Lisa Lokteva till International Mathematical Olympiad

Grattis Lisa Lokteva, som är en av de sex som klarade sig bäst i finalen av Skolornas matematiktävling och som nu ska representera Sverige i den internationella finalen, International Mathematical Olympiad. Lisa, som nyss fyllt 16 år, är ett år yngre än sina klasskamrater i första årskurs på Hvitfeldtkas spetsprogram i matematik. Förutom att nu blivit uttagen till det svenska IMO-laget har Lisa precis, som den yngsta eleven någonsin, blivit accepterad till Rays sommarforskarskola. Så här beskrev vi Lisa vid antagningen:

"Lisa Lokteva är född år 1997 men läser ändå första året på Hvitfeldtska gymnasiets matematiska spetsprogram i Göteborg. Hon fascineras av vetenskap inom alla discipliner, men drömmer själv om att bli en matematiker vars arbete aldrig glöms bort. Och hon kämpar för sin dröm: som förstaårselev har Lisa redan hunnit med att gå till final i Skolornas matematiktäving två gånger, tagit sig till final i Programmeringsolympiaden, vinna Högstadiets matematiktävling två år i rad, samt vinna Fibonaccitävlingen tre år i rad. Hon är även engagerad ideellt i olika föreningar med naturvetenskaplig profil."

Vi är alltså inte alls förvånade att Lisa tog sig hela vägen till IMO. Återigen grattis till Lisa och ett stort lycka till önskar vi från Rays arrangörsgrupp! Vi är redan grymt imponerade av dig och ser fram emot att lära känna dig i sommar.

Lisa-Lokteva

Grattis Isac Zia!

Grattis till vår alumn Isac Zia som i förra veckan fick ta emot ett stipendium från kronprinsessan Victoria och Sverige-Amerikastiftelsen. Stipendiet täcker ett års studier vid Augustana College i Rock Island i USA. Stort lycka till, Isac!Isac-Zia

Antagna elever till Rays 2013

Aida Wolf

Aida Wolf föddes i Kalmar men har växt upp i USA där hon nu studerar vid Berkeley Preparatory School i Tampa, Florida. Som ledare för skolans Science Team inspirerar hon andra ungdomar till en bana inom naturvetenskap. Sin egen dröm finner hon inom området kirurgi, men har under sitt liv också självständigt utforskat andra delar av biologin såväl som miljögifter inom kemin. Aida läser kurser på högskolenivå och har fått ta emot många stipendier och utmärkelser.

Anna Svegborn

Anna Svegborn studerar för närvarande andra året på The Lawrenceville School i New Jersey, genom ett prestigefullt stipendium från Sverige-Amerikanska stiftelsen. Anna fascineras av den moderna forskningen inom genentik och bioinformatik, och är redan klar för publikation hos National Center for Biotechnology Information, NCBI, för en DNA-sekvens hon sekvenserat. Hon är dessutom en talangfull fotbollsspelare och berättar att vinsten i Gothia Cup har visat henne värdet av samarbete.

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist, andraårsstuderande vid Elof Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka, deltog sommaren 2012 i AstraZenecas sommarforskarskola. Under de senaste åren har hon varit både sekreterare och vice ordförande i föreningen Kungsbacka Unga Forskare. Hennes deltagande i Teknikåttan inspirerade henne så till den grad att hon arbetade för att starta en ny tävling, Vetenskapssjuan, vid sin skola. Annikas stora intresse för idrott – i synnerhet artistisk gymnastik – har lett till att hon placerat sig på prispallen 56 gånger i gymnastiksammanhang.

Cesar Höjeberg

Cesar Höjeberg, andraårselev på Europaskolan Strängnäs naturvetenskapliga spetsprogram Science, ser stort nöje i att dyka in i utmanande fysikaliska och matematiska problem. Särskilt tycker han om att utforska och konstruera abstrakta system inom matematiken, och tillsammans med klasskamrater har Cesar instiftat en studiecirkel inom fysik som diskuterar vetenskap långt utanför gymnasiets ramar. Han har också lärt sig att programmera och har deltagit i internationella evenemang genom sitt musikaliska intresse; slagverk.

