MÖT EN XRAY: "EN HELT FANTASTISK MÅNAD OCH VÄNNER FÖR LIVET!"

rayssss.jpeg

Elina Richardsdotter Andersson var med på Rays 2014 där hon fick genomföra ett projekt inom neurologi. Nu pluggar hon tredje året på läkarprogrammet på KI och utöver detta forskar hon på reumatologiska sjukdomar i ett labb på KI.

Vad har Rays betytt för dig? 

“Öppnade tidigt mina ögon för forskningen samt hur mycket man kan lära sig på kort tid trots väldigt lite förkunskap! Förutom detta så en helt fantastisk månad och vänner för livet!”

Vad är det bästa med Rays?

“Utan tvekan alla underbara personer från alla delar av vårt avlånga land! Både i arrangörsgruppen och eleverna!”

Varför ska man söka till Rays? 

“För att få en helt fantastisk månad med nya utmaningar som öppnar så många dörrar och för att få träffa andra motiverade och helt fantastiska människor”

Grattis Felix Tellander, mottagare av Anders Walls stipendium!

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Vi på Rays kan stolt presentera ytterligare en xRay som tilldelats Anders Walls stipendium för unga forskare. Felix Tellander har fått motta stipendiumet på 150 000 kronor. Stipendiet tilldelas till personer som speciellt utmärkt sig inom området unga forskare genom att visa ett brinnande intresse, ett naturvetenskapligt engagemang, unicitet och kreativitet samt hög kapacitet och potential för personlig utveckling.

Mer information om Felix och varför han har fått motta stipendiumet hittar ni här:
http://www.mynewsdesk.com/se/anders-walls-stiftelse/pressreleases/anders-wall-stipendium-till-ung-matematiker-partikelfysiker-och-pianist-2843886

Vi gratulerar Felix och önskar honom all lycka i framtiden!

MÖT EN XRAY: "DET ÄR FANTASTISKT ROLIGT"

annie_andersson.jpeg

Annie Andersson deltog i Rays förra sommaren där hon fick genomföra ett medicinskt forskningsprojekt på Karolinska Institutet. Nu pluggar hon sista året på gymnasiet.

Vad har Rays betytt för dig? “Rays betyder nya, nördiga vänner, en fantastiskt rolig sommar och nya öppningar för vad man kan göra i framtiden. Jag har fått självförtroende att ta chanser och göra nya saker inom naturvetenskap”

Vad är det bästa med Rays? “Alla personer man lär känna!”

Varför ska man söka till Rays? “För att det finns så få möjligheter att göra något så stort när man går på gymnasiet. Det är fantastiskt roligt, man lär känna likasinnade människor, och man lär sig mycket, inte bara om det man forskar om utan också hur man skriver akademiskt, hur labbar fungerar, och vad man kan göra i framtiden”

MÖT EN XRAY: “DU FÅR SÄLLAN MÖJLIGHETEN ATT TRÄFFA 23 LIKASINNADE PERSONER”

34918299964_583d993f05_o.jpg

Erik Eldh deltog i Rays 2017 där han fick forska om grafen och dess användning som isolator. För tillfället pluggar han fysik på Oxfords universitet och drömmer om att fortsätta forska i framtiden.

Vad har Rays betytt för dig? En första inblick i hur forskningsvärlden, och stark motivation för att söka till utbildning som kan ge mig möjligheten att forska i framtiden.

Vad är det bästa med Rays? Forskningen, vännerna och slippa göra gymnasiearbetet i Årskurs 3.

Varför ska man söka till Rays? Du får sällan möjligheten att träffa 23 likasinnade personer att umgås, forska och diskutera med.

Går du andra året på gymnasiet i Sverige eller Finland? Har du ett brinnande intresse för naturvetenskap, matematik eller teknik? Missa då inte chansen att söka till Rays 2019! Mer info om ansökan hittar du här.

Möt en Xray: "Rays kommer vara bland det bästa du gjort."

Efter sitt deltagande i Rays 2012 har Shanga forsatt forska vid sidan av sina studier till läkare

Efter sitt deltagande i Rays 2012 har Shanga forsatt forska vid sidan av sina studier till läkare

Shanga Konaporshi deltog i Rays 2012. Hon gjorde ett projekt som fastställde blåmusslans hälsostatus genom att undersöka tjockleken på deras skal. Genom Rays fick hon upp ögonen för forskning och därför forskar hon för tillfället vid sidan av sina studier till läkare.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har gjort mig mer självsäker, gjort att jag vågat ta mig an projekt och har alltid funnits med som en trygghet då forumet öppnar upp för hjälp, stöd och samarbete.

Vad är det bästa med Rays? Alla ambitiösa och kloka personer.

Varför ska man söka till Rays? Rays kommer vara bland det bästa du gjort. En utmaning som hjälper dig att utvecklas och förbereder dig för vad som väntar efter studenten mycket bättre än gymnasietiden, samtidigt som det ger utrymme för det naturvetenskapliga intresset att gro. Rays ger dig möjligheten att träffa ambitiösa, kloka och schyssta personer som du troligtvis annars inte skulle ha träffat. Det är en unik känsla av samhörighet att vara med i Rays gemenskap.

