HAjk (och midsommar)

En del av eleverna framför brasan under hijken.

En del av eleverna framför brasan under hijken.

Efter en engagerande men dock något hektisk vecka (där dessutom en majoritet redan hade sovit för lite) är det nog ingen underdrift om jag påstår att alla såg fram emot att få koppla av till helgen, fira midsommar tillsammans och åka på hajk. Föga anade vi det program som komma skulle...

Midsommarfirandet präglades i stort av en sak: mat. Oavsett om man just då lagade mat i någon form, åt mat som man tidigare hade lagat eller om man just höll på att smälta den hemlagade maten man tidigare hade ätit så var mat en del av aktiviteten. I mitt fall innebar det under dagens första del att skära, panera och steka nio stycken auberginer. Dessa fyllde efter cirka tre timmars arbete lite drygt fyra serveringsfat och ställdes fram till lunchen. När maten hade ätits (och alla var proppmätta) fortsatte dagen i liknande stil, det vill säga med mer matlagning.

Ett gäng hade under förmiddagendagen tillverkat Strängnäs’ genom historien praktfullaste midsommarstång, och runt den dansades innan lunchen på ångbåtsbryggan till takten av allt från ”små grodorna” till ”björnen sover”. En händelserik middag följde på kvällen. Efter flera incidenter som innefattade såväl frierier, svaret på livets viktigaste fråga och mycket sång, så avslutades dagen med limbo, dans och ett improviserat ingenjörsvetenskapligt midsommarexperiment.

Nästa morgon var det tidig uppstigning: då stod paddlingshajk på tur. Några smärre missöden skedde: busstrafiken hade insjuknat i ett svårt fall av helgtrafiksparalys och gick alltså inte förrän nån timme senare än planen, och jag (som skulle visa upp mina scoutiga kanotskills) lyckades tappa en kanot i marken det första jag gjorde. Totalt sett trivdes dock alla ute i det varma vädret, den svalkande vinden och den friska luften.

Kvällens och eftermiddagens bad, korvgrillning, marshmallowsgrillning, mafiaspel och stämningsfulla bedcheck gav alla deltagare en superchans att bonda ännu mer än de redan hade gjort under den föregående veckan. Många tyckte stämningen var så bra att de stannade uppe sent (i efterhand kanske till och med senare än de borde...) för att prata och umgås. Nästa dags paddling tillbaka, bussresa hem och städning av boendet skedde följaktligen under lugnare och klart tröttare former än gårdagen. Allt i allt ett trött och prima avslut på en krävande men spännande första vecka!

Felix Steinberger Eriksson

Första dagen på Rays 2019

Första dagen på Rays 2019

Välkommen till Rays 2019 — bloggen!

Mitt namn är Filippa, 17 år från Malmö, och jag fick äran att bli 2019 års första blogginlägg för att beskriva hur vår första dag kändes ut.

Ett smärre pack överhettade, överbelastade och överdrivet nervösa Rays-elever anlände till Strängnäs station den 16e juni. Från ögonblicket våra astronomiskt tunga resväskor vidrörde plattformen var det officiellt — Rays 2019 hade börjat. Vår första kontakt blev med handledaren Saga, som vänligt ledsagade oss till övriga nyanlända elever.

Med tungt bagage i våra händer trotsade vi böljande sommarvärme och uppförsbackar i en vandring mot Europaskolan — gymnasieskolan vars lokaler vi ska ockupera de kommande 4 veckorna. Strängnäs Domkyrka tornade upp sig som en användbar, fotogenisk riktlinje på vår väg dit. Väl anlända var det bara att ställa undan bagagen och träffa de andra Rays-eleverna!

Alla första möten har en underton av nervositet och förväntan, men handledarna ledde oss snabbt genom användbara sociala lekar som gav provsmak på hur intressanta alla dessa individer är. Kvickt följde en invigningsceremoni samt presentation av årets handledare (shoutout till er!), varpå varje handledares grupp av elever ställdes mot andra handledargrupper i en tipsrunda / rundvandring av Strängnäs viktigaste platser (bästa glasställe, bästa badställe, bästa AC.)

Promenaden uppföljdes av speed-dating i skuggan på Domkyrkans gräsmatta. Årets kull bjöd på allt från astronomer och hobby-atleter till skådespelare och fritids-bagare, människor med erfarenhet, ambition och kreativitet vilka gav upphov till sprakande diskussioner.  

