På söndagen steg vi upp till en fantastisk dag. Kanske var vi alla i behov av att njuta av solen en stund, så efter lunchen beordrades bad och hela Raysgruppen vandrade bort till Strängnäs största strand. Några följde även upp med glass. Efter gårdagens deadline var arrangörsgruppen översvämmad av läsning. Förstärkning är dock nära: under de kommande dagarna kommer Raysgruppen att få sällskap av flera xRays – alumner från tidigare års Rays - som hjälper till med rapporterna och samtidigt får ett tillfälle att lära känna årets elever.

Efter middagen hade vi Philip Frick med oss via videolänk från MIT i Boston. Som det tidigare berättats om här på bloggen så vann han i våras Utställningen Unga Forskare med sitt projektarbete, och har nu fått åka till forskarskolan Research Science Institute, RSI; världens mest prestigefyllda sommarforskarskola för gymnasieelever. De flesta av oss i arrangörsgruppen; Mikael, Johannes, Mariam (samt Rays grundare, Daniel), har alla också varit på RSI tidigare somrar, och det är ingen hemlighet att det är därifrån som inspirationen och konceptet bakom Rays kommer ifrån.

Philip berättade om sina upplevelser på MIT och våra elever ställde frågor till honom om allt möjligt; allt ifrån det projektarbete som tog honom dit till hans nuvarande forskningsprojekt med sin forskningsmentor på RSI. Han berättade att hans mentorskap är förlagt på Harvard och hur otroligt inspirerande det är med så många andra forskningsintresserade och begåvade ungdomar ifrån hela världen på ett och samma ställe.

IMG_1057