“Dator och biologi, vad har de med varandra att göra?” Simon Forsberg inledde sin föreläsning, eller som han uttryckte det: en pratstund, med denna fråga. Ett mycket intressant ämne, som jag personligen tycker att han redovisade på ett bättre sätt under en diskussion på middagen. Han målade verkligen upp en bild på hur hans bakgrund och jobb ser ut och även hur livet som forskare är. Simon studerade inte naturvetenskap på gymnasiet utan gick istället en musiklinje. Han fortsatte på musikhögskolan i Stockholm, men valde att byta inriktning totalt för att ägna sin tid åt forskning. Simon började studera bioteknik på Uppsala universitet, och i nuläget doktorerar han på Sveriges lantbruksuniversitet. Jag tycker att det är så häftigt att han vågade byta från att vara en musikelev till att vara en beräkningsbaserad biolog. Simon analyserar data från en viss organism för att finna ett samband mellan en viss genotyp och fenotyp.

Under middagen upprepade Simon, ”vägen är målet” och jag tror att en sådan inställning behövs för att lyckas i forskningsvärlden. Man misslyckas många fler gånger än vad man lyckas, men det finns en lärdom vid varje projekt. Det var en mycket inspirerade pratstund.

Jag tänkte avsluta med en liten ”fun fact”: Simon har inte släppt sitt musikaliska intresse, utan spelar gitarr i ett rockband som ska åka på turné i England.

/Henny Hauggaard, elev Rays2014

DSCN2524

DSCN2538