Första dagen på Rays 2022

Nu har Rays 2022 börjat!


På söndagen den 19:e juni anlände vi under eftermiddagen i Sigtuna. Vissa av oss hade åkt tåg sedan tidigt på morgonen, medan andra kom från Stockholm och kunde ägna morgonen åt att packa istället. Det var både roligt och lite läskigt att äntligen få träffa alla, och dagens styrketräningspass blev att bära upp väskorna till vårt boende. Vi bor nämligen uppe på en kulle, och trapporna upp dit kändes som evighetslånga när man hade en väska fylld med alla saker man behöver under en månad i handen. Efter lite samarbete lyckades dock alla komma fram till boendet, och det roliga kunde börja!


Det första vi gjorde var olika lära-känna-övningar och namnlekar. En av dem var att sortera oss på ett led efter hur nordligt man bor utan verbal kommunikation. Då lite drygt 65% av oss bor i Stockholm var detta minst sagt en utmaning och som icke-Stockholmare var det ganska underhållande att beskåda när Stockholmarna skulle sortera sig. Något som också var väldigt roligt var speed dating, när man fick 1 minut på sig att prata med varje person om ett visst ämne. Det var ett väldigt kul sätt att lära känna folk på. Något som var nästan lika kul var att försöka komma på en algoritm så att alla skulle få prata med alla. Det var dock dömt att misslyckas och i slutändan var det 2-3 personer som tyvärr inte fick prata med varann.


Efter att vi hade ätit kvällsmat, fått en introduktion om våra handledare och gjort oss hemmastadda i våra rum var det dags för bedcheck. Vi kom överens om att det roligaste under dagen var att lära känna varandra och att vi var trötta efter resan hit. Vi fick också veta att vi skulle få reda på våra projekt under morgondagen, vilket gjorde oss väldigt förväntansfulla. Sammantaget var det en väldigt rolig (om något nervös) dag och det kändes verkligen som att man hade hittat rätt från första stund.


//Lovisa

Antagna elever till Rays 2022

Det står nu klart vilka gymnasieelever som kommer få spendera sommarlovet på Rays 2022. Efter rekordmånga sökande och en lång process med extremt många duktiga sökande är vi oerhört stolta över att kunna presentera årets elever. Arrangörsgruppen är övertygade om att även detta kommer bli ett fantastiskt år!

Alexandra Arnmark

Alexandra pluggar andra året på Sigrid Rudebecks gymnasium i Göteborg där hon läser naturvetenskapsprogrammet. Alexandra brinner för matematik och teoretisk fysik och har bland annat tagit sig till final i Utställningen Unga Forskare med ett projekt inom talteori samt deltagit i flertalet vetenskapstävlingar. Därtill är hon aktiv i Astronomisk Ungdom och sitter bland annat som ledamot i Astropartikelfysikföreningen och kassör i Astronomisk Ungdoms Västra Götalandsdistrikt. Alexandra har också deltagit i Rymdforskarskolan och AstraZenecas sommarforskarskola. På fritiden gillar Alexandra att spela badminton.

Alvin Palmgren

Alvin går andra året på Norra Real där han läser naturvetenskapsprogrammet med matematikprofil. Han är främst intresserad av matematik och har tagit sig till final i Skolornas Matematiktävling och deltagit i Nordiska Matematiktävlingen. Dessutom kammade han hem en andraplats i Lilla Matematikolympiaden och har deltagit i flera andra matematiktävlingar. Redan i ettan var Alvin klar med gymnasiets alla matematikkurser. Numera läser han universitetskurser och specialiseringskurser i matte genom KTH och Stockholms Universitet.

