Viewing entries in
Blogg

Philip Frick ny projektledare för Rays

Efter två år som projektledare är det nu dags att lämna över stafettpinnen. Under Rays 2011 fick jag frågan av Daniel Langkilde om jag ville bli projektledare för Rays, och med min sommar på RSI 2010 på MIT fortfarande i färskt minne (bilden till vänster nedan) tackade jag självklart Ja direkt. Det var början på ett äventyr där jag fick otaliga nya erfarenheter, men framförallt många nya vänner.

Det har varit ett privilegium att få leda Rays dessa år. Men nu är det så dags att gå vidare och söka nya utmaningar. Jag lämnar absolut inte Rays bakom mig, utan går nu upp i dess styrelse och tar en mer långsiktig och strategisk roll i projektet.

Ny projektledare för Rays blir Philip Frick, alumn från Rays 2012 och deltagare i RSI vid MIT 2013 (bilden till höger nedan). Jag känner fullständigt förtroende för Philip och är säker på att han kommer utveckla programmet vidare med framgång.

Lycka till Philip!

Mvh,

Mikael Ingemyr Projektledare Emeritus Research Academy for Young Scientists

MIT-MikaelMIT-Philip

Alumner börjar nu på Yale och Cornell

Vi i Rays arrangörsgrupp är väldigt stolta över samtliga av våra elever. De tar sig an så mycket och excellerar ofta långt över förväntan. Nu är det Emil Öhman (t.v.) och Eyvind Niklasson (t.h.), alumner från Rays 2012, som vi vill lyfta fram särskilt. De har båda kommit in på prestigefyllda Ivy League-schools. Emil börjar nu på Yale och Eyvind på Cornell. Grattis båda två! Grymt bra jobbat!

Vi önskar er all lycka till!

Emil Eyvind

Rays is awesome

Nu är det en månad sedan Rays 2013 tog slut. Känslan sitter dock kvar, och det är en betryggande tanke att Rays återkommer varje sommar. Våra elever har många talanger. Nedan syns en mock-up utav en filmposter för Rays 2013 (om Rays vore en filmserie, alltså), skapad av Dennis Jin, en av sommarens alumner. Projektledare Mikael är en stor filmälskare, och han tyckte att detta var det absolut roligaste han sett på länge, och värt att dela med sig av. Så enjoy!

Rays-is-awesome

Emil Öhman till The London International Youth Science Forum (LIYSF)

London_International_Youth_Science_Forum_LogoTack vare sina prestationer i Utställningen Unga Forskare i våras så får Emil Öhman, Rays-alumn från 2012, resa till Storbritannien för att delta i LIYSF – ett två veckor långt program för unga naturvetare världen över. LIYSF har hållits sedan 1959 och idag deltar årligen ca 350 studenter från nästan 60 länder.

DSC_2062

Här följer några bilder som Emil skickat oss tillsammans med korta beskrivningar av vad de gör på LIYSF:

560024_10151576709375794_1772645522_n

577216_10151576742995794_538766402_n

1000307_10151576708940794_1325574410_n

Jacob Lagerros vinner Sveriges första medalj någonsin i International Linguistics Olympiad

Som vi tidigare rapporterat om så vann i år två Rays-alumner den svenska Lingolympiaden, och fick en varsin plats i den svenska delegationen till International Linguistics Olympiad (IOL) i Manchester, Storbritannien, i år. Det är nu med stor glädje och stolthet som vi rapporterar att Jacob Lagerros, alumn från sommarens Rays 2013 tillika gammal finalist i Skolornas matematiktävling, tog hem brons i IOL! Sverige har deltagit i varje IOL sedan 2007, och detta är första gången en svensk deltagare tar medalj. Otroligt stort!

Vi i Rays arrangörsgrupp som hade förmånen att få lära känna Jacob nu i sommar är otroligt stolta. Stort grattis, Jacob!

IMG_1042

Ny webbportal lanseras för alumninätverket

Under det senaste året har tre alumner från Rays 2012 arbetat med att skapa en alumniwebb avsedd för alla xRays. Närmare bestämt har Anton Grensjö, Eyvind Niklasson, och Emil Öhman tillsammans skapat en internwebb för medlemmarna i vårt alumninätverk. Vilka funktioner siten har och vad som finns bakom login-väggen är hemligt för utomstående, med för alla alumner är det bara att efterfråga ett login så får den det. Det är alltså invite-only som gäller för sidan. Välkomna, xRays!

Rays ledning vill tacka alla som arbetat med sajten, och rikta ett speciellt stort tack till Anton Grensjö, som bidragit mest till att förverkliga detta.

Internwebben återfinns på: http://xrays.raysforexcellence.se/

Screen Shot 2013-07-30 at 2.02.02 PM

Rays 2013 avslutat

En efter hem lämnade eleverna Benninge, och tystnaden låg allt tätare. Ändå låg det nog leenden bakom de flesta sorgsna miner. Bedrifterna som forskarskolans elever genomfört under fyra veckor är häpnadsväckande, och vi skulle inte kunna vara stoltare över samtliga. Deras triumfer och bedrifter har inte bara förändrat hur eleverna ser på vetenskap och forskning, utan hela livet och karriären.

Vi vet att eleverna lämnar Rays inte enbart med förståelsen för hur man gör vetenskap, utan också med själva förmågan att göra det.

Svenska skolan nämner, i de allra flesta fall, så lite om forskning att fenomenet kan te sig nästintill mytiskt. Det är lätt att uppfatta forskning och forskningspublikationer som något ogripbart och – än på många år – ouppnåeligt. Så långt borta att det krävs mycket för att man, som 18-åring, ska våga säga att man forskar, och våga likställa sina egna tankar med en 'riktig' forskares.

Därför räcker det inte med att endast lära ut förståelsen för vad forskning är, man behöver själv genomgå processen för att visa att det är möjligt.

Det är detta våra elever klart av, och vi som arrangerat detta års Rays - for excellence; Johannes Orstadius, Mariam Andersson, Johan Henriksson, och projektledare Mikael Ingemyr, är omåttligt stolta över.

Till sist vill vi tacka de företag, organisationer, och stiftelser som gjort Rays möjligt: ABB, AstraZeneca, Volvo, Teknikföretagen, LIF, Stockholms matematikcentrum, Förbundet Unga Forskare, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, och Tekniska museet. Tack!

DSC_2490

Best Presentation och Best Paper 2013

Vi i Rays sätter värde på goda prestationer och gillar att lyfta fram unga talanger. Under dessa fyra veckor har alla våra 18 elever arbetat hårdare än de kanske någonsin gjort tidigare, och alla är värda den ära det är att hädanefter få kalla sig för en xRays. Men under avslutningen tycker vi att det är viktigt att lyfta fram de som gjort extra bra ifrån sig under Rays. Elevernas 18 forskningsrapporter skickades efter deadline till en internationell jury vid MIT i Boston, bestående mest utav MIT- och Harvard-alumner som tidigare deltagit i sommarforskarskolan RSI där. De utsåg Niklas Lidströms forskningsrapport till den allra bästa från Rays 2013. Grattis Niklas, och framförallt, grymt bra skrivet!

Dagens presentationer observerades och bedömdes av en jury som handplockats ut Förbundet Unga Forskares förbundsstyrelse och verksamheter, samt vårt alumninätverk, xRays. De utsåg Christian Holms presentation till den allra bästa från Rays 2013. Grattis Christian, och framförallt, himla bra presentation!

Deras stipendier består i ett års prenumeration av den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

DSC_2228

DSC_2234