Viewing entries in
Blogg

Antagna elever till Rays 2014

Alexander Lenngren

Alexander Lenngren studerar för närvarande andra året på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. När han avslutar gymnasiet kommer han ha avklarat 15 högskolepoäng matematik vid Lunds Tekniska Högskola. Alexander har tidigare forskat inom immunologi, mer specifikt så har han schemalagt ett vaccins funktion med syftet att dämpa och motverka biverkningar. Alexander blev dessutom svensk mästare i handboll 2013 med Ystad IF.

Anton Möller

Anton Möller studerar för närvarande andra året på Sandbackaskolan i Arvidsjaur. Anton har varit en dedikerad ishockeydomare sedan barnsben, han har också fullständig jägarexamen och kör skoter. Anton är minst sagt målinriktad och har bestämt sig för att excellera i hans karriär, vad den nu än kommer att bli. Just nu fascineras han av differentialkalkylen och dess praktiska tillämpningar inom fysiken.

Elina Richardsdotter Andersson

Elina Richardsdotter Andersson, andraårsstuderande vid ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö, blev nyligen erbjuden ett stipendium för ett års studier i USA. Elina är intresserad av biologi i allmänhet och fysiologi i synnerhet. Vid sidan om skolgången deltar hon i ett projekt där lärare och elever från gymnasieskolan hjälper högstadieelever i Rosengård.

Emma Bengtsson

Emma Bengtsson fascineras av hur djur fungerar, det vill säga deras fysiologi. Hon läser andra året vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg och blev nyligen antagen att delta i ett det naturvetenskapliga utbytet ”Flickor på Teknis” vid Lunds Universitet. Emmas dröm är att förbättra djurs hälsa och välbefinnande med hjälp av farmakologi.

Hampus Gummesson Svensson

Hampus Gummesson Svensson studerar naturvetenskap vid ProCivitas Privata Gymnasium i Växjö. Han är en passionerad bordtennisspelare som har ett SM-brons i bakfickan. Men Hampus hyser också ett stort vetenskapligt intresse – han har nyligen skapat en robot för robot-SM och det är därför inte helt förvånande att han håller datavetenskap och teknisk fysik varmt om hjärtat.

Hanna Peterson

Hanna Petersson läser sitt andra år vid ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg där hon bland annat fått möjligheten att kombinera kreativitet med vetenskap och har på så sätt skapat en kemishow på äldreboende. Friidrottaren Hanna drömmer om att forska inom onkologi och farmakologi.

Henny Hauggaard

Henny Hauggaard har under 10 år studerat i Förenade Arabemiraten men läser nu andra året på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. På Hennys fritid kombinerar hon nytta och nöje och sysselsätter sig bland mycket annat med den Amnesty International-kommitté hon själv startat på gymnasieskolan, TED Talks är en annan stor favorit.

Jacob Hesslevik

Jacob Hesslevik är andraårselev på det naturvetenskapliga programmet vid ProCivitas gymnasium i Helsingborg. Innan dess studerade Jacob i Kina under fyra år. Han är en flitig tävlingssimmare som satsar på resultat i JSM och har även engagerat sig i ett flertal välgörenhetsorganisationer. Jacob brinner för kemi och fascineras av dess logik.

Jakob Broman

Jakob Broman går andra året på det naturvetenskapliga programmet vid ProCivitas gymnasium i Malmö. Jakob har på egen hand utformat beräkningsprogram för dimensionering av hydrauliska system och kommer inom kort att ha avslutat en universitetskurs i matematik. En av Jakobs största passioner är matlagning, han har skapat kokboken With licence to cook och driver en hemsida med samma namn.

Johan Täng

Johan Täng studerar sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet vid Västerviks Gymnasium. Johan kan rabbla 122 decimaler av pi – alltså 3.14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 ?58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 ?82148 08651 32823 06647 09 – han kan även lösa en Rubiks kub på 36 sekunder. Vid sidan om Rubiks kub-klirrande fascineras Johan av politik och är en aktiv medlem i KDU.

