Efter en hel förmiddag och en halv eftermiddag tillsammans med KTHs bibliotekarie Bengt Haraldsson undrar man hur man klarade sig utan all denna kunskap tidigare. Att kunna söka bland arkiverad kunskap är avgörande för att kunna skapa ny. Vi vill tacka Bengt för att ha bjudit våra elever på så mycket av sin tid och kunskap.

Efter föreläsningarna i informationssökning fortsatte eleverna att dyka djupare in i sina Miniprojekt, och under flera timmar haglade idéerna och experimenten i en upptäckarglädje som var ett stort nöje för oss i arrangörsgruppen att skåda. Några fann till sin glädje att ett seriöst universitet redan publicerat en artikel inom deras arbetsområde – spaghettis hållbarhet. En annan insåg att man kunde ta reda på hur många vingslag en mygga slår i sekunden genom att låta en dator analysera ljudfrekvensen hos myggornas surrande.

Dagens sista föreläsning hölls av en representant från MathWorks, företaget bakom beräkningsprogramvaran MATLAB. Föredragshållaren Sofia Mosesson visade med ett slående och inspirerande exempel MATLAB’s förmåga att lösa avancerade problem tagna från verkligheten. Eleverna kommer att ha stor nytta av MATLAB under sina projekt.

Imorgon är sista hela dagen för elevernas miniprojekt, och vi ser fram emot att läsa rapporterna och lyssna på deras presentationer.