Första dagens intryck avrundades med inflyttning i de prydliga lokalerna hos Europaskolan, en god middag och slutligen ytterligare information om de kommande fyra veckorna. När huvudet väl träffade kudden hade kanten av nervositet bleknat, och en förväntan hade istället växt fram. Rays 2019 hade börjat!

Filippa Malmgren

Antagna elever till Rays 2019

Rays2018.png

Efter en ansökningsprocess med extremt många duktiga sökande har 22 elever utmärkt sig och kommer att få spendera sommarlovet på Rays 2019. Arrangörsgruppen är oerhört stolta över att kunna presentera årets elever och är övertygade om att även detta kommer att bli ett fantastiskt år!

Johannes Kron

Johannes pluggar andra året på Hvitfeldtska gymnasiet där han läser spetsprogrammet i matematik. Han älskar att programmera och behärskar runt 10 programspråk. Johannes har bland annat skapat ett helt operativsystem och en kompilerare. Han jobbar också på att skapa en egen filhanterare. Johannes har dessutom varit i final i Skolornas Matematiktävling. När han inte programmerar gillar han att springa, helst långa sträckor, och vandra i naturen.

Hugo Save

Hugo läser sitt andra år på Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall. Direkt efter att han hade läst klart kemi 1 läste han kemi 2 utanför ordinarie lektionstid och intresset växte. Han har därför ett stort intresse för kemi och har deltagit i finalen i kemiolympiaden. Hugo är även programmeringsintresserad och arbetar som programmeringslärare. Förutom detta spelar Hugo oboe och piano samt är uttagen till Sveriges blåslandslag 2019. På fritiden spelar han också tennis och är tennistränare.

Klaudia Jaworska

Klaudia pluggar andra året på Bäckängsgymnasiet i Borås, där hon läser specialinriktningen Vetenskap och Forskning. Sommaren 2018 deltog hon på Rymdforskarskolan i Kiruna och vintern 2018 deltog hon i ESO Astronomy Camp i Italien. Dessa upplevelser har främjat hennes brinnande intresse för astronomi och hon har även läst en kurs i astrofysik via EdX. Hon är engagerad i Astronomisk Ungdom och sitter som ordförande i skolans astronomiförening Spatia. Förutom detta arbetar hon som studiecoach och spelar teater på sin fritid.

Filippa Malmgren

Filippa läser andra året på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon har ett brinnande intresse för hållbar utveckling och vill utveckla förnyelsebara energikällor. På fritiden läser hon universitetskurser online. Dessutom spelar hon basket på hög nivå och coachar ungdomslag. Filippa skriver också science fiction-böcker som hon publicerar på internet och har fått hundratusentals läsningar. Hon har även deltagit i mikronovelltävlingar och fått sina verk publicerade.

Niklas Engelhardt Önne

Niklas läser naturvetenskapsprogrammet på Blackebergs gymnasium i Stockholm. Han är främst intresserad av astronomi och kvantfysik men fascineras även av matematikens skönhet. 2018 deltog han på Rymdforskarskolan och sedan även på ESO Astronomy Camp i Italien. Han sitter som ordförande i skolans astronomiförening BLAST och har varit med och arrangerat rymdlägret Space Camp för mellanstadieelever. Utöver detta tränar Niklas artistisk gymnastik där han vunnit SM-guld.

Lina Cao Zhang

Lina pluggar andra året på Viktor Rydberg Odenplan i Stockholm. Hon har ett brinnande intresse för biologi och medicin. Lina vill forska om hur vi kan bota våra största folksjukdomar genom att bromsa slitaget på kroppen. På fritiden spelar hon badminton och har vunnit flera titlar. Dessutom har hon sedan unga år spelat schack och har ett SM-guld i bagaget. Lina är också duktig på spanska och har vunnit regionsfinalen i Språkolympiaden. Hon sitter även i styrelsen för sin skoltidning.

Viktor Sundström

Viktor läser på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Han är intresserad av matematik, kvantmekanik och kvantdatorer. Utöver detta gillar Viktor att programmera saker såsom appar och spel. När han inte kodar spelar han volleyboll och arbetar som volleybolltränare. Viktor engagerar sig också i en ungdomsverksamhet hos försvarsmakten och har gått kurser för flygvapenfrivilliga. Han har dessutom deltagit i flera naturvetenskapliga tävlingar och presterat väl.