Johanna Liedholm

Johanna Liedholm studerar sitt andra år vid Kungsholmens Gymnasium i Stockholm och har siktet inställd på att bli läkare. På fritiden är Johanna engagerad i Lin-KI där hon får insikt i diabetes- och stamcellsforskande doktoranders vardag – en stark hjälp på vägen till att utvecklas till den ledande forskare inom fältet hon en dag önskar bli. Johanna har samlat medaljer i både simning och gymnastik och tränar nu även unga lovande talanger.

Katarina Gustafsson

Katarina Gustafsson studerar andra året vid Älvkullegymnasiet i Karlstad på spetsutbildningen Forskar-NA. På fritiden ägnar hon sig åt träning eller mer specifikt thaiboxning. Hon har tidigare arbetat på Karlstad universitet där hon har testat att bygga och programmera robotar, utveckla appar samt tillverka biogas. Hon har även deltagit i Skolornas Matematiktävling med fina resultat.

Klara Kiselman

Klara Kiselman läser för närvarande andra året på naturvetenskapliga programmet på Södra Latins Gymnasium i Stockholm. Hon har även spelat fotboll i elva år och dessutom utbildat sig till domare. Klara har blivit utvald till att delta i mentorsprogrammet Lin-KI där hennes kunskaper och intresse för forskning har ökat.

Lara Sheik Mohammadi

Lara Sheik Mohammadi studerar på Kungsholmens Musikgymnasium. Hon har ett djupt intresse för musik och spelar både gitarr och piano. Hon är även engagerad inom Amnesty och har deltagit i ett flertal kampanjer. Lara har deltagit i Stallas Brain-trust som är ett personligt mentorskapsprogram för att utveckla unga redan tidigt. Laras intresse för fysik är utvecklat genom att ständigt närvara på diverse fysikföreläsningar på Stockholms universitet.

Martin Nilsson

Martin Nilsson läser en spetsutbildning i matematik vid Luleå Gymnasieskola. Uppvuxen i en musikintresserad familj så har han lärt sig att spela trombon. Redan första året på gymnasiet började han studera gruppteori. Han har med sina lärare bildat en studiecirkel i abstrakt algebra för elever på skolan. Martin ser sig själv som en matematisk formalist och har ett stort intresse för såväl partikel- som för kvantfysik.

Ottilia Andersson

Ottilia Andersson studerar naturvetenskap vid Södra Latins gymnasium. Ottilia engagerar sig i många olika ideella verksamheter och är bland annat tränare åt unga truppgymnaster. Ett av hennes intressen är fysik, där hon har funnit att partikelfysik och kvantfysik är allra mest fascinerande. I framtiden ser hon sig själv som en forskare med uppgift är att beskriva universums företeelser med hjälp av matematiska modeller.

Sarah Tovatt

Sarah Tovatt läser andra året spetsutbildningen i matematik på Danderyds Gymnasium. Inom kombinatorik så är Ramseyteori ett av hennes favoritområden. Med sitt deltagande i flera tävlingar för gymnasieelever har hon kommit till final i Skolornas Matematiktävling och en andraplats i lagtävlingen och har en tredjeplats i lagtävlingen av Wallenbergs fysikpris. Hon har även varit i final i programmeringsolympiaden och är nuvarande finalist i IYPT.

Simon Almkvist

Simon Almkvist går andra året på Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan. Ett stort intresse för kemi och biologi gav honom en plats på Linnédagarna. Just nu förbereder sig Simon för att studera i USA och han drömmer om att en dag studera på en Ivy League-skola. På fritiden är han korrekturläsare på det internetbaserade rollspelet Svenska Hogwarts.

Toomas Liiv

Toomas Liiv är en andraårselev på Danderyds Gymnasium där han läser spetsutbildning i matematik. Redan under högstadiet läste han stora delar av gymnasiematematiken på egen hand. Genom att ha deltagit i flera tävlingar för gymnasister har han bland annat kommit till final i programmeringsolympiaden och är för närvarande finalist i IYPT. Han har även jobbat på Mattecentrum och utvecklat kursmaterial för årskurs 7-9 och Matematik 1.

Ulrika Wennberg

Ulrika Wennberg läser för närvarande på Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan. Med sin uppfinningsrikedom har hon tagit sig till final i tävlingen Finn Upp. Ulrika har ett stort engagemang för aktiviteter utanför skolan och är involverad i flera olika kommittéer och föreningar. Hon är även fotbollstränare för yngre flickor och arbetar som studiecoach.