Christian Holm

Christian Holm fascineras av kaos. Han läser andra året vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg och blev skolans bästa matematiker redan under sitt första år, efter att ha avslutat matematik C under högstadiet. Christian har ett stort politiskt engagemang och hans dröm är att skapa modeller för att objektivt beskriva de kaotiska system som utgör våra finansiella system och många andra delar i samhället.

Dennis Jin

Dennis Jin studerar naturvetenskap på Malmö Borgarskola. Han är en passionerad programmerare med många språk i sin vokabulär och har bland annat skapat en onlinevariant av Spotify och ett flertal andra avancerade hemsidor och programvaror. Men Dennis hyser också ett stort naturvetenskapligt intresse – han har nyligen tävlat i Wallenbergs fysikpris och längtar efter att få kombinera sina programmeringskunskaper med matematik på hög nivå.

Emma Kofoed Lauridsen

Emma Kofoed Lauridsen går andra året på det naturvetenskapliga programmet vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg. Hon fascineras av hur vår fysiologi och kemi hänger samman med våra tankar genom signalsubstanser i hjärnan, och hon drömmer om att studera experimentell psykologi. Tillsammans med en forskare på Lunds universitet har hon ingående studerat celldelning. Emma har mottagit stipendier inom både naturvetenskap och språk.

Emma Johansen

Emma Johansen läser sitt andra år vid Berzliusskolans spetsprogram med naturvetenskaplig inriktning. Som 15 åring blev hon den yngsta personen genom tiderna att få 2.0 på högskoleprovet. År 2012 kvalificerade hon sig till riksfinalen i både Wallenbergs fysikpris, Skolornas matematiktävling och Programmeringsolympiaden. Hon har därtill vunnit Högstadiets matematiktävling. Emma har spelat trumpet i olika orkestrar i många år, och tävlat också i detta.

Felix Tellander

Felix Tellander läser andra året på det naturvetenskapliga spetsprogrammet på Berzeliusskolan i Linköping. Han läste samtliga gymnasiets matematikkurser redan på högstadiet, och hade efter ett och ett halvt år på gymnasiet erhållit högsta betyg i tre universitetskurser i matematik. Felix har jobbat som lärare i matematik, han är anställd som professionell pianist, och är högt rankad i Sverige inom fäktning.

Josefin Holmgren

Josefin Holmgren är andraårselev på det naturvetenskapliga programmet vid ProCivitas gymnasium i Malmö. Hon drömmer om att kombinera ett arbete som läkare med att forska kring de sjukdomar som har störst betydelse för människor idag, och fascineras särskilt av genetiska sjukdomar. På fritiden tränar Josefin i hopprep på elitnivå och har deltagit i många internationella tävlingar, nu senast i VM i Florida.

Jacob Karlsson Lagerros

Jacob Karlsson Lagerros studerar sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet vid Viktor Rydbergs Gymnasium på Odenplan. År 2012 nådde han riksfinalen i Skolornas matematiktävling. Jacob beskriver hur han tidigare var en av de som skrattade oförstående åt matematikens skönhet, men att Gödels ofullständighetssatser sedan förändrade hans liv. Numera brinner han för att studera logiken i matematiska bevis och de axiom som matematiken vilar på – inte minst för deras skönhet. Jacob har också ordets gåva och har vunnit flertalet uppsatstävlingar, både svenska och internationella.

Jennifer Andersson

Jennifer Andersson studerar sitt andra år vid Balderskolan i Skellefteå. Hon har sedan länge haft en försmak för forskning och hon har tidigare forskat på ABB Corporate Research i Västerås. Jennifer strävar efter att finna svar på alltifrån det astronomiskt stora till det subatomärt lilla, och hoppas att studier i fysik med inriktning astronomi vid Uppsala universitet kommer att hjälpa henne att en dag leda forskning inom detta område och bidra till att finna svar.

