Viewing entries in
Rays 2016

Antagna elever Rays 2016

Efter en lång process med rekordmånga sökande har 21 elever utmärkt sig och kommer att spendera sommarlovet på Rays 2016. Arrangörsgruppen är mycket glada att kunna presentera årets elever och är övertygade om att detta kommer att bli ett fantastiskt år!

Andreas Möller

Andreas studerar på Sandbackaskolan i Arvidsjaur, där han redan har läst klart den matematik gymnasiet har att erbjuda. Nu läser han Fysik 2 på egen hand och går ett utökat program. På fritiden spelar han piano och gitarr, vilket lett till ett stipendium från Kulturskolan. Samtidigt är han en friluftsmänniska med utbildningar i skogsvård och naturhänsyn, en jägarexamen och en skoter han gärna lagar själv.

Agnes Thornberg

Agnes läser det naturvetenskapliga programmet på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Där har hon genomfört naturvetenskapliga projekt och showat med ”True Colours of Chemistry” för elever som behöver extra stöd. Utöver skolan är hon väldigt engagerad, hon jobbar med administration på Social Housing of Sweden och Barn i Asylboende Syd, är Business Partner i Warberg Candygroup och Juniour Account manager för BAVE group. Förutom allt detta tävlingsdansar Agnes på elitnivå.

Beatrice Häggendal

Beatrice studerar vid Uddevalla Gymnasieskola Östrabo. Förutom skolarbete lägger Beatrice mycket tid på handbollsträning och -tävling, är kapten för handbollslaget och fotograferar gärna. Nyligen deltog hon vid Fysikveckan på Chalmers som arrangeras i samband med finalen i Wallenbergs fysikpris. Beatrices huvudintresse är dock processer i människokroppen. Hon är främst nyfiken på vad som sker i cellerna och hur man i framtiden kan utnyttja stamceller för att bygga upp nya organ.

Emilia Rieschel

Emilia är från Linköping och går där andra året på Katedralskolan. Hon är intresserad av matematik, teknik och fysik och under högstadiet kom hon till final i Högstadiets matematiktävling två gånger. Under gymnasiet har hon deltagit i Skolornas Matematiktävling och Wallenbergs fysikpris, där den senare tog henne till Fysikveckan på Chalmers. Emilia är även socialt engagerad och hjälper nyanlända med svenska och läxhjälp samtidigt som hon är medmänniska på ett äldreboende.

Gustav Arvidsson

Gustav läser just nu sitt andra år vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg, men har utöver detta tidigare såväl genomfört ett projekt inom partikelfysik på LTH och deltagit i Oxfords internationella sommarforskarskola, där han studerat matematik och fysik. Dessutom har Gustav tävlingssimmat på elitnivå. Numera satsar han på rodd och håller världsrekordet på 100 meter roddmaskin i sin åldersklass. I Helsingborg ordnar Gustav ett lokalt TEDx-event.

Hanéle Backlund

Hanéle brinner för att spela teater och att tävla i matematik. Hon läser nu därför naturvetenskap med teaterinriktning vid Danderyds gymnasium. På fritiden läggs mycket tid på att plöja vetenskapliga tidskrifter och att se på vetenskapsprogram. Matematik och kemi är de stora favoritämnena och Hanéle ser livet som ett stort optimeringsproblem. Inom kemin är det specifikt organisk syntes som intresserar. Hanéle är nyfiken på den makalösa känslan att upptäcka något ingen annan tidigare upptäckt.

Hannah Lindén

Hanna är från Helsingborg och går andra året på ProCivitas privata gymnasium. Hon har drivit ett forskningsprojekt på medicinska fakulteten vid Lunds universitet som kretsade kring embryonala stamceller och Parkinsons sjukdom. Genom att laborera och experimentera på en högstadieskola inspirerade Hanna elever som behövde motivation. Hon har även deltagit i och kvalificerat sig till andra omgången av Biologiolympiaden och jobbar extra på utvecklingsavdelningen på CG Drivers & Automation.

Jacob Kuhlin

Jacob bor i Stockholm och studerar för närvarande vid Danderyds gymnasiums spetsutbildning i matematik. Han är scout och har varit ledare för yngre scouter och deltagit i det stora lägret World Scout Jamboree i Japan. Han har också deltagit i många naturvetenskapliga och matematiska kurser på Vetenskapens Hus i Stockholm. Jacobs främsta naturvetenskapliga intresse är matematik och då särskilt kombinatorik och spelteori. På fritiden tränar Jacob aikido, något han gjort i 11 år.

Jenny Angelin

Jenny läser vid ProCivitas privata gymnasium i Malmö och fördjupar sig även på fritiden i biologikurser. Förutom egen utveckling inom forskning, dans och kickboxning finner hon tid att engagera andra. Jenny har deltagit i ett internationellt europeiskt forskningsprojekt, drivit flera projekt inom Läkare Utan Gränser och inspirerat barn genom sitt engagemang på LTH:s Vattenhallen och som gruppledare i sportsammanhang.

Julia Jansson

Julia läser matematikspecialisering vid Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg och det är gränslandet mellan matematik och programmering som intresserar mest. Julia tar gärna varje chans att tävla inom naturvetenskap. Bland annat har detta resulterat i en finalplats i European Union Science Olympiad och en 14:e plats i den nationella IT-tävlingen Bebras. På fritiden programmerar Julia i det funktionella språket Haskell och spelar mycket fiol. Det stora musikintresset gav Julia en finalplats till Lilla Ljungrenska stipendiet 2015 och hon har även deltagit i Sportlovsorkestern i Göteborgs konserthus.