Upasana Chatterjee

Upasana Chatterje studerar andra året på Kungsholmens Gymnasium där hon läser IB-programmet. Upasana är ordförande i ett flertal föreningar och har deltagit i European Youth Parliament. Med sina briljanta skrivkunskaper så har hon imponerat både då hon var på Yale Young Scholars Program och när hon arbetade som praktikant på The Economist. Med ett intresse för fotografering vann hon även fototävlingen ”The Best Thing about Stockholm” och hennes bild skall publiceras i en bok om Stockholm hösten 2014.

Projektledaren har ordet

Som projektledare för Rays 2014 så är det med stor glädje jag ser hur Rays utvecklas för varje år. Häromveckan blev det klart att vi inleder ett samarbete med Stockholms universitet samtidigt som vi i år utökar antalet platser till 21 stycken. I helgen samlades antagningskommitteen för att fylla dessa platser på bästa sätt. Även i år har konkurrensen ökat ytterligare och att välja de lyckliga få var inte lätt. Efter hårda överläggningar under hela lördagen så var kommitteen klar strax innan klockan sju på kvällen.

Stockholms_universitet_seal

Alla sökande har nu meddelats om kommitteens beslut. Jag kan tänka mig att det är många som inte blev erbjudna en plats och som undrar varför. "Var jag för dålig? Hade jag för dåliga betyg? Kunde jag gjort något mer?" Svaret på dessa frågor är i de flesta fall nej. Det var flera med högsta betyg i alla ämnen som inte erbjöds en plats på Rays och vi hade enkelt kunnat, och mer än gärna velat, fylla två upplagor av Rays med begåvade elever. Tyvärr har vi bara 21 platser till vårt förfogande och detta gör att antagningsprocessen är extremt krävande. Vi är dock väldigt glada över att vi genom ansökningarna fått lära känna er och för att det finns så många begåvade och intresserade elever runt om i landet.

Att få jobba med Rays och få leda utvecklingen av sommarforskarskolan är ett rent nöje. Det är nog få arbetsplatser i Sverige där man får träffa mer drivna ungdomar. Det faktum att sex av våra tidigare elever tagit hem fina priser i Utställningen Unga Forskare tycker jag vittnar om vilken otrolig effekt vårt arbete har. Att på tre år få skicka fyra xRays, av sex möjliga platser, till Research Science Institute (RSI) där tanken om Rays väcktes, är det bästa betyget vi kan få på att vi är, och har skapat, Sveriges bästa sommarforskarskola.

Nu finslipar vi på de sista detaljerna inför sommaren och förbereder ännu fler överraskningar som väntar årets elever.

 

/Philip Frick

Grattis till våra xRays som tog hem fina priser i Utställningen Unga Forskare!

I torsdags belönades sex av våra alumner för sitt hårda arbete med stipendier på prisutdelningen för Utställningen Unga Forskare. De fina priserna utdelades av bland annat självaste Christer Fuglesang. raysyesyes

Från vänster Nea Ruth, Felix Tellander, Christer Fuglesang, Niklas Lidström, Christian Holm, Sofia Svensson och Annika Dahlqvist.

De sex stipendiaterna var Nea Ruth som tilldelades Tekniska Museets Vänners pris för innovation och samhällsnytta, Felix Tellander som skall få deltaga i EU Contest for Young Scientists i Warzawa, Niklas Lidström som får åka till London International Youth Science Forum (LIYSF), Annika Dahlqvist som får ställa upp i China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC), Sofia Svensson som får äran att åka till MIT i Boston och delta i Research Science Institute (RSI) och slutligen Christian Holm som får ställa upp i Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Mer information om stipendierna och juryns motiveringar finner ni här.

Vi är otroligt stolta över våra alumner som nu än en gång visat oss att de tillhör Sveriges forskningselit och framtid samt att de nu får chansen att hävda sig i internationella sammanhang.

GRATTIS! - Philip Frick och Daniel Langkilde får Anders Walls stipendium!

