Detta inlägg är författat av Jacob Karlsson Lagerros. Under Rays bedriver Jacob matematisk forskning på KTH under handledning av docent Henrik Eriksson. Ämnet för projektet är heltalspartitioner. 

På de flesta skolor är en hajk en evighet. Det är både en omistlig möjlighet och en brinnande plågoeld; det är två dagar så händelserika att de kunnat vara veckor, 48 timmar som skapar lika mycket magi som skavsår som efterhängsna minnen. På Rays* verkar en hajk också vara två tillsynes ändlösa dagar - men det är egentligen bara en del av en annan lång massiv intensiv datainsamlande nattjobbande filosofikontemplerande teorembevisande hyperhajk. Vi entrade skogen den 22 juni, men den riktiga djungeln har knappt öppnat sig.

Jag vet inte var vi befann oss, och det är nog bäst så. Det är en speciell känsla att vara utan att veta var, att se månen som en magnifik manifestation av interagerande fysiklagar och inte som Strängnäs rekvisita, att öppna tältdörren och mötas av namnlösa hav, berg och milslång skärgård. I slutändan är det irrelevant att vi stadsmänniskor inte kan hantera ett tält och handledar-Johan tvingas sätta upp det åt oss; för det är inte tyget - utan det som vilar bortom det - vi vill åt.

Vi paddlade; vi grillade; vi badade; vi ritade symboler i strandssanden; vi spelade en gigantisk omgång capture-the-flag i skogen. Vi hajkade, som Rays hajkar. Och fram emot midnatt speglades lägereldslågor i vågorna, och amatörvetenskapare satt hopkurade bredvid handledare för att dela pinsamma anekdoter, fun-facts och vad helst annat mörkret lyckats lirka ur dem. Vi färdades genom historier från Norrland till Göteborg, och projektledarens romanser som visade sig vara lika oberäkneliga och fascinerande som de planeter han frenetiskt analyserar.

När söndagsmorgonen kom blev vi väckta för tidigt och satt i kanoterna för sent. Efter hemfärd, fästingkoll, helande dusch och väntande, glömda diskberg var sedan de flesta eniga – måhända är hajk bra och Benninge bättre – men inget paradis utan skärseld.

/Jacob

DSC_7893

DSCN6075

DSC_7937

DSC_8001

DSC_8072