Viewing entries in
Blogg

Rays avslutningsseminarium 2013

Idag var den stora dagen – Rays avslutningsseminarium på Tekniska museet. Denna dag utgör kulmen av Rays och är öppen för familj, vänner, forskningsmentorer, partners, särskilt inbjudna gäster, och självklart allmänheten. Denna dag berättas bäst i bilder, so please enjoy!

DSC_1179

DSC_1263

DSC_1301

DSC_1337

DSC_1439

DSC_2123

DSC_2168

DSC_2215

DSC_2246

DSC_2278

DSC_2531

Final presentation deadline 2013

Torsdagen ägnade eleverna åt morgondagens presentationer. Förhoppningsvis satt glädjen över onsdagens triumf kvar i tankarna medan de smidde planer inför sina föredrag. Hela dagen lämnades fri från schemalagda aktiviteter, men klockan 18:00:00 skulle presentationerna – såväl powerpoint som manus – vara klara och kvällen vigdes åt genrep i Europaskolans aula, Djäkne. De två ur arrangörsgruppen som närvarade fick en försmak på morgondagens skeenden. Vi hyser inga tvivel om att Rays-seminariet kommer att bli en av de roligaste dagarna av Rays och av året!

DSC_1033

Final paper deadline 2013

Onsdagen utgjorde en av de viktigaste dagarna under forskarskolan. Klockan 21:00 inföll forskarskolans stora deadline: den slutgiltiga forskningsrapporten skulle vara färdig. Vi har sällan sett 18 personer arbeta så hårt som denna dag. Lyckligtvis var handledarstyrkan fördubblad – fyra alumner hade nu tagit sig till Strängnäs för att träffa sommarens elever och bistå i arbetet.

Då klockan slog 21:00:00 var 18 rapporter inlämnade, och hela gruppen slöt sig samman i en gemensam skål. Idag var eleverna förtjänta av allt beröm de kunde få!

Efter det korta firandet var det återigen dags för allvar – nästan. I morgon ska eleverna arbeta med och göra klart sina presentationer inför avslutningen på fredag, så denna dag avslutades med en sista instruktionsföreläsning av Mikael; en föreläsning om hur man håller en bra presentation....inte. Alla fel man överhuvudtaget kan göra som föreläsare demonstrerades med stor inlevelse i denna satiriska kvällsföreläsning.

DSC_0798

DSC_0863

DSC_0918

DSC_0970

DSC_0989

Besök av Marcus Gidekull, samordnare av alumninätverket xRays

Under tisdagen anlände en varmt välkommen förstärkning – ytterligare tre tidigare Rayselever. Handledarstyrkan var plötsligt fördubblad. Dessutom otroligt kul för oss i arrangörsgruppen att återse gamla ansikten! Kvällen vigdes åt Rays allra sista kvällsföreläsning. Det var Marcus Gidekull, Rays-alumn från Rays 2011 och samordnare för alumninätverket xRays, som berättade för eleverna att gemenskapen inte tar slut efter denna vecka. xRays är grundat på iden att inte bara behålla kontakterna från årets sommarforskarskola, utan också knyta nya med eleverna från andra årskullar av Rays. Enkelt uttryckt: Rays tar inte slut när man lämnat Strängnäs. Marcus tipsade också om att årets återträff är under planering, och att anmälan till den snart öppnar. Den blir sannolikt i början av september, och då ska det sannerligen bli roligt att återse alumner från alla tre år som Rays arrangerats!

DSC_0608

DSC_0631

 

Professor Itai Panas från Chalmers föreläser

Idag, måndag, var helgen slut. Med mindre än tre dygn kvar till rapportdeadline, och en dygnsrytm som måste justeras inför presentationerna på Tekniska museet, var det allvar. Klockan 07:30 satte frukosten igång, och det var sedan rapportskrivande som gällde. Under sista veckan av Rays har det blivit tradition att tidigare års rayselever tittar förbi, eller sover över flera dagar, för att lära känna de nya alumnerna och hjälpa dem med deras rapporter. Den första personen anlände idag: Caspian Berggren-Norén, en fysikintresserad Rayselev från 2012 som förra sommaren sysslade med att simulera partikelbanor.