Kata Burgmann

Kata går på Nacka gymnasium i Stockholm och har ett stort intresse för botanik och kemi. Hon odlar mycket och testar olika odlingstekniker. Kata är scout och har deltagit i scoutevenemanget Explorer Belt där hon vandrade i Tjeckien, något hon beskriver som en stor utmaning. Hon har startat föreningen NAYS, en förening för unga naturvetenskapsintresserade. Dessutom har hon sjungit på Kungliga Operan i föreställningen Othello och är medgrundare för ett musikprojekt för unga musikintresserade.

Rebecka Mårtensson

Rebecka studerar på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon är väldigt intresserad av astronomi och partikelfysik och har därför gått både Rymdforskarskolan i Göteborg och en sommarkurs i kvantmekanik på Oxford. Rebecka har också deltagit i många tävlingar såsom Utställningen Unga Forskare och olika olympiader samt läst klart gymnasiets mattekurser. När hon inte pluggar gillar Rebecka att spela tennis och var tidigare tränare för den lokala tennisklubben. Just nu håller hon på med ett projekt inom elektron- och positronspridning.

Nora Svensson Hahr

Nora studerar på Internationella Engelska Gymnasiet i Stockholm. Hon är främst intresserad av astronomi och kryptering och har grundat en astrofysikförening på sin skola. Detta intresse ledde också till deltagande i Rymdforskarskolan och en onlinekurs i “Super-Earths and Life” på HarvardX. Hon har också tävlat i matte och kom tvåa i den nationella finalen av Sigma8. Nora elitsatsar även på Taekwondo, där hon sedan flera år är med i landslaget och har vunnit NM-guld. Nora har också varit Taekwondoinstruktör i flera år.

Julius Eneström

Julius är just nu på utbytesår i Pennsylvania på Westtown School i USA genom ett ASSIST-stipendium. Utöver skolan deltar han där i tävlingar i matematikmodellering och vetenskapsolympiader. Julius har även gått en sommarskola på Oxford och slutförde de flesta av gymnasiets mattekurser redan i ettan. Julius är främst intresserad av astronomi och geometri, specifikt hur geometri kan användas för att förstå och bevisa matematiska koncept.

Sanna Zommarin

Sanna studerar på Rudbecks Gymnasium i Sollentuna. Hon är väldigt intresserad av biologi och kemi. Hon älskar utmaningar och åkte därför på utbytesår till Shanghai i Kina efter högstadiet. Under den korta perioden lärde hon sig flytande mandarin och var även lärare i svenska. Sanna gillar att dansa och engagerar sig i scouterna på sin fritid. Sanna har tidigare deltagit i Vetenskapens Hus sommarforskarskola och AstraZenecas sommarforskarskola.

Rasmus Häggkvist

Rasmus läser andra året på Rymdgymnasiet i Kiruna. Hans främsta vetenskapliga intresse är partikelfysik och fysiologi. Rasmus har gått en sommarkurs i fysik på Cambridge och har haft vinnande idéer i gymnasiets vetenskapstävlingar. På fritiden engagerar han sig i Kirunas Bugg & Swing och driver en musikgrupp på skolan. Rasmus är även medlem i New York Academy of Sciences där han deltog i ett ledarskapsprogram inom STEM.

Oscar Lindberg

Oscar pluggar på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Hans största intressen är astronomi och astrofysik. På nätterna observerar Oscar stjärnhimlen med sitt teleskop och har bland annat identifierat drygt halva Messiers katalog. Oscar gick även Rymdforskarskolan i Göteborg och har vunnit pris i en nationell tekniktävling arrangerad av ÅF. På fritiden är Oscar sekreterare i Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap, spelar i band och har tidigare tävlat i jonglering.

Hugo Berg

Hugo studerar på Hvitfeldska Gymnasiet i Göteborg där han läser spetsprogrammet i matematik. Hans främsta vetenskapliga intressen är maskininlärning och astronomi. Hugo har varit på matematiklägret PROMYS och kom till final i både programmeringsolympiaden och Wallenbergs Fysikpris. Hugo har även representerat Sverige i den internationella astronomiolympiaden. På fritiden sitter Hugo både i elevkårens styrelse och är ordförande för Västsveriges Förenade Ungdomsråd.

Clarissa Forsström

Clarissa går på Tölö Gymnasium i Helsingfors. Hennes främsta intresse inom vetenskapen är cellbiologi, mikrobiologi och organisk kemi. I framtiden vill hon jobba med läkemedelsforskning. När Clarissa inte pluggar jobbar hon extra på LUSH där hon är ansvarig för att framställa kosmetikprodukter. I sommar ska Clarissa utöver Rays även delta i Helsingfors Universitets sommarforskarskola.

