Få folk att fatta forskning - hjälp från Vetenskapens värld

Den tredje heldagen av Rays 2015 drog igång med en workshop i utformandet av snygga grafer i Matlab, samt en för vissa kanske välbehövd genomgång angående vetenskapen bakom tvättmaskinen… Därefter kom Vetenskapens världs redaktör Malin Attefall och höll en gästföreläsning där hon berättade om konsten att kommunicera vetenskap. För ett tv-program inriktat på vetenskap ställs höga krav på producenterna för att behålla och vinna tittare. Vi fick idag lära oss de bästa knepen som i nuläget finns för att väcka både nyfikenhet och förståelse bland åhörare i alla åldrar och med varierande akademisk bakgrund. Detta är verkligen någonting som kommer att komma ytterst väl till pass då det blir dags för presentation på Tekniska museet i Stockholm! Efter en god och lärorik skaldjurslunch med Malin var det dags för slutprov i Latex, någonting som visade sig vara ett perfekt tillfälle att repetera inför ”minirapporten” som ska in imorgon - någonting som många högst troligen kommer att roa sig med till sent in på natten! :) IMG_7685 IMG_7687

/Simon Sundelin

Uppstart vetenskaplig metodik

Under måndagen startade metodikveckan igång på allvar med pass i vetenskaplig metodik, rapportskrivande och inte minst LaTeX! Eleverna fick tidigt och tydligt höra av handledare Anna att word nu använts för sista gången och att det nu för all framtid kommer att vara LaTeX som gäller (det typsättningssystem som används i forskarvärlden)! Föreläsningarna varvades med sociala aktiviteter och lekar ute i solen, såsom fotleken och namnlekar, för att ytterligare lära känna varandra bättre. Till lunch kom professor Gebrenegus Ghilagaber på besök från Stockholms Universitet för att sedan under eftermiddagen berätta för eleverna om hypotestestning och grunderna i statistik. Detta för att eleverna ska vara redo för de statistiska analyser som väntar under forskningsprojekten så småningom. Under eftermiddagen introducerades eleverna även för sina så kallade miniprojekt som ska genomföras under veckan, där eleverna har tre dygn på sig att i grupp om tre genomföra och publicera ett forskningsprojekt i mindre skala. Fullmatade med ny kunskap avslutades dagen med presentationer av och med handledarna Serhat, Sofia och Anna och projektledare Philip. IMG_7531 (1280x1019) IMG_7543 (1280x853) IMG_7544 (1280x853) IMG_7547 (1280x853) IMG_7549 (853x1280) IMG_7558 (1280x853) IMG_7559 (1280x853) IMG_7563 (1280x891) (2) IMG_7603 (1280x854)

 

 

 

Första dagen RAYS 2015

Så kom då dagen vi i arrangörsgruppen väntat så länge på. Nu har äntligen alla elever anlänt till Strängnäs och vi ser mycket fram emot fyra fantastiska veckor tillsammans! Efter att ha flyttat in vid boendet i Järnhandeln och Rådhuset beläget mitt i centrum (nära både bad och våra föreläsningslokaler) har följande hunnits med under dagen: Guidad tur med tillhörande tipspromenad:

IMG_7450 (1280x852) IMG_7454 (1280x853)

Härlig första middag (och chokladmousse) i Järnhandeln, invigningsceremoni med projektledare Philip Frick:

IMG_7522 (853x1280) IMG_7526 (1280x853)

...och speeddating på Ångbåtsbron:

IMG_7474 (1280x853) IMG_7480 (1280x853) IMG_7482 (853x1280) IMG_7483 (1280x1122) IMG_7484 (1280x853)

Nu laddar alla ordentligt inför Rays första utmaningar under morgondagen! Bland annat kommer eleverna introduceras till vetenskaplig metodik och för kanske första gången möta typsättningsprogrammet LaTeX. Äventyret har börjat!

 

 

Snart smäller det!

Nu är det bara två dagar kvar! Så här skriver Alexandra Onstrand från Södertälje om vad som väntar henne som Rayselev: "Jag är sanslöst nervös, men också otroligt upprymd över vad som komma skall. Jag tror att det här kan bli en fantastisk månad med många lärdomar förvärvade inte minst i laborations- och föreläsningssalarna, men också utanför själva forskningsavdelningarna. Att få möta nya människor i nya sammanhang är alltid roligt och utifrån vad jag har sett så finns mycket spännande att hämta i sådan väg på Rays!"