Antoni Kowalik

Antoni läser naturvetenskapsprogrammet med profil matematik på Norra Reals gymnasium. Han kom till final i säkerhets-SM där hans lag placerade sig på en 7:e plats. Förra läsåret fick han, genom ASSIST Scholars, spendera ett år på The Putney School i USA. Antoni sitter för tillfället som ordförande i Musikföreningen på Norra Real. Utöver säkerhets-SM har Antoni också deltagit i flera vetenskapstävlingar, som Skolornas Matematiktävling, matematiktävlingen Náboj Online 2022 Open international, Programmeringsolympiaden samt Lilla Matematikolympiaden.

Aomi Thurén-Yoshida

Aomi studerar för tillfället andra året på naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Aomi har varit medlem i New York Academy of Science och deltagit i initiativet 1000 girls, 1000 futures. Dessutom har hon deltagit i Berzeliusdagarna. Till vardags är Aomi skridskoledare och tävlar i A-serien för konståkning. Dessutom är hon en av skribenterna på den naturvetenskapliga ungdomstidningen Partikular. Aomi har också deltagit i vetenskapstävlingar som biologiolympiaden och Technolympiacs.

Arian Chimenson

Arian går andra året på teknikprogrammet på Täby Enskilda Gymnasium. Arian är framför allt intresserad av fysik och matematik, speciellt kaosteori och partikelfysik. Han gillar att lära sig nya saker och läser därför flera extrakurser i skolan. Arian har dessutom ett stort intresse för schack och har bland annat grundat en schackklubb och sitter i styrelsen för schackföreningen på skolan. Förra sommaren deltog Arian i Rymdforskarskolan. Efter Rymdforskarskolan har Arian engagerat sig i Astronomisk Ungdom och sitter som styrelseledamot i både AU:s Stockholmsdistrikt samt SIRIUS. Utöver detta är Arian ambassadör för Hello World!

Hanna Åkerman

Hanna bor i Sollentuna och går andra året på naturvetenskapsprogrammet med inriktning musik. Hanna har ett stort intresse för astronomi och är aktiv i Astronomisk Ungdom där hon genom sitt engagemang hjälper till att sprida astronomiintresset till andra. Bland annat har Hanna deltagit i Rymdforskarskolan, är vice ordförande i Kungsholmens Gymnasiums Astronomiska Sällskap (KGAS) samt ideell bibliotekarie i Magnethuset. Hanna gillar böcker och att läsa och har ett speciellt intresse för science fiction. I över 10 år har Hanna spelat saxofon och är med som saxofonsolist i Sollentuna Symfoniorkester.

Humaira Afrin

Humaira läser sitt andra år på Viktor Rydbergs Gymnasium i Odenplan. Humaira är aktiv i föreningen Girls in STEM. På fritiden jobbar Humaira med läxhjälp. Dessutom sitter hon i styrelsen som marknadsföringsansvarig för skoltidningen “The Rydberg Tribune”. Utöver detta har hon också under två år varit delegat i miljöutskottet på skolan. Humaira har deltagit i matteläger och flera vetenskapstävlingar så som Programmeringsolympiaden och Wallenbergs Fysikpris samt Skolornas Matematiktävling. Närmast hjärtat ligger dock neurovetenskap och Humaira drömmer och att bli neurolog i framtiden.

Klara Wagenius

Klara pluggar andra året på naturvetenskapsprogrammet och är på fritiden skribent på naturvetenskapstidningen Partikular samt privatlärare. Under sommaren 2021 deltog hon i ett två veckor långt sommarprogram med inriktning på innovationer inom vetenskap och teknik. Klara är vice ordförande i Helsingborgs ungdomsråd och sitter dessutom som ordförande för ungdomsrådets miljö-utskott. Klara har deltagit i Skolornas Matematiktävling och är en aktiv medlem i Junior Academy på New York Academy of Sciences. På fritiden gillar Klara att spela piano och dansa balett.

