Som projektledare för Rays 2014 så är det med stor glädje jag ser hur Rays utvecklas för varje år. Häromveckan blev det klart att vi inleder ett samarbete med Stockholms universitet samtidigt som vi i år utökar antalet platser till 21 stycken. I helgen samlades antagningskommitteen för att fylla dessa platser på bästa sätt. Även i år har konkurrensen ökat ytterligare och att välja de lyckliga få var inte lätt. Efter hårda överläggningar under hela lördagen så var kommitteen klar strax innan klockan sju på kvällen.

Stockholms_universitet_seal

Alla sökande har nu meddelats om kommitteens beslut. Jag kan tänka mig att det är många som inte blev erbjudna en plats och som undrar varför. "Var jag för dålig? Hade jag för dåliga betyg? Kunde jag gjort något mer?" Svaret på dessa frågor är i de flesta fall nej. Det var flera med högsta betyg i alla ämnen som inte erbjöds en plats på Rays och vi hade enkelt kunnat, och mer än gärna velat, fylla två upplagor av Rays med begåvade elever. Tyvärr har vi bara 21 platser till vårt förfogande och detta gör att antagningsprocessen är extremt krävande. Vi är dock väldigt glada över att vi genom ansökningarna fått lära känna er och för att det finns så många begåvade och intresserade elever runt om i landet.

Att få jobba med Rays och få leda utvecklingen av sommarforskarskolan är ett rent nöje. Det är nog få arbetsplatser i Sverige där man får träffa mer drivna ungdomar. Det faktum att sex av våra tidigare elever tagit hem fina priser i Utställningen Unga Forskare tycker jag vittnar om vilken otrolig effekt vårt arbete har. Att på tre år få skicka fyra xRays, av sex möjliga platser, till Research Science Institute (RSI) där tanken om Rays väcktes, är det bästa betyget vi kan få på att vi är, och har skapat, Sveriges bästa sommarforskarskola.

Nu finslipar vi på de sista detaljerna inför sommaren och förbereder ännu fler överraskningar som väntar årets elever.

 

/Philip Frick