill vi idag uppmärksamma våra xRays Mariam Andersson (Rays 2011 och arrangörsgruppen Rays 2013-2014) och Kei Landin (Rays 2012) som båda fått ta emot Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

Vi säger grattis och önskar lycka till i framtiden med er viktiga forskning.

Mariam Andersson:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-fysiker-som-utforskar-hjärnans-struktur

Kei Landin:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-ung-hjärnforskare-som-räddar-liv?category_id=19

Foto: Tim Dyrby & Mika Nakanishi

Möt en xRay: "fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld"

28409982855_dece1e5068_o.jpg

Isak Nilsson deltog i Rays 2011 och jobbar efter fem års utbildning inom teknisk fysik, datalogi och ljud- och musikberäkningar som akustiker. I nuläget finns det mycket nytt att lära sig för Isak men i en framtid då detta inte längre är fallet känns det självklart för honom att hitta ett område att fördjupa sig i genom forskarstudier. Förutom att ha deltagit i Rays har han också upplevt Rays från andra sidan då han 2016 var en del av arrangörsgruppen.

Vad har Rays betytt för dig? Förändrade perspektiv på mig själv och andra, enorma mängder energi och inspiration och en tillhörighet som kan vara svår att finna för den som rymmer en inre nörd.

Vad är det bästa med Rays? Det finns inget bättre än att landa mitt i en smältdegel av fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld - därför är det bästa med Rays alla deltagarna!

Varför ska man söka Rays? För att efter allt arbete och sållande som hör ansökan till utgöra ett av de guldkorn som vaskats fram för att svetsas samman till ett gäng som förändrar ens syn på vetenskap, vänskap och vad människor klarar av.