När vi i arrangörsgruppen började planera Rays 2014 en regnig helg i September förra året kändes den här dagen otroligt långt borta. Men igår fick vi äntligen träffa våra 21 elever och de är inte till någons besvikelse utan är verkligen värda vårt förberedelsearbete hela detta året. Redan när vi mötte många av eleverna vid Strängnäs station blev det tydligt att eleverna sprudlar av entusiasm och kunskap - och att de inte är rädda för att diskutera kunskap! Men för att vara ärlig så var vi inte särskilt överraskade, redan under ansökningsprocessen gick det att utläsa vad de 80 elever som sökte alla hade gemensamt. Ansökningarna genomsyrades av entusiasm, engagemang för vad de gör och en enorm forskningstörst. Varpå vi i arrangörsgruppen fick den den svåra uppgiften att välja ut de 21 mest lovande forskarna.

Under gårdagen fick våra härliga elever en rundtur i ett soligt Strängnäs som avslutades på Ångbåtsbryggan, där de fick lära känna varandra genom allt från speed dating till barfotalek. Senare på eftermiddagen erhöll eleverna ett av sina viktigaste verktyg den kommande månaden; datorer fullpackade med program att använda i deras forskning och rapportskrivande. Under resten av veckan kommer de att få en intensivkurs i allt som naturvetenskaplig forskning innebär.

Nu har det äntligen börjat på riktigt!

Det är tack vare Rays partners som denna forskarskola är möjlig. Tack till Teknikföretagen, ABB, AstraZeneca, LIF, Stockholms matematikcentrum, Unga Forskare, Tekniska museet, Europaskolan och SU Projektledare Philip Frick inviger Rays 2014. Våra samarbetspartners möjliggör denna forskarskola som är helt kostnadsfri för eleverna. Ett stort tack till Teknikföretagen, ABB, AstraZeneca, LIF, Stockholms matematikcentrum, Tekniska museet, Europaskolan, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Kungliga Patriotiska Sällskapet och Stockholms Universitet.

Rundvandringen med tipspromenad kring Strängnäs och Europaskolan. Här får eleverna frågan; var i kroppen finns m. pronator quadratus? Rundvandringen med tipspromenad kring Strängnäs och Europaskolan. Här får eleverna frågan; var i kroppen finns m. pronator quadratus?


Eleverna lär känna varandra på mest effektiva vis - speed dates.


Helsingborgseleven Hanna Peterson packar upp.