Besök på mentorskapen och docent Henrik Eriksson om paradoxer

Idag, onsdag, begav sig inte bara eleverna in till sina forskningsmentorskap i Stockholm, utan det gjorde även vi i arrangörsgruppen. Första stoppet var Karolinska Institutets campus i Flemingsberg söder om Stockholm, där Emma och Aida forskar inom medicin tillsammans med varsin doktorand. Det första vi såg var två läkarklädda tjejer komma emot oss. Aida och Emma talade om att kollegor från andra forskargrupper brukade kasta överraskade blickar på dem, då det annars aldrig vistas så unga forskare i labben, och speciellt inte klädda som läkare. Hela arrangörsgruppen fick sedan en rundvandring på labbet av eleverna. Mycket roligt att se deras arbetsplats! Därefter gick våra ärenden till Tekniska museet, där allt förbereddes inför Rays slutpresentationer den 12:e juli. Det pirrar redan lite av förväntan i kroppen inför den 12 juli. Tack till er som redan anmält sig, det ska bli ett nöje att spendera den stora dagen tillsammans med er alla!

Slutligen gick färden tillbaka till forskningsprojekten, nu till Felix och Sofia som arbetar på Stockholms universitets avdelning för kvantfysik. De har ställts inför en riktig utmaning; att på dessa två veckor testa den berömda Heisenbergs osäkerhetsrelation genom ett känt experiment – det så kallade Stern-Gerlach-experimentet. Förutom att höra elevernas glädje över att äntligen ha fått resultat fick vi med oss en hel del vackra bilder från laboratoriet.

Väl hemma i Strängnäs väntade docent Henrik Eriksson, forskningsmentor för Emma och Jacob och en av de mest uppskattade föreläsarna från förra årets Rays, på att få berätta för oss om logiska paradoxer. Detta gjorde han på ett lika inspirerande sätt som alltid, och fick oss att inse paradoxernas fulla hjärnkittlande förmåga.

DSC_9487

DSC_9492

Sofia-Svensson-och-Felix-Tellander

 

DSC_9667

Rays-eleven Vincent fyller 18 år

Tisdagen den 2 juli var en speciell dag: Det var Vincents 18-årsdag. Vi tycker att det är viktigt att våra elever blir så firade som de förtjänar, så genom lite research fick arrangörsgruppen reda på att Vincents favorittårta var Pavlova, en typ av australiensisk marängtårta. Inget bageri i Strängnäs visade sig ha möjlighet att baka just Pavlova, så lösningen fick helt enkelt bli att handledarna Johannes och Johan smög hem till Johannes, som råkar komma ifrån Strängnäs, natten till tisdagen med en ICA-kasse i händerna, fast beslutna att utföra sitt uppdrag. Med hjälp av diverse Youtubefilmer i konsten att skapa en maräng – vad som är en mjuk och vad som är en hård topp - stod ett par timmar senare slutligen en magnifik marängtårta på bordet.

När tisdagskvällen den 2 juli kom leddes Vincent, helt ovetandes om vad som väntade honom, in i den mörka matsalen där resten av Rayseleverna gömde sig - och när taklämpan tändes överraskades han av sin Pavlova och födelsedagssång från eleverna, som snabbt tog sig fram ur sina gömställen. Under en kväll var allt allvar upplöst, och tårta och sång följdes av film.

Återigen ett stort grattis Vincent, från hela arrangörsgruppen och alla 17 andra nya vänner på Rays!

DSC_9361

DSC_9368

DSC_9382

DSC_9407

DSC_9424

 

Anton Grensjö får artikel publicerad i Harvard College Mathematics Review

Nu har Anton Grensjö, som första svenska gymnasist, fått sin forskning publicerad i Harvard College Mathematics Review (HCMR). Förra sommaren valde Anton, 18, att gå på sommarforskarskolan Rays istället för att vara ledig. Under forskarskolan arbetade han med matematisk forskning på KTH, under handledning av docent Henrik Eriksson. Anton bevisade nya matematiska satser inom kombinatorik, och skrev utifrån detta en forskningsrapport som tilldelades stipendium för Bästa Rapport på Rays 2012. Forskningen har han nu fått publicerad i en akademisk tidskrift. Otroligt stort! Hoppas att detta kan inspirera många andra unga.