Förväntningarnas tid

Nervositeten är påtaglig när nu sommaren står om knuten. Fler tankar från kommande elever inför Rays 2015: "Jag tycker att det ska bli väldigt spännade att få försöka forska själv! Jag tror att jag kommer lära mig mycket, vilket är en vanlig morot för mig. Jag ser framemot att träffa de andra -flera verkade roliga och trevliga! Jag känner mig också förväntansfull och lite fundersam på vad jag ska driva för projekt." /Erik Tegler

"Jättestressad. Känner mig helt utklassad av allas CV, och helt oförberedd; speciellt i och med att jag är en "mångpysslare" snarare än någon som fokuserat på mitt valda ämne under en längre tid... Samtidigt tror jag verkligen att Rays kan bli en otroligt omvälvande, spännande och rolig upplevelse." /Alexandra Berg

"Det är svårt att veta hur ett läger kommer vara innan man har varit där, särskilt när man aldrig varit på något liknande. Men jag tror på det bästa! Jag hoppas på att få den bästa av erfarenheter på detta läger, både socialt och utbildande, och ser att det kan komma att öppna många dörrar. " /Alfred Isaac

Tre veckor kvar till Rays!

Såhär resonerar Simon Sundelin från Helsingborg, antagen till sommaren Rays, om de kommande upplevelserna: "Det var efter midnatt en lördagkväll i mars jag fick mitt antagningsbesked till Rays 2015. Känslan av att se rubriken: "Grattis" är någonting jag sent kommer att glömma. Sedan jag för första gången fick höra om Rays i början av gymnasiet har jag drömt om hur fantastiskt roligt och lärorikt det skulle vara att själv få chansen att delta. Att tillbringa sommaren med en grupp likasinnade och målmedvetna ungdomar i min egen ålder tror jag kommer att bli oförglömligt. Personligen är jag lika laddad att skapa nya vänner som jag är inför upplägget. Forskning, aktiviteter och intressanta föreläsningar i kombination med sommarens sol och bad låter sannerligen oerhört lockande i mina öron! Det ska dessutom bli spännande att under en lite längre tid få möjligheten att klara sig lite mer på egen hand, långt borta från hemmet i Skåne. Då jag i hela livet funderat över hur det egentligen skulle vara att själv verkligen få forska inom ett vetenskapligt område och funderingar av karriärval skiftat mellan fullt vetenskapligt och tvärvetenskapligt, är jag övertygad om att detta kommer att bli ett av mina livs bästa somrar."

Inför Rays 2015: Antagna i media

Nu är det bara ett par veckor kvar till sommarens forskarskola! Lokalmedia har uppmärksammat elever antagna till sommaren. Ett urval av urklippen återfinns nedan! - Elin Gustafsson i Östgöta Correspondenten: "Elin vill förstå världen med fysik"

- Anton Johansson och Ambjörn Joki på SR Norrbottens webb: "Norrbottniska forskartalanger uttagna till sommarskola"

- Tosca Cederberg Marmefelt i Norrköpings tidningar: "Hon får testa sin stora dröm"

- Anton Johansson och Ambjörn Joki i Norrbottenskuriren: "Unga forskartalanger deltar i spetsforskning".

- Lina Rosvall i Sydsvenskan: "Jag har alltid gillat skolan"

- Alberte Erantis Kofoed Lauridsen, Erica Andersdotter, Ludwig Wemlén och Erik Tegler i Lokaltidningen Lund: "Lundaelever till forskarskola"

 

Antagna elever Rays 2015

Efter rekordmånga ansökningar till sommarens forskarskola och en oerhört tuff antagningsprocess är vi nu mycket glada över att kunna presentera årets 21 elever: Alberte Erantis Kofoed Lauridsen

Alberte studerar just nu andra året på Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund. En viktig del av hennes liv är musiken men det Alberte verkligen brinner för är naturvetenskap. Hon är aktiv inom den danska organisationen Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, där hon bland annat deltagit i ledarskapskurser och olika Science Camps. Hon har dessutom varit med och undersökt en iskärna på Niels Bohr Institutet i Köpenhamn. Alberte ser hotet från klimatförändringarna och hoppas vara en del av lösningen.

Alexandra Berg

Alexandra läser andra året på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Hon har bland annat tidigare deltagit i sommarskolor på både Oxford Royal Academy och Yale University samt deltagit i finalen av European Union Science Olympiad. Alexandra har även mottagit stipendium för att studera ett år vid Lawrencville High School i USA. Hennes intresse för matematik har väckt en sann passion för kvantfysik och hon drömmer om en lysande forskarkarriär ute i världen.

Alexandra Onstrand

Alexandra studerar sitt andra år på den naturvetenskapliga linjen på Rönninges Gymnasium och har ett brinnande intresse för matematik. Hon är en tjej som gillar att hålla många bollar i luften och söker ständigt nya utmaningar. Alexandra tränar truppgymnastik på elitnivå och har redan fått en av sina noveller Ett hjärta av glas publicerad i antologin Märkliga Händelser. Att resa, träffa nya människor och kulturer är något som ligger henne varmt om hjärtat och ger syre till hennes brinnande intresse att upptäcka världen.