Felix Eriksson

Felix läser andra året på naturvetenskapsprogrammet med matematikprofil vid Norra Real i Stockholm. Han har ett brinnande intresse för matematik och har betat av gymnasiets alla matematikkurser. Utöver detta har han deltagit i Stockholms Matematiska Cirkel två gånger samt läst en introduktionskurs till Linjär Algebra vid KTH. Inom matematiken är det främst kryptering och spelteori som fångat Felix intresse. Felix vill också gärna dela med sig av sina kunskaper vilket har gjort att han jobbar som läxhjälp för yngre elever flera dagar i veckan.

Julia Mårtensson

Julia studerar naturvetenskapsprogrammet på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Julias stora intresse är framförallt kemi och biokemi. Hon har ett stort tävlingsintresse och har deltagit i finalen till både kemi- och fysikolympiaden. Julia har även varit med och kammat hem ett brons till Sverige i European Union Science Olympiad 2018. Därtill har hon deltagit i Rymdforskarskolan, ställt ut i Utställningen Unga Forskare samt påbörjat en universitetskurs i matematik. Förutom naturvetenskapen gillar Julia bland annat att utöva friidrott och att sjunga.

Kajsa Engelfeldt

Kajsa bor i Sundsvall och går på Skvaderns Gymnasieskola. Att använda matematiken för att förstå världen omkring sig ligger Kajsa varmt om hjärtat. Fysik är därför föga förvånande någonting som intresserar henne, och då i synnerhet mekanik och aerodynamik. Kemi är också ett ämne som intresserar Kajsa och hon har tidigare deltagit i kemiolympiaden. Utanför skolan är Kajsas stora passioner segling och bandy. Hon spelar bandy i Elitserien och har deltagit i JSM i optimistjolle samt utbildat sig till seglingsinstruktör.

Ludwig Fredriksson

Ludwig kommer från Karlskoga och studerar andra året på Möckelngymnasiet. Han fascineras av allt inom fysikens värld, såväl den klassiska mekaniken som kvantfysiken, och drömmer om att ta fram en teori som knyter samman dessa. Ludwig har tidigare deltagit i Rymdforskarskolan, Wallenbergs fysikpris och kemiolympiaden. På sin fritid spelar Ludwig piano, träningscyklar och genomför diverse vetenskapsexperiment.

Max Kenning

Max studerar på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan i Stockholm där han läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet. Max tycker mycket är intressant inom naturvetenskapen men kvantfysik och neurovetenskap är hans främsta intressen. Max är även politiskt intresserad och är för närvarande ordförande för skolans elevkår samt har deltagit på flertalet kurser av FN-förbundet om hur man som individ kan påverka. Utöver detta har han läst en sommarkurs om spelteori vid Harvard University.

Nora Caroline Källersjö

Nora bor i Täby och går på Viktor Rydbergs Gymnasium Djursholm i Stockholm. Nora brinner för matte och fysik, framförallt hur man kan applicera matematiken för att förstå världen omkring sig. Hon har vunnit den nationella tävlingen Sigma8 och representerat Sverige i den nordiska motsvarigheten. Nora är även mycket engagerad på fritiden, hon har varit med och startat en kör-akademi, har tävlat i gymnastik på hög nivå och skriver även för skoltidningen.



MÖT EN XRAY: “RAYS VISADE HUR SPÄNNANDE OCH ROLIGT DET FAKTISKT ÄR ATT FORSKA!”

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013

Josefin Holmgren deltog på Rays 2013 och läser just nu termin 10 på Läkarprogrammet i Lund. Hon håller just nu på med sitt examensarbete inom minimally invasive surgery i San Diego, USA. Här får du läsa mer om varför hon tycker att du ska söka Rays och vad Rays har betytt för henne.

Vad har Rays betytt för dig? Genom Rays fick jag testa på forskning för första gången. Rays visade hur spännande och roligt det faktiskt är att forska! Jag har även fått kompisar för resten av livet.

Vad är det bästa med Rays? Att få lära sig hur man forskar och samtidigt göra det inom ett område man är intresserad av med exceptionell handledning. Samtidigt har man massa roligt vid sidan om och får flera nya kompisar.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Talen på Tekniska museet i Stockholm och avslutningsmiddagen - helt fantastiskt!