Lisa Lokteva

Lisa Lokteva är född år 1997 men läser ändå första året på Hvitfeldtska gymnasiets matematiska spetsprogram i Göteborg. Hon fascineras av vetenskap inom alla discipliner, men drömmer själv om att bli en matematiker vars arbete aldrig glöms bort. Och hon kämpar för sin dröm: som förstaårselev har Lisa redan hunnit med att gå till final i Skolornas matematiktäving två gånger, tagit sig till final i Programmeringsolympiaden, vinna Högstadiets matematiktävling två år i rad, samt vinna Fibonaccitävlingen tre år i rad. I år gick Lisa vidare från finalen i Skolornas matematiktävling och ska i sommar representera Sverige i International Mathematical Olympiad, IMO. Hon är även engagerad ideellt i olika föreningar med naturvetenskaplig profil.

Mårten Waldmann

Mårten Waldmann går andra året vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg. Utöver att han har tävlat i matematik med goda resultat har Mårten föreläst för yngre ungdomar för att väcka deras intresse för naturvetenskap. Mårten vill ta reda på hur världen fungerar på en fundamental nivå och drömmer därför om att forska inom teoretisk fysik.

Nea Ruth

Nea Ruth går idag andra året på Luleå gymnasieskolas spetsutbildning i matematik. Utöver spetsprogrammets kurser har hon av nyfikenhet tagit sig an distanskurser både i matematisk analys och inom sin största passion, astronomi, från University of Pennsylvania. Som nyinflyttad i Luleå startade Nea en teatergrupp där hon för närvarande själv lär ut skådespeleri, regi, manusskrivande och produktion.

Niklas Lidström

Niklas Lidström går andra året på Hjalmar Lundbomskolans naturvetenskapliga program i Kiruna. Niklas är klar med gymnasiematten och fördjupar sig för närvarande i universitetsböcker om linjär algebra och analys, samtidigt som han på egen hand lär sig att programmera. Niklas stora passion är fysik och i framtiden vill han driva utvecklingen av nanovetenskap.

Sofia Svensson

Sofia Svensson studerar andra året vid Europaskolan Strängnäs spetsutbildning Science. Sofias största passion är partikelfysik. Hon har på egen hand tagit sig an universitetslitteratur om matematiken bakom ämnet, och drömmer om att en dag vara med i utvecklingen mot en enhetlig fysikalisk teori som beskriver Universum. Sofia är även ideellt aktiv i flera föreningar på skolan, bl.a. Europaskolan för Vetenskap.

Vincent Szolnoky

Vincent Szolnoky flyttade till Sverige från Australien under högstadiet och läser nu sitt andra år på Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Göteborg. Han läste in gymnasiematematiken på egen hand under högstadiet, och har därtill utvecklat stor skicklighet inom programmering. Vincent har deltagit i, och vunnit, ett stort antal tävlingar. Han gillar att applicera sina kunskaper inom fysik och programmering på verkliga problem, och i framtiden siktar han på att utnyttja superdatorer för att t.ex. simulera svarta hål eller partikelkollisioner.

Philip Frick till RSI på MIT

Det är med glädje och stolthet som vi önskar ett stort grattis till vår alumn Philip Frick, som förra veckan tog hem första pris i Utställningen Unga Forskare; en stipendieresa till forskarskolan RSI på MIT i USA. Research Science Institute, RSI, vid det prestigefyllda MIT i USA, är en sex veckor lång sommarforskarskola där 80 exceptionellt begåvade elever från hela världen samlas för att bedriva forskning i form av ett eget forskningsprojskt, utformat utefter elevs egna intressen och talanger, under personlig handledning av en professor vid MIT.

