För några av oss i arrangörsgruppen började dagen i en lastbil. På Scanias testbana i Södertälje följde vi med på en åktur där lastbilen, dvs. gas- och bromspedalerna – bara styrdes av den kod Klas och Elin skrivit i programmeringsspråket MATLAB. De har byggt sin kod med målet att lastbilen själv ska bromsa in så effektivt som möjligt framför trafikljus i syfte att spara så mycket bränsle som möjligt. Vi i arrangörsgruppen tyckte att det var riktigt häftigt att våra elever hade gjort ett så bra, och för framtiden viktigt, arbete. Under dagen slutförde vi rundvandringen mellan elevernas alla projekt, en rundvandring som vi företagit oss under veckan för att överräcka presenter åt mentorerna, få en chans att se hur eleverna arbetar på plats, och kanske ta ett och annat häftigt foto.

För eleverna var det något av en ödets dag. Sista dagen i labben betyder sista chansen att slutföra sina experiment. Avskedet av mentorerna behövde däremot inte bli alltför hårt då de flesta får chans att träffa sina mentorer igen när de presenterar sina projekt på Tekniska museet nästa fredag.

Under kvällen bjöds eleverna på en fantastisk föreläsning av Max Uhlenhuth, om att våga ta steget att göra något eget. Max är själv en av grundarna i ett nystartat amerikanskt spjutspetsföretag, och han kommer att stanna på Rays under den kommande veckan för att bistå eleverna i sina analyser och rapportskrivande.