Efter en vecka fylld med genomgångar, miniprojekt och annat kul var vi äntligen redo att ta oss an det slutgiltiga projekt vi skulle presentera på Tekniska Museet.

På morgonen 28 juni hoppade vi alla på Mälartåg för att för första gången bege oss in till Stockholm. På grund av pandemin var vi endast utspridda över SU och KTH, men det är inte något jag personligen beklagar mig över. Majoriteten av oss, inklusive Filip och jag, hade projekt i par, alltså med gemensam mentor, men några hade också fått egna mentorer. Väl på Stockholm Central började den riktiga utmaningen — att ta oss till forskningsanstalterna vi skulle spendera de kommande två veckorna på. Jag kan säga att några av oss var oroväckande nära att hoppa på tåget, istället för tunnelbanan med samma spårnummer.

I mitt och Filips fall var det AlbaNova vi skulle till, som är en byggnad delad av KTHs och SUs doktorander. När vi kom fram till AlbaNova möttes vi av vår fantastiska forskningsmentor Adam Johansson Andrews, som började med att introducera oss till ämnet vi skulle arbeta med — kosmologi, svarta hål och gravitationsvågor — och varm choklad-/kaffemaskinen. Det kom att vara mycket användbar information för de kommande två veckorna.

Den första veckan gick ut på att vi skulle bekanta oss med området, vilket innebar en hel del läsning av allt från kurslitteratur till vetenskapliga artiklar. En av dessa artiklar skulle vi sen basera vårt projekt på. Kosmologi var inte något vi hade fördjupat oss inom innan, så vi började bokstavligen från grunden med “An Introduction to Cosmology,” för att inte nämna “An Introduction to Modern Cosmology.” När de fem första forskningsdagarna var över hade vår kunskap om ämnet ökat snabbare än E. Coli under gynnsamma förhållanden.

På lördagen var det first milestone, som innebar inlämning av introduktionen och metoden, självklart skrivet i LaTeX. Vi skulle sen på söndagen presentera våra projekt. Det lät redan som om alla hade arbetat med dem i veckor eller månader. Under andra veckan började vi undersöka simuleringskoden vår mentor hade skrivit, som vi skulle använda oss av för att göra våra egna simuleringar av gravitationsvågor från sammanslagningar av svarta hål.

Hugo Johansson

Hugo och Filip jobbar på sitt projekt tillsammans med sin mentor.

Hugo och Filip jobbar på sitt projekt tillsammans med sin mentor.