Lawan Fathullah

Lawan bor i Ystad och läser sitt andra år på naturvetenskapslinjen med inriktning natur. När Lawan gick i ettan representerade han Sverige i EOES, European Olympiad in Experimental Sciences. Lawan har, utöver EOES, deltagit i flera andra vetenskapstävlingar - bland annat biologiolympiaden, teknikåttan och Pythagoras Quest där han både 2019 och 2020 kom trea i distriktsfinalen. Sedan årsskiftet läser Lawan universitetsmatte. På fritiden gillar Lawan att fördjupa sina kunskaper inom programmering i python samt spela piano.

Lif Wilsby

Lif läser andra året på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Hon är en tvåfaldig vinnare av Guldhjälmen, Sveriges största ungdomsstörtloppstävling. Lif fascineras av vad man kan åstadkomma med biomedicin och är särskilt intresserad av endokrinologi. För att stimulera sitt naturvetenskapsintresse är Lif medlem i Junior Academy på New York Academy of Sciences. På fritiden jobbar Lif som läxhjälpare. Lif är dessutom med i styrelsen och sitter som seminarieansvarig i Kungsholmen Young Scientists’ Society. 

Lovisa Diding

Lovisa läser teknikprogrammet på NTI Johanneberg i Göteborg. Lovisa gillar att lära sig nya saker och har bland annat fått utlopp för sitt vetenskapsintresse genom vetenskapstävlingar. Lovisa har bland annat deltagit i Skolornas Matematiktävling samt tagit sig till final i programmeringsolympiaden. I oktober kommer Lovisa representera Sverige i EGOI, European Girls’ Olympiad in Informatics. Lovisa har dessutom deltagit i lingvistikolympiaden där hon är uttagen till att representera Sverige i den Internationella Lingvistikolympiaden. Lovisa är också ordförande för programmeringsklubben på sin skola. På fritiden gillar Lovisa att spela bordtennis, måla, cykla och sjunga i kör.

Madeleine Monperrus

Madeleine pluggar andra året på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Madeleine är ordförande och medgrundare till Kungsholmens Astronomiska Sällskap, KGAS. Madeleine är med i Kungsholmens Young Scientists’ Society där hon hjälper till att rekrytera medlemmar och organisera evenemang. Dessutom är hon med och projektleder “AstroKvällar” med Astronomisk Ungdom på Observatorielunden. I september förra året deltog hon i rymdkonferensen “Warp Space Summit”. Madeleine älskar att lära sig nya saker och längtar efter att kunna bidra till forskningen själv.

Maja Keatley

Maja studerar just nu på Polytechnic School i Kalifornien, USA. Maja har ett stort intresse för pediatrik och har tack vare sitt intresse fått följa en pediatriker en dag under sommaren 2021. Maja har även deltagit i sommarkursen “Medical School Intensive” på John Hopkins. Volleyboll är något som ligger Maja varmt om hjärtat och hon har vunnit flera priser kopplade till volleyboll. Maja är även sedan två år tillbaka engagerad i skolans skoltidning genom att fota i fotografi-teamet. 

Malcolm Alencar

Malcolm läser andra året på Kungsholmens gymnasium. Han är främst intresserad av genteknik, spelteori och bioinformatik - ämnen som han gärna fördjupar sig inom på fritiden. Han har en stark vilja att genom naturvetenskap bidra så mycket som möjligt till sin omgivning. Malcolm är ordförande för Kungsholmens gymnasiums elevkår och har även varit ordförande för elevkårens sociala utskott. Förutom att fördjupa sig inom naturvetenskap, och engagera sig i Kungsholmens elevkår är Malcolm även med och driver en zero waste-butik i Stockholm och jobbar halvtid på Alltid Öppet Teknisk Support.

Mathias Chang

Mathias går andra året på Sjödalsgymnasiet där han studerar på naturvetenskapsprogrammet. Sedan 2021 har han varit forskningsassistent i en forskargrupp som forskar om andrologi och genom detta har hans intresse för forskning verkligen ökat. I januari deltog Mathias i Berzeliusdagarna, en upplevelse som gjorde honom ännu mer fascinerad av kemi. Mathias har dessutom deltagit i flera vetenskapstävlingar. Mathias älskar att lära sig nya saker och har ett stort intresse för forskning då han vill förbättra och förstå världen. Fritiden spenderar Mathias bland annat på att spela bordtennis.

