Idag, måndag, var helgen slut. Med mindre än tre dygn kvar till rapportdeadline, och en dygnsrytm som måste justeras inför presentationerna på Tekniska museet, var det allvar. Klockan 07:30 satte frukosten igång, och det var sedan rapportskrivande som gällde. Under sista veckan av Rays har det blivit tradition att tidigare års rayselever tittar förbi, eller sover över flera dagar, för att lära känna de nya alumnerna och hjälpa dem med deras rapporter. Den första personen anlände idag: Caspian Berggren-Norén, en fysikintresserad Rayselev från 2012 som förra sommaren sysslade med att simulera partikelbanor.

Efter middagen träffade vi kvällens föreläsare. Itai Panas, nu professor i teoretisk kemi vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har gått en fascinerande väg i livet. Från ett intresse för medicin insåg han att han först skulle vara tvungen att förstå biologi. Men för detta behövde han kemi, och började därför sin utbildning inom kemi på universitetet. Det första han fastnade på här var ett problem som hans lärare sade att han behövde doktorera i fysik för att förstå till fullo, så det gjorde han. Idag, mer än 20 år senare, har Itais forskning bidragit till såväl säkrare kärnkraft som supraledning och katalysatorer i våra bilar. Itai visade oss att förståelse för naturen kan tillåta en forskare att bidra till mer ett forskningsfält.

Efter föreläsningen stannade Itai med oss resten av kvällen, läste elevernas rapporter och diskuterade vetenskap med dem långt in på natten.

DSC_0582

DSC_0592