IMG_4625.JPG

Dagen började som en vanlig dag på Rays; alla deltagare steg upp strax efter 6 på morgonen, åt frukost och begav sig till respektive institutioner att fortsätta på sina projekt. Många koppar kaffe senare var det dags för lunch, och då samlades alla Rays-eleverna som var på AlbaNova att äta lunch tillsammans. Det blev den nyligen instiftade klassikern: en så kallad influencermacka (en liten dyr smörgås med rödlök och avokado). Bristen på kalorier kompenserades därefter med ytterligare ohyggliga mängder kaffe – tur att vi får det gratis i vår korridor!

Tyvärr räcker inte kaffe hur långt som helst, så framåt eftermiddagen började alla bli ganska trötta (oavsett sömnbrist är det nog ganska logiskt då vi konstant hade matats med nya koncept och komplicerade vetenskapliga teorier flera dagar i sträck) - därför var det skönt att få en paus när handledarna besökte oss. De tog en massa bilder, ställde frågor om våra projekt, och tittade på hur vi jobbade. Av bar det därefter till Djursholm för att besöka Mittag-Leffler institutet! 

När vi efter att ha gått lite vilse i stora Stockholm äntligen kom fram till Mittag-Leffler åt vi ett snabbt mellanmål och fick sedan börja rundturen. Ingen av oss visste vad som väntade, men vi fick en väldigt grundlig rundtur i en av Sveriges främsta matematikers gamla hus. Som de naturvetenskapsnördarna vi är var höjdpunkten naturligtvis inte de gamla möblerna eller arkitekturen, utan det enorma bibliotek av matematikböcker som fanns på husets andra och tredje våning. 

När vi fick se det största biblioteksrummet och alla dess böcker blev vi helt chockade. På bordet framför oss tog bibliotekarien fram originalupplagor av bland annat Principia Mathematica och Euclides Elementa. Många av oss blev helt ställda, men efter att chocken lagt sig kunde alla gå runt och känna på och läsa i några av naturvetenskapens viktigaste verk genom tiderna. Det var en otroligt mäktig känsla. 

Helt slut efter en intensiv dag med många intryck begav vi oss hemåt för att sedan sitta uppe i mediateket och plugga på om våra projekt. Sammanfattningsvis är vi nog alla ense om att det började som en vanlig dag på Rays, men som blev någonting mycket mer – en historisk tillbakablick som fick en att känna tacksamhet. Tacksamhet över naturvetenskapens giganter som tillsammans format den grund som vi och våra projekt idag står på. All hail Sir Isaac Newton (et al.).

/Niklas Engelhardt Önne

IMG_4636.JPG