Maya Hagbok

Maya studerar på ProCivitas Privata Gymnasium Karlberg där hon läser naturvetenskapsprogrammet. Maya har deltagit i AstraZenecas sommarforskarskola och är också medlem i New York Academy of Sciences (NYAS) Junior Academy. Maya älskar att fördjupa sig inom naturvetenskap, vilket hon bland annat gör genom onlinekurser och universitetsböcker. Maya har dessutom representerat skolan i språkolympiaden samt varit engagerad i Röda Korsets Ungdomsförbund. På fritiden gillar Maya att utöva diverse idrotter, bland annat simning, styrketräning och löpning.

Melvin Storbacka

Melvin går andra året på naturvetenskapsprogrammet med matematikprofil på Norra Real. Han har deltagit i AstraZenecas sommarforskarskola och deltar i flertalet problemlösningsaktiviteter för att fördjupa sina matematikkunskaper. När Melvin gick i ettan tog han sig till den svenska finalen av EOES, European Olympiad in Experimental Science. Därtill har Melvin också deltagit i flera naturvetenskapliga helgkurser. Till vardags läser han en kurs i linjär algebra och gillar att spendera tiden på att lära sig mer matematik och fysik. 

Mikael Häglund

Mikael studerar andra året på naturvetenskapsprogrammet inriktning Natural Science. Han har deltagit i flera vetenskapstävlingar och har ett stort intresse för matematisk problemlösning. Mikael har redan studerat flera universitetskurser som envariabelanalys, flervariabelanalys, differentialekvationer, abstrakt algebra, linjär algebra och utmanande matematik. I höstas var han med och konstruerade matematikproblem till Lilla Matematikolympiaden. Mikael jobbar på fritiden som studiecoach och har ett stort intresse för musik. Han har spelat cello i mer än tio år och även deltagit i polstjärnekursen, en internationell musikkurs.

Viggo Kraft

Viggo bor i Enskede och studerar för närvarande sitt andra år på Young Business Creatives i Nacka. Förra sommaren deltog Viggo i Rymdforskarskolan. Under sin gymnasietid har han deltagit i flera vetenskapstävlingar och är redan klar med all gymnasiematte. Viggo har börjat läsa material från universitets matematikkurser. Till vardags håller Viggo på med freestyle fotboll och är rankad på 7:e plats i Sverige och 150:e plats i världen. Viggo är främst intresserad av fysik och matematik men gillar också programmering och löser uppgifter på Project Euler på fritiden.

Xenia Bröddén

Xenia studerar naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon har deltagit i flera vetenskapstävlingar och är särskilt intresserad av matematik och fysik. Förra året representerade hon Sverige i Internationella Astronomiolympiaden. Xenia jobbar på fritiden som privatlärare i matematik, fysik och kemi och blev, tack vare hennes stora matematikintresse, utsedd av sin skola att delta på Sonja Kovalevsky-dagarna. Xenia är grundare och ordförande för ProCivitas Science Utskott och är även ledare för ProCivitas mattelag. Utöver detta deltar hon i en veckovis mattecirkel i Lund.

Vi i arrangörsgruppen ser fram emot att lära känna dessa framstående elever och hoppas att deras sommar på Rays kommer vara rolig och lärorik!

Möt en xRay: [Rays] är en once in a lifetime opportunity

Emilia Sörlén Hagrot deltog i Rays 2021 med ett projekt som handlade om att frysa vattendroppar till is med hjälp av en laser.

Möt Emilia Sörlén Hagrot som deltog i Rays 2021. Nedan berättar Emilia vad Rays betytt för henne och varför du också ska söka till Rays!

Vad gör du just nu? Pluggar sista året på gymnasiet, jobbar som tennistränare och deltar med Rays-projektet i Utställningen Unga Forskare.