Alexandra Polyakova

Alexandra läser andra året vid Kitas gymnasium i Göteborg. Alexandras breda naturvetenskapliga intresse har tagit henne till finalen av European Union Science Olympiad och i framtiden är målet att bli en stark länk i den kedja av vetenskapsmän som ständigt gör nya upptäckter om vår omvärld. Det största intresset är geovetenskaper och då främst skeenden i haven. Alexandra är även en flitig musiker och har mottagit stipendium för sitt musicerande i Göteborgs Konserthus.

Alfred Isaac

Alfred läser andra året på Blackebergs gymnasiums naturvetenskapliga linje. Han har ett stort intresse för nästan all vetenskap, men hans sanna intresse har alltid varit matematiken. I årskurs 9 hade han nästan läst klart samtliga gymnasiala matematikkurser och år 2013 deltog han i European Union Science Olympiad i Luxemburg där han vann brons. Han törstar ständigt efter ny kunskap och har siktet inställt på en karriär som forskare.

Ambjörn Joki

Ambjörn studerar på Luleå gymnasieskola där han läser andra året på spetsutbildningen i matematik. Hans forskarintresse började redan som 10-åring då han experimenterade på att få fram ett effektivare diskmedel. Förutom att bygga ihop generatorer, telefoner och telegrafer på sin fritid har Ambjörn även tävlat många år i Schack 64 klass 2 där han år 2010 kom på första plats i klubbmästerkapet. Ambjörn hyser en stor fascination för universum och drömmer om att fördjupa sig inom dess gåtor.

Amelie Carlström

Amelie studerar andra året på det naturvetenskapliga programmet på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Amelie har ett stort intresse för forskning och bedriver två projekt utanför sina studier, där hon i ett har kontakt med mikrobiologer från Linköping. Då hon gärna vill sprida sitt intresse för forskning till yngre har hon även anordnat en show om väderfenomen. Amelie är även en duktig dansös och har tävlat inom discodans i två år. Hennes största dröm är dock att forska inom medicin eller livsmedel.

Anton Johansson

Anton läser andra året på teknikprogrammet vid Furuhedsskolan i Kalix. Vid sidan av sina studier har han läst en kurs i maskininlärning online från Stanford och även arbetat med ett robotprojekt. Programmering är något som ligger Anton varmt om hjärtat och han har bland annat varit med och byggt upp en hemsida. I fysikens värld är det främst kvantmekanik som fascinerar Anton. Han fördjupar just nu detta med en kurs från amerikanska MIT.

Daniel Eriksson

Daniel studerar vid spetsutbildningen i matematik på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Det stora matteintresset sprider Daniel gärna till andra genom praktik på Chalmers, egenproducerade filmer om matematikens värld och genom en egen hemsida. Han har deltagit i flera naturvetenskapliga tävlingar med goda resultat, såsom Skolornas matematiktävling, och har dessutom genomfört flera onlinekurser från amerikanska universitet. Daniel är även en duktig pianist med flertalet kurser och utmärkelser i bagaget och friidrottar elitnivå. I framtiden är målet att få vara med och utveckla nästa generations matematik.

Daniel Krentzel

Daniel har bott i flera länder i Europa och läser just nu sitt andra år på gymnasiet Sacré Coeur i Wien, Österrike. Förutom att vara flytande i fyra språk är Daniel guldmedaljör i rugby och har svart bälte i taekwondo. Något som han däremot verkligen brinner för är naturvetenskapen. Han har bland annat tagit första pris med ett teknikprojekt vid Jugend Forscht och gjort undersökningar av porös keramik vid Technische Universität Wien samt genomfört ett projekt med implantat av porös keramik.

Elin Gustafsson

Elin studerar vid Berzeliusskolan i Linköping där hon läser naturvetenskap med matematikspecialisering. Hennes intresse för fysik har fått henne att bland annat läsa in all tillgänglig gymnasiefysik och sedan vänt sig ut mot internet i jakten på mer kunskap. Hon har bland annat avslutat fysikkurser från University of Tokyo. När hon inte utforskar fysikens under spelar Elin gärna fiol, engagerar sig inom kommunpolitik eller programmerar inom Java och Python.

Elin Odelberg

Elin studerar det naturvetenskapliga programmet på Ådalsskolan i Kramfors. Med sin egenskrivna poesi har hon tävlat i Ung Kultur Möts riksfestival och blivit uppmärksammad i media. Elin är även engagerad i Ådalsskolans elevkår där hon sitter som styrelseledamot och är grundare av miljöutskottet. Det hon dock drömmer om är att forska och förstå allt in i minsta detalj. Hennes stora intresse ligger inom kemi och hon vill helst undersöka kemikalierna i kosmetika och vardagsprodukter.