Här kan du läsa hans artikel: Bulgarian Solitaire in Three Dimensions by Anton Grensjö (PDF)

Här kan du se Antons Rays-presentation på Tekniska museet: https://vimeo.com/58275443

Antons forskning har tidigare rapporterats om i SVT: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/bulgarisk-patiens-i-tre-dimensioner

Sverige behöver fler som Anton!

Anton Grensjö

Halvtid i elevernas forskningsmentorskap

Idag markerade halvtid för elevernas tid hos sina mentorer p KI, SU, och KTH. Berättelserna vi i arrangörsgruppen fått höra från forskningsmentorskapen är många, och här följer några exempel: Sofia och Felix har ägnat större delen av första veckan till att sätta upp ett komplicerat kvantmekaniskt experiment på Stockholms universitet, och förstå varje komponent, i syfte att testa Heisenbergs osäkerhetsprincip. Idag, när experimentbordet med laser samt alla komponenter var riggade, visade det sig att laserns intensitet fluktuerade för mycket för att experimentet skulle kunna genomföras, och vi väntar med spänning på morgondagen för att se hur de löser problemet.

Niklas och Dennis programmerar ett förarlöst robotfordon i form av en segway - ett högt fordon som balanserar på två hjul och håller balansen med hjälp av ett gäng differentialekvationer. Idag proklamerade Niklas att han hade gjort ett framsteg. ”Roboten har lärt sig att åka balanserat och stanna efter exakt fyra meter”, sade Niklas, ”och det är väl ungefär fyra meter fram till trappen.” och så knuffade han iväg sin segway. Den synbart sköra manicken rullade obevekligt fram mot trappen medan publiken började skruva på sig alltmer. Med bara ett par decimeter kvar till trappan reste den sig plötsligt lodrätt upp och stannade i stabilt tillstånd.

Vincent gav sig idag ut i skogen och mätte träd med tumstock. Han är nämligen i färd med att konstruera ett program som, utifrån blott en mobilkamera och mobiltelefonens inbyggda gyroskop, ska kunna bestämma volymen av de träd som finns i synfältet. För skogsindustrin är denna typ av modernisering och effektivisering mycket välbehövlig, och Vincents lösning kan komma att revolutionera hela branschen.

Jacob Lagerros och Emil Hössjer till International Linguistics Olympiad 2013

Det gläder oss att meddela att inte mindre än två xRays, Emil Hössjer och Jacob Lagerros, i år vunnit den svenska Lingolympiaden, och därmed får representera Sverige tillsammans med sex andra begåvade svenskar i International Linguistics Olympiad 2013 i Manchester, Storbritannien. Stort grattis till Emil och Jacob! Vi är mycket stolta över er.

Läs mer om Lingolympiaden på http://www.lingolympiad.org

Lär mer om International Linguistics Olympiad på http://www.ioling.org

DSC_9717

DSC_1981

 

Rays Olympics 2013

Även Rays har olympiska spel. Rays Olympics utspelas mellan de tre handledargrupperna, och avgörs med färdigheter som kan få avgörande betydelse för elevernas framtida forskarkarriärer. Klämma en apelsin mellan haka och hals, till exempel, och föra den vidare till nästa lagkamrat så snabbt det bara går. Eller kasta ägg från så långt avstånd som möjligt till sin forskningspartner, utan att ägget spräcks. Under tre timmar växlade tävlingarna mellan kiknande skratt och fullaste allvar, och när poängen till den vinnande gruppen delats ut hade dagen nätt och jämnt börjat. Efter en lunch i våra salonger på resturang Greken hade eleverna ett antal timmar på sig att förbereda sig inför kvällens presentationer. Kl 19:30 skulle de hålla en mindre föredrag om bakgrunden till sitt projekt, dess syfte och hur de kommer att ta sig an utmaningen.

DSC_8797

DSC_8973

DSC_9077

DSC_9190

DSC_9226

DSC_9296