Vad har Rays betytt för dig? Rays gav mig möjligheten att utvecklas och utmana mig själv ibland 24 otroligt inspirerande individer.

Vad är det bästa med Rays? Dela utmaningen med alla andra, gemenskapen!

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Gemenskapen under hajken och att delta i riktig forskning vid AlbaNova.

Varför ska man söka till Rays? Det är en once in a lifetime opportunity att utvecklas ibland dessa fantastiska individer och den möjligheten måste man bara ta! Vänner för livet och en chans att utöva det man gillar!

Möte en xRay: "Rays har gett mig vänskaper som kommer hålla livet ut"

Max Eriksson deltog i Rays 2021 med projektet “Effect of Shielding on Radiation Detection of Weapons-Grade Plutonium”

Möt Max Eriksson som deltog i Rays 2021. Nedan berättar Max vad Rays betytt för honom och varför du också ska söka till Rays!

Vad gör du just nu? Pluggar sista året på gymnasiet, ska tävla i unga forskare, jobbar som studiecoach, föreningsaktiv.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har gett mig vänskaper som kommer hålla livet ut. Dessutom fick jag testa min potential och se hur mycket jag faktiskt klarar av.

Vad är det bästa med Rays? Vännerna man skapar.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Hajken och tiden på KTH.

Varför ska man söka till Rays? För det är superkul!!! Det är en upplevelse man bara har en chans att ta och den chansen borde man verkligen ta. Du kommer inte ångra dig!

Vad lär man sig egentligen på Rays?

Forska på riktigt står skrivet många gånger på hemsidan. Men vad är det man egentligen lär sig under den mytomspunna intensiva månaden i Strängnäs? Här nedan listar jag några av de mest användbara, och udda sakerna, jag lärt mig under min tid på Sveriges bästa sommarforskarskola:

Latex

Jag har länge undrat vad riktiga forskare använder för att skriva sina proffsiga rapporter och fick nu äntligen svaret: Latex. Latex är ett typsättningssystem för att formatera allt från vetenskapliga artiklar till personliga brev och böcker. Istället för att själv behöva oroa sig om struktur och layout, beskriver man vilket innehåll man har och hur det ska se ut. Utöver en professionell utstrålning med stöd för snygga ekvationer är några av de största fördelarna det automatiska referenshanteringssystemet. Dessutom behöver man inte själv hålla reda på vilken ordning sina tabeller, figurer, ekvationer och referenser uppkommer i texten, utan man ger bara varje komponent ett eget namn som man snabbt och smidigt kan referera till i texten. Utöver detta numreras alla sektioner och subsektioner (och subsubsektioner!) automatiskt och med ett kommando kan man få programmet att generera en innehållsförteckning. Latex är verkligen fantastiskt och jag kommer definitivt fortsätta använda det för labbrapporter i skolan!

Python

Det har nog inte undgått någon att programmering är viktigare än någonsin idag. Däremot hade jag inte insett hur flitigt programmeringsspråket python används i forskningsvärlden. Under Rays har man fått lära sig att manipulera stora mängder data, göra snygga grafer och utföra blixtsnabba uträkningar med vektoraritmetik. Python är ett otroligt verktyg alla borde införskaffa till sin verktygslåda!

Att skriva en vetenskaplig rapport

Trots att man redan skrivit ett antal labbrapporter är det inte samma sak som att sammanställa en rapport om ett eget forskningsprojekt. Något jag uppskattade mest var all den feedback och respons man fick på sina texter. I varje steg av processen fick man tips på hur man kunde förbättra sig. Denna iteraktiva metod passade verkligen mig och jag kände hur ens kunskaper växte snabbt för varje version man skrev.

