Sommarforskarskolan Rays ger dig som läser andra året på gymnasiet, och som tycker en karriär inom naturvetenskap, teknik eller matematik verkar spännande, en möjlighet att prova på att forska på riktigt. Under fyra intensiva veckor får du som blir antagen delta i ett intensivt, akademiskt program som syftar till att ge dig en inblick i livet som forskare samt bidra till din personliga utveckling.

Om jag ska säga det bästa med Rays, blir det nog bara: “Rays”. Allt var underbart, och om det ska bli bättre behövs mer av allt.
— Rayselev 2021

Forskningsprojekt och vetenskaplig metodik
Rays första vecka består i att ge dig de verktyg du behöver för att genomföra ditt forskningsprojekt, sammanställa det i en vetenskaplig rapport, samt presentera det inför en bredare publik. Föreläsningar om aktuell forskning och vetenskapshistoria varvas med vetenskapsteori och forskningsmetodik. Du lär dig använda typsättningssystemet LaTeX och programmeringsspråket Python.

Under andra och tredje veckan kommer du att genomföra ett forskningsprojekt tillsammans med forskare från antingen Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan eller Stockholms universitet. Syftet med forskningsprojektet är att ge dig en förståelse för hur det är att vara verksam som forskare. Vi gör vårt yttersta för att hitta ett forskningsprojekt som passar just dig och ditt intresse. Utöver att fungera som en förberedelse för en framtida forskningskarriär fungerar forskningsprojektet även som en introduktion till hur du gör ett bra gymnasiearbetearbete.

Under Rays fjärde vecka slutför du projektet genom att skriva en vetenskaplig rapport, och programmet avslutas med ett vetenskapligt seminarium på Tekniska museet i Stockholm där du presenterar din forskning inför inbjudna gäster och allmänheten.

Ansökan var krävande, men när man fick beskedet att man kommit med ångrade man inte att man sökte.
— Rayselev 2015
28001923062_205da4ae53_o.jpg

Inspiration och samhällsrelevans
Parallellt med att du genomför ett forskningsprojekt får du delta i föreläsningar och workshops tillsammans med inbjudna gäster från såväl universitetsvärlden som näringslivet. Dessa aktiviteter har som syfte att ge exempel på betydelsen av forskning i samhället, samt väcka frågor om vilket ansvar man som naturvetenskaplig intresserad har för såväl forskningens roll i samhället som andra människors förtroende och intresse för forskning.

Det är så socialt, förutsättningarna för forskning är så extremt bra och det är en perfekt balans mellan seriöst ambitiöst arbete och roliga sociala aktiviteter och ledig tid.
— Rayselev 2014

Gemenskap
Rays sätter högt värde på att alla som blir antagna lär känna varandra väl. Ett starkt nätverk bland andra ambitiösa unga forskare är inte bara roligt utan även av stor nytta, inte minst vid framtida högskolestudier. Med anledning av detta arrangeras en rad sociala aktiviteter under Rays. Vi håller även kontakt med er som deltagit efter Rays genom vårt exklusiva alumninätverk, xRays.

Unga förebilder
En grupp unga högskolestudenter finns under hela vistelsen med för att guida dig igenom dina upplevelser. Vi tror starkt på vikten av unga förebilder, och väljer därför ut handledare från forskningsinriktade utbildningar som har spännande erfarenheter att berätta om.

Kompromisslös kvalitet 
Vårt främsta mål är att arrangera en forskarskola av högsta akademiska kvalitet. Vetenskaplig excellens och spetsforskning kombineras med engagerade handledare och stabilt stöd från svenska företag och organisationer som delar vår vision om Sverige som en världsledande forskningsnation.

Jag visste att jag ville hålla på med forskning i framtiden redan före jag ansökte till Rays, men efter min tid där blev min kärlek för forskning ännu starkare.
— Rayselev 2019