Varför ska man söka till Rays? Genom Rays kommer du få en inblick i forskning och lära dig mer inom ett område du är intresserad av under en sommar. Under denna tid har du exceptionell handledning och stöttning. Samtidigt får du träffa andra ungdomar från resten av Sverige som har brinnande intressen inom andra områden, och få vänner för livet.  


MÖT EN XRAY: “FRÅGAN ÄR SNARARE VARFÖR MAN INTE SKULLE SÖKA TILL RAYS.”

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland.

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland.

Otto Stenman deltog i Rays 2018 och var en av de två första eleverna från Finland. Just nu går han sista året på finskt gymnasie, och söker därefter in till en medicinutbildning i Helsingfors.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har betytt mycket för mig rent identitetsmässigt, eftersom jag kände en samhörighet med människorna som jag inte hittat tidigare. Jag förstod att söka efter vetenskapliga seminarier (t.ex. Berzeliusdagarna) tack vare min nyfunna identitet som allmän nörd

Vad är det bästa med Rays? Det bästa med Rays är alla härliga människor. Jag håller ännu kontakt med många av dem jag träffat, inklusive grupphandledare.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays? Mina bästa minnen från Rays är säkert hajken och presentationen på tekniska museet. Jag fick visa upp mig och mitt arbete, inför släktingar och resten av Rays. Det var en stolt stund, som också var mycket kul i sig självt.

Varför ska man söka till Rays? Frågan är snarare varför man inte skulle söka till Rays. Jag själv hade kanonkul under mina veckor i Stockholm, och jag kan rekommendera Rays åt alla som har något intresse. Rays är ju inte bara kul, utan också en bra merit inför framtiden.


MÖT EN XRAY: "EN HELT FANTASTISK MÅNAD OCH VÄNNER FÖR LIVET!"

rayssss.jpeg

Elina Richardsdotter Andersson var med på Rays 2014 där hon fick genomföra ett projekt inom neurologi. Nu pluggar hon tredje året på läkarprogrammet på KI och utöver detta forskar hon på reumatologiska sjukdomar i ett labb på KI.

Vad har Rays betytt för dig? 

“Öppnade tidigt mina ögon för forskningen samt hur mycket man kan lära sig på kort tid trots väldigt lite förkunskap! Förutom detta så en helt fantastisk månad och vänner för livet!”

Vad är det bästa med Rays?

“Utan tvekan alla underbara personer från alla delar av vårt avlånga land! Både i arrangörsgruppen och eleverna!”

Varför ska man söka till Rays? 

“För att få en helt fantastisk månad med nya utmaningar som öppnar så många dörrar och för att få träffa andra motiverade och helt fantastiska människor”

Grattis Felix Tellander, mottagare av Anders Walls stipendium!

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Felix Tellander har fått motta Anders Walls stipendium för unga forskare. Fotograf: LInnéa Sandström

Vi på Rays kan stolt presentera ytterligare en xRay som tilldelats Anders Walls stipendium för unga forskare. Felix Tellander har fått motta stipendiumet på 150 000 kronor. Stipendiet tilldelas till personer som speciellt utmärkt sig inom området unga forskare genom att visa ett brinnande intresse, ett naturvetenskapligt engagemang, unicitet och kreativitet samt hög kapacitet och potential för personlig utveckling.

Mer information om Felix och varför han har fått motta stipendiumet hittar ni här:
http://www.mynewsdesk.com/se/anders-walls-stiftelse/pressreleases/anders-wall-stipendium-till-ung-matematiker-partikelfysiker-och-pianist-2843886

Vi gratulerar Felix och önskar honom all lycka i framtiden!

MÖT EN XRAY: "DET ÄR FANTASTISKT ROLIGT"

annie_andersson.jpeg

Annie Andersson deltog i Rays förra sommaren där hon fick genomföra ett medicinskt forskningsprojekt på Karolinska Institutet. Nu pluggar hon sista året på gymnasiet.

Vad har Rays betytt för dig? “Rays betyder nya, nördiga vänner, en fantastiskt rolig sommar och nya öppningar för vad man kan göra i framtiden. Jag har fått självförtroende att ta chanser och göra nya saker inom naturvetenskap”

Vad är det bästa med Rays? “Alla personer man lär känna!”

Varför ska man söka till Rays? “För att det finns så få möjligheter att göra något så stort när man går på gymnasiet. Det är fantastiskt roligt, man lär känna likasinnade människor, och man lär sig mycket, inte bara om det man forskar om utan också hur man skriver akademiskt, hur labbar fungerar, och vad man kan göra i framtiden”