Uppskatta sömn

Det tog ett antal dagar på Rays innan jag insåg sanningen i handledarnas tips om att “få så mycket sömn du kan, du kommer att behöva det”. Nu förstår jag att 50 procent av min glädje kommer från en god natts sömn. Aldrig någonsin har jag uppskattat att sova lika mycket som nu.

Vara sig själv

Det är inte många platser där man kan dra ett matteskämt som genuint uppskattas, sitta och memorera så många decimaler i pi som möjligt på lunchen för att sedan spela brädspel på kvällen. Under hela Rays har jag känt en varm hemkänsla där jag äntligen känt att jag kunnat få utlopp för min sanna passion för naturvetenskap och teknik. Istället för att leva i en dubbel-identitet har den sanna nörden kunna komma ut och få hänga med 20 andra spännande nördar!

Starta och avsluta ett projekt

Många brukar tycka det är svårast att starta ett projekt men det kan också vara lika svårt att avsluta det. Speciellt i forskning där det egentligen aldrig finns ett slut blir det ännu viktigare att själv sätta gränserna. Att kunna knyta ihop säcken och gå vidare till nästa steg istället för att låta projektet flyta ut i all oändlighet. Under Rays behöver man arbeta under en tajt tidsplan vilket gör att man inte hade något val än att starta och avsluta sitt projekt inom en kort tidsperiod. Jag känner mig väldigt stolt över att kunnat göra något så pass stort på en så pass kort tid. Detta kommer jag därmed ta med mig hem till mina nästa projekt!

Kommunicera vetenskap

När man sitter i ett hav av tidigare forskningsrapporter i mitten av forskningsveckan är tanken på att kommunicera sin vetenskap väldigt långt bort. Sitter ändå inte forskare bara på sina rum och tänker hela dagarna? Faktum är att själva forskning bara är halva arbetet. Oavsett hur banbrytande resultat man fått fram måste man kunna förmedla den kunskapen till andra. Vikten av att kunna göra sig förstådd och skapa en historia med analogier som alla kan relatera till har därför varit en värdefull lärdom inför framtiden. I slutändan har jag insett att det är just det forskning handlar om egentligen: att hitta ny information om vår omgivning och dela den vetskapen med andra.

Kort och gott har jag lärt mig otroligt mycket under min tid på Rays - For Excellence. Det har varit fyra intensiva veckor sprängfyllda med nya kunskaper och erfarenheter. Jag har dock inte bara lärt mig mer om verktyg och hur man bedriver forskning, men även lärt känna mig själv bättre. För det är verkligen en upplevelse att arbeta hårt mot samma mål som 20 andra likasinnade och inse att vi alla har kapaciteten att producera något så avancerat på så kort tid. Och för mig kommer inte Rays vara slut - utan hänga med mig långt in i framtiden!

Alice Heiman

Mentorskapsveckorna

Efter en vecka fylld med genomgångar, miniprojekt och annat kul var vi äntligen redo att ta oss an det slutgiltiga projekt vi skulle presentera på Tekniska Museet.

På morgonen 28 juni hoppade vi alla på Mälartåg för att för första gången bege oss in till Stockholm. På grund av pandemin var vi endast utspridda över SU och KTH, men det är inte något jag personligen beklagar mig över. Majoriteten av oss, inklusive Filip och jag, hade projekt i par, alltså med gemensam mentor, men några hade också fått egna mentorer. Väl på Stockholm Central började den riktiga utmaningen — att ta oss till forskningsanstalterna vi skulle spendera de kommande två veckorna på. Jag kan säga att några av oss var oroväckande nära att hoppa på tåget, istället för tunnelbanan med samma spårnummer.

I mitt och Filips fall var det AlbaNova vi skulle till, som är en byggnad delad av KTHs och SUs doktorander. När vi kom fram till AlbaNova möttes vi av vår fantastiska forskningsmentor Adam Johansson Andrews, som började med att introducera oss till ämnet vi skulle arbeta med — kosmologi, svarta hål och gravitationsvågor — och varm choklad-/kaffemaskinen. Det kom att vara mycket användbar information för de kommande två veckorna.

