Idag, onsdag, begav sig inte bara eleverna in till sina forskningsmentorskap i Stockholm, utan det gjorde även vi i arrangörsgruppen. Första stoppet var Karolinska Institutets campus i Flemingsberg söder om Stockholm, där Emma och Aida forskar inom medicin tillsammans med varsin doktorand. Det första vi såg var två läkarklädda tjejer komma emot oss. Aida och Emma talade om att kollegor från andra forskargrupper brukade kasta överraskade blickar på dem, då det annars aldrig vistas så unga forskare i labben, och speciellt inte klädda som läkare. Hela arrangörsgruppen fick sedan en rundvandring på labbet av eleverna. Mycket roligt att se deras arbetsplats! Därefter gick våra ärenden till Tekniska museet, där allt förbereddes inför Rays slutpresentationer den 12:e juli. Det pirrar redan lite av förväntan i kroppen inför den 12 juli. Tack till er som redan anmält sig, det ska bli ett nöje att spendera den stora dagen tillsammans med er alla!

Slutligen gick färden tillbaka till forskningsprojekten, nu till Felix och Sofia som arbetar på Stockholms universitets avdelning för kvantfysik. De har ställts inför en riktig utmaning; att på dessa två veckor testa den berömda Heisenbergs osäkerhetsrelation genom ett känt experiment – det så kallade Stern-Gerlach-experimentet. Förutom att höra elevernas glädje över att äntligen ha fått resultat fick vi med oss en hel del vackra bilder från laboratoriet.

Väl hemma i Strängnäs väntade docent Henrik Eriksson, forskningsmentor för Emma och Jacob och en av de mest uppskattade föreläsarna från förra årets Rays, på att få berätta för oss om logiska paradoxer. Detta gjorde han på ett lika inspirerande sätt som alltid, och fick oss att inse paradoxernas fulla hjärnkittlande förmåga.

DSC_9487

DSC_9492

Sofia-Svensson-och-Felix-Tellander

 

DSC_9667