Julia Lövgren

Julia läser vid Kungsholmens gymnasium. Det stora naturvetenskapliga intresset har bland annat lett henne till feriearbete på institutionen för fiber- och polymerteknologi vid KTH om stabiliteten hos väteperoxid. Julia har även deltagit vid Berzeliusdagarna i kemi, praktiserat vid arkeologiska forskningslaboratoriet på Stockholms Universitet och deltagit i en sommarskola på Naturhistoriska riksmuseet. På fritiden dansar Julia bland annat jazzdans och balett och sjunger i kör. Julia fascineras av astrokemi specifikt och generellt av kemi som gränsar till fysik.

Louise Drenth

Louise går på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg. Teoretiska ämnen fascinerar och flera matematiktävlingar finns i bagaget, men hon är inte heller rädd att kavla upp ärmarna och ge sig ut i terrängen. Aktiviteter med Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet och orienteringstävlingar på regional och nationell nivå är lika självklara som att ta sig tid och undervisa yngre i både dans och kemi.

Moa Karmefors

Moa studerar till vardags vid ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg men tillbringar alltmer tid på Lunds Universitet. Där har hon drivit projekt tillsammans med forskare på både biotekniska och medicinska avdelningarna, med fokus på stamcellsforskning och Parkinsons sjukdom. Biologiintresset har fått ytterligare utlopp genom deltagande i Biologiolympiaden samt praktiskt arbete på sjukgymnastik, barnavårdscentral och lasarett.

Olivia Jacobsson

Olivia studerar sitt andra år vid ProCivitas privata gymnsaium i Malmö. Utöver det vanliga skolarbetet läser hon matematisk analys i Lund och deltar i en problemlösningsgrupp ledd av en matematikprofessor på LTH. På fritiden arbetar Olivia som tennistränare och är aktiv i Röda Korset. Dessutom tävlar hon i Cheerleading, där hon 2015 var med och tog guld i Riksmästerskapen.  Inför nästa läsår har hon tilldelats ett ASSIST-stipendium för att studera i USA.

Philip Thiede

Philip läser vid Hvitfeldska gymnasiets IB-program i Göteborg. Fysikintresset ledde Philip bland annat till Lise Meitner-dagarna och tävlande i Wallenbergs fysikpris under det senaste året. Musikintresset genom gitarr- och trumspel sedan barnsben har utmynnat i uppträdande på Konserthuset i Göteborg och Göteborgsoperan. På fritiden skriver Philip även gärna små program i Java och Bash. Inom forskarvärlden skulle Philip vilja syssla med en kombination av fysik, matematik och programmering eller sitt specifika matematiska intresse: topologi.

Saga Jonsson

Saga läser det internationella programmet på Wargentinskolan i Östersund. Stjärnkikaren inspirerar till naturvetenskap och föreningsliv såväl som konstutställningar och kreativt skrivande. Utöver Astronomisk Ungdom är hon engagerad som lägerledare i scouterna, i distriktsstyrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund och som huvudtränare i judoklubben. Förutom svart bälte har hon vunnit flera medaljer i tävlingar på nationell nivå.

Samuel Tober

Samuel går på Haga gymnasium i Norrköping. Han gillar friluftsliv och är aktiv som scoutledare, men har även deltagit i Gymnasiecaset och ägnar sig gärna åt programmering i språk som Java, Python och C. Roligast är spelutveckling samt att styra mikrokontroller och robotar. Samuel är sedan unga år en inbiten jazzpianist, som fascineras av musikens komplexa samspel med människans psyke.

Samuel Selleck

Samuel är från Simrishamn och går på naturvetenskapsprogrammet på Ystads Gymnasium. Han har tagit sig till semifinal i Teknikåttan, deltagit i Skolornas Matematiktävling 2014 och 2015 samt Berzeliusdagarna 2016. Samuel är intresserad av matematik, teknik och programmering och har utvecklat appen Chroma som resulterat i UF-företaget SAAR Studios. Hans favoritområden inom naturvetenskap och teknik är informationsteknologi, evolutionssimulering och fraktaler.

Tamara Zaitseva

Tamara läser för närvarande Danderyds gymnasiums spetsutbildning i matematik. Hon är aktiv i flera föreningar, från skolans matematikförening till nationella Ung Vetenskapssport och Förbundet Unga Forskare. Hon är dessutom språkintresserad och talar inte mindre än fyra olika språk, och skriver dessutom i C++. Programmering är ett stort intresse och hon har även länge tävlat inom matematik, där favoritområdet är konstruktionsgeometri.

Vida Svahnström

År 2014 flyttade Vida från Florida till Halmstad och började studera IB-programmet på Sannarpsgymnasiet. Hennes största passion inom naturvetenskapen är biologi och då gärna evolutionsbiologi, zoologi eller molekylärbiologi. Vida har praktiserat på en veterinärklinik i Florida och för organisationen Humane Society of Pinellas som jobbar för att ge hemlösa djur ett nytt hem. Där blev hon utsedd till Florida Animal Hero för sitt jobb med gatukatter. På fritiden gillar Vida att läsa och ta hand om sina reptiler och växter.

Yassir Fathullah

Yassir bor i Ystad och går på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Han har redan läst klart alla gymnasiekurser i matematik och därför sökt sig till Lunds Tekniska Högskola för att studera Endimensionell analys B1 och B2 samt Linjär algebra. Fysiken har han inte heller några problem med och han kommer att tentera av både Fysik 1 och Fysik 2 till sommaren. Under sommaren 2015 forskade Yassir om spårningen av adjuvanser i THP-1-celler på Malmö Högskola och han har slutfört flertalet onlinekurser, bland annat från MIT. Utöver naturvetenskapen gillar Yassir fotboll och dömer ofta fotbollsmatcher.