Erica Andersdotter

Erica studerar andra året vid Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund där hon inte bara får läsa naturvetenskap utan också utveckla sitt intresse för musik, främst genom att spela tvärflöjt och piano men även med sång. Hennes önskan att förstå varför saker fungerar som de gör har lett henne in mot naturvetenskapen och hon brinner för biologi och medicin. Efter att ha sett stamcellsforskning på nära håll har hon insett vad som är möjligt och att hon kanske kan hitta ett svar på frågan – varför?

Erik Leffler

Erik läser andra året vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg och är en höjdare på piano som spelar i band, på konserter, på bröllop och i kulturhus. Eriks sanna passion ligger däremot i matematikens värld. Han älskar utmaningen som ett matematikproblem ger och hans entusiasm har gjort att han betat av kurser utan problem och läser just nu sin andra universitetskurs i matematik vid Lunds Universitet. Erik drömmer att få dyka djupare in i matematikens värld och utforska allt vad matematiken kan erbjuda!

Erik Tegler

Erik går sitt andra år på Polhemsskolan i Lund där han studerar på spetsutbildningen fysikprogrammet. Erik är en riktig tävlingsmänniska och har deltagit i tävlingar inom såväl fysik och matematik som schack och handboll. Han har deltagit i kursen Matematisk Problemlösning vid Lunds universitet och är ”en anhängare av brädspel av alla dess former”. Dessutom hyser han ett särskilt intresse för äldre spel som schack, go och shogi.

Jonna Karlberg Jonna går andra året på spetsutbildningen inom matematik på ProCivitas privata gymnasium i Malmö. Jonnas intresse för matematik väcktes då hon i årskurs 6 blev anmäld till en extrakurs i matematik: Spetsmatte. Intresset har under åren bara växt och redan nu, under andra året på gymnasiet, studerar hon även ämnet på universitetsnivå. På fritiden spelar hon fotboll i GIF Nikes damlag och drömmer om en karriär inom naturvetenskap.

Karolina Hanthe

Karolina läser andra året på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg, med spetsinriktning matematik. Det största naturvetenskapliga intresset är biokemi, biomedicin och genetik. Intresset gav Karolina 2015 en plats vid Berzeliusdagarna i kemi. I framtiden är siktet inställt på att lösa mysterier just inom kemins eller biologins värld. Vid sidan av studierna tycker Karolina om att skriva. Hon tävlar dessutom i ridsport och utövar kampsporten Krav Maga.

Lina Rosvall

Lina läser andra året vid Rönnegymnasiet i Ängelholm. Lina simmar i elittruppen i Helsingborgs Simsällskap och har tidigare blivit uttagen till ungdomslandslaget i simning, där hon tävlat i ungdoms-OS och JEM. Hon har även en stor mängd medaljer från ungdoms-SM i bagaget. Naturvetenskapligt backar inte Lina för några utmaningar. Hon är främst fascinerad av människokroppen och vill i framtiden bli läkare.

Ludwig Wemlén

Ludwig studerar på Polhemsskolan i Lund där han läser andra året på fysikspetsutbildningen. Han har läst klart all matematik gymnasieskolan har att erbjuda samt en universitetskurs vid Lunds Tekniska Högskola. Ludwig har tävlat inom både fysik och matematik men är även en duktig simmare och har tävlat i svenska ungdomsmästerskapen i simning. Det är dock hans intresse för fysik som står i centrum och drömmen om att göra nya subatomära upptäckter är ständigt levande.

Simon Sundelin

Simon studerar sitt andra år vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Simon fascineras av det småskaliga livet på havets botten men också de gigantiska världarna ute i universum. I skolan har han bland annat arbetat med ett projekt om att utvinna råolja ur cyanobakterier och tycker om att sprida naturvetenskap för yngre elever med en kemishow. Intresset för marinbiologi är oerhört stort och Simon innehar flertalet dykarcertifikat. Han har dessutom deltagit i marinbiologikurser både i Sverige och utomlands. Vid sidan av har han ett IT-företag där han utvecklar hemsidor.

Tosca Cederberg Marmefelt

Tosca läser andra året vid Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Hon har blivit uttagen till flera ledarskapsläger för unga ledare, dels av SIDA och dels av United World Colleges, med representanter från världens alla hörn. Tosca är aktiv i studiefrågor och sitter som ordförande både i skolans elevråd och i Östergötlands elevråd. Inom naturvetenskapen är det fysiken som ligger Tosca varmast om hjärta och kunskapstörsten leder ofta Tosca till universitetsbiblioteket för att utforska ännu mer.