Viewing entries in
Blogg

Rays-presentationer på Tekniska museet

Efter en magnifik arbetsinsats klarade eleverna onsdagskvällens deadline för den slutgiltiga rapporten med bravur, och under gårdagen skapades de presentationer som idag hölls i Althinsalen på Tekniska museet. Dagens program inleddes kl 09:00 med en välkomsthälsning från projektledare Mikael Ingemyr, och sedan följde tre presentationer per timme, samt 15 minuters paus. När samtliga presentationer hållits, många frågor ställts till eleverna, och publiken fått ta del av deras resultat, var det dags för tal av både projektledare Mikael och styrelseordförande Langkilde. Rays samarbetspartners – Teknikföretagen, Scania, AstraZeneca, LIF, Institut Mittag-Leffler, Stockholms matematikcentrum, Förbundet Unga Forskare, Tekniska museet, samt Europaskolan – tackades för att de gjort Rays möjligt.

I slutet av dagen delades stipendier ut för bästa rapport respektive bästa presentation av Rays grundare Daniel Langkilde. Emil Öhman blev tilldelad priset för Best Presentation och Anton Grensjö blev tilldelad priset för Best Paper. Emils presentation om Multiplayer Bulgarian Solitaire med sina tydligt presenterade bevis, och Anton Grensjös otroligt välskrivna rapport Bulgarian Solitaire in Three Dimensions med helt nya satser inom diskret matematik, vann båda juryns gillande. Båda projekt handleddes av docent Henrik Eriksson på KTH. Grattis Anton och Emil!

DNG2012_AAGN_06849

 

Hellweek 2012

Fredagens festligheter markerade inte bara slutet på de två mentorskapsveckorna, utan det markerade också början på Rays sista vecka – ibland skämtsamt kallad för ‘Hellweek’. Som namnet antyder kan denna vecka för många kanske bli den stressigaste veckan de upplevt. Att sammanställa sina resultat och författa rapporter är något som vanligtvis görs under en längre tid, men Rayseleverna kämpar för att klara av detsamma på fem dagar och har bokstavligen arbetat dag och natt sedan fredagskvällen. Från arrangörsgruppens sida gör vi allt vi kan för att hjälpa till; handledarna arbetar närmast konstant med att läsa rapporter och ge feedback. Under gårdagen anlände dessutom en förstärkning; fyra xRays, dvs. förra årets Raysdeltagare, hade tagit sig till Strängnäs från såväl Stockholm som Helsingborg för att hjälpa eleverna, och därmed var handledarstyrkan plötsligt fördubblad. Endast under måndagen kunde eleverna slita sina tankar från rapporterna för en välbehövd variation. På måndagsmorgonen hämtades nämligen hela Raysgruppen av en buss som tog oss hela vägen till Scania i Södertälje och vårt mest omfattande studiebesök under de fyra veckorna. Under en hel dag fick vi inblick i många hörn av Scanias verksamhet och vad som säkert är ett av Europas mest imponerande utvecklings- och produktionsanläggningar. Mycket finns att berätta om denna dag, men innan vi låter eleverna själva berätta finns en sak som slog oss alla redan under studiebesökets första föreläsning; nämligen att forskning och utveckling i näringslivet är något oerhört häftigt, och att det finns precis lika många spännande utmaningar för oss att ta oss an inom Scanias forskningområden som inom vilken annan vetenskaplig disciplin som helst. Ett stort tack från hela Rays till alla inblandade på Scania som såg till att vi fick en omvälvande och intressant dag samt blev så väl omhändertagna.

I skrivande stund är vi inne på Deadlinedagen för rapporten, och klockan 22:00 idag infaller det betydelsefulla klockslaget. Spänningen inför att få läsa de 18 färdiga rapporterna är olidlig!

 

Mentorskapen är över - gästinlägg av Shanga Konaporshi

En känsla av stolthet och glädje gräver sig igenom de dystra ångestkänslorna. Mentorskapen är över och det är bara en vecka kvar av Rays. Allt har gått så snabbt. Är det redan slut? Oh, vad ska man känna?! Det är nog något de flesta här på Rays funderat på och det är sorgligt men det bästa man kan göra i sådana situationer är ju att bara njuta av stunden, ta vara på varje ögonblick och helt enkelt leva i nuet! Som tur är, är det precis vad vi gjort idag den 6 juli 2012. Sista mentorsdagen firades med ett mellanstadiedisco där det senare bjöds på en hel del dans, musik och gottgott (läsk, godis och chips). I en källare någonstans ute i Sverige har det nämligen dansats allt ifrån tryckare till folkdans fram till 02.30 i natt och det har dessutom tagits del av Mikaels klassiska moves, Sharons moderna danssteg, Leonies koreografi och Johans makalösa piruetter. Även bicepsen har fått sig en omgång denna dag då det har burits allt ifrån högtalare till Kei och Philip.

Som en avslutning på den oförglömliga dagen vill jag välkomna Nicoles pojkvän, Max, till Sverige och till Rays. Välkommen! Ett stort tack tillägnas även de som var med och gjorde discot till en succé – YOU ROCK!