Den första veckan gick ut på att vi skulle bekanta oss med området, vilket innebar en hel del läsning av allt från kurslitteratur till vetenskapliga artiklar. En av dessa artiklar skulle vi sen basera vårt projekt på. Kosmologi var inte något vi hade fördjupat oss inom innan, så vi började bokstavligen från grunden med “An Introduction to Cosmology,” för att inte nämna “An Introduction to Modern Cosmology.” När de fem första forskningsdagarna var över hade vår kunskap om ämnet ökat snabbare än E. Coli under gynnsamma förhållanden.

På lördagen var det first milestone, som innebar inlämning av introduktionen och metoden, självklart skrivet i LaTeX. Vi skulle sen på söndagen presentera våra projekt. Det lät redan som om alla hade arbetat med dem i veckor eller månader. Under andra veckan började vi undersöka simuleringskoden vår mentor hade skrivit, som vi skulle använda oss av för att göra våra egna simuleringar av gravitationsvågor från sammanslagningar av svarta hål.

Hugo Johansson

Hugo och Filip jobbar på sitt projekt tillsammans med sin mentor.

Hugo och Filip jobbar på sitt projekt tillsammans med sin mentor.

Rays Olympics

Med First Milestone-inlämningen avklarad var det dags för en välförtjänt paus från rapportskrivandet. Under eftermiddagen samlades elever och handledare i värmen utanför Strängnäs domkyrka i väntan på att få göra upp i en intensiv tävling - det hade blivit dags för Rays Olympics. Tävlingen där de tre handledarlagen kämpar i ett antal, både fysiskt och psykiskt krävande (och såklart COVID-säkra) grenar. Det skulle visa sig bli en svettig, intensiv och nervpirrande drabbning i den tryckande värmen där deltagarnas uthållighet, kreativitet och förmåga till fokus och samarbete ställdes på sin spets.

“Two four six eight, this is who we appreciate, not the king, not the queen, but the Ann-Kristin RAYS team”. Så lät en av tre hejaramsor som stod först på listan över alla tävlingar. Vi hade nämligen precis fått i uppdrag att hitta på en hejaramsa samt en tillhörande dans tillsammans i våra lag. Hejaramsorna bjöd på mycket skoj och skratt, däribland en Macarena-dans med egen låttext. Detta följdes av uppvisandet av posters som de tre handledarlagen hade fått i uppdrag att förbereda innan tävlingens början. Alla tre lagens kreativa sidor kom sannerligen fram i samband med detta. Ann-Kristin som DVD-logga, Miranda som Physalis och Markus en del av Swifts Tvättkartell omgiven av diverse tvättmedel och godissorter var otroligt fyndiga och minst sagt roliga.  

Näst på tur var tröj-stafett, som följdes av memorering av så många decimaler som möjligt i tredje roten ur pi tillsammans i sina lag. Det blev även en hektisk irländsk julafton med två som slog sina kloka huvuden ihop - bokstavligt talat. Detta fortsattes med kastning av pappersflygplan samt en intensiv äggkastning. När alla grenar var utförda, återstod det att se vilket det vinnande laget var. Det visade sig att två av lagen låg lika poängmässigt. Spännande! Detta löstes med en utslagsfråga som gick ut på att bestämma ledarnas sammanlagda längd. Vilka kom närmast det rätta svaret, 696 cm? Jo, Ann-Kristins handledargrupp såklart. Det var faktiskt otroligt lika svar mellan grupperna och den vinnande gruppen gick med en liten marginal segrande ur Rays Olympics. 

Denna tävling ställde många förmågor på prov, men var samtidigt ett utmärkt sätt för oss att slappna av och tänka på annat än projekt och rapporter. Den glädjefyllda andan som infann sig efter tävlingen följde oss resterande delar av dagen och många oförglömliga minnen skapades denna eftermiddag. 

Shirley Lidman