Efter en lång process med extremt många duktiga sökande har 24 elever utmärkt sig och kommer att få spendera sommarlovet på Rays 2018. Arrangörsgruppen är mycket glada att kunna presentera årets elever och är övertygade om att detta kommer att bli ett fantastiskt år!
Alexander Josefsson
Alexander studerar andra året på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Han intresserar sig mycket för artificiell intelligens, rymdteknik, materialvetenskap och partikelfysik. Utanför skolan har Alexander bland annat varit med i en forskningsgrupp på GSI-institutet i Damstadt, där de undersökte energiförluster för tunga joner genom materia. Han har även deltagit i kemi- och biologiolympiaden. Förutom forskning är golf något som ligger Alexander väldigt nära hjärtat.
Alexander Woxström
Alexander läser sitt andra år på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Han har ett stort intresse för programmering vilket lett honom till att studera flertalet online-kurser i diverse olika programmeringsspråk. Förutom programmering är nanoteknik något som Alexander fastnat för, eftersom att användningsområdena är så stora. Han har även deltagit på IYTPs fysikläger. Utanför skolan ägnar sig Alexander gärna åt träning eller djupdyker i sitt andra stora intresse, nämligen historia och antikens Grekland.
Annie Andersson
Annie studerar andra året på Sven Eriksonsgymnasiets IB-program i Borås. Under 2017 mottog hon Teknologföreningens stipendium för gedigna kunskaper inom matematik och fysik. Hon deltog samma år i utbytesprogrammet ERASMUS i Spanien. Förutom att Annie ofta försöker förstå sig på gåtorna inom kvantfysik och astrofysik, intresserar hon sig även för kemi, och deltog i Berzeliusdagarna 2018. På sin fritid spelar Annie piano eller gitarr, ägnar sig åt matlagning och läser gärna fantasyböcker.
Cajsa Roupé
Cajsa läser naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hennes stora intresse inom naturvetenskapen är rymden och biologi, gärna i en kombination om hon får välja själv. Cajsa har därför deltagit i Rymdforskarskolan och läst onlinekurser om astrobiologi. Cajsa har även blivit utvald att representera sin skola i utbytesprogrammet Swedish-Japanese Youth Science Program vid Keio University där hon deltog under våren. Utöver naturvetenskapen har Cajsa dansat i nästan tio år, spelar golf och gillar att resa samt att träffa nya människor.
Caroline Ekelund
Caroline läser på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. År 2016 erhöll Caroline ett stipendium från ASSIST och studerade därför under 2016 och 2017 på Greenhill School i USA där hon deltog i flera mattetävlingar.. Efter att Caroline deltagit i ett astrofysikläger i Kiruna växte hennes intresse för astronomi. Caroline finner även diabetes-2 intressant och var under 2017 praktikant på läkemedelsföretaget Novo Nordisk i Köpenhamn. På fritiden är Caroline tennisdomare i Helsingborgs tennisklubb och spelar trummor, piano samt gitarr.
Douglas Bengtsson
Douglas studerar på Viktor Rydbergs gymnasium Djursholm. Hans största intresse är programmering och han har därför läst en programmeringskurs av Harvard University och en onlinekurs om maskininlärning på Stanford University. Douglas har även deltagit i Rymdforskarskolan i Göteborg där han blev särskilt intresserad av hur omloppsbanor fungerar. Vidare gillar Douglas att visualisera matematik i programmeringen och han utvecklar därför ett JavaScriptbibliotek med öppen källkod för just detta ändamål. Douglas har även skapat sin egen speldesigner och spelmotor för att underlätta spelutveckling.
Ebba Jernmark Burrows
Ebba läser Nationell Idrottsutbildning med inriktning naturvetenskap på gymnasieskolan Östrabo i Uddevalla. Ebba tycker mycket är intressant inom de naturvetenskapliga ämnena och uppskattar framförallt det logiska resonemanget inom matematik och fysik. Ebba har bland annat deltagit på Lise Meitner-dagarna och 5-tek vid Luleå Universitet. Utöver detta ligger friidrotten också Ebba varmt om hjärtat. Hon elitsatsar och har redan en medalj från USM på meritlistan samtidigt som hon är ledare för yngre friidrottstalanger.
Elin Hermann
Elin kommer från Gotland men hennes stora rymdintresse fick henne att flytta till Kiruna där hon nu studerar andra året på Rymdgymnasiet. Elin drömmer om att bli astronaut och att bedriva forskning om rymden i rymden. Hon har med anledning av detta tidigare deltagit i såväl Rymdforskarskolan som ESO Space Camp i Italien. Även biologi intresserar Elin, framförallt på cellnivå, och hon funderar ofta på sambanden mellan celler och universum. På fritiden åker Elin gärna snowboard, fotograferar, tecknar och skulpterar.
