Forska på riktigt står skrivet många gånger på hemsidan. Men vad är det man egentligen lär sig under den mytomspunna intensiva månaden i Strängnäs? Här nedan listar jag några av de mest användbara, och udda sakerna, jag lärt mig under min tid på Sveriges bästa sommarforskarskola:

Latex

Jag har länge undrat vad riktiga forskare använder för att skriva sina proffsiga rapporter och fick nu äntligen svaret: Latex. Latex är ett typsättningssystem för att formatera allt från vetenskapliga artiklar till personliga brev och böcker. Istället för att själv behöva oroa sig om struktur och layout, beskriver man vilket innehåll man har och hur det ska se ut. Utöver en professionell utstrålning med stöd för snygga ekvationer är några av de största fördelarna det automatiska referenshanteringssystemet. Dessutom behöver man inte själv hålla reda på vilken ordning sina tabeller, figurer, ekvationer och referenser uppkommer i texten, utan man ger bara varje komponent ett eget namn som man snabbt och smidigt kan referera till i texten. Utöver detta numreras alla sektioner och subsektioner (och subsubsektioner!) automatiskt och med ett kommando kan man få programmet att generera en innehållsförteckning. Latex är verkligen fantastiskt och jag kommer definitivt fortsätta använda det för labbrapporter i skolan!

Python

Det har nog inte undgått någon att programmering är viktigare än någonsin idag. Däremot hade jag inte insett hur flitigt programmeringsspråket python används i forskningsvärlden. Under Rays har man fått lära sig att manipulera stora mängder data, göra snygga grafer och utföra blixtsnabba uträkningar med vektoraritmetik. Python är ett otroligt verktyg alla borde införskaffa till sin verktygslåda!

Att skriva en vetenskaplig rapport

Trots att man redan skrivit ett antal labbrapporter är det inte samma sak som att sammanställa en rapport om ett eget forskningsprojekt. Något jag uppskattade mest var all den feedback och respons man fick på sina texter. I varje steg av processen fick man tips på hur man kunde förbättra sig. Denna iteraktiva metod passade verkligen mig och jag kände hur ens kunskaper växte snabbt för varje version man skrev.

Uppskatta sömn

Det tog ett antal dagar på Rays innan jag insåg sanningen i handledarnas tips om att “få så mycket sömn du kan, du kommer att behöva det”. Nu förstår jag att 50 procent av min glädje kommer från en god natts sömn. Aldrig någonsin har jag uppskattat att sova lika mycket som nu.

Vara sig själv

Det är inte många platser där man kan dra ett matteskämt som genuint uppskattas, sitta och memorera så många decimaler i pi som möjligt på lunchen för att sedan spela brädspel på kvällen. Under hela Rays har jag känt en varm hemkänsla där jag äntligen känt att jag kunnat få utlopp för min sanna passion för naturvetenskap och teknik. Istället för att leva i en dubbel-identitet har den sanna nörden kunna komma ut och få hänga med 20 andra spännande nördar!

Starta och avsluta ett projekt

Många brukar tycka det är svårast att starta ett projekt men det kan också vara lika svårt att avsluta det. Speciellt i forskning där det egentligen aldrig finns ett slut blir det ännu viktigare att själv sätta gränserna. Att kunna knyta ihop säcken och gå vidare till nästa steg istället för att låta projektet flyta ut i all oändlighet. Under Rays behöver man arbeta under en tajt tidsplan vilket gör att man inte hade något val än att starta och avsluta sitt projekt inom en kort tidsperiod. Jag känner mig väldigt stolt över att kunnat göra något så pass stort på en så pass kort tid. Detta kommer jag därmed ta med mig hem till mina nästa projekt!

Kommunicera vetenskap

När man sitter i ett hav av tidigare forskningsrapporter i mitten av forskningsveckan är tanken på att kommunicera sin vetenskap väldigt långt bort. Sitter ändå inte forskare bara på sina rum och tänker hela dagarna? Faktum är att själva forskning bara är halva arbetet. Oavsett hur banbrytande resultat man fått fram måste man kunna förmedla den kunskapen till andra. Vikten av att kunna göra sig förstådd och skapa en historia med analogier som alla kan relatera till har därför varit en värdefull lärdom inför framtiden. I slutändan har jag insett att det är just det forskning handlar om egentligen: att hitta ny information om vår omgivning och dela den vetskapen med andra.

Kort och gott har jag lärt mig otroligt mycket under min tid på Rays - For Excellence. Det har varit fyra intensiva veckor sprängfyllda med nya kunskaper och erfarenheter. Jag har dock inte bara lärt mig mer om verktyg och hur man bedriver forskning, men även lärt känna mig själv bättre. För det är verkligen en upplevelse att arbeta hårt mot samma mål som 20 andra likasinnade och inse att vi alla har kapaciteten att producera något så avancerat på så kort tid. Och för mig kommer inte Rays vara slut - utan hänga med mig långt in i framtiden!

Alice Heiman