Viewing entries in
Blogg

Jacob Lagerros och Emil Hössjer till International Linguistics Olympiad 2013

Det gläder oss att meddela att inte mindre än två xRays, Emil Hössjer och Jacob Lagerros, i år vunnit den svenska Lingolympiaden, och därmed får representera Sverige tillsammans med sex andra begåvade svenskar i International Linguistics Olympiad 2013 i Manchester, Storbritannien. Stort grattis till Emil och Jacob! Vi är mycket stolta över er.

Läs mer om Lingolympiaden på http://www.lingolympiad.org

Lär mer om International Linguistics Olympiad på http://www.ioling.org

DSC_9717

DSC_1981

 

Rays Olympics 2013

Även Rays har olympiska spel. Rays Olympics utspelas mellan de tre handledargrupperna, och avgörs med färdigheter som kan få avgörande betydelse för elevernas framtida forskarkarriärer. Klämma en apelsin mellan haka och hals, till exempel, och föra den vidare till nästa lagkamrat så snabbt det bara går. Eller kasta ägg från så långt avstånd som möjligt till sin forskningspartner, utan att ägget spräcks. Under tre timmar växlade tävlingarna mellan kiknande skratt och fullaste allvar, och när poängen till den vinnande gruppen delats ut hade dagen nätt och jämnt börjat. Efter en lunch i våra salonger på resturang Greken hade eleverna ett antal timmar på sig att förbereda sig inför kvällens presentationer. Kl 19:30 skulle de hålla en mindre föredrag om bakgrunden till sitt projekt, dess syfte och hur de kommer att ta sig an utmaningen.

DSC_8797

DSC_8973

DSC_9077

DSC_9190

DSC_9226

DSC_9296

Photo Scavenger Hunt 2013

Sovmorgon till kl 9. Lång frukost. Inget tåg att hinna med. Dagen kändes redan ovanlig. Men från klockan 10:00 skulle den bli ännu ovanligare. De tre handlargrupperna eleverna är uppdelade i ställdes inför en sällsam utmaning. De skulle ge sig ut i Strängnäs, var grupp beväpnad med en kamera och ett papper innehållande 58 st uppdrag som skulle genomföras och dokumenteras med ett fotografi var.

Att dansa vals med en pensionär, fria till en främling, störa projektledaren, och bygga en mänsklig pyramid är bara några exempel.

Men bara några timmar senare kastades gruppen tillbaka in i allvaret, då det klockan 21:00 var deadline för att lämna in första utkastet av sin vetenskapliga rapport – innehållande minst inledning och källförteckning. Det är ett stort jobb eleverna utfört under veckans lopp, och det kunde vi nu se resultatet av i form av 18 knivskarpa inledningar. Arrangörsgruppen kan se fram emot några nätters läsning, medan eleverna fortsätter sin forskning på måndag.

Dagen kunde naturligtvis inte ta slut utan att bilderna från förmiddagens fotojakt visades på storskärm i aulan, och fick en del av oss att kämpa för att hålla oss kvar på stolarna.

1

5

4-2

DSC_8670

DSC_8718

 

Filmkväll och vila

En veckas forskningsmentorskap är nu avklarat! Det var nog många som kände sig trötta när de anlände med tåget till Strängnäs idag. Och just idag fick de vila – för denna kväll blev det en paus från gästföreläsare. Istället vigdes kvällen till en bra scifi-film. Under veckan har eleverna nämligen fått rösta på vilken film de föredrar, och vinsten gick till The Matrix (1999). Så klockan 21:00 bäddade eleverna ned sig bland kuddar och sovsäckar, och två timmar (actionfylld) vila följde.

Sommarkvällen var fin, och efter midnatt bestämde sig ett gäng för att ta ett nattbad vid en strand 5 minuters gångväg bort från boendet. Kallt måhända, men vackert, skönt, och välförtjänt.

DSC_8598

DSC_8632

Melissa Norström och hennes spetsforskning på HIV

Efter ytterligare en intensiv forskningsdag återvände eleverna till Strängnäs inför kvällens gästföreläsning. Idag var det ingen mindre än Melissa Norström, forskningsmentor från Rays 2012, doktorerad inom HIV-studier och idag forskare på Karolinska Institutet, som berättade om sin fängslande väg genom akademin. Som 13-åring hade hon en dröm om att forska kring just HIV, en dröm hon slutligen nådde tack vare sin okuvliga envishet och starka ambition. Alldeles i början av sin forskarkarriär fick Melissa motta ett stipendium på en miljon kronor, som tillät henne att praktiskt taget välja vilken forskargrupp som helst att arbeta i. Hon betonade vikten av en stimulerande omgivning, i synnerhet just forskargruppen och sin handledare. Melissa har nämligen, trots sin unga ålder, på sin färd arbetat i inte mindre än sex olika forskargrupper, i såväl Sverige som Japan och USA. Kampen för att konstruera ett vaccin mot HIV är, fick vi veta, ett forskningsfält som konstant står inför stora utmaningar. Anledningen till att ett nytt vaccin mot vanlig influensa måste skapas varje år är att influensavirus muterar så snabbt att det hinner bli resistent mot föregående års vaccin. Och lika mycket som influensavirus muterar över hela världen muterar HIV-viruset inuti en enda individ. Kombinera detta med att det, globalt sett, redan finns en mycket stor mängd undergrupper till HIV-viruset, så får man en fiende som effektivt slingrar sig undan varje försök till att skapa ett vaccin. Men Melissa belyste också ljusglimtarna i fältet: genom att kombinera minst tre bromsmediciner samtidigt kan vi idag ge smittade individer ett så bra skydd mot virusets fortplantning att det, om vi lyckades ha alla smittade individer under behandling samtidigt, skulle HIV snart dö ut.

Inte minst våra medicinskt intresserade elever tog nog till sig Melissas lärdom att det mesta går att uppnå med tillräcklig envishet och målmedvetenhet. En bättre och mer gedigen förebild än Melissa Norström får man leta efter!

DSC_8567

Hanno Essén från föreningen Vetenskap och Folkbildning

Efter tredje dagen har diskussionerna laborationspartners emellan fördjupats. Att skriva inledningen till en rapport kräver full kontroll på vilka frågeställningar som är centrala respektive perifera. Vissa av grupperna har redan gjort överraskande framsteg: Anna och Mårten som experimenterar kring framställning av nya, förnybara material baserade på cellulosa, hoppade närmast upp och ned av tillförsikt under kvällen, och Niklas och Dennis, vars uppdrag är att bygga en segway-prototyp i lego som själv kan hålla balansen samt ta färdkommandon via Bluetooth, hade redan fått sina farkoster att kunna balansera på två hjul självständigt. Men framsteg efter tre dagar är likväl otänkbart för de flesta, då bara uppställning av experimenten och förståelse för teorin ofta tar längre tid än så.

Under kvällen fick vi besök av dagens kvällsföreläsare, Hanno Essén. Hanno är docent i teoretisk fysik på KTH samt tidigare ordförande för föreningen Vetenskap och Folkbildning, och berättade för eleverna om sin forskning och att det roligste inom vetenskapen ofta är att angripa det område där forskare idag förstår allra minst. Han pratade dessutom om pseudovetenskap, dvs icke-vetenskap som felaktigt utger sig för att vara vetenskap. Exempel han tog upp var bl.a. homeopati, kristallhealing, biodynamik, astrologi, kreationism, zonterapi, m.fl. som alla saknar vetenskapligt stöd, dvs. de har testats vetenskapligt men inte funnits ha någon positiv effekt utöver placebo (dvs de är likvärdiga med sockerpiller, men avsevärt dyrare).

Våra elever lärde sig mycket inom den viktiga kunskapen att känna igen pseudovetenskap i alla dess former, även i en så relativt stringent vetenskap som fysik.

DSC_8528

DSC_8544

Martin Högbom från Sveriges Unga Akademi

Andra dagen av forskningsprojektet är avklarad, och det börjar bli tydligare vartåt projekten bär. Första veckan fokuseras främst på att få tillräcklig förståelse och kunskap inom sitt område för att skriva en bra och tydlig introduktion till sin rapport - något som ska vara klart på lördag kväll. Till middagen anlände dagens föreläsare: professor Martin Högbom. Varje dag under Rays väljer handledargrupperna ut en person inom sig som får äta middag med nästa dags gästföreläsare, i allmänhet den person vars intresse är tätast kopplat till föreläsarens ämne. Så ikväll fick tre kemi-intresserade elever äta middag med en av Sveriges yngsta professorer inom kemi.

Martin gav oss en resa bland elektrontätheter och proteiner, kroppens huvudsakliga byggstenar. Han förklarade hur forskare kan konstruera bilder av molekyler med upplösning på atomnivå - hur vi vet var varje atom sitter, och hur vi kan se på vilket sätt strukturen förändras när molekylen reagerar.

Martin är också vice ordförande i den blott två år gamla organisationen Sveriges unga akademi, instiftad av Kungliga vetenskapsakademien. Sveriges unga akademi är en fristående akademi vars syfte är att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och ge en forskningspolitisk plattform för unga forskare i Sverige. Sådana initiativ gillar vi i Rays, och vi är säkra på att våra elever kommer ha nytta av organisationen i sina framtida forskarkarriärer.

DSC_8455

DSC_8464

DSC_8524