Vad är ditt allra bästa minne från Rays? När vi spelade maffia runt lägerelden.


Avslutningspresentationer 2018

Avslutningspresentationer 2018

Nu finns det möjlighet att uppleva avslutningspresentationerna på Tekniska Museet av våra duktiga elever från Rays 2018. Vare sig om du var där eller inte kan du därför nu kolla på dem här:

Sign in now to see your channels and recommendations!

Mittag-Leffler

Mittag-Leffler

Efter en lång dag med mentorskap och en svettig bussresa satt vi i på en gräsmatta utanför Mittag-Leffler institutet på Djursholm och väntade på att handledarna skulle komma och släppa in oss. När vi alla var där fick vi våra kvällsbaguetter. Alla slängde i sig dem och äntligen gick vi in på institutet.

Efter ha gått igenom hallen och lite osäkert frågat om man verkligen fick ha ytterskor på mattan stod vi strax i vad man kanske kan kalla en foajé. Där berättade en engagerad och väldigt kunnig guide om hur institutet byggdes och lite om arkitekturen bakom det. Dessutom fick vi en liten introduktion till mannen bakom det hela, Gösta Mittag-Leffler. Bilden som växte fram om honom var den av en speciell och rätt envis man med många kontakter. Allt ifrån att kräva en tågstation rakt nedanför huset till att dra i lite strängar för att se till att Marie Curie fick nobelpriset tillsammans med sin man visar på det, för att inte tala om att instifta ett matematiskt institut i sitt hem och starta tidskriften Acta Mathematica.

Guiden som visade oss runt var också en speciell man. Han verkade tycka att allt var väldigt spännande, och vissa av oss elever höll med. För de, inklusive mig, tyckte dessama gjorde det guidningen intressant och lärorik. För de som inte gjorde det, låt oss bara säga att efter att ha sagt ”Tyvärr har vi inte tid att prata om Sofia Kovalevskaja” så berättade guiden om hur Mittag-Leffler hjälpte henne att bli professor på Stockholms Högskola. Det tog ungefär tio minuter.

Huset i sig själv var rätt unikt. Det bestod av tre våningar, varav de övre två i princip bara av bibliotek. Där fanns allt ifrån ”Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann” till alla utgåvor av Acta Mathematica till tyska böcker om relativitetsteorin från 1920 talet. Dessutom fanns det ett runt torn, om nu inte allt skulle vara unikt nog. Efter att guiden avslutade på tredje våningen med att berätta om hur det hölls ståtliga nobelmiddagar där i biblioteket så fick vi lite egen tid att utforska huset själva. Många stannade kvar i biblioteket och kollade igenom vad som fanns där, medan andra gick upp på taket för att titta på utsikten. Bara genom att kolla ut genom fönstren kunde man se varför Mittag-Leffler valde just den platsen för sin villa, man kunde se långt ut över vattnet.

Efter ett tag blev vi dock alla tillbakakallade till bordet i mitten av biblioteket för vad många nog skulle kalla höjdpunkten på besöket; att få se några värdefulla böcker från Mittag-Leffler’s personliga samling. Framme låg böcker tryckta för hundratals år sedan, bland annat den första tryckta utgåvan av Euklides Elementa, Newtons Principa Mathematica och boken med de första logaritmerna. Att få röra de här böckerna, bläddra igenom de så försiktigt man kunde för att inte förstöra något som har hållit så länge, kändes näst intill overkligt. Det vore like enkelt att beskriva det som att dela med noll. Om någon hade tvivlat på vilka sorts människor som kommer in på Rays så skulle det ha räckt att se minerna och lyssna på samtalen som hölls när alla var fascinerade av de här gamla texterna.

Allt roligt har dock ett slut, och efter en alldeles för kort tid för att kolla igenom böckerna var vi tvungna att gå för att hinna med bussen hem. En sista rush mellan tågen och vi var tillbaka efter en lång men intressant dag.

/Annie Andersson

FullSizeRender-1.jpg

Scavenger Hunt

Scavenger Hunt

Andra veckan på Rays 2018 och första veckan med mentorskap på en av de stora institutionerna i Stockholm började närma sig sitt slut. Detta innebar först och främst en delinlämning av rapporten och en presentation om respektive forskningsprojekt, allt från astrofysik till kognitiv neurovetenskap. Det var jätteinspirerande att få ta del av vad alla sysslar med under dagarna och höra om de värdefulla erfarenheterna eleverna fått efter bara en vecka.   

Under söndagseftermiddagen släcktes dock flitens lampa för en årlig scavenger hunt! I vita Rays-tröjor begav sig tre handledarlag ut på gatorna i Strängnäs för att beta av uppgifter som skulle dokumenteras i form av en så kreativ bild som möjligt. Tävlingsandan var på topp då poäng i handledartävlingen stod på spel. Med undrande blickar betraktade folk hur ett gäng entusiaster friade till främlingar, tog selfies med personal på Ica och dansade vals med pensionärer utanför domkyrkan. Eftermiddagen bidrog med många skratt, men ännu roligare blev det när bilderna visades på storskärm under kvällen. Tyvärr är alla foton inte lämpliga för bloggen då mycket av what happens in Strängnäs stays in Strängnäs…      

/Cajsa Roupé

52.jpg