Philip Frick, Rays-elev 2012, deltog som en av över 250 deltagande gymnasieelever i Utställningen Unga Forskare, och vann överlägset juryns gillande med motiveringen: "Projektet är baserat på en unik egen idé underbyggd av solid vetenskaplig litteratur. Kandidaten visar en enastående initiativförmåga, engagemang och vetenskaplig mognad som bäddar för en framgångsrik forskarkarriär. Projektet ligger till stor del i forskningsfronten och dess tillämpningar har hög potential."

Vi vill önska Philip ett stort Lycka till, och framhäva vår stolthet över att han tagit traditionen med att åka på RSI vidare inom xRays. Du är förtjänar verkligen detta, Philip!

Philip-Frick

Tack för i år!

Lokalerna på Roggeskolan som under en månads tid varit fyllda av skratt, vetenskapliga diskussioner och nattarbetande elever är nu tomma med täckena prydligt vikta på sängarna och tystnaden ekande mellan väggarna. Men det som känns tydligast för oss i arrangörsgruppen är stoltheten över vad Rays 2012 åstadkommit. En demonstration av det omöjliga skulle man kunna kalla det. För faktumet att gymnasister, med rätt förutsättningar, faktiskt kan bedriva forskning har varit tydligt i sommar.

Klockan 9:00 i fredags hade ett stort antal mentorer, handledare, anhöriga och andra åhörare sökt sig till Althinsalen på Tekniska museet för att uppleva Rays avslutningsseminarium. Elevernas presentationer var såväl underhållande som proffsiga, men mest av allt entusiastiska. Att hålla engagemanget så levande efter så lite sömn och i slutet av vad som kanske var mest intensiva veckan i livet för många får skrivas till listan över årets bedrifter.

Av tradition delas det på avslutningsseminariet ut två utmärkelser, en för bästa rapport respektive en för bästa presentation. Anton Grensjö mottog priset för bästa rapport, som enligt en doktorand vid Harvard höll hög internationell klass i sin kategori. Utmärkelsen för bästa presentation togs emot av Emil Öhman, för att under tio minuter ha trollbundit publiken med sitt matematiska problem samt några bevis kring det.

Ett urval av presentationerna kommer så småningom finnas tillgängliga på vår hemsida.

Årets elever har genomfört en livsprestation, och det är vår största förhoppning att varenda en av de arton ska fortsätta vara stolta över dessa fyra veckor under resten av sina liv.

Men som vi redan påpekat många gånger för våra elever under den senaste månaden så är detta bara början. Vi som arrangerat Rays 2012, nämligen Mikael Ingemyr, Johannes Orstadius (som bl.a. skött denna blogg), Nicole Nova, Fredrik Langkilde, och Gustav Johansson, önskar alla våra elever ett stort Lycka till!

Rays-presentationer på Tekniska museet

Efter en magnifik arbetsinsats klarade eleverna onsdagskvällens deadline för den slutgiltiga rapporten med bravur, och under gårdagen skapades de presentationer som idag hölls i Althinsalen på Tekniska museet. Dagens program inleddes kl 09:00 med en välkomsthälsning från projektledare Mikael Ingemyr, och sedan följde tre presentationer per timme, samt 15 minuters paus. När samtliga presentationer hållits, många frågor ställts till eleverna, och publiken fått ta del av deras resultat, var det dags för tal av både projektledare Mikael och styrelseordförande Langkilde. Rays samarbetspartners – Teknikföretagen, Scania, AstraZeneca, LIF, Institut Mittag-Leffler, Stockholms matematikcentrum, Förbundet Unga Forskare, Tekniska museet, samt Europaskolan – tackades för att de gjort Rays möjligt.

