Grattis Mariam Andersson och Kei Landin, mottagare av Anders Walls stipendium!

Vi är alltid otroligt stolta över alla våra xRays (alumner) och vad de uträttar efter Rays. Ibland händer det att de får speciella utmärkelser som vi känner att vi vill uppmärksamma lite extra. Därför vill vi idag uppmärksamma våra xRays Mariam Andersson (Rays 2011 och arrangörsgruppen Rays 2013-2014) och Kei Landin (Rays 2012) som båda fått ta emot Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

Vi säger grattis och önskar lycka till i framtiden med er viktiga forskning.

Mariam Andersson:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-fysiker-som-utforskar-hjärnans-struktur

Kei Landin:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-ung-hjärnforskare-som-räddar-liv?category_id=19

Foto: Tim Dyrby & Mika Nakanishi

Möt en xRay: "fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld"

28409982855_dece1e5068_o.jpg

Isak Nilsson deltog i Rays 2011 och jobbar efter fem års utbildning inom teknisk fysik, datalogi och ljud- och musikberäkningar som akustiker. I nuläget finns det mycket nytt att lära sig för Isak men i en framtid då detta inte längre är fallet känns det självklart för honom att hitta ett område att fördjupa sig i genom forskarstudier. Förutom att ha deltagit i Rays har han också upplevt Rays från andra sidan då han 2016 var en del av arrangörsgruppen.

Vad har Rays betytt för dig? Förändrade perspektiv på mig själv och andra, enorma mängder energi och inspiration och en tillhörighet som kan vara svår att finna för den som rymmer en inre nörd.

Vad är det bästa med Rays? Det finns inget bättre än att landa mitt i en smältdegel av fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld - därför är det bästa med Rays alla deltagarna!

Varför ska man söka Rays? För att efter allt arbete och sållande som hör ansökan till utgöra ett av de guldkorn som vaskats fram för att svetsas samman till ett gäng som förändrar ens syn på vetenskap, vänskap och vad människor klarar av.

Missa inte chansen till en oförglömlig sommar

Under sommarforskarskolan Rays får du som går andra året på gymnasiet chansen att göra något som du aldrig gjort förut. Du får möjligheten att forska på riktigt samtidigt som du har en otroligt roligt sommar som du aldrig kommer glömma.

Glöm därför inte att ansöka till Rays 2018 för nu har mer än halva ansökningstiden gått. Ansök senast 1:a april.

Rays tar nu in internationella elever

Rays tar nu in internationella elever

Efter sju års verksamhet tar vi nu för första gången in internationella elever till Rays. Vi har, genom ett samarbete med Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland och Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan (skolresurs.fi), fått möjligheten att öppna upp ansökan för finska elever till Rays 2018. Till detta året kommer vi att ha 2 platser för finlandssvenska elever att söka till.

- Det är riktigt kul att vi kan erbjuda den här möjligheten till elever från Finland också, säger Jakob Broman i arrangörsgruppen. Det finns så många extremt duktiga ungdomar som brinner för naturvetenskap, teknik och matematik och som aldrig hade fått en sån här chans annars.

I och med det nya initiativet tas ytterligare ett steg för att utveckla sommarforskarskolan.

- Vi tror att detta kan skapa ett kulturellt utbyte mellan eleverna som utvecklar dem även på det personliga planet. Det är en otroligt häftig möjlighet vi har i år som vi hoppas kunna fortsätta med även kommande år.

Ansökan till Rays 2018 är öppen till och med den 1 april och ansökan för både svenska och finska elever görs via www.raysforexcellence.se/ansok.

Möt en xRay: "Rays kan bli början på ditt livs äventyr!"

Alexandra deltog under Rays 2015 och har efteråt fortsatt att fördjupa sig inom kemi.

Alexandra deltog under Rays 2015 och har efteråt fortsatt att fördjupa sig inom kemi.

Alexandra deltog i Rays 2015 och i skrivande stund pluggar hon andra år av kandidatprogrammet i kemi vid Göteborgs universitet. Den senaste tiden har hon fördjupat sig i analytisk kemi. Under somrarna jobbar hon på analyslaboratorium och denna läsperiod gör hon ett litet forskningsprojekt om signalmolekylerna som styr interaktionerna mellan hoppkräftor och deras bytesdjur fytoplankton.

Vid sidan av studierna engagerar hon sig i Unga Forskare och under året 2017 var hon med i arrangörsgruppen för SIYSS (Stockholm International Youth Science Seminar).

