Varje kväll klockan 22.00 är det dags för dagens sista schemalagda aktivitet – bedcheck! Bedcheck är dock inte riktigt vad det låter som. Första kvällen var frågetecknen många. Handlade det om en inspektion för att se till att alla låg i sängen vid en viss tid? Eller var det kanske en kontroll av vår bäddning? Ingen av spekuleringarna visade sig dock vara korrekta. Efter att vi i handledargrupperna samlats på våra respektive platser: Alperna i stora soffan, Pandorna i fåtöljerna framför TV:n och Fermiam i köket, förstod vi snabbt att det istället handlade om mysiga samtal om dagen som gått.

Vi i Fermiam utmärkte oss tidigt för att ha den klart längsta bedchecken och för att inte blockera köket fick vi överge våra bekväma platser till de mer tystlåtna Alperna. Istället blev vi förpassade längst bort i husets kallaste korridor. Lite soffkuddar, några filtar och två värmefläktar senare kändes korridorgolvet dock (nästan) som ett kap…

På bedcheck pratar vi om allt som rör livet på Rays, och lite till. Förutom att utse de obligatoriska ”dagens bästa” och ”dagens sämsta”, diskuteras föreläsningar, mentorskap och ett och annat galet barndomsminne. Vi har all tid i världen att ställa frågor till våra respektive handledare och vi får många bra tips tillbaka.

Vad som är det bästa med bedcheck är vi nog alla dock rätt eniga om: en god överraskning på kvällen kan ju aldrig vara fel! Melon, chips, frysta hallon, vindruvor, nachos med salsa, godis eller popcorn. Man vet aldrig vad som väntar och det är alltid lika spännande att försöka gissa vad som ska dölja sig i skålen just denna kväll. Höjdpunkten är när det är något nybakat som står på tapeten. Vi i Fermiam insåg snabbt att bakning var ett mycket bra sätt att kombinera nytta och nöje: att både tjäna poäng till tävlingen mellan handledargrupperna och avsluta dagen på bästa möjliga sätt kan ju inte bli annat än rätt. Vi var därför först ut med en helt oemotståndligt god morotskaka. Alperna följde våra fotspår med en (nästan) lika god kladdkaka med kokostosca och nu väntar vi alla med spänning på vad Pandorna kan åstadkomma i Benninges stenåldersugnar.

Med bara en vecka kvar på Rays blir inte bara antalet sovtimmar, utan även antalet återstående bedchecks, allt färre. Något som i början var ett stort frågetecken, har nu blivit en självklarhet och jag tror jag talar för fler än mig själv när jag säger att de härliga gruppsamtalen är något jag kommer sakna lite extra mycket med tiden på Rays. Det är dock viktigt att inte glömma: What is said at bedcheck, stays at bedcheck!

/Johanna Liedholm, elev Rays2014