// Shanga

Besök från arrangörsgruppen på mentorskapen

För några av oss i arrangörsgruppen började dagen i en lastbil. På Scanias testbana i Södertälje följde vi med på en åktur där lastbilen, dvs. gas- och bromspedalerna – bara styrdes av den kod Klas och Elin skrivit i programmeringsspråket MATLAB. De har byggt sin kod med målet att lastbilen själv ska bromsa in så effektivt som möjligt framför trafikljus i syfte att spara så mycket bränsle som möjligt. Vi i arrangörsgruppen tyckte att det var riktigt häftigt att våra elever hade gjort ett så bra, och för framtiden viktigt, arbete. Under dagen slutförde vi rundvandringen mellan elevernas alla projekt, en rundvandring som vi företagit oss under veckan för att överräcka presenter åt mentorerna, få en chans att se hur eleverna arbetar på plats, och kanske ta ett och annat häftigt foto.

För eleverna var det något av en ödets dag. Sista dagen i labben betyder sista chansen att slutföra sina experiment. Avskedet av mentorerna behövde däremot inte bli alltför hårt då de flesta får chans att träffa sina mentorer igen när de presenterar sina projekt på Tekniska museet nästa fredag.

Under kvällen bjöds eleverna på en fantastisk föreläsning av Max Uhlenhuth, om att våga ta steget att göra något eget. Max är själv en av grundarna i ett nystartat amerikanskt spjutspetsföretag, och han kommer att stanna på Rays under den kommande veckan för att bistå eleverna i sina analyser och rapportskrivande.

 

Gästföreläsning av Kuo-Yun Liang, doktorand på Scania

Under torsdagkvällen fick vi besök av Kuo-Yun Liang, civilingenjör och nu doktorand på Scania. Kuo-Yun delade med sig av hela sin karriärsväg, från val av högskoleutbildning till hur han blev fast i den forskning kring intelligenta lastbilar som han sysslar med på Scania idag. Kuo-Yun fick svara på fler frågor än någon tidigare föreläsare, och delade glatt med sig av alla sina erfarenheter – vilket nog knappast kunde ha kommit mer lägligt än nu när många börjar fundera över högskolevalet. Stort tack till Kuo-Yun, som till och med stannade kvar efter föreläsningen för att hjälpa eleverna med sina forskningsprojekt!

Henrik Eriksson från KTH och Higgsfest

Efter att ha arbetat intensivt med sina projekt i ytterligare ett par dygn börjar nu tiden till deadline för elevernas forskningsprojekt bli knapp. Under dagen kämpade eleverna hårt för att börja slutföra sina projekt och uppnå resultat. Under kvällen gästades vi av docent Henrik Eriksson från KTH. Henriks föreläsning om vetenskapens paradoxer fick alla, inräknat oss i arrangörsgruppen, att omväxlande skratta hejdlöst och lägga pannan i djupa veck.

Kvällen ägnades också åt att med rulltårtor och glass fira partikelacceleratorn LHCs upptäckt av en ny boson! Oavsett om det visar sig att partikeln i fråga är den eftersökta Higgspartikeln så kände vi alla att detta var ett historiskt tillfälle värt att fira. Vi kunde alla konstatera att Rays är rätt ställe att vara på när en ny partikel upptäcks!

 

Beatrice Bergström, projektledare för Utställningen Unga Forskare 2013

På måndag morgon började allvaret igen. Den här gången lämnade de Strängnäs station för att påbörja den sista veckan av sina forskningsprojekt. Senare på kvällen gjorde dagens föreläsare oss som vanligt sällskap vid middagen. Denna kväll var det Beatrice Bergström som skulle inspirera eleverna, vilket hon gjorde med råge. Bea är projektledare för Utställningen Unga Forskare 2013, Sveriges nationella tävling för projektarbeten inom naturvetenskap och teknik. Projektarbetet är en obligatorisk kurs som oftast ges under gymnasiets tredje år, vilket betyder att våra Rayselever kommer att genomföra denna kurs och få möjlighet att ställa ut sitt projekt i Utställningen Unga Forskare under nästa år.

Beatrice framlade att det allra bästa med Utställningen var att man träffar många likasinnade unga med stort intresse för vetenskap och teknik. Vi i arrangörsgruppen, som samtliga deltagit i Utställningen, konstaterade att denna tävling var bland de allra roligaste vi upplevt. Till på köpet insåg också eleverna att alla av dem som lyckas ta sig till final kommer att återförenas under den fem dagar långa finalen i Stockholm i vår. Vi hoppas naturligtvis att få se hela Rays 2012 där!

 

Rays Olympics 2012

Helgen inleddes med tre tårtor och ett födelsedagskalas. Dessa kalorier var dock inte långvariga, för på lördag eftermiddag var det dags för den största tävlingen mellan handledargrupperna – Rays Olympics.

Och det var inte slut där. På söndagen, när man kanske hade kunnat tro att allt var över, avslöjades ännu en kamp. Handledargrupperna skulle tävla i en fotojakt. På tre timmar skulle de klara av så många fotouppdrag som möjligt av de totalt 58 som arrangörsgruppen gav dem.

Men både Rays Olympics och fotojakten lämnar vi åt eleverna själva att beskriva! Vi får bara hoppas att någon av dem finner en ledig minut under de kommande dagarna att skriva blogginlägg om dem…

Samtidigt kunde eleverna inte helt glömma sina forskningsprojekt. Klockan 22:00 på lördagskvällen skulle deras färdiga och utskrivna introduktioner lämnas in, och på söndagskvällen presenterade de alla sina introduktioner inför alla i Rays.

Nog har vi i arrangörsgruppen haft anledning att vara stolta tidigare, men så imponerade som vi var efter de 18 elevernas presentationer denna söndagskväll har vi nog aldrig varit hittills denna sommar. Den professionalism, kunskap och entusiasm Rayseleverna bjöd på var som tagen direkt ur en äkta vetenskaplig konferens.