Vad har Rays betytt för dig? Rays blev startskottet för en process av personlig utveckling och mognad till den person jag är nu. Insikten i vad forskning innebär ledde till målmedvetenhet och mötet med likasinnade ungdomar gav mig inspiration.

Vad är det bästa med Rays? Alla fantastiska människor!
Arrangörerna som ställer upp för att ge dig en unik upplevelse, alla deltagare som blir dina goda vänner, föreläsare och handledare som inspirerar till vetenskap och forskning.

Varför ska man söka Rays? Rays kan bli början på ditt livs äventyr! (...det kan du väl inte missa?!)

Ansökan till Rays 2018 är nu öppen

Nu är ansökan till Rays 2018 öppen! Missa inte chansen till en oförglömlig sommar där Du träffar vänner för livet, får prova på att forska på riktigt och inspireras av spännande personer inom forskarvärlden och näringslivet.
Ansök senast 1 april!

Avslutningspresentationer Rays 2017

2017 börjar närma sig sitt slut och det är äntligen dags återigen få ta del av årets avslutningspresentationer. Alla elever var var fantastiskt duktiga och presentationerna höll en hög nivå. För er som inte kunde vara där eller vill höra dem igen finns nu alltså framträdandena upplagda på vår Youtubekanal! De hittas genom att gå till vårt album, men alla presentationer finns också här under. 

Trevlig filmstund!

SVT:s Malin Attefall: "Vetenskapskommunikation med framtidens främsta forskare"

SVT:s Malin Attefall: "Vetenskapskommunikation med framtidens främsta forskare"

SVT:s vetenskapsredaktör Malin Attefall, som till vardags arbetar med Vetenskapens värld där hon bland mycket annat varje år hjälper oss att förstå de senaste Nobelprisen, är en av de föreläsare som flera somrar besökt Strängnäs för att prata med våra elever.  Malins budskap handlar om hur man effektivt kommunicerar vetenskap. Vi ställde några frågor till henne: 

- Varför är det viktigt att tidigt lära sig att kommunicera vetenskap på ett tydligt sätt? 

Om ett träd faller i skogen och ingen ser det, har det verkligen fallit då?  Ibland tycker jag att forskare underskattar värdet av att få ut sina resultat till en bred allmänhet och underskattar intresset för ny forskning hos publiken. Det är viktigt att göra bra forskning, men det är också viktigt att förändra världen med sin forskning och då är det bra om världen vet om att den finns.

- Hur upplevde du mötet med våra elever?

Jag tycker mycket om att möta de här eleverna. De är landets allra vassaste gymnasieelever inom naturvetenskap och dessutom motiverade, intresserade och snälla. För mig är det dessutom roligt att prata om något som verkligen intresserar mig – vetenskapskommunikation – med framtidens främsta forskare.

- Hur går ni på Vetenskapens värld till väga när ni ska förklara ett nytt och okänt fenomen? Kan du ge något exempel?

Jag brukar börja med att försöka förstå upptäckten på ett väldigt grundläggande plan, kan den liknas vid något? Vad förändrar den? Hur påverkar det mitt liv? Sedan diskuterar vi oftast hur det blir bra teve – vem är berörd/vem ska vi alltså filma? Finns det något man kan göra grafik av? En liknelse eller en kurva som med en bild förklarar hela upptäckten och sedan är det alltid bra att prova sin berättelse på någon. Berätta det du vill berätta för din kompis, mamma eller granne. Om denne förstår och blir lika uppspelt över det du kommit fram till är du något på spåren.

- Kan du nämna några fällor man enkelt kan undvika när man presenterar sin forskning populärvetenskapligt? 

Jag tycker att det viktigaste är att definiera sin publik; alltså vem berättar jag för. Ett vanligt fel är att du berättar för din handledare eller de andra som forskar kring samma sak. Då väljer man det säkra före det osäkra, man använder termer som exkluderar alla utan förkunskap, man fokuserar på det man inte vet i stället för det man faktiskt kommit fram till och man börjar på ett för abstrakt plan. Tänk på en konkret person och skriv för denne. Då klarar du dig från de flesta blindskären. Att kommunicera om vetenskap handlar inte om att visa sig själv smart och duktig, det handlar om att bjuda in andra i den fantastiska värld som många forskare vistas i.

Vi tycker det oerhört roligt att ha Malin Attefall på plats som en av alla inspirationskällor under forskarskolan.