Det blev ingen vila efter första mentorsdagen, istället bar det direkt av till Institut Mittag-Leffler i Djursholm. Efter en lång och regning promenad var det skönt att komma in i värmen i den fina orangea villan. Där träffade vi Professor Ari Laptev, föreståndaren för institutet, som berättade om det och visade oss runt. Institut Mittag-Leffler är världens äldsta forskningscenter för matematik. Det grundades 1916 av Gösta Mittag-Leffler och hans fru Signe som byggde upp ett enormt bibliotek med matematiska böcker och tidsskrifter i sin villa. Efter deras död skulle det blir ett institut. Dock blev det problem med finansieringen och verksamheten kom inte igång förren 1969. Nu lyder institutet under Kungliga Vetenskapsakademin och ordnar program där forskare i matematik får delta. Villan var som sagt väldigt vacker och jag tror att många av oss kände att de ville stanna kvar. Miljön var helt perfekt för att sitta ner och tänka eller läsa i lugn och ro. Det var högt i tak, gamla fina möbler och allt var byggt med mycket omsorg. Till exempel fanns det ett runt rum där alla fönster till rummet var rundade, speciellt anpassade till huset.

Efter att ha blivit visade runt fick vi friheten att gå runt hur vi ville och titta på alla böcker. Vi började dock med att gå ut på taket för att titta på den fina utsikten. Den var fin, men kylan och regnet förstörde upplevelsen ganska mycket... Vi gick sedan in igen och tog en årlig bild på balkongen i ett av biblioteken. Sedan blev det mycket ahh och åååh när publikationer av bland annat Boltzman, Einstein och Bohr hittades i bokhyllorna. Det var riktigt häftigt att inse att alla böcker innehöll upptäckter som vi idag lär oss redan i grundskolan, att det fanns så mycket okänt då.

Sammantaget var det ett väldigt trevligt besök med roliga upptäckter. Och vem vet, kanske kommer någon av oss hålla till där i framtiden och komma på saker som kommer stå i framtidens skolböcker?

/Klara Kiselman, elev Rays2014

Skärmavbild 2014-06-28 kl. 15.38.56