Grattis Lisa Lokteva, som är en av de sex som klarade sig bäst i finalen av Skolornas matematiktävling och som nu ska representera Sverige i den internationella finalen, International Mathematical Olympiad. Lisa, som nyss fyllt 16 år, är ett år yngre än sina klasskamrater i första årskurs på Hvitfeldtkas spetsprogram i matematik. Förutom att nu blivit uttagen till det svenska IMO-laget har Lisa precis, som den yngsta eleven någonsin, blivit accepterad till Rays sommarforskarskola. Så här beskrev vi Lisa vid antagningen:

"Lisa Lokteva är född år 1997 men läser ändå första året på Hvitfeldtska gymnasiets matematiska spetsprogram i Göteborg. Hon fascineras av vetenskap inom alla discipliner, men drömmer själv om att bli en matematiker vars arbete aldrig glöms bort. Och hon kämpar för sin dröm: som förstaårselev har Lisa redan hunnit med att gå till final i Skolornas matematiktäving två gånger, tagit sig till final i Programmeringsolympiaden, vinna Högstadiets matematiktävling två år i rad, samt vinna Fibonaccitävlingen tre år i rad. Hon är även engagerad ideellt i olika föreningar med naturvetenskaplig profil."

Vi är alltså inte alls förvånade att Lisa tog sig hela vägen till IMO. Återigen grattis till Lisa och ett stort lycka till önskar vi från Rays arrangörsgrupp! Vi är redan grymt imponerade av dig och ser fram emot att lära känna dig i sommar.

Lisa-Lokteva