Stort grattis till Rays grundare Daniel Langkilde och till Philip Frick, projektledare för Rays 2014! Båda dessa unga talanger har tilldelats det ärofulla Anders Walls stipendium för naturvetenskaplig forskning på 150.000 kronor. Stipendieutdelningen kommer att hållas vid en ceremoni i Stockholm den 10 mars. Både Philip och Daniel håller Rays mycket varmt om hjärtat och vi är otroligt stolta över att kunna gratulera dem. I vår tar Daniel sin examen i teknisk fysik, med inriktning matematik på masternivå, vid Chalmers. I Daniels huvud går särskilt tankar kring hur man får maskiner att tänka och lära sig själva. Det handlar om att skapa konstgjorda neurala nätverk som imiterar hur det mänskliga nervsystemet i hjärnan fungerar, förklarar Daniel i pressmeddelande från Anders Walls Stiftelse. Daniel fick idéen om Rays, den svenska varianten av Research Science Institute som årligen hålls på MIT, när han som styrelsemedlem i Förbundet Unga Forskare mötte många lovande forskningsintresserade ungdomar som var understimulerade av den svenska skolan. Sedan starten 2010 har Daniel varit med och gjort Rays till den främsta språngbrädan för lovande unga forskare.

daniel-langkilde

Philip deltog i Rays 2012 och hans eget projektarbete handlade om att spåra diamantpartiklar i vävnad, vilket kan ge möjlighet att följa hur läkemedel transporteras och upptas i kroppen. Det var under denna sommaren Philips intresse för forskning väcktes till liv på riktigt, och sedan dess har det varit en framgångssaga. Projektarbetet vann första pris på Utställningen Unga Forskare 2013, en sex veckor lång forskarskola på MIT och Harvard i USA tillsammans med utvalda unga forskartalanger från hela världen. Philip imponerade på alla när han fick i uppgift att framställa så tunna optiska fibrer som möjligt och lyckades, med 300 nanometer tjocka optiska fibrer, tangera världsrekordet som satts med betydligt mer avancerad forskning. Just nu har Ericsson turen att ha Philip på en praktikplats där han driver ett eget projekt inom mjukvaruutveckling. Sedan tänker han studera fysik och har sökt till sex av de främsta universiteten i USA. Men först ska han tillbringa sommaren med Rays.

Philip_svartvit

Läs gärna mer om Daniel och Philip här och här.

Än en gång; två stora gratulationer till våra alldeles egna Daniel & Philip!

Ansökan till Rays 2014 är nu öppen!

Vi förklarar härmed ansökan till Rays 2014 öppnad! Arrangörsgruppen har arbetat flitigt med det sista för att färdigställa allt inför årets sommarforskarskola. Det är nu klart att Rays kommer pågå mellan måndagen den 16 juni och söndagen den 13 juli och förläggs även i år till Europaskolan i Strängnäs.

I samband med att ansökan öppnar anordnar vi ett evenemang på Tekniska museet den 12/2. Inbjudan finner ni här. Alla intresserade är varmt välkomna.

Ansökan håller öppet till och med den 23 mars. Ta chansen att göra din sommar till en av de bästa någonsin, sök till rays!

Vill du veta mer om Rays titta på videon nedan. https://vimeo.com/85427571

Avgående och tillträdande projektledare planerar inför framtiden

I helgen hölls ett möte hemma hos Daniel i Göteborg. På schemat stod överlämning av projektledaruppdraget samt planering inför Rays 2014. Mikael, Daniel, och Philip hade många idéer för hur programmet ska fortsätta utvecklas och förbli den bästa sommarforskarskolan i Sverige. Rays 2014 kommer bli riktigt coolt, och vägen dit kommer vara spännande. Bilden nedan är tagen under en fest på Chalmers på lördagskvällen, dit Mikael och Philip blev bjudna av fd. kårordförande Daniel.

Mikael Ingemyr och Philip Frick

Återträff med alumninätverket xRays

I helgen gick den årliga stora återträffen av stapeln. Marcus Gidekull valde i år att förlägga återträffen strax utanför Stockholm. Här följer bilder ifrån helgen där nära 30 av alumninätverkets medlemmar träffades och umgicks tillsammans. DSC_3134

DSC_3136

DSC_3164

DSC_3169

DSC_3212

DSC_3252

DSC_3297