I slutet av dagen delades stipendier ut för bästa rapport respektive bästa presentation av Rays grundare Daniel Langkilde. Emil Öhman blev tilldelad priset för Best Presentation och Anton Grensjö blev tilldelad priset för Best Paper. Emils presentation om Multiplayer Bulgarian Solitaire med sina tydligt presenterade bevis, och Anton Grensjös otroligt välskrivna rapport Bulgarian Solitaire in Three Dimensions med helt nya satser inom diskret matematik, vann båda juryns gillande. Båda projekt handleddes av docent Henrik Eriksson på KTH. Grattis Anton och Emil!

DNG2012_AAGN_06849

 

Hellweek 2012

Fredagens festligheter markerade inte bara slutet på de två mentorskapsveckorna, utan det markerade också början på Rays sista vecka – ibland skämtsamt kallad för ‘Hellweek’. Som namnet antyder kan denna vecka för många kanske bli den stressigaste veckan de upplevt. Att sammanställa sina resultat och författa rapporter är något som vanligtvis görs under en längre tid, men Rayseleverna kämpar för att klara av detsamma på fem dagar och har bokstavligen arbetat dag och natt sedan fredagskvällen. Från arrangörsgruppens sida gör vi allt vi kan för att hjälpa till; handledarna arbetar närmast konstant med att läsa rapporter och ge feedback. Under gårdagen anlände dessutom en förstärkning; fyra xRays, dvs. förra årets Raysdeltagare, hade tagit sig till Strängnäs från såväl Stockholm som Helsingborg för att hjälpa eleverna, och därmed var handledarstyrkan plötsligt fördubblad. Endast under måndagen kunde eleverna slita sina tankar från rapporterna för en välbehövd variation. På måndagsmorgonen hämtades nämligen hela Raysgruppen av en buss som tog oss hela vägen till Scania i Södertälje och vårt mest omfattande studiebesök under de fyra veckorna. Under en hel dag fick vi inblick i många hörn av Scanias verksamhet och vad som säkert är ett av Europas mest imponerande utvecklings- och produktionsanläggningar. Mycket finns att berätta om denna dag, men innan vi låter eleverna själva berätta finns en sak som slog oss alla redan under studiebesökets första föreläsning; nämligen att forskning och utveckling i näringslivet är något oerhört häftigt, och att det finns precis lika många spännande utmaningar för oss att ta oss an inom Scanias forskningområden som inom vilken annan vetenskaplig disciplin som helst. Ett stort tack från hela Rays till alla inblandade på Scania som såg till att vi fick en omvälvande och intressant dag samt blev så väl omhändertagna.

I skrivande stund är vi inne på Deadlinedagen för rapporten, och klockan 22:00 idag infaller det betydelsefulla klockslaget. Spänningen inför att få läsa de 18 färdiga rapporterna är olidlig!

 

Mentorskapen är över - gästinlägg av Shanga Konaporshi

En känsla av stolthet och glädje gräver sig igenom de dystra ångestkänslorna. Mentorskapen är över och det är bara en vecka kvar av Rays. Allt har gått så snabbt. Är det redan slut? Oh, vad ska man känna?! Det är nog något de flesta här på Rays funderat på och det är sorgligt men det bästa man kan göra i sådana situationer är ju att bara njuta av stunden, ta vara på varje ögonblick och helt enkelt leva i nuet! Som tur är, är det precis vad vi gjort idag den 6 juli 2012. Sista mentorsdagen firades med ett mellanstadiedisco där det senare bjöds på en hel del dans, musik och gottgott (läsk, godis och chips). I en källare någonstans ute i Sverige har det nämligen dansats allt ifrån tryckare till folkdans fram till 02.30 i natt och det har dessutom tagits del av Mikaels klassiska moves, Sharons moderna danssteg, Leonies koreografi och Johans makalösa piruetter. Även bicepsen har fått sig en omgång denna dag då det har burits allt ifrån högtalare till Kei och Philip.

Som en avslutning på den oförglömliga dagen vill jag välkomna Nicoles pojkvän, Max, till Sverige och till Rays. Välkommen! Ett stort tack tillägnas även de som var med och gjorde discot till en succé – YOU ROCK!

// Shanga