Efter middagen träffade vi kvällens föreläsare. Itai Panas, nu professor i teoretisk kemi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har gått en fascinerande väg i livet. Från ett intresse för medicin insåg han att han först skulle vara tvungen att förstå biologi. Men för detta behövde han kemi, och började därför sin utbildning inom kemi på universitetet. Det första han fastnade på här var ett problem som hans lärare sade att han behövde doktorera i fysik för att förstå till fullo, så det gjorde han. Idag, mer än 20 år senare, har Itais forskning bidragit till såväl säkrare kärnkraft som supraledning och katalysatorer i våra bilar. Itai visade oss att förståelse för naturen kan tillåta en forskare att bidra till mer ett forskningsfält.

Efter föreläsningen stannade Itai med oss resten av kvällen, läste elevernas rapporter och diskuterade vetenskap med dem långt in på natten.

DSC_0582

DSC_0592

 

Tävling i sociala medier

Under Rays har de tre handledargrupperna tävlat mellan varandra i olika grenar. Detta har tidigare skrivits om på bloggen, t.ex. Photo Scavenger Hunt och Rays Olympics. Denna vecka startar en lite speciell typ av tävling, nämligen om vilken handledargrupp som kan skapa den statusuppdatering till vår Facebooksida som får flest gillningar och delningar innan lunchtid på fredag. Se bilderna nedan för elevernas alster. För att rösta på ett bidrag så går du in på vår Facebooksida och gillar och delar den bilden. För den intresserade finns även andra sociala medier vi är aktiva på, där vi dagligen delar med oss av våra upplevelser. En lista över våra kanaler, förutom denna blogg, är följande:

http://www.facebook.com/forskarskolan http://twitter.com/forskarskolan http://instagram.com/forskarskolan

Emma

DSC_9621

darth-vader-3

Philip Frick rapporterar från RSI på MIT

På söndagen steg vi upp till en fantastisk dag. Kanske var vi alla i behov av att njuta av solen en stund, så efter lunchen beordrades bad och hela Raysgruppen vandrade bort till Strängnäs största strand. Några följde även upp med glass. Efter gårdagens deadline var arrangörsgruppen översvämmad av läsning. Förstärkning är dock nära: under de kommande dagarna kommer Raysgruppen att få sällskap av flera xRays – alumner från tidigare års Rays - som hjälper till med rapporterna och samtidigt får ett tillfälle att lära känna årets elever.

Efter middagen hade vi Philip Frick med oss via videolänk från MIT i Boston. Som det tidigare berättats om här på bloggen så vann han i våras Utställningen Unga Forskare med sitt projektarbete, och har nu fått åka till forskarskolan Research Science Institute, RSI; världens mest prestigefyllda sommarforskarskola för gymnasieelever. De flesta av oss i arrangörsgruppen; Mikael, Johannes, Mariam (samt Rays grundare, Daniel), har alla också varit på RSI tidigare somrar, och det är ingen hemlighet att det är därifrån som inspirationen och konceptet bakom Rays kommer ifrån.

Philip berättade om sina upplevelser på MIT och våra elever ställde frågor till honom om allt möjligt; allt ifrån det projektarbete som tog honom dit till hans nuvarande forskningsprojekt med sin forskningsmentor på RSI. Han berättade att hans mentorskap är förlagt på Harvard och hur otroligt inspirerande det är med så många andra forskningsintresserade och begåvade ungdomar ifrån hela världen på ett och samma ställe.

IMG_1057

Första dagen av Hellweek

Idag är det bara en vecka kvar av Rays. Denna vecka brukar, lite skämtsamt, kallas för 'Hellweek'. Namnet anspelar på den enorma arbetsbörda som föreligger dessa sista sju dagar, med ena deadlinen efter den andra, samt avslutande presentationer på Tekniska museet nästa fredag. På lördagkvällen inföll deadline för rapportens andra milsten – introduktion, bakgrund och metod skulle då vara färdiga.

Det märktes att sista veckan är här. Eleverna har utarbetat individuella strategier för skrivandet, såväl hur man skriver som när man skriver. Många har nog märkt att det svåraste sällan är formulering av själva meningarna, utan att föra fram sina hypoteser och poänger så att läsaren ges rätt uppenbarelse vid rätt tillfälle.

IMG_1053