Ellinor Jönsson
Ellinor studerar andra året på Norra Real i Stockholm. Hon intresserar sig främst för matematik och läste matematik 1-5 under första året på gymnasiet. Ellinor har sedan fortsatt plugga matematikkurser på KTH och SU och hon brinner för tävlingsmatematik. Ellinor har bland annat deltagit i Skolornas Matematiktävling 2016 och 2017. Utöver sitt matematikintresse stöttar Ellinor Amnestys arbete genom sitt deltagande i ett flertal protester. På sin fritid spenderar Ellinor mycket tid och energi på tennis och löpning.
Gina Christoffersen
Gina går andra året på Naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon är intresserad av medicin, och fascineras i synnerhet av neurologi och hjärnan. Detta har gjort att hon läst en onlinekurs i människans anatomi. Utanför skolan är Gina styrelseledamot i Röda korsets ungdomsförbund där hon ansvarar för läxhjälp och frågor kring utbildning. Hon är också medlem i lottakåren och har gått deras rookie-utbildning där hon fick en inblick i det militära livet. Utöver detta är hon assisterande handbollstränare för ungdomar.
Hannah Amelin
Hannah studerar andra året på Södra Latins Gymnasium i Stockholm. Hon har under många år varit fascinerad och förundrad av fysikaliska fenomen, speciellt de som återfinns i rymden, och deltog i Rymdforskarskolan 2017. År 2018 medverkade hon i kvalificeringstävlingen till Wallenbergs Fysikpris och fick därigenom åka på fysikveckan vid Chalmers. Hannah är även styrelseledamot i SIRIUS, Astronomisk Ungdoms lokalförening i Stockholm. På sin fritid spelar hon rugby och arbetar som privatlärare på Allakando.
Isabella Broderick
Isabella studerar sitt andra år på Göteborgs Högre Samskola. Där har hon snart läst klart all gymnasiematematik och kommer till nästa år börja läsa en universitetskurs i ämnet. Isabellas huvudintresse är dock biologi och medicin. Hon är främst nyfiken på hur immunoterapi potentiellt kan användas för cancerbehandling och hur nanoteknik kan underlätta sjukvården. Utanför skolan jobbar Isabella som servitris och fritiden spenderar hon gärna med att baka eller måla.
Kelvin Szolnoky
Kelvin är uppvuxen i Sydney men går just nu på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Göteborg. Han är en äkta mångsysslare med många bollar i luften. Kelvin har läst klart samtliga mattekurser på gymnasienivå samtidigt som han varit med på rymdforskarskolan, tävlat i skolornas matematiktävling och deltagit i Astra Zenecas forskarskola hela tre gånger. Kelvin har även ägnat många år åt både simning och taekwondo, och därtill har han spelat klassisk violin och varit med i scouterna. Inom naturvetenskapen är det matematik, astrofysik och biomedicin som intresserar Kelvin.
Markus Swift
Markus går på den naturvetenskapliga linjen på ProCivitas i Malmö. Med sitt stora intresse för matematik har han deltagit i Skolornas Matematiktävling 2016/2017 och Kängurutävlingen. Markus har läst klart all gymnasiematematik och studerat ett flertal kurser på Lunds Universitet. Under 2018 placerade han även sig på en fjärdeplats i Kemiolympiaden. I syfte att hjälpa studenter med matematik har Markus även utvecklat forumet Mathpear.
Noah Otte
Noah är född i Tyskland men studerar just nu andra året på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Han har ett stort intresse för astronomi som på senare år expanderat till ett allt bredare intresse för kvantmekanik och teoretisk fysik. I framtiden drömmer Noah om att få forska om svarta hål och strängteori. Noah har tidigare varit involverad i byggnationen av Kiruna Festivalen och har även lett ett projekt angående flytten av Kirunas centrum och dess möjligheter där han tittade på hur man kunde belysa stadens olika delar.
Otto Stenman
Otto läser naturvetenskapsprogrammet på Grankulla Samskola utanför Helsingfors. Ett naturvetenskapligt ämne som intresserar honom lite extra är fysik. Otto har praktiserat på ett medicinskt laboratorium på Helsingfors Universitet. Utöver studier engagerar sig Otto i musik och är basist i ett band. Otto har även spelat ishockey på tävlingsnivå och gillar att läsa böcker. Våren 2018 var Otto även representant för Republiken Finland i Model European Parliament.
Paulina Ibek
Paulina studerar på Fysikprogrammet på Polhemskolan i Lund. För två år sedan ville hon arbeta som teoretisk fysiker men när Paulina sedan på fysiklägret IYTP utvecklade en termomagnetisk motor fastnade hon istället för ingenjörskonsten. Med denna motor ställde Paulina och hennes lagkamrat sedan ut i Utställningen Unga forskare, där de vann Yale Science & Engineering Association Award. De kvalificerade sig även till IYTPs nationella final, med samma projekt. Paulina har även deltagit i Wallenbergs fysiktävling och kemiolympiaden samt hjälper MAX IV-laboratoriet att skapa experiment avsedda att öka intresset för fysik hos allmänheten.
Rebecka Mähring
Rebecka bor i Stockholm och läser sitt andra år på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan. Hon är en bokmal i ordets rätta bemärkelse och brinner för matematik och astrofysik. Rebecka är involverad i Astronomisk Ungdom, har deltagit i Rymdforskarskolan och har läst flertalet onlinekurser inom hennes favoritämne. Rebecka deltar även i en forskningsgrupp vid AlbaNova där hon letar efter jordnära objekt med hjälp av data från ZTF-teleskopet. Förutom detta har Rebecka även spelat tennis i tio år.
Sebastian Karlsson
Sebastian kommer från Åbo i Finland och studerar för tillfället på Pargas Svenska Gymnasium. Hans främsta intresse är inom matematiken, mer specifikt talteori och boolesk logik, och han spenderar gärna sin fritid med egna undersökningar kring dessa ämnen. Sebastian har tidigare även deltagit i naturvetenskapstävlingen TekNatur och läst en programmeringskurs på universitetsnivå. Utanför naturvetenskapen har Sebastian utövat taekwondo och han gillar även såväl friluftsliv som konst.
Simon Sondén
Simon läser Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Science på Minervagymnasium i Umeå. Han är särskilt intresserad av teknik och har deltagit i Teknisk Fysiks robottävling vid Umeå universitetet två gånger och även kommit på första plats i den IT-inspirerade tävlingen Next Up. Simon är vice ordförande i Theta elevkår och på fritiden är Simon huvudinstruktör i Ju-jutsu Kai i Umeå Budoklubb samt arbetar även som läxhjälpare på Hagaskolan. Under 2018 vann han Robocup Junior SM med sitt lag och de kvalificerade sig därmed till VM i Montreal.
Sofia Danielsson Damne
Sofia Danielson Damne studerar Naturvetenskapsprogrammet på Viktor Rydberg Odenplan. Hon har ett särskilt intresse för astronom som enligt henne är det mest poetiska och vackra området inom fysiken. Detta intresse har bland annat lett till att hon har deltagit i Astronomisk Ungdoms Rymdforskarskola. Hon tycker även om matte, speciellt geometri, och läser därför universitetskursen ”Stockholms Matematiska Cirkel” på sin fritid, som anordnas av KTH och SU. Förutom naturvetenskap och matematik gillar hon också orientering, vilket hon är aktiv i både som ledare och utövare, samt konst.
Sofie Ohlsson
Sofie Ohlsson studerar andra året på Celsiusskolan, Orienteringsgymnasiet, i Uppsala. Hon är väldigt intresserad av naturvetenskap generellt, men särskilt klassisk fysik och kvantfysik. Sofies intresse har gjort att hon läser flera av sina kurser inom de naturvetenskapliga ämnena i förväg, på egen hand. Dessutom extrajobbar hon med att samla in data till ett forskningsprojekt på PKU vid Karolinska Universitetssjukhuset. Förutom hennes naturvetenskapliga intresse gillar Sofie att orientera och har mottagit flera priser inom detta. Skrivandet är också något som ligger Sofie nära hjärtat och är därför med i två ungdomsredaktioner.
Theo Barklund
Theo går på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg där han läser andra året på det naturvetenskapliga programmet. Han fascineras av allt inom fysikens värld och funderar ofta på hur exempelvis gyroskop och magnetism fungerar. Theo har även ett tävlingssinne och har deltagit i tävlingar såsom Skolornas Matematiktävling, Kemiolympiaden och European Union Science Olympiad. På fritiden har Theo läst några onlinekurser i fysik, experimenterat med rymdsimuleringsprogram och han gillar även att bygga datorer.
Wilhelm Nilede
Wilhelm Nielde studerar andra året på naturvetenskapliga programmet på Luleå Gymnasieskola, med spetsinriktning i matematik. Hans intresse ligger inom matematik och programmering. Intresset för programmering har lett till att Wilhelm deltagit i Programmeringsolympiaden sedan årskurs åtta då han blev den yngsta deltagaren att kvalificera sig till final. I år hamnade han på sjätte plats i finalen. Wilhelm har även deltagit i tävlingar inom matematik och kvalificerade sig till final i skolornas matematiktävling 2018.