Andra dagen av forskningsprojektet är avklarad, och det börjar bli tydligare vartåt projekten bär. Första veckan fokuseras främst på att få tillräcklig förståelse och kunskap inom sitt område för att skriva en bra och tydlig introduktion till sin rapport - något som ska vara klart på lördag kväll. Till middagen anlände dagens föreläsare: professor Martin Högbom. Varje dag under Rays väljer handledargrupperna ut en person inom sig som får äta middag med nästa dags gästföreläsare, i allmänhet den person vars intresse är tätast kopplat till föreläsarens ämne. Så ikväll fick tre kemi-intresserade elever äta middag med en av Sveriges yngsta professorer inom kemi.

Martin gav oss en resa bland elektrontätheter och proteiner, kroppens huvudsakliga byggstenar. Han förklarade hur forskare kan konstruera bilder av molekyler med upplösning på atomnivå - hur vi vet var varje atom sitter, och hur vi kan se på vilket sätt strukturen förändras när molekylen reagerar.

Martin är också vice ordförande i den blott två år gamla organisationen Sveriges unga akademi, instiftad av Kungliga vetenskapsakademien. Sveriges unga akademi är en fristående akademi vars syfte är att fungera som ett tvärvetenskapligt forum och ge en forskningspolitisk plattform för unga forskare i Sverige. Sådana initiativ gillar vi i Rays, och vi är säkra på att våra elever kommer ha nytta av organisationen i sina framtida forskarkarriärer.

DSC_8455

DSC_8464

DSC_8524