Förra fredagen vankades det inte bara presentationer av våra första projekt, utan även det som senare skulle komma att bli den bästa av alla midsomrar. Vi är belägrade på ett elevhem i Strängnäs vid namn Benninge, vilket tillhör Europaskolan. Samtliga deltagare har blivit tilldelade en handledare i arrangörsgruppen och tillsammans delade vi på förberedelserna inför midsommarfirandet. Det stod blomplockning, tillverkning av midsommarstång, dukning, och tillagning av lunch, bakverk och middag på schemat. Min kära grupp, Pandorna, blev tilldelad middagsförberedelserna. Stämningen i köket var fulländad med härlig musik, många skratt och kulinariska upplevelser.

En stenkast bort från vårt boende ligger en ångbåtsbrygga ut över vackra Mälaren. Vädergudarna fick emellanåt spratt så vi bestämde oss för att duka upp till långbord inomhus. Detta gjorde mysfaktorn total när vi alla satt samlade och åt godaste maten med härligaste gänget. Det bjöds på visor i vanlig ordning, men vi tilldelades utöver det enskilda uppdrag som skulle utföras samtidigt som vi avnjöt sommarmaten. Uppdukat på bryggan stod varmrökt lax, halloumi, sommarsallad, falafel, potatis, bröd, skagenröra, rödbetssallad, sill, kallrökt lax, köttbullar, prinskorv … – och jordgubbar och glass till efterrätt!

Det bjöds på dans runt midsommarstång, samurajlek och gruppfotografi. Under kvällen genomfördes uppdrag, däribland tal som hade platsat på en FN-konferens, glädjerop efter varje visa, mugg på huvudet, en massa high-fives och till sist men inte minst; ett frieri!

Efter en svindlande god cheesecake samlades vi ett gäng ute på trädäck och skapade bokstäver som stavade ut just ordet midsommar. Disco, limbo och kortspel fick avsluta kvällen, inför nästkommande dag då det var dags för hajk!

Den energin som gavs genom att bara vara en del av den här gemenskapen, lever jag på ännu och kommer fortsätta leva på ett bra tag framöver. Från Skurup i syd till Arvidsjaur i norr satt vi tjugoen ungdomar samlade, alla med fjärilar i magen inför den forskning som var och en av oss har tilldelats att bedriva, men också för allt det som ständigt dyker upp längs vägen.

TACK till Agnes, Mariam, Dennis & Philip i arrangörsgruppen, till samtliga samarbetspartners och till alla deltagare i Rays 2014 som var med och möjliggjorde denna midsommaren till en av de bästa.

 

/ Emma Bengtsson, elev Rays 2014

IMG_